Fémhulladék és az adózás: “Gyűjtsd a vasat és a fémet, azzal is…”

fémhulladék gyűjtésTudod folytatni? 🙂 “Gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded!” Emlékszel?  Gyerekkorunkban az iskola minden tavasszal vasgyűjtést szervezett. Örültünk neki, mert nem kellett tanulni 🙂 Mi kiskocsit húzva jártuk az utcákat, becsengettünk mindenhová és illedelmesen megkérdeztük, hogy van-e felesleges fémhulladék, amit elvihetünk.

A vas- és fémhulladék leadására ma is van lehetőség. Az egykori méh telepek utódai felvásárolják a rozsdás vasakat, fém limlomot. A leadott vashulladék után kell-e adót fizetni? Erre adom most meg a választ, olvass tovább!

Fémhulladék eladás utáni adózás

Néha felmerül kérdésként, hogy a MÉH telepeken leadott fémhulladékokból származó bevétel után kell-e adót fizetni, kell-e adóbevallást beadni?

A kérdésre az egyszerű válasz az, hogy nem.

Ha a házkörül, vagy a nagyinál összegyűlt fémhulladékot leadod a fémhulladék kereskedésben, akkor a törvény szövege értelmében az ezért kapott ellenérték 25%-a minősül jövedelemnek. DE! Ezt a jövedelmet terhelő adót a fémhulladék kereskedő vonja le, vallja, s fizeti be a NAV felé, így Neked, mint magánszemélynek már nem kell foglalkoznod az adóbevallással, adó megfizetésével, hisz részedre  már az adóval csökkentett összeg kerül kifizetésre.

Példa:

Szorgosan gyűjtögettél és 100 000 Ft értékű fémhulladékot vittél el a MÉH telepre. A 100 000 Ft 25 %-a számít jövedelemnek, azaz 25 000 Ft. Ennek az szja-ja 15%:  25000*15% 3750 Ft, ennyit fog a fémfelvásárló levonni tőled.

Mennyit fogsz megkapni? 100 000 Ft – 3 750 Ft= 96 250 Ft

Kapni fogsz még egy számlaszerű papírt is a felvásárlásról, amin rajta lesz minden adat, ezt érdemes megőrizned.

Részletes szabályozás: 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról  58.§ (10.) pontja

Mennyit fizetnek a méh telepek a fémhulladékért?

Katt ide!

rozsda

Tudod, mi van a képen? Fémhulladék 🙂 , ami egykor csudamenő kerékpárnyereg volt…

Kicsit körbenéztem a felvásárlási árak után. Úgy látom, hogy településenként lehetnek komolyabb eltérések. Kiindulásként nézd meg az árakat itt:  fémhulladék árak

 

Minek a rövidítése a MÉH?

Melléktermék és Hulladék Egyesülést, ismertebb nevén a MÉH telepeket 1950-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a nyersanyagban amúgy is szegény országunkban nagyobb támogatást kapjon a fémhulladék újrahasznosítás. Erre nagy szükség volt, hogy az utópiát el lehessen érni, miszerint Magyarország a “vas és acél országává” váljon. A MÉH telep kampányszlogenje sokak számára ismerősen csenghet: “Gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded!”. 1993-ban a létrehozott közel 200 MÉH telepet privatizálták, illetve a rendszerváltással egyidejűleg megjelentek Magyarországon a privát hulladékhasznosító vállalkozások is.

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Oszd meg másokkal is, had örüljenek!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Egyéb jövedelem Címke: , , ,
6 comments on “Fémhulladék és az adózás: “Gyűjtsd a vasat és a fémet, azzal is…”
 1. Hajdú Valter szerint:

  Kedves Anita! Ha olyan városban lakom,ahol 10000 ember él,és nincs ilyen “MÉH” telep nevezetű leadóhely,akkor érdemes gondolkodni egy ilyen telep megvalósításában? Tudom más volt a téma,de gondoltam megkérdezem önt,lehet tud biztató infóval szolgálni,megerősíteni,hogy igen is hasznos dolog ez. Köszönöm válaszát! Üdv

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Drága Valter, ez inkább piackutatási kérdés! Egy ekkorka kisvárosban a piackutatás nem lesz túl bonyolult, egyszerűen kérdezd körbe a szomszédokat, barátokat. A fémhulladék kereskedelem eléggé szabályozott terület, számtalan engedélyt kell kérni. Érdemes a konkurenciát is megnézni. Ha sok hasonló kisvárosban találsz hulladékfelvásárló helyet, akkor érdemes lehet ezzel foglalkozni.

 2. kovács józsef szerint:

  Én minden honapban viszek be rendszeresen ingyen kapott fém hulladékot. 120 ezret keresek kb honaponta. Más jővedelmem nincs, nem dolgozok sehol eből élek. Ezután kell-e nekem magánszemélyként adoznom bele kell-e irnom az adobevallasomba?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves József!
   A cikkben vázolt helyzet a saját háztartásunkban keletkezett fémhulladékra vonatkozik, ez adómentes a törvény szerint.
   Ekkora mennyiségű fémhulladék nem lehet egy családban.
   Szerintem ez már egyértelműen fémkereskedelmi tevékenység. Ha ingyen kapja másoktól, akkor is.
   Ez pedig csak engedély birtokában végezhető.

 3. Varga Andrásné szerint:

  Köszönjük az infót. Mi csak az itthon feleslegessé vált vasakat vittük ki a vas átvevő helyre . Kaptunk számlát adó levonva ,ezt nem kell a bevallásban szerepeltetni? ezután nincs E Ü levonás- befizetés?Köszi Anikó. Minden Infót.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anikó!
   Igen, jól értelmezed a dolgokat. Az adóbevallásban nem kell a vashulladék eladásából származó bevételt, jövedelmet beírni. Eho nincs.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*