Fizetővendéglátók adózása: amiről rendszeresen elfeledkezünk…

Fizetővendéglátók adózása: neked mindent elmond a könyvelőd?

Fizetővendéglátók adózása: neked mindent elmond a könyvelőd?

Ha nem vállalkozó vagy, hanem adószámos magánszemélyként tevékenykedsz, akkor bizony nemcsak év végén kell adózni, hanem évközben is adóelőleget kell fizetned. Ez az információ kevéssé köztudott, és  mivel a fizetővendéglátók adózása eltér a vállalkozókétól gyakran a könyvelők is elfelejtik erre a tényre felhívni a szállásadók figyelmét.

A könyvelők, akik egyéni vállakozásoknak könyvelnek, fejben a havi és az éves bevallásokban gondolkodnak, és emiatt nehéz a szállásadók adózásának eltéréseire agyilag “átkapcsolni”. Hiába mondja azt a szomszédod valakire, hogy jó könyvelő, ha ő vállalkozásokkal foglalkozik, akkor nem biztos, hogy Neked mindig a legjobbat tudja nyújtani, hiszen Te nem vállalkozó vagy.

Bevétel és kiadás szempontjából hogyan alakul az év?

A tipikus szállásadó csak nyáron foglalkozik vendégek fogadásával, általában június-július-augusztus hónapokban van jövedelme, a többi hónapban esetleg elvétve pár ezer forint.

Kiadások az év folyamán folyamatosan felmerülnek, hiszen az ingatlan fenntartásával kapcsolatos rezsi egész évben jelentkezik, de mégis a legtöbb kiadás a nyári hónapokban van.

Ha csinálsz egy komolyabb felújítást a szezon előtt, akkor a tavaszi hónapokban merül fel még jelentősebb kiadás.

A tipikus fizetővendéglátók adózása: negyedévenkénti adóelőleg

Jogszabály szerint mi a teendőd?

Ha szabályosan akarsz eljárni, akkor bizony nem kevés adminisztrációval kell számolnod. Negyedévenként ki kell számolni, hogy mennyi volt a jövedelmed, pontosan úgy, mintha az évvégi adóbevallásodhoz számolnál.

Két lehetőséged van:

 1. Negyedévenként elmégy a könyvelőhöz, leadod a számlákat, és (esetleg felhívod a figyelmét arra, hogy Neked mint adószámos magánszemélynek ezt bizony meg kell csinálnia)
 2. Te magad megtanulod azt, hogy hogyan kell ezt csinálni. Az alapok lerakásában segít ennek az oldalnak számtalan cikke, valamint ezen a linken kérhetsz személyes konzultációt, ahol minden fogásra megtanítalak, és nem kerül többe, mint egy éves könyvelési díj 🙂 .
Az online bevalláskészítés lépései

A fizetővendéglátók adózása 4 negyedévre tagolódik

I. negyedév: ekkor nincs, vagy minimális a bevételed, kiadások vannak. Jövelem nincs, így adóelőleget sem kell fizetni.

II. negyedév: ekkor már van bevételed, ami több, mint a negyedéves kiadás, így jövedelmed is lesz, de ezt valószínűleg kinullázza az I. negyedév vesztesége, így ismét nem kell adóelőleget fizetni.

III. negyedév: bevétel szempontjából a csúcs, biztos, hogy jövedelemmel és adóelőleg fizetéssel zárul ez az időszakod.

IV. negyedév: ismét nullás, vagy veszteséges, adóelőleget nem kell fizetni.

VIGYÁZZ!!! A fent leírtak csak egy példa, Neked a saját magadét minden negyedév végén ki kell számolni.

Mikor kell a fizetővendéglátás után adóelőleget fizetni?

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy mindig “a tárgynegyedévet követő hó 12. napjáig”. Ez magyarul mit jelent?

I. negyedév (január-február-március) után előleg fizetés határideje: április 12.

II. negyedév (április-május-június) után előleg fizetés határideje: július 12.

III. negyedév (július-augusztus-szeptember) után előleg fizetés határideje: október 12.

IV. negyedév (október-november-december) után előleg fizetés határideje: következő év január 12.

Mikor nem kell adóelőleget fizetni negyedévenként?

A negyedéves adőelőleg fizetése nem vonatkozik az egyéni és társas vállalkozásokra.

