Söralátét adóbevallás helyett adóbevallás dzsungel!

1553

Söralátét adóbevallás helyett adóbevallás dzsungel

Az egyszerűsítés csak bonyolultabb helyzetet teremtett. Immár ötféle (!) bevallástípusból kell eldöntened, hogy melyik való Neked, melyiket választhatod. Földi halandóként talán Neked is nagy kihívást jelent, hogy melyiket válaszd? Összefoglalónkban segítünk a döntésben.

1. Bevallási nyilatkozat (“ikszelős”, 2016-os újítás)

2016-tól új lehetőségként jelent meg ez az adóbevallás-helyettesítő lehetőség. Ez a legegyszerűbb és a legkevesebb tennivalót igényli. Ha a feltételeknek megfelelsz, még nem kötelező választani, ez csak egy lehetőség.

Ki alkalmazhatja a bevallási nyilatkozatot?

Az tehet bevallási nyilatkozatot, akinek kizárólag munkabére volt és semmilyen kedvezményt nem érvényesít. A lehetőségből nem zár ki az, ha több munkahelyed volt, sem az, ha most nincs munkahelyed.

Mit kell csinálnod? A munkahelyeden január 31-ig (2016-ban: február 01-ig) egyetlen “X” jelölésével kérheted.

Ki készíti el a bevallásodat? A NAV.

A nyomtatvány neve:

 • 15M30-as nyomtatványt a munkáltatód fogja odaadni neked és vissza kell adni,
 • 15NY31, ha most nincs munkáltatód, ezt a NAV-hoz kell beküldened.

2. Adónyilatkozat (“söralátét adóbevallás”)

Katt ide!
A létező legegyszerűbb adóbevallási forma – ez a söralátét. A személyi adatokon kívül gyakorlatilag 3 számadatot kell benne feltüntetni:

 • mennyi volt az összes jövedelmed?
 • mennyi ennek az adója?
 • valójában mennyit vontak le?

Elég komoly feltételei vannak, s emiatt nagyon kevesen választhatják. A munkáltató tájékoztatni fog róla, hogy Te jogosult vagy-e erre.

Csak néhány kizáró okot sorolok fel: év közben volt olyan jövedelmed, mely után a SZJA-t és az EHO-t Neked kell megfizetni (pl.: ingatlan bérbeadás, szállásadás, önkéntes pénztár megszüntetése kifizetéssel, osztalékot kaptál, stb.); túl igényelted a családi kedvezményt több mint 10.000 forinttal; ingatlan eladás adókötelesen; az év egy részében egyéni vállalkozó voltál; a munkáltató által a bruttó béredből levont adóelőleg és a ténylegesen fizetendő adó több mint 1.000 forinttal eltér (ha pár ezer forint visszajár adóbevalláskor, akkor ne örülj annyira, te már biztosan nem választhatod ezt az adóbevallási módot) stb.

A nyomtatvány neve: 1553ADÓNYILATKOZAT vagy röviden 1553 ADO

Ki készíti el? Te vagy egy könyvelő.

Határidő: május 20.

Mit kell csinálnod?

A nyomtatványt kitöltöd a munkáltatói adóigazolások alapján és határidőre beküldöd.

3. Egyszerűsített bevallás (“NAV-os adóbevallás”)

Ebben az adóbevallási fajtában többlépcsős a tennivaló: február 15-ig a 1553NY jelű nyilatozat beküldésével kéred a NAV-ot, hogy állítsa össze számodra az adóbevallást. Kérésedre válaszként a NAV a központi adatok alapján kiküld egy adóbevallás tervezetet, amelynek a jele: 1553E. A Te feladatod, hogy átnézd, helyesek-e az adatok. Ha minden adat helyénvaló, akkor nincs teendő, vissza sem kell küldeni (Tudod: a hallgatás beleegyezés 🙂 ). Ha valami kimaradt ebből a bevallás-tervezetből, akkor korrigált adatokkal, aláírva vissza kell küldened május 20-ig.

Ez volt pár éve a Nagy Durranás. Szerintem meg egy nagy megvezetés!

Nagyon figyelj: attól, hogy a NAV összállít egy tervezetet, nem jelent azt, hogy az jó is! Pl.: ha volt ingatlan eladásod, az abból származó jövedelemről nem tud a NAV. Nyilván nem írja bele ebbe a tervezetbe. Ez az ingatlan eladás lehet adóköteles is. Ne ringasd magad hamis illúziókba. Az szja pontos számítása, az adóbevallás helyessége a Te felelősséged! Attól még, hogy a NAV összeállítja, neked minden sorát értened kell és át kell számolnod!

Ki válaszhatja? Egyszerűbbnek tűnik, ha azokat sorolom, akik nem választhatják. Hosszú és képtelenség “magyarra” fordítani, kattints a kis nyílra a teljes listáért: 

Ki nem választhatja a NAV-os adóbevallást?

