Kaució: adózni kell utána a lakástulajdonosnak??

Kaució: Mikor kell visszaadni a bérlőnek?

Mennyi kauciót kérhetünk a bérlőtől maximum? Kell-e adózni a kaució után? Milyen elismervényt kell írni a kaucióról? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adok választ Neked.

A kaució mértéke

Az albérlőtől elkérhető kaució (óvadék) maximálisan három havi bérleti díj lehet. Ezt a Ptk. 6:343 §-a szabályozza.

Az albérleti piacon jellemzően két havi lakbért szoktak a lakástulajdonosok elkérni a bérlőtől.

Kell-e adózni a kaució után?

A kaució célja, hogy a tulajdonos kezében legyen pénz a felmerülő kárainak a fedezetére. Szerencsés esetben ezt a pénzt nem kell felhasználnia, hanem maradéktalanul visszafizeti a bérlőnek, amikor az elköltözik a kiadott lakásból. A kaució tehát egyszerűen egy átvett pénzösszeg, amit a lakás tulajdonosa nem kezelhet saját pénzeként hiszen azzal vissza kell számolnia a bérlője felé. A kaució nem része az ingatlan bérbeadás bevételének, jövedelmének. Ezzel párhuzamosan visszafizetéskor kiadásként sem számoljuk el.

Helytelen tehát az a gyakorlat, amikor a lakástulajdonos kezdetekkor a kauciót beszámolja a bevételei közé, visszafizetéskor pedig a kiadásaihoz.

Az ingatlan bérbeadás adózásával kapcsolatosan ajánlom figyelmedbe egész napos képzésünket, ahol teljeskörűen megmutatunk mindent, amit csak az ingatlan bérbeadás adózásáról tudni kell: Ingatlan bérbeadás adózása oktatás

Milyen bizonylatot kell a kaucióról írni?

Jellemzően a bérleti szerződés aláírásakor kerül átadásra a két havi kaució összege, amit a szerződésben rögzítenek is. “Jelen szerződés aláírásával egyidejűleg bérlő készpénzben megfizet két havi bérleti díjnak megfelelő összegű kauciót, x forintot” egy ehhez hasonló pont kerül beépítésre a bérleti szerződésbe. Ebben az esetben már külön bizonylatot vagy átvételi elismervényt nem szükséges a kaució átvételéről írni.

Kaució visszafizetése

A bérleti szerződés megszűnésekor, a bérlő kiköltözését követően kerülhet sor a kaucióval való elszámolásra. Az óvadék visszafizetéséről egy átvételi elismervényt kell készíteni, amelyben írásban rögzíted, hogy a bérlő mikor és hány forintnyi kauciót kap vissza Tőled. A további problémák elkerülése érdekében mindenképpen javaslom, hogy két tanúval írassátok alá ezt az átvételi elismervényt.

Változások bármikor lehetnek. Iratkozz fel ingyenes hírlevelemre! Katt ide: Kérem a naprakész, friss információkat!

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Vedd a kezedbe adóügyeidet!

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Ingatlan Címke: , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*