Munka gyes mellett: babázzak vagy dolgozzak?

Kérdés:

Munka gyes mellett

Munka gyes mellett

“Jelenleg gyeden vagyok. Visszahívtak a munkahelyemre dolgozni, komolyan fontolgatom, hogy visszamegyek, amint a gyermekem betölti az 1 éves kort. Vállalható munka gyes mellett? Gyed vagy gyes jár-e amíg dolgozom? Részmunkaidő esetén mi a helyzet?”

Munka gyes mellett

Válasz:

Gyed mellett kereső tevékenységet nem lehet folytatni, csak gyes járhat, aminek jelenlegi összege bruttó 28 500 Ft havonta.

Gyes mellett a baba egy éves koráig nem lehet dolgozni, egy éves kora után pedig részmunkaidős lehetsz, csak maximum heti 30 órát tölthetsz a munkahelyeden. Ha otthonról dolgoznál, akkor nem kellene az időkorlátot figyelembe venni.

Három lehetőség áll előtted:

 1. Visszamégy dolgozni teljes munkaidőbe. Juttatásod a teljes bér, gyes nem jár.
 2. Visszamégy max. 3/4 állásba dolgozni, ekkor a juttatásod a részmunkaidős bér és a gyes.
 3. Maradsz gyeden.

Anyagi szempontból ezek közül a lehetőségeid, amelyek közül választhatsz.

A felmondási védelemre figyelj!

Korábban a gyermeke 3 éves koráig felmondási tilalom alatt állt az anyuka (esetleg az apa, ha ő nevelte a gyermeket). A Munka törvénykönyvét 2012. július 1-i hatállyal komolyan megváltoztatták, ami a kisgyermekeseket is érinti. Ekkortól a felmondási tilalom csak a fizetés nélküli szabadság idejére illeti meg a kisgyermeket nevelő munkavállalót, vagyis addig, amíg gyesen vagy.  Ha most visszamégy dolgozni, a fizetés nélküli szabadság megszüntetésével a felmondási védelem is megszűnik.

*********************************************************************

Nem vagy adószakértő, sem könyvelő, de szeretnél kicsit tájékozottabb lenni?

Iratkozz fel ingyenes havi hírlevelünkre!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Alkalmazott vagyok, Családi / gyermek Címke: , , ,
11 comments on “Munka gyes mellett: babázzak vagy dolgozzak?
 1. Diána szerint:

  Kedves Anita!

  Most várom első babámat, és a következő kérdéssel fordulnék Önhöz:

  Jelenleg van egy főállásom, és mellette egyéni vállalkozó vagyok, másodállásban.

  12 hetes vagyok, és táppénzen leszek, nem fogok főállásban dolgozni, de szeretnék a mellékállásommal foglalkozni.
  A főállásom teljes munkaidős / heti 40 óra /,bejelentett,természetesen az egyéni vállalkozásom is érvényes.

  Jogilag megtehetem-e, hogy a főállásomon táppénzen vagyok, de a mellékállásból jövedelmem származik, ott végzek munkát.
  Mellékállásom szabad időbeosztású, és akár a 30-32-ig hétig is tudnám csinálni.
  Amennyiben ez végezhető, akkor a baba születése után mikortól lehetek ismét aktív a másodállásom tekintetében? Megtehetem, hogy 3 éves koráig itthon maradok, és mellette csak a másodállásommal foglalkozom, miközben van egy főállásom is?
  Ütközik-e ez bármiféle jogi,adózási,esetleg TB vonatkozásban problémába?

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!!!

  Tisztelettel:
  M. Dia

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Jajaj!
   Aki táppénzen van, az keresőképtelen. Mindenféle munka tekintetében. A másodállásban, vállalkozásban is! Ha a munkahelyedről eljössz táppénzre és közben otthon dolgozol, az minimum táppénzcsalásnak minősül, ne csinálj ilyet.
   A kicsi 1 éves kora után korlátlanul lehet dolgozni a gyed folyósítása mellett is, erről a témáról rengeteg infó van a dolgozómami.hu weboldalon, jó szívvel ajánlom figyelmedbe Repka Ági oldalát.

 2. Viktória szerint:

  Kedves Anita!

  Gyes mellett szeretnék munkát végezni, KATA keretében.
  Kérdésem az lenne hogy vállalhatom-e a főállásút (50.000 tételes adóval) vagy csak mellékállású lennék (félmunkaidős??) és csak a 25.000,- adót fizethetem?

  Olvastam hogy ha KATA keretében dolgozom a gyes mellett akkor a KATA fedezi a járulékokat és adókat. Viszont a gyes-ben fizetek már most is 10% nyugdíjjárulékot. Akkor így duplán fogok adózni? vagy valamelyiket csökkenthetem?

  Előre is köszönöm válaszát,
  Viktória

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Viktória!
   Gyes mellett KATÁS-ként végzett vállalkozóként sajnos a teljes 50 ezer Ft-os tételt kell megfizetni.

 3. B Katica szerint:

  Kedves Anita,

  Kisfiam 1 éves múlt, jelenleg gyeden vagyok. Nem szeretnék még visszamenni dolgozni, viszont érdekelne esetleg itthonról végezhető távmunka. Van erre lehetőség? Milyen formában? Bejelentési kötelezettség?

  Köszönettel:
  Katica

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Katica!
   A babád mellett nyugodtan vállalhatsz távmunkát, nincs jogszabályi akadálya. A távmunkára nagyon változatos keretek között kerülhet sor: lehet GYED melletti munkaviszony, bedolgozás, megbízás, egyéni vállalkozás stb. Ezt a munkáltató/megbízó dönti el. Ha munkaviszonyban fogsz dolgozni, akkor a bejelentési kötelezettség a munkáltatódat fogja terhelni.

   • B Katica szerint:

    Kedves Anita,
    Köszönöm szépen gyors válaszodat; ezt nagyon jó hallani. Még annyit szeretnék kérdezni a témával kapcsolatban, hogy az nem gond, hogy a korábbi munkahelyemmel azért most is jogviszonyban állok valamilyen szinten – ebben a tekintetben sincs korlátozás a gyed melletti munkavégzés során? Tehát, ha most még nem megyek vissza a munkahelyemre, de máshol munkát vállalok, akkor a munkavállalásnál figyelembe kell e venni a “régi” munkaviszonyt? Azt értem ezalatt, hogy pl részmunka-idős foglalkoztatás esetén figyelembe kell e venni, hogy teljes munkaidős munkaszerződésem van a “régi” munkahelyemen? Vagy ez ilyenkor nem számít?
    Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget is.

 4. Szűcs Diána szerint:

  Kedves Anita!

  Érdeklődni szeretnék, hogy GYES mellett (tartósan beteg gyermek esetén), 4 órás munkavégzés során is jár-e munkáltatómnak a munkavállalói kedvezmény, illetve ha igen, milyen mértékben?

  Köszönettel:
  Diána

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Diána! A gyermek állapotától függetlenül a GYES mellett munkát végző dolgozók után munkáltatói adókedvezmény jár, erről a cég könyvelője minden bizonnyal tájékozott. Gyakorlatilag a bruttó béred után fizetendő 27 %-os szociális hozzájárulást 2 évig nem kell megfizetnie a munkáltatódnak, majd a harmadik évben is csak a felét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*