Kiadó lakásod van? Így lesz jó bérlőd! – gyors tippek

A bérbeadott lakás gyakran a tulajdonos legnagyobb értékű vagyontárgya. Sokszor egy élet munkája van amögött, hogy a saját otthonod mellett még egy másik ingatlant is magadénak mondhass. A kiadott lakáshoz sokszor érzelmi szálakkal is kapcsolódunk, hiszen a megürült lakás lehet az egykori otthonod, vagy a szülői, nagyszülői örökséged. Természetes hát, ha szeretnéd lehető legjobb bérlőt megtalálni, aki egyrészt

tisztességesen és határidőre fizet lakbért, másrészt sajátjaként vigyáz az ingatlanra.

Nézzük meg az alapszabályokat, amit mindenképpen tarts be, ha nem akarsz pórul járni a lakáskiadással!

  1. Mindig legyen írásos bérleti szerződésed. A bérleti szerződés legyen rendkívül részletes. Kiemelten figyelj a fizetési határidőkre, egyértelmű legyen azok elmulasztására vonatkozóan, valamint a szerződés megszűnésére.

 

  1. Mindenképpen javaslom, hogy 2 havi bérleti díjnak megfelelő kaució (óvadék) megfizetését kösd ki és a szerződés aláírásakor vedd át az összeget.

 

  1. Készüljön a bérleti szerződés aláírásakor közjegyző által készített „kiköltözési nyilatkozat”, amely közokirat. Ez alapján hivatalosan ki lehet költöztetni a bérlőt a felmondott bérleti szerződés alapján. Hogyan készül a kiköltözési nyilatkozat? A szokásos mód az, hogy a bérleti szerződést word formátumban elküldi a bérbeadó, vagy a szerződést szerkesztő ügyvéd a közjegyzőnek és az abban lévő adatok és időpontok alapján megírja a bérlő által aláírandó egyoldalú jognyilatkozatot. A közjegyzőhöz csak a bérlőnek kell elmennie aláírni. Ennek költsége 20.000,-Ft körüli összeg, de rengeteg időt, pénzt és jogi procedúrát lehet spórolni vele.

 

  1. Az átvett bérleti díjról mindig adj elismervényt/számviteli bizonylatot vagy számlát a bérlőnek. A másodpéldányt nem kötelező aláíratni törvény szerint, de mégis érdemes megtenned. Ezzel tudod igazolni egy későbbi vádaskodás esetén, hogy Te igenis tisztességesen és legálisan adod bérbe a lakásodat. Nem tud a bérlőd megzsarolni egy NAV-os feljelentéssel!

http://tudatosadozo.hu/rossz-berlo/

  1. Kérj a bérlőtől munkáltatói igazolást vagy legalább egy havi bérjegyzéket. Ebből meglátod, hogy mekkora bérrel van bejelentve, van-e letiltás a béréből, tényleg képes-e a lakbért kifizetni, és ami fontos: megtudod a munkahelyét. Erre az információra egy esetleges végrehajtási eljárás során lehet szükséged.

 

  1. A bérleti díj után ne felejts el adózni 🙂 Tekints az adóra úgy, mint egyfajta biztosítási díjra. Ezzel véded meg magad a feljelentgetős szomszédoktól és a rossz bérlődtől. Már előre véded magad és nem hagysz támadási felületet.

 

+ 1 pont: az ingatlan bérbeadás egy üzlet! Ezt tudomásul kell venned, acélozd meg a lelked előre.

Tudom, hogy egy kicsit keménynek és talán bérlő ellenesnek tűnnek a fent leírtak. A közismert mondás szerint: a jó viszony alapja a pontos elszámolás. Ebbe „kapcsolatba” Te beleteszel egy 10-20-30 millió forint értékű ingatlant.

Jogos elvárás, hogy a bérlő is betartsa a megállapodásotokat!

Ezt  Neked találtuk ki, tutira érdekelni fog, kattints!  >>>>Teljeskörűen az ingatlanbérbeadás adózásáról

Jövedelmező lakáskiadást kívánok!

narancs nyil
Ez tetszik! Meg is osztom az ismerőseimmel!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Ingatlan Címke: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*