Ingatlan bérbeadás adózása

Ingatlan bérbeadás adózása

Az elmúlt pár évben brutálisan felmentek az albérleti díjak Magyarországon. Az emelkedés legmarkánsabban Budapesten a belső kerületekben jellemző. Vidéken inkább a megyeszékhelyeken, egyetemvárosokban magas a lakbér. Hogyan alakul az ingatlan bérbeadás adózása?

Egyre vonzóbbá válik, hogy albérletbe adjuk a családban fellelhető ingatlanokat. Persze rengeteg rémtörténet is van erről. Albérlők, akik teljesen tönkrevágják a lakást. Bérlő, aki nem fizet. A legeslegrosszabb bérlő, aki tönkreteszi a lakást, nem fizet és még ki sem akar költözni. Mindez hatalmas kockázatot jelent, hiszen a legnagyobb vagyontárgyunkat adjuk oda egy idegennek és jó lenne, ha nem ráfizetéssel és idegeskedéssel járna az ingatlan bérbeadás, hanem a jól megérdemelt hasznot tehetnéd zsebre hónapról-hónapra.

Hogy lehet ezt az áhított állapotot elérni? Akármilyen furcsán is hangzik, de ennek a Te biztonságodnak a kulcsa az, hogy ne feketén add ki a lakásod, hanem adózz utána. Felfoghatod, ezt a megfizetendő adót, úgy mint egyfajta speciális biztosítási díjat!

Ha legálisan, adózottan folytatod az ingatlan bérbeadást, akkor elkerülheted azt, hogy feljelentsen a lépcsőházból egy kedves lakótárs, akit ingerel a Te bérlőd, vagy a volt házastársad, cserbenhagyott szerelmed így álljon bosszút rajtad.

De a legfőbb veszélyforrás az mindig maga a bérlő!

Ha megromlik közöttetek a szépen induló kapcsolat, akkor ő lesz az első, aki meglengeti a feljelentés lehetőségét. Egy NAV ellenőrzés pedig Neked nem hiányzik, ugye? Ráadásul ügyvédhez, végrehajtóhoz sem fordulhatsz probléma esetén, nem tudod kilakoltatni a lakásból legális módszerekkel, hiszen Te sem legálisan adtad ki a lakásodat. Szóval közelítsük meg a fizetendő adót, úgy, mint egy garantáltan megtérülő biztosítási díjat. Ha bármi gond van, akkor nem tudnak megzsarolni egy NAV-hoz címzett feljelentéssel. Probléma esetén pedig legálisan és egyértelműen felléphetsz a bérlőddel szemben.

 

Nézzük meg akkor, hogy milyen lehetőségeid vannak az adózásra!

Ingatlan bérbeadás adózása

Mielőtt belemerülünk a részletekbe, fontos tisztáznunk, hogy mi tartozik a bevételeid közé és a leggyakrabban itt szoktak hibázni.

Ha a bérleti szerződésben úgy állapodsz meg a bérlőddel, hogy bérleti díj + rezsit fizet Neked, akkor a rezsi is bevételnek fog számítani. Ha a bérleti díj mondjuk 120 000 Ft, a rezsi pedig kb. 30 000 Ft havonta, akkor a Te havi bevételed 150 000 Ft.

Akkor most mehetünk a részletekbe.

Az ingatlan bérbeadás utáni adót kétféle módon számíthatod.

  1.  Tételes költségelszámolás
  2. 10%-os költséghányad alkalmazása

Mit jelent a tételes költségelszámolás ingatlan bérbeadás esetén?

Ez az elszámolási mód a klasszikus normál elszámolást jelenti, amikor az összes bevételedből levonod az összes felmerült kiadásodat. Ami marad az a jövedelem és azután fogsz adót fizetni.

Bevétel – Kiadás = Jövedelem

10%-os költséhányad alkalmazása

Ennél az adózási módnál nem kell a számlák gyűjtögetésével szórakozni egész évben.  Az egyszerűsége miatt nagyon sok lakáskiadó alkalmazza. Nem szükséges a számlákat, bizonylatokat gyűjtögetned, a bevételből egyszerűen levonsz 10 %-ot és a fennmaradó 90% lesz a jövedelmed, ami után adót fizetsz. Rengetegen alkalmazzák az egyszerűsége miatt ezt az adózási módszert, de helytelenül. Erről írtam egy külön tanulmányt, remek példával illusztrálva. Töltsd le, olvasd el és érteni fogod, hogy miről is beszélek. Te ne kerülj ilyen helyzetbe.

Mennyi adót kell fizetni az ingatlan bérbeadás után?

Magyarországon mindenre egységesen 15% személyi jövedelemadót kell fizetni. Ez az ingatlan bérbeadás adózására is igaz. A fent ismertetett két módszer közül az egyikkel kiszámolod a jövedelmed és annak a 15%-a lesz a fizetendő adód. Figyelj arra, hogy nem a bevétel, hanem a jövedelm után kell az adót fizetni!

Mennyi EHO-t kell fizetni az ingatlan bérbeadás után?

Ha kifizeted a személyi jövedelmadót azzal még nincs vége a dolognak. Az ingatlan bérbeadás után ugyanis egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni, amennyiben a jövedelem meghaladja az 1 millió forintot. Figyelj arra, hogy az egészségügyi hozzájárulást nem a bevétel után fizetjük, hanem a jövedelem után. Ami a legnagyobb csapást okozza az EHO fizetésben, hogy nemcsak az 1 millió forint fölötti rész után kell EHO-t fizetni, hanem a teljes összeg után. Például: Ha az éves jövedelmed 1 000 001 forint, akkor 140 000 Ft EHO-t kell fizetned, míg ha csak 999 999 forint, akkor egyáltalán nem kell. Mindennek van határa még az EHO-nak is. A jó hír az, hogy az egészségügyi hozzájárulást nem kell a csillagos égig megfizetni, van egy felső korlát. Méghozzá 450 000 Forint. Mondok példát. Ingatlan bérbeadásból származó jövedelmed egy évben 10 millió Ft. Ezután fizetned kell 15% SZJA-t, ez 1,5 millió Ft és fizetned kell egészségügyi hozzájárulást ez 1,4 millió Ft lenne, de nem kell annyit fizetned csak 450 ezer forintot.

Ráadásul a 450 000 forintba más tételek is beszámíthatók. Például a bruttó fizetésedből levont egészségbiztosítási járulék is ilyen.

Ingatlan bérbeadás adózása, változások 2018-tól!

Jelenleg az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem után egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni.

2018-tól egyáltalán nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem után. A 2018-as adó változásokról külön cikket írtam. Kattints ide érte: 2018-as változások az adózásban

Figyelj!

A fenti változások egyenlőre tervek. Még egyáltalán nem biztos, hogy így is lesz. Ahhoz, hogy ezek a változások megtörténjenek a kormánynak el kell fogadnia a költségvetést. Ahhoz, hogy mindig naprakész legyél és tudd mi lesz Veled éredemes feliratkoznod a hírlevelünkre.

Katt ide: Kérem a naprakész, friss információkat!

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Vedd a kezedbe adóügyeidet!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*


De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

Kategória: Ingatlan Címke: , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*