Kamatjövedelem adózása, kamatadó 2017

Mennyi a kamatadó? Hogyan adózunk a kamatjövedelem után?

A bankban gyűjtögetett kis pénzed után is kell adót fizetni. Mennyi a kamatadó? Hogyan kell befizetni? Hogyan kell az adóbevallásba beírni? Erről szól ez a cikk.

Nem kell ahhoz burzsuj tőkésnek lenni, hogy a tőkejövedelmek adózása érintsen. Egyszerű földi halandóként  hónapról hónapra spórolgatsz szorgosan, rakosgatod a megtakarításod a bankba.  Vagy a párnád alatt 🙂 gyűjtögetsz egy kis pénzt, amit nem egy bankra bízol, hanem kölcsönadod valakinek, a banki kamatnál magasabb hozam reményében.

Ezután a kamatjövedelem után bizony adót kell fizetni.

Fontos! A kamatot ne keverd össze az osztalékkal! Ez a cikk csak a kamat adózásáról szól!

Mennyi a kamatadó 2017-ben?

Tisztázzunk valamit: “kamatadó” nevű adó nem létezik, a kamatjövedelem után is személyi jövedelemadót kell fizetni. Az szja a kamat után is 15%, mint a magánszemélyek minden másfajta jövedelme után.

A kamatjövedelem adózása  az szja törvény 65. §-ban van részletezve, ebben a cikkben a leglényegesebb részeket olvashatod, könnyen emészthető formában.

Honnan kaphatsz kamatjövedelemet?

Na, most muszáj lesz egyetlen szakszót megismerned, de nem lesz bonyolult, nyugi 🙂

 • leggyakrabban: bank, takarékszövetkezet, pénzintézet, hitelintézet, pénzforgalmi szolgáltató: ezeket kifizetőnek nevezzük
 • egyéb: pl. magánszemélynek adsz kölcsön és az fizet neked kamatot

A kifizetőtől és a nem kifizetőtől kapott kamat után ugyanúgy 15% adót kell fizetni, de a gyakorlatban jelentős különbség van a kettő között. Figyelj!

Mikor kell a kamatadót befizetni?

Ha a kamatot kifizetőtől kapod (pl. bank, takarékszövetkezet)

A dolog hasonlóan működik, mint a bérnél: a pénzintézeteknek kötelessége a kifizetéskor levonni Tőled a kamat után fizetendő adót. Kamat fizetésekor tehát Te már csak a “nettót” kapod meg. Az adót a bank közvetlenül befizeti az államkasszába. A teljes kamat összegéről és a levont szja-ról kapni fogsz egy igazolást.

Ha a kamatot nem kifizetőtől kapod

No, ez más tészta. Ha nem kifizetőtől kapsz kamatot, akkor a “kamatadó” nem kelül levonásra, amikor megkapod a kamatot. Ilyenkor Neked kell kiszámolni az adó összegét és Neked kell befizetni a NAV-hoz következő év május 20-ig, a számlaszámot itt találod: NAV-számlaszámok

Hogyan kell az adóbevallásban a kamatadót beírni?

Ez is attól függ, hogy kitől kapod a kamatot 🙂

Ha a kamatot kifizetőtől kapod (pl. bank, takarékszövetkezet)

Ez az egyszerűbb eset, és jó hírrel szolgálhatok 🙂 Amennyiben a kifizető helyesen járt el és levonta Tőled a kamat adóját, akkor Neked nem kell ezt a jövedelmet az adóbevallásba beírni.  Ez bizony ez igazi adminisztrációs terheket csökkentő eljárás, hurrá! Ha van kedved, olvasd el erről az Szja-tv. 11. § (3) e) pontját.

Ha a kamatot nem kifizetőtől kapod

Ilyenkor bizony az adóbevallásban fel kell tüntetned a kamatjövedelmet, ki kell számolni az utána fizetendő személyi jövedelemadót és a bevallás beadásának határidejéig kell befizetned.

Eredményes befektetést, növekvő banki kamatokat kívánok! 😉

en_piros Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

Olvass tőlem máskor is! Csatlakozz a Tudatos Adózók népes olvasótáborához Te is! 

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Egyéb, Egyéb jövedelem Címke: , , , , , ,
2 comments on “Kamatjövedelem adózása, kamatadó 2017
 1. Nagy Péter szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!

  Két kérdésem lenne. Az első hogy, Forexen(bankközi devizapiac) kereskedem és ellenőrzött tőkepiaci ügyletként kell bevallanom az adót, hiszen a brókercégem székhelye az EU-n belül van és MNB engedéllyel rendelkezik. Ha jól tudom, akkor az adó mértéke 15%. EHO-t nem kell fizetnem. Viszont TB járulékot minden hónapban fizetek a NAV-nak. Ennek mértéke havi: 7110 Ft. És ezzel kapcsolatban lenne a kérdésem. A 16SZJA nevű nyomtatványon valahol fel kell tüntetni, hogy én fizetem havonta a NAV-nak a TB járulékot? Van ilyen sor
  egyáltalán, ami a TB járulékkal kapcsolatos 16SZJA nyomtatványon? Mert csak egészségügyi hozzájárulással(EHO) kapcsolatos sorokat találtam.
  Az “ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem” sort megtaláltam. Az a 172-es sor. Az adót majd ügyfélkapun keresztül szeretném beadni. Az ÁNYK programot már letöltöttem.

  A második kérdésem, hogy ezt a kereskedési tevékenységet otthon egyedül,magánszemélyként végzem. Főállásom nincs. Munkanélkülinek,álláskeresőnek sem vagyok nyilvántartva. Ebben az esetben is csak 15%-os adót kell fizetnem? Vagy nincs különbség adó szempontjából, hogy van-e a kereskedői tevékenységem mellett
  főállásom vagy nincs?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Péter!
   Ezt a fajta tb-járulékot nem kell az adóbevallásban feltüntetni.
   Az szja mindenkinek egységesen 15%, nincs különbség a főállás/nem főállás/munkanélküli között.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*