Meddig kell megőrizni az adóbevallást? Meddig ellenőrizhet a NAV?

Meddig kell megőrizni az adóbevallást és a többi irathalmot??

Meddig kell megőrizni az adóbevallást? Hány évet ellenőrizhet a NAV? Korábbi adóbevallásokat meddig lehet visszamenőlegesen korrigálni? Hogy is kell ezt az 5 évet számolni?? Tisztázzuk gyorsan, hogy egyáltalán nem 5 évről van szó!

Természetes emberi igényünk, hogy a lakásunkat, házunkat otthonként szeretnénk kezelni, nem pedig irattárként. Ha Te sem szeretnél egy poros adóbevallás-, számla- és irathalom társaságában élni, akkor bizony időnként szelektálni, selejtezni kell. De vajon mikor dobhatod ki biztosan a régi adóbevallásodat, jövedelemigazolásokat, munkaügyi irataidat? Mikortól nem lesz már garantáltan szükség rájuk?

Először mondom a hivatalos, törvényi választ erre a kérdésre, aztán megosztom veled a saját véleményemet is 🙂

Meddig kell megőrizni az adóbevallást?

Alapértelmezetten a bevallás beadását követő 5. év végéig. A törvény kicsit nyakatekertebben fogalmaz, a spéci eseteket majd mutatom. Hivatalosan elég ronda neve van: elévülési határidőnek nevezi az adózás rendjéről szóló törvény ezt az időszakot.

Számolj velem egy kicsit: a 2016-os jövedelmedről szóló adóbevallást 2017. tavaszán adod be a NAV-hoz. 2017+5=2022, azaz 2022. december 31-ig kell rakosgatnod a bevallásodat.

De nem csak az adóbevallást kell megőrizned! Valamennyi iratra vigyáznod kell, amire az adóbevallás elkészítéséhez szükség volt, ezek jöhetnek szóba:

Összességében tehát minden, ami egy kicsit is kapcsolódik a bevalláshoz.

És természetesen az adóbevallás beadásának igazolását is tedd a paksamétához! Ha postán küldted be, akkor a postai feladóvevény, Ügyfélkapus beküldés esetén az Elfogadó nyugta, személyes beadás esetén pedig a bevallásod nálad maradó példányára fog egy érkeztető bélyegzőt nyomni a NAV-os kisasszony.

Meddig lehet korrigálni,  önellenőrizni az adóbevallást?

Kimaradt egy munkahely az adóbevallásból? Az első házasok adókedvezményét módosították és önellenőrzést adsz be? Most tudtad meg, hogy a betegséged után évekre visszamenőleg adókedvezmény járt volna Neked?

Ha jövedelem maradt ki, akkor a várható büntetés elkerülése miatt adj be önellenőrzést, ha pedig utólag derül ki, hogy adókedvezményre vagy jogosult, kár lenne több tízezer vagy százezer Ft-ot az államkasszában hagyni 😀

Itt is érvényes a “bő 5 éves” szabály.
2011-es évre vonatkozó adóbevallást beadtad 2012. május 20-ig. Megőrzendő 2012+5=2017. december 31-ig.
Értelemszerűen önellenőrizni, korrigálni, utólagosan javítani is 2017. december 31-ig lehet a 2011-es adóbevallást.
Fontos! Ha önellenőrzést adsz be egy bevallásra, akkor a beadástól újraindul az 5 év!

Adóbevallás határidő után: késve beadott adóbevallás mikor évül el?

Itt is az 5 éves szabályt kell alkalmaznunk, a józan ész és logika szerint.

Példa 1): most jössz rá, hogy 2009-re nem adtál be adóbevallást. Akkor azt már nem is kell, mert letelt az elévülési idő 🙂

Példa 2): rájössz, hogy 2013-ra nem adtál be adóbevallást. Gyorsan, 2017-ben pótolod. Megőrzés: 2017+5=2022. december 31.! (Ugye mondtam, hogy nem 5 év??)

Hány évig ellenőrizhet a NAV?

Gondolom, már rég rájöttél, hogy itt is a “bő 5 éves” szabállyal számolunk 🙂

Példa: 2017-ben  a NAV ellenőrizheti a 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011-es évek adóbevallásait.

Meddig érdemes megőrizni az adóbevallást, iratokat valójában??

Szerintem minél hosszabb ideig! Azt szoktam javasolni az ügyfeleimnek, hogy amíg nyugdíjba nem mennek, addig ki ne dobjanak semmit! Sok-sok év múlva, amikor éppen nyugdíjba készülsz, törvény szerint az állami nyilvántartások szerint fogják a szolgálati idődet megállapítani. Egyrészt kiderülhet, hogy nem – vagy nem úgy -voltál bejelentve, ahogy a munkahely neked mondta 🙁 Másrészt én mindig maximális biztonságra törekszem: nem vagyok informatikus, hogy biztonsági szempontból megítéljem az állam informatikai rendszerét, de vannak fenntartásaim….. Menj biztosra!

Sőt, a legjobb, ha az iratok szanálását meghagyod az utókornak. Képzeld el, milyen lesz majd, amikor a hagyatékodat válogatják az örököseid. A kisunokáid ragyogóan végigkövethetik majd a teljes pályafutásodat, az Életedet. Nos? Szerintem szívmelengető gondolat 😀

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anitaen_piros

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés Címke: , , , , , , , , ,
4 comments on “Meddig kell megőrizni az adóbevallást? Meddig ellenőrizhet a NAV?
 1. Hollandi Margit szerint:

  Kedves Anita!
  Állásfoglalás kérés alapján ezt a tájékoztatást kaptam. Ez alapján az rlévülési idő egy évvvel hamarabb van. Szeretném ha válaszolna, itt küldöm az állásfgolalást köszönettel H.Margit
  Hivatalunkhoz címzett e-mailben küldött levele alapján az alábbi tájékoztatást adjuk.

  Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 2016. 07. 01-től hatályos 164. § (6) bekezdése alapján az adótartozás végrehajtásához való jog az esedékesség naptári évének az utolsó napjától számított 4 év elteltével évül el. Amennyiben az adóhatóság végrehajtási cselekményt foganatosított, az elévülés 6 hónappal meghosszabbodik.

  A fent idézett szabály alapján tehát 2016. 07. 01-től az adótartozás végrehajtásához való jog érvényesítésére nyitva álló határidő 5 évről 4 évre csökkent.

  Jogszabályi hivatkozás: az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2016. évi LXVI. törvény 200. § 27. pont

  Kérjük a fenti tájékoztatásunk szíves elfogadását!

  Tájékoztatjuk, hogy az előzőekben részletezettek az elektronikus levelében foglaltakon alapuló szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

  Tisztelettel:
  Nemzeti Adó- és Vámhivatal
  Központi Irányítás
  Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Margit!
   A te állásfoglalásod az az adótartozás végrehajtásához való jog elévüléséről szó.
   A fenti cikk pedig az adóbevallás beadásáról, törvényben hivatalosan ” adó megállapításához való jog”ról szól, ez az Art 164 § (1)-ben van szabályozva és tényleg 5+ év 🙂

 2. Molnárné Herczfeld Zsuzsanna szerint:

  Kedves Anita!
  Szeretnék kérni egy időpontot személyes vagy telefonos konzultációra.
  Nagyon szépen köszönöm.
  Molnárné Herczfeld Zsuzsanna

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   Az itt érkező hozzászólásokra nem tudtam májusban időt szakítani, így csak ilyen későn tudok reagálni.
   Kérlek, ezen az emailcímen keress meg: iroda@tudatosadozo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*