Feltételekhez kötik az adómentes lakhatási támogatást – erre figyelj 2017-ben!

fityisz

Nem jár minden albérletben lakónak adómentes lakhatási támogatás!

2017 legújabb adómentes juttatása Nem kaphat bárki adómentes lakhatási támogatást a munkahelyétől! Mik a feltételek, amire Neked és a munkáltatódnak is figyelni kell? Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és feltételeket a munkahelyi adómentes albérlet támogatásról, olvasd el!

Fontos! Ebben a cikkben lévő információk a 2017. 01.01-tál hatályba lépő szja-tv. tervezet alapján készültek ekkor: 2016.10.19. , frissítve 2017.01.19-én. A következő hónapokban még bármi történhet. A változásokat nyomon követjük és szólunk Neked is, kérd a cikk végén lévő űrlapon az értesítést!

Nem kell gazdasági gurunak lenni ahhoz, hogy megjósoljuk: a munkáltatótól kapható adómentes lakhatási támogatás nagyon népszerű lesz 2017-ben. A köznyelvben nevezzük ezt lakbértámogatásnak, albérlet támogatásnak, albérlet hozzájárulásnak, lakhatási támogatásnak, lakásfenntartási támogatásnak. Az szja törvény ezt a juttatást “munkáltató által nyújtott mobilitási célú lakhatási támogatás”-nak nevezi. A pontos jogi leírásért a személyi jövedelemadó törvény 1. mellléklet 9.7-es pontját keresd.

Az adómentes lakhatási támogatás feltételei

Az albérleti támogatás adómentességének elég sok feltétele van a munkahely és a dolgozó felé is. Nézzük sorban az előírásokat. A kacifántosabbakat le is fordítom Neked magyarra 🙂

– A munkaviszony határozatlan idejű és min. heti 36 órás munkavégzésre szól

 (Ez elég egyértelmű, annak jár aki állandó, stabil dolgozó)

– A dolgozó állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 60 km-re van egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje a 3 órát meghaladja

(Magyarul: messze laksz térben vagy időben 🙂 Ez azért nagyon izgalmas, mert átszállás esetén a járatsűrűség napszakonként eltérő…) 

– Aki nem rendelkezett a munkaviszony létrejöttét megelőző 12 hónapban, és nem rendelkezik a támogatás nyújtásának időpontjában lakás tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával a munkavégzés helyén, valamint olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 60 km-t, vagy amelytől a munkavégzési helyéig, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje nem éri el a 3 órát.

(Magyarul: most nincs a közelben lakásod és a munkába állásodkor sem volt .)
(Na ezen azért csiszoltak a honatyák. Akik már évek óta dolgoznak azon a munkahelyen, a 12 hónapot 2016.január-december között kell figyelni! 😀  )

– Még egy izgalmas kitétel, ami leginkább a picike cégeket érintheti:  nem tekinthető munkavállalónak az a magánszemély, akivel a munkáltató a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kapcsolt vállalkozásnak minősülő eset szerinti kapcsolatban áll

(Magyarul: a cégtulajdonos nem adhat magának adómentes albérlet támogatást)

Dolgozóként erre figyelj! – a lakhatási támogatás igénylése

Megfelelsz a fenti feltételeknek? Ez még nem garancia arra, hogy kapsz is lakhatási támogatást! A fenti feltételek arról szólnak, hogy kinek adható adómentesen ez a juttatás, de nem jelenti azt, hogy ez kötelező is adni! Ha a munkahelyeden nem tudnak/akarnak adni, akkor nem fognak. Ennyi.

Ha a te cégednél adnak lakhatási támogatást, az igényléskor ki kell töltened egy nyilatkozatot, hogy jogosult vagy az adómentes albérlet támogatásra. Ha változás történik, pl. veszel vagy örökölsz egy lakást a közelben, onnantól nem lesz adómentes ez a pénz, ezt jelezned kell a munkahelyeden!

A kapott adómentes lakhatási támogatást nem kell az adóbevallásodban feltüntetni.

Milyen ingatlanban lehet lakbértámogatást adni?

No, erre is három verzió van.

 1. A cég tulajdonában lévő ingatlanban laknak a munkavállalók.
 2. A cég által bérelt ingatlanban laknak a munkavállalók.
 3. A dolgozó bérli a lakást, s bizonylattal igazolja havonta az általa kifizetett lakbért a munkáltatónál. Arra készülj, hogy ezt most le kell meccselned a lakástulajjal. Ha eddig feketén adta ki Neked a lakást, innentől adóznia kell. Lehet, hogy lakbért is emel az ingatlan bérbeadás adózás miatt. Lehet, hogy jobb lesz költöznöd és másik albérletet keresned. Akkor szép az Élet, ha zajlik! 😀

A munkáltató által adható adómentes lakhatási támogatás összege

A támogatás sajnos nem korlátlan, az adómentesen adható összegeket ebben a cikkben találod meg: Adómentes lakhatási támogatás a munkahelytől

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anitaen_piros

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Alkalmazott vagyok Címke: , , , , ,
6 comments on “Feltételekhez kötik az adómentes lakhatási támogatást – erre figyelj 2017-ben!
 1. Pöttyös Labda szerint:

  Kedves Anita! Nem találtam egyértelmű utalást rá az interneten, ezért Öntől kérdezem. Nem, dolgozók, hanem Munkaügyi Kp. által támogatott képzésben részesülők is igényelhetik-e az albérlet támogatást, ha amúgy a többi feltételnek megfelelnek? Válaszát köszönöm!

 2. Gömöri Márta szerint:

  Kedves Anita!
  Ha iskolában tanítok és ezért kellett albérletbe költöznöm, akkor az iskolától is igényelhetek támogatást szerinted?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Márta!

   Igényelhetsz nyugodtan, legfeljebb nem adnak. Az, hogy Te megfelelsz a törvényi feltételeknek, nem jelenti azt, hogy a munkáltatónak kötelessége ezt a juttatást adni. Ez egy lehetőség és a munkahely dönti el, hogy bevezeti-e vagy sem.

  • Oláhné szerint:

   Kedves Anita!
   Lakhatási Támogatást szeretnék igényelni,eddig mindig meg kaptuk.
   Haza költözött a 29 éves nagy fiam külön lett az élettársától.Németországba dolgozik és kérik a kereseti igazolást,de milyen jogon hisz nagy korú és nem is tartózkodik itt csak a lakcím kártyája szol ide.Kérdésem hogy kérhetik e? Válaszát előre is köszönöm.

   • Keresztesné Molnár Anita szerint:

    Kedves Teca!

    Nem tudom milyen típusú lakhatási támogatásról van szó. Ha a lakcímkártyája hozzátok szól, akkor ő hivatalosan ott lakik. Ha a lakhatási támogatás elbírálásához nézik az egy háztartásban élők átlagos jövedelmét, akkor teljesen jogos, hiszen a nagy fiad is a háztartásodnak a része.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*