Házassági kedvezmény: Magyarország, házasodj!

Házassági kedvezmény

Házassági kedvezmény: romantikus pénzhajsza 🙂

Na, ez aztán végképp a magyar adókedvezmények csúcsa. Havi 5000 Ft házassági kedvezmény vajon mennyire motivál egy hősszerelmest, hogy térdre boruljon szíve hölgye előtt? A félreértések elkerülése végett: az 5000 Ft-ot ketten együtt kapják az ifjú házasok, nem fejenként! Összeszedtem a leggyakoribb félreértéseket is ezzel kapcsolatban.

Egy tipp a leendő menyasszonyoknak:
kérdezd meg légy szíves a nagy pillanatban a hercegedtől: “Tényleg szeretsz? Ugye nem csak az adókedvezmény miatt kérted meg a kezem?

Ez a komoly összeg a demokrácia jegyében megosztható a családi kedvezményhez hasonlóan. Következmény: komoly adminisztráció, veszett számolgatások, pecsétes igazolás a házastárs munkahelyétől, jaj. 

Eredmény: ha egy pár maximálisan ki tudja használni, akkor 120 ezer Ft-hoz jut 2 év alatt. Jó nagy lagzit lehet belőle csapni, ugye?

Egy kicsit bóklásztam a Központi Statisztikai Hivatal oldalán. 2012-ben 1000 lakosra 3,6 házasságkötés jutott ÉS 2,4 válás. Azaz 3 házasságkötésre 2 válás esik. Gondolom, ezt a brutálisan rossz arányt is javítani fogja az adókedvezmény…

Mikortól jár a házassági adókedvezmény?

Csak a 2015-ben vagy azt követően kötött frigyekre jár a házasságkötést követő hónaptól. Konkrétan: ha 2015. januárban járultatok az oltár elé, akkor februártól jár, így egész évben 11 hónapra összesen 55 ezer Ft-ot tudtok érvényesíteni.

Meddig jár a házassági kedvezmény?

 • max. 24 hónapig
 • de legfeljebb a babaprojekt sikerességéig (a várandósság 91. napjának hónapjáig)
 • vagy amíg el nem váltok 🙁

Hogyan vehető igénybe?

A házassági adókedvezmény igénylése év közben:

Kérheted, hogy év közben a bérednél vegyék figyelembe: ehhez ki kell tölteni ezt a nyilatkozatot, de mielőtt leadnád a munkahelyeden, a párodnak a saját munkahelyén le kell pecsételtetnie, hogy ő nem kéri. Ha meg akarjátok osztani ezt a horrorisztikus összeget, akkor a megosztott összeget kell leigazoltatni.

Az első házasok adókedvezményének igénylése év végén:

Ennél egyszerűbb a helyzet, ha úgy döntesz, hogy év közben nem érvényesíted, csak majd a bevallásnál. Így legalább egy összegben kapod meg ezt a pénzt, igaz csak a következő évben az adóbevallás beadása után.

Gyakori kérdések az első házasok adókedvezményéről

 • Ingatlan bérbeadásából van csak jövedelmem. Ebből igénybe vehető? Igen! Nézd meg ezt is: Minden a lakáskiadás adózásáról
 • Airbnb-zek, csak ebből van jövedelmem.  Ebből igénybe vehető? Attól függ. Ha költségelszámoló vagy, akkor igen. Ha a tételes átalányadót választottad, akkor nem.
 • Először megyek férjhez, de a páromnak ez a második házassága. Jár nekünk? Igen! Nem szükséges, hogy mindkettőtöknek ez legyen az első házasság, elég, ha az egyik félnek első.
 • Először megyek férjhez, a páromnak ez a második házassága. Nincs adóköteles jövedelmem. A férjem igénybe tudja venni az adókedvezményt? Igen!
 • Én 33 éves vagyok, de a férjem elmúlt 40. Mindkettőnknek ez az első házassága. Jár nekünk a házassági adókedvezmény? Igen! Az első házasok adókedvezménye nincs életkorhoz kötve.

Nos, kedves friss házasok, jó költekezést és sok boldogságot kívánok Nektek!

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

 

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek Címke: , , , ,
8 comments on “Házassági kedvezmény: Magyarország, házasodj!
 1. Csordás Attila szerint:

  2015 január 23.-án házassodtunk össze,március 21.-én megszületett a közös gyermekünk.Mind kettőnknek ez az első házasságunk. Előző cégemnél azt mondták 2015-ben hogy csak 1 adókedvezményt lehet igénybe venni és én a családi adókedvezményt választottam anno,ekkor még munkanélküli volt feleségem.A kérdésem az lenne hogy most 2017 január 23.-án leszünk 2 éves házasok,egybe vissza igényelhetem az első házasok kedvezményét egy összegbe?Adóbevallásom még nem történt meg,várom a papírokat.Ha megkaphatom netán visszamenőleg,van rá lehetőség hogy még év elején megkaphassam?

 2. Kovács-Szabó Ágnes szerint:

  Kedves Anita!

  Tavaly volt az esküvőnk. Év közben nem érvényesítettük a friss házasok adókedvezményét, ezért most, az adóbevalláskor szeretnénk egy összegben visszaigényelni. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor kell-e bármilyen nyilatkozatot kitöltenünk vagy csak az adóbevallásban kell majd szerepeltetnünk, hogy élnénk a kedvezménnyel?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Ágnes

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ágnes!
   Az adóbevalláshoz soha semmilyen plusz papírt nem kell beküldeni.
   Az első házasok kedvezményére vonatkozó összes adat feltüntetésére van hely az adóbevallásban.

 3. Szabóné Rádi Mónika szerint:

  Üdvözlöm.
  Nekem az lenne a kérdésem h ha már van gyermekünk és születése után házasodtunk össze,mi igényelhetjük az adókedvezményt?
  Köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Igen 🙂
   Ez az a tipikus helyzet, amikor a családi kedvezmény és az első házasok kedvezménye együttesen is jár!

 4. Lengyel Balázs szerint:

  Üdvözlet!
  Ha jól értelmezem,akkor ha már van két gyermekem akik után a családi adókedvezményt igénybe vesszük,akkor erre a házasságkötési adókedvezményre már ne számítsunk.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Balázs!
   A házassági kedvezmény független a gyerekektől, akár a már meglévő közös gyerekektől is. Annyi a feltétel, hogy legalább az egyikőtöknek ez legyen az első házassága.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*