Házassági kedvezmény: Magyarország, házasodj!

Házassági kedvezmény

Házassági kedvezmény: romantikus pénzhajsza 🙂

Na, ez aztán végképp a magyar adókedvezmények csúcsa. Havi 5000 Ft házassági kedvezmény vajon mennyire motivál egy hősszerelmest, hogy térdre boruljon szíve hölgye előtt? A félreértések elkerülése végett: az 5000 Ft-ot ketten együtt kapják az ifjú házasok, nem fejenként! Összeszedtem a leggyakoribb félreértéseket is ezzel kapcsolatban.

Egy tipp a leendő menyasszonyoknak:
kérdezd meg légy szíves a nagy pillanatban a hercegedtől: “Tényleg szeretsz? Ugye nem csak az adókedvezmény miatt kérted meg a kezem?

Ez a komoly összeg a demokrácia jegyében megosztható a családi kedvezményhez hasonlóan. Következmény: komoly adminisztráció, veszett számolgatások, pecsétes igazolás a házastárs munkahelyétől, jaj. 

Eredmény: ha egy pár maximálisan ki tudja használni, akkor 120 ezer Ft-hoz jut 2 év alatt. Jó nagy lagzit lehet belőle csapni, ugye?

Egy kicsit bóklásztam a Központi Statisztikai Hivatal oldalán. 2012-ben 1000 lakosra 3,6 házasságkötés jutott ÉS 2,4 válás. Azaz 3 házasságkötésre 2 válás esik. Gondolom, ezt a brutálisan rossz arányt is javítani fogja az adókedvezmény…

Mikortól jár a házassági adókedvezmény?

Csak a 2015-ben vagy azt követően kötött frigyekre jár a házasságkötést követő hónaptól. Konkrétan: ha 2015. januárban járultatok az oltár elé, akkor februártól jár, így egész évben 11 hónapra összesen 55 ezer Ft-ot tudtok érvényesíteni.

Meddig jár a házassági kedvezmény?

 • max. 24 hónapig
 • de legfeljebb a babaprojekt sikerességéig (a várandósság 91. napjának hónapjáig)
 • vagy amíg el nem váltok 🙁

Hogyan vehető igénybe?

A házassági adókedvezmény igénylése év közben:

Kérheted, hogy év közben a bérednél vegyék figyelembe: ehhez ki kell tölteni ezt a nyilatkozatot, de mielőtt leadnád a munkahelyeden, a párodnak a saját munkahelyén le kell pecsételtetnie, hogy ő nem kéri. Ha meg akarjátok osztani ezt a horrorisztikus összeget, akkor a megosztott összeget kell leigazoltatni.

Az első házasok adókedvezményének igénylése év végén:

Ennél egyszerűbb a helyzet, ha úgy döntesz, hogy év közben nem érvényesíted, csak majd a bevallásnál. Így legalább egy összegben kapod meg ezt a pénzt, igaz csak a következő évben az adóbevallás beadása után.

Gyakori kérdések az első házasok adókedvezményéről

 • Ingatlan bérbeadásából van csak jövedelmem. Ebből igénybe vehető? Igen! Nézd meg ezt is: Minden a lakáskiadás adózásáról
 • Airbnb-zek, csak ebből van jövedelmem.  Ebből igénybe vehető? Attól függ. Ha költségelszámoló vagy, akkor igen. Ha a tételes átalányadót választottad, akkor nem.
 • Először megyek férjhez, de a páromnak ez a második házassága. Jár nekünk? Igen! Nem szükséges, hogy mindkettőtöknek ez legyen az első házasság, elég, ha az egyik félnek első.
 • Először megyek férjhez, a páromnak ez a második házassága. Nincs adóköteles jövedelmem. A férjem igénybe tudja venni az adókedvezményt? Igen!
 • Én 33 éves vagyok, de a férjem elmúlt 40. Mindkettőnknek ez az első házassága. Jár nekünk a házassági adókedvezmény? Igen! Az első házasok adókedvezménye nincs életkorhoz kötve.

Nos, kedves friss házasok, jó költekezést és sok boldogságot kívánok Nektek!

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*


De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

 

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek Címke: , , , ,
8 comments on “Házassági kedvezmény: Magyarország, házasodj!
 1. Csordás Attila szerint:

  2015 január 23.-án házassodtunk össze,március 21.-én megszületett a közös gyermekünk.Mind kettőnknek ez az első házasságunk. Előző cégemnél azt mondták 2015-ben hogy csak 1 adókedvezményt lehet igénybe venni és én a családi adókedvezményt választottam anno,ekkor még munkanélküli volt feleségem.A kérdésem az lenne hogy most 2017 január 23.-án leszünk 2 éves házasok,egybe vissza igényelhetem az első házasok kedvezményét egy összegbe?Adóbevallásom még nem történt meg,várom a papírokat.Ha megkaphatom netán visszamenőleg,van rá lehetőség hogy még év elején megkaphassam?

 2. Kovács-Szabó Ágnes szerint:

  Kedves Anita!

  Tavaly volt az esküvőnk. Év közben nem érvényesítettük a friss házasok adókedvezményét, ezért most, az adóbevalláskor szeretnénk egy összegben visszaigényelni. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor kell-e bármilyen nyilatkozatot kitöltenünk vagy csak az adóbevallásban kell majd szerepeltetnünk, hogy élnénk a kedvezménnyel?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Ágnes

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ágnes!
   Az adóbevalláshoz soha semmilyen plusz papírt nem kell beküldeni.
   Az első házasok kedvezményére vonatkozó összes adat feltüntetésére van hely az adóbevallásban.

 3. Szabóné Rádi Mónika szerint:

  Üdvözlöm.
  Nekem az lenne a kérdésem h ha már van gyermekünk és születése után házasodtunk össze,mi igényelhetjük az adókedvezményt?
  Köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Igen 🙂
   Ez az a tipikus helyzet, amikor a családi kedvezmény és az első házasok kedvezménye együttesen is jár!

 4. Lengyel Balázs szerint:

  Üdvözlet!
  Ha jól értelmezem,akkor ha már van két gyermekem akik után a családi adókedvezményt igénybe vesszük,akkor erre a házasságkötési adókedvezményre már ne számítsunk.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Balázs!
   A házassági kedvezmény független a gyerekektől, akár a már meglévő közös gyerekektől is. Annyi a feltétel, hogy legalább az egyikőtöknek ez legyen az első házassága.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*