Idézem az szja-törvényt:

a)egyéni vállalkozó volt, kivéve, ha az adóév egészében szüneteltette a vállalkozói tevékenységét; b) mezőgazdasági őstermelő volt, és e tevékenységéből adóköteles bevétele származott, kivéve, ha jövedelméről munkáltatói elszámolásban nemleges nyilatkozatot adott vagy egyébként a bevételből nem kellett jövedelmet megállapítani; c) fizető-vendéglátó tevékenységére tételes átalányadózást választott: d) a megszerzett bármely bevételét terhelő adóelőleg megállapításakor a kifizetőnek (a munkáltatónak) tett nyilatkozatában költség levonását kérte, ide nem értve az e törvény szerint igazolás nélkül elszámolható költség levonására vonatkozó nyilatkozatot; e) ellenőrzött tőkepiaci ügyletből, csereügyletből származó jövedelmet szerzett; f) az adóelőleg-fizetésre vonatkozó szabályok szerint különbözeti-bírság fizetésére köteles; g) nem kifizetőtől származó vagy egyébként olyan bevételt szerzett, amellyel összefüggésben az adó vagy az adóelőleg megállapítására maga köteles (ide nem értve az ingó vagyontárgy, ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó bevételt, ha a magánszemély egyszerűsített bevallásra ad nyilatkozatot); h) a kifizető által megállapított adó módosítására az adóbevallásában jogosult; i) olyan adóköteles bevétele volt, amely alapján a jövedelem külföldön (is) adóztatható vagy amely a jövedelemszerzés helye szerint nem belföldről származott; j) nem belföldi illetőségű magánszemély; k) l) a jóváhagyott osztalék adójával szemben az adóévet megelőzően felvett osztalékelőlegből levont adót számol el; m)valamely bevételével összefüggésben az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szabályai szerint különadót köteles fizetni, vagy a kifizetőt és az őt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás megállapítását, bevallását és megfizetését a kifizetőtől átvállalta; n) valamely bevételével összefüggésben egészségügyi hozzájárulásra előleg-fizetési kötelezettsége keletkezett; o) adóját e törvény külön rendelkezése szerint adóbevallásában kell (lehet) megállapítani; p) az a)–o) pontban nem említett esetben – figyelemmel a 12. §, valamint a 14. § rendelkezéseire is –, ha nem tehet vagy nem tesz egyszerűsített bevallásra vagy munkáltatói elszámolásra vonatkozó nyilatkozatot.

A nyomtatványok neve: 1553NY és 1553E

Ki készíti el? A NAV, de Neked jóvá kell hagynod!

Határidő: február 15 és május 20.

4. Munkáltatói adómegállapítás (“munkahelyi adóbevallás”)

Kényelmes megoldás, hogy a munkáltató csinálja meg az adóbevallásodat. Január 31-ig kérheted a munkahelyed, hogy csinálják meg. A munkahely nem köteles megcsinálni! Ne vedd zokon, ha nem vállalja a cég. Ráadásul itt is sok a kizáró ok.

Mit kell csinálnod?

Nyilatkozol a cég felé január 31-ig, hogy készítsék el a bevallásod. Az adókedvezményre jogosító adatokat, igazolásokat átadod.

Ki készíti el? A munkáltató

5. Adóbevallás (normál szja adóbevallás önadózóknak)

A nyomtatvány neve: 1553

Ki készíti el? Te vagy a könyvelő.

Adóbevallás határidő: május 20, egyéni vállalkozóknak február 25.

Mit kell csinálnod? A nyomtatványt kitöltöd az igazolásaid alapján  és határidőre beküldöd.

Baráti üdvözlettel:
Keresztesné Molnár Anita

Oszd meg másokkal is!
narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Alkalmazott vagyok, Családi / gyermek Címke: , , , , , , , ,
3 comments on “Söralátét adóbevallás helyett adóbevallás dzsungel!
 1. Kiss Anna szerint:

  Kedves Anita,

  A szüleimtől testvéremmel örököltem 2015-ben.

  A kérdésem az lenne, hogy mik után kell személyi jövedelemadót fizetnem.

  Az alábbiak a hagyatéki vagyon része:

  – kivett lakóház, udvar, gazdasági épület
  – szőlő a zártkertben
  – értékpapír
  – kamatozó könyves betét
  – lakossági folyószámlán lévő összeg
  – takarékbetétek

  És melyik sorban kell feltüntetni az adóbevallásban? (Úgy tudom az elkülönülten adózó jövedelmeknél.)

  Előre is köszönöm a választ.

  Üdvözlettel:

  Anna

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anna!
   Személyi jövedelemadót csak akkor kell fizetnie, ha az örökségét – vagy annak egy részét – eladja.
   Az örökség után illetéket kell fizetni, nem adót.

 2. Múth Lászlóné szerint:

  Köszönöm a tájékoztatásodat,sokat segített a hogyanis csináljam?-ba.Sok sikert a munkádhoz,jó egészséget.Jutka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*