Néhány esetben az adószámos magánszemélyeknek sem kell fizetni, de erről részletesebben online adótanácsadás keretében beszélhetünk. Az online adótanácsadásról itt olvashatsz, időpontot pedig az iroda@tudatosadozo.hu emailcímen kérhetsz.

en11Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita

családi adótanácsadó

(és szálláshely-tulajdonos 🙂 )

*  *  *

Ha szállásadóként érintett vagy, és nem szeretnél ujjat húzni a NAV-val, add meg neved és e-mail címedet, s folyamatosan értesítelek az aktuális tennivalókról.


A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Szállásadóknak Címke: , , , , , , ,
8 comments on “Fizetővendéglátók adózása: amiről rendszeresen elfeledkezünk…
 1. Juhászné K. Ildikó szerint:

  Kedves Keresztesné Molnár Anita!

  Adószámos magánszemélyként kezdtem szálláshely kiadást 2017. Júniusban. Egyenlőre a papír ügyeken vagyok túl, vendégeket még nem fogadok, tanulom az ügymenetet.
  Kérdésem az lenne, hogy a 2 szoba után fizetendő 2x38400ft-ot milyen határidőig fizessem meg. Jól tudom, h a 3. negyedév fizetési határideje 10.hó 12-e, a 4. negyedévé pedig 01.hó 12-e? (Tételes átalányadózás) Tehát ha két részletben fizetem meg az említett időpontokban az korrekt lesz?

  Utolsó kérdésem az ifa-ra vonatkozik. Nem egy bizonyos összegben van megadva, hanem a bevétel 4%-a. A bevételről állítok ki számlát, az ifa-t pedig azon felül beszedem és továbbfizetem? Papírt állítok ki a beszedett ifa-ról? A számlán nem kell feltüntetni, igaz?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ildikó!

   Az év közben kezdő szállásadók átalányadójáról szól ez a cikk: https://tudatosadozo.hu/apartmankiadas-igy-kell-fizetni-az-atalanyadot-ha-ev-kozben-kezdtel/
   Az idegenforgalmi adóról is kell mindenképpen kiállítani dokumentumot. Az egyik szabályos vezrzó az, hogy a szállásdíjról számlát adsz, az idengenforgalmi adóról pedig nyugtát. Ennél lényegesen egyszerűbb, ha a számlán tünteted fel az idegenforgalmi adót is, mert akkor nem kell két tömbbel zsonglőrködnöd. A számlázási módtól függetlenül az IFA nem fog beszámítani a bevételeid közé. Emiatt nem kell aggódni. A beszedett idegenforgalmi adóról havonta idegenforgalmi adóbevallást kell küldeni az Önkormányzatnak és be is kell fizetni mindig következő hónap 15-ig.

 2. Halász Róbert szerint:

  Kedves Anita!

  Átalányadózást választottam, de nem fizettem negyedévente a 2015-ös évet.
  Tudok tenni valamit, hogy elkerüljem a büntetést azon kívül, hogy kifizetem a teljes adót?
  Köszönöm, Robi

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Nem 🙂
   Egy kis késedelmi pótlékot fognak majd kiszámolni neked, erről kapni fogsz majd értesítést is és nov. 15-ig kell majd befizetned.

 3. Kovács Ferencné szerint:

  Kedves Anita!
  Az EHO megfizetésével kapcsolatban most hallottam, hogy amennyiben a tárgyévben megfizetjük a teljes évi jövedelemre számított 27%-os egészségügyi hozzájárulást, úgy az éves adóbevallásban ugyanezen összeggel csökkenthető az SZJA köteles jövedelem. Valóban el lehet így számolni? (költségként figyelembe vehető?)
  Köszönöm válaszod!
  Üdvözlettel:
  Kovácsné, Gyöngyi

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Nem teljesen, de azért nem jársz rossz úton 🙂
   Amennyi EHO-t most 2015. májusban fizetsz be a 2014-es jövedelmed után, azt a 2015-ös jövedelem számításakor vonhatod le, azaz a 2016. tavaszán beadandó bevallásban érvényesítheted kiadásként.

 4. Takács Ildikó szerint:

  Kedves Anita! Adószámos magánszemélyként szeretnék segítséget kérni. Az 5590 -es teáor szám alatt 2013-ba adószámos magánszemélyként adószámot kértem. Ezen tevékenységemből származó bevételem most 2014. júliusa. A PTGSZLAB nyomtatványt mos 2014. auguszutus 4-én kell kitöltenem a 3. sorral és akkor nem kell jelentenem a heti számlaadásomat, vagy az 1 sort és jelentem kell a számláimat. Előre is köszönöm segítségedet.
  Köszönettel: Ildikó

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ildikó! A te döntésed, hogy melyiket választod, javaslom az első variációt 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*