Termőföld bérbeadás adózása: adómentesség feltételei, határidő

Termőföld bérbeadás adózása

Termőföld bérbeadás adózása: gyakran adómentes bevétel

Az ingatlanbérbeadás általános szabályaitól kicsit eltér a termőföld bérbeadás adózása. A föld bérbeadás adómentesség feltételei évek óta változatlanok. Az ebből származó jövedelem elszámolására adózási-bevallási szempontból az alábbi esetek lehetségesek.

Adómentesség

 Az adómentesség feltétele, hogy a bérleti szerződés 5 évre vagy annál hosszabb időre szóljon: ebben az esetben a bérleti díj adómentes bevétel, bevallásban a feltüntetni nem kell.

Nem kell bevallást készíteni, ha:

 • adómentes a bérleti díj
 • a bérlő kifizetőnek minősül és az adót kifizetéskor levonta tőled

Mi a különbség a magánszemély és a kifizető bérlő között?

Kifizető bérlő

Ha a bérlőd cég, vállalkozó vagy valamilyen szervezet, akkor kifizetőnek minősül. Ha a bérleti díjad nem adómentes, akkor az adóelőleget le kell vonnia és az államnak befizetnie. Ebben az esetben (mint már írtam) nem kell bevallást beadnod. A levont adóról igazolást kell kapnod, amit meg kell őrizned.

Előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva mégsem vonja le az adót tőled vagy természetben kapod a bérleti díjat. Ekkor az adót neked kell bevallani és megfizetni! Ennek a határideje viszont nem március 20-a, hanem a bérlet díj kifizetésének negyedévét követő hónap 12-e!!

Nyilvántartás: ha csak kifizetőtől van bérleti díj-bevételed, akkor erről nem kell külön nyilvántartást vezetni, elég az adólevonásról szóló igazolást megőrizni.

Magánszemély bérlő

Ha a bérlőd magánszemély (általában őstermelő) akkor neki nem kell levonnia a bérleti díj kifizetésekor az adót, hanem neked kell befizetni és bevallani.

Nyilvántartás: a beszedett bérleti díjról úgynevezett “Bevételi nyilvántartást” kell vezetned. Ne ijedj meg, nem kell könyvelő hozzá, elég egy kockás füzet is 🙂

Termőföld bérbeadás adózása

Ha a beszedett bérleti díj nem adómentes, akkor az általános szja-kulccsal kell számolni, azaz 15 % személyi jövedelemadót kell fizetni.

Bevallás határideje, benyújtása

A földbérleti díjból származó jövedelmet már nem a NAV / APEH felé kell bevallani, hanem egy külön nyomtatványon a föld fekvése szerinti helyi önkormányzathoz kell beadni és az adót is ide kell fizetni. Ha több településhez tartozó földdarabot adsz bérbe, akkor a bevallást is ennek megfelelően többfelé kell beadni!

A bevallás határideje mindig a következő év március 20-a.

A termőföld eladás adózásáról szóló cikkünket olvastad már?

*********************************************************************

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Ingatlan Címke: , , , , , , ,
2 comments on “Termőföld bérbeadás adózása: adómentesség feltételei, határidő
 1. Tamás szerint:

  Kedves Anita!

  Ingatlan bérbeadás kapcsán lenne egy kérdésem. A IX. kerület ahol lakunk és kiadjuk az ingatlanunkat hozott egy olyan rendeletet, amely alapján ha egy ingatlanban nem a tulajdonos lakik, akkor építményadót kell fizetnie. Ez az adó – mivel a bérléssel kapcsolatosan merül fel – elszámolható költségként? Vagy egy adó nem lehet semmilyen költségelszámolás tárgya?

  köszönöm válaszát előre is,

  Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*