Hosszú hétvége: 2016-os munkanap csere-bere

magic-154526_150

A hosszú hétvége varázslat vagy felesleges bonyodalom?

Pontosan mikor lesz hosszú hétvége 2016-ban? Mikor kell szombaton dolgozni? És a másik oldal: a munkanap csere öröm vagy inkább bosszúság forrása?

2016. évi munkaszüneti napok körüli munkarend

A rendelet szerint két szombat lesz munkanap az ünnepnapok körüli munkanap áthelyezés miatt.  Ez azt is jelenti, hogy 2016-ban kettő “négy napos” hétvége lesz.

A 2016. évi munkaszüneti napok körüli – a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó – két munkanap áthelyezés a következő:

2016. március 5. szombat munkanap
2016. március 14. hétfő pihenőnap
2016. október 15. szombat munkanap
2016. október 31. hétfő pihenőnap

Vedd észre, hogy a ledolgozós nap mindig megelőzi a “jutalomnapot”, a jogszabály gondoskodik róla, hogy betartsd: előbb a munka, aztán a pihenés!

Ez a munkanap áthelyezősdi csak az általános munkarendben dolgozókat érinti, a műszakosban dolgozókat nem.

Nem is olyan jó ez…

“Jaj, de jó, 4 napig nem kell dolgozni!” A dolog böjtje, hogy a kiváltott munkanapot le kell dolgozni. Egy 6 napos munkahét viszont senkinek sem esik jól. A munkakedvedet már egész héten visszafogja a tudat, hogy 6 napig kell húzni az igát. Vezetői szemmel tekintve, vélhetően a 6 nap alatt nem dolgoznak annyit az emberek, mintha rendes 5 munkanapos hét lenne.Katt ide!

Az iskolákban is gyakran elmarad az utolsó óra, a többi is csak rövidítve van megtartva. A szülők meg agyalhatnak, hogy a kisebb gyerekekeik felügyeletét hogyan oldják meg. A vége persze az, hogy apa vagy anya kivesz egy nap szabadságot. Ezzel meg megint nem vagy előrébb, szóval sokunkban felmerülhet jogosan: minek is ez az egész cirkusz??

Sok helyen pedig egyszerűen központilag szabira küldik a dolgozókat, tudván, hogy a munka hatékonysága úgyis a béka s…e  alatt van ilyenkor.

Hosszú hétvége = wellness hétvége

wellness

Hosszú hétvége = wellness hétvége

Aki teheti, a 3-4 napos extra pihenőidőt egy klassz wellness hotelben tölti, vagy egy hétvégére kibérel egy nyaralót. A legjobb ilyenkor felpakolni a családot és elmenni kicsit lazítani. (Az megint más kérdés, hogy ha vasárnap este jössz haza, akkor másnap tutira kétoldali munkaundorral mégy dolgozni.)

Ha ez nem fér bele a havi büdzsébe, akkor is érdemes valami program után nézni. Keress valami ingyenes lehetőséget a környékeden, ilyenkor szinte minden városban vannak az adott ünnephez kötődő ingyenes programok.

Ne tévézéssel, netezéssel töltsd ezt a hétvégét! Csinálj olyat, amit máskor nem szoktál. Legalább sétálj egyet a belvárosban vagy a közeli parkban. Menj biciklizni fél órára, vagy hívd fel a rég nem látott rokonaidat, barátaidat. Este pedig ülj be egy illatos habfürdőbe…

Ez lesz az igazi házi wellness 😉 !

Ünnepek 2016-ban

Összefoglalva a 2016. évi munkaszüneti napok körüli munkarend és a két munkanap áthelyezés a következőképpen alakul, a megszokott ünnepekkel együtt (írogasd be a naptáradba, ha még nem tetted):

• 2016. január 1. péntek munkaszüneti nap
• 2016. március 5. szombat munkanap
• 2016. március 14. hétfő pihenőnap
• 2016. március 15. kedd Nemzeti Ünnep
• 2016. március 27-28. vasárnap és hétfő Húsvét
• 2016. május 1. vasárnap Munka Ünnepe
• 2016. május 16. hétfő Pünkösd hétfő
• 2016. augusztus 20. szombat Államalapítás Ünnepe
• 2016. október 15. szombat munkanap
• 2016. október 23. vasárnap 1956-os Forradalom Ünnepe
• 2016. október 31. hétfő pihenőnap
• 2016. november 1. kedd, Mindenszentek napja
• 2016. december 24. szombat Szenteste
• 2016. december 25-26 vasárnap és hétfő Karácsony
• 2017. január 1. vasárnap Új Év első napja

Jó ünneplést kívánok Neked!

Baráti üdvözlettel:
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó

Te mit szoktál csinálni a hosszú hétvégén? Hogy vészeled át a rövid, 1 napos hétvégéket? Várom válaszod hozzászólásként itt!narancs nyil

 

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Alkalmazott vagyok Címke: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*