Családi kedvezmény válás után közös felügyelet esetén

Családi kedvezmény válás után közös felügyelet esetén

 

A családi kedvezmény válás utáni igénybevétele sokszor gondot okoz a volt házasfeleknek. Ha a gyerekek elhelyezését közös felügyelettel oldják meg, akkor ez a törvényes eljárás:

A válással járó herce hurcák, fájdalmak és elintézésre váró ügyek sokszor nem fejeződnek be a válás kimondásakor.

A családi kedvezmény igénybevétele újabb konfliktusforrás lehet a volt házastársak között. Leggyakoribb, hogy a válás kimondása után az elköltöző fél nem akar lemondani a családi kedvezményről, mondván a tartásdíj fizetésével ő is kiveszi a részét a gyerek ellátásának anyagi részéből. Egy másik gyakori helyzet, hogy az anyuka nem is tudná igénybe venni a családi kedvezményt, mert alacsony a jövedelme vagy csak GYES-en van. Az apa közreműködő, sőt ő ajánlja föl, hogy az általa igénybe vett családi kedvezményt maradéktalanul odaadja. Mit lehet tenni, mit szabad, illetve mit nem szabad tenni ebbe a helyzetben?

Ebben a cipőben jár Magdi is. Idézem sorait és minden kérdésére választ adok ebben a cikkben. Olvasd el, remélem Neked is segítségedre lesz.

Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!
Érdeklődnék, hogy mi a helyzet akkor, ha folyamatban lévő váláskor két gyerekünk után jogilag mint még házastársak közös érvényesítéssel adtuk le a családi adókedvezményre az adatlapot, 100.000 Ft összeget megjelölve az 5. pontban mindkettőnk nyilatkozatában. Nemsokára azonban a válás jogerős lesz úgy, hogy a gyerekek felett a felügyelet közös, de az én (anya) gondozásomban. A válás kimondása után én szeretném egyedül igénybe venni a családi pótlékot. Jelenleg ezt a kérésemet az édesapa megtagadja. Megteheti ezt úgy, hogy a gyerekek elhelyezése nálam történik meg? Vagy a közös felügyelet önmagában ad jogalapot is az adókedvezmény igénybevételére? Vagy ad jogalapot önmagában a tartásdíj fizetése az adókedvezmény igénybevételére? Hiszen a “család” mi vagyunk… Kérem, hogy válaszában térjen ki arra is, hogy amennyiben nem jogosult az édesapa az igénybevételre, úgy hogyan tudom érvényesíteni az én nem megosztott jogosultságomat. Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Magdi

Kedves Magdi!

A válás után a családi kedvezményt csak az veheti igénybe, akivel a gyerekek a családot alkotják, azaz Te vagy jogosult rá. A volt férjed nem jogosult a családi kedvezmény igénybevételére a válás kimondásától kezdve, hiszen a gyerekek nem az ő háztartásában kerültek elhelyezésre állandó jelleggel. A szétköltözéskor ill. a válás kimondásakor módosítani kell az adókedvezmény igénybevételéről a nyilatkozatot mindkettőtök munkahelyén.

Először tisztázzuk a közös felügyelet és a felváltva gondozás közötti különbséget!

A közös felügyelet azt jelenti, hogy az egyik szülőnél maradnak a gyerekek és a másik szülő pedig elviheti hétvégére, szünidőre a gyerek nevelésébe, iskolaválasztásába beleszólhat. A válások legtöbbször így végződnek.

(Létezhet még kizárólagos felügyelet. Ez azt jelenti, hogy az egyik szülő láthatási jogát korlátozzák, nem találkozhat a gyerekeivel. Ez családi bántalmazás esetén szokott előfordulni.)

A felváltva gondozás azt jelenti, hogy a szülők a gyerekek gondozását egymás között megosztják, a gyerekek 50-50%-os időt töltenek a szüleikkel.  A felváltva gondozás esetén a családi pótlékot is 50-50%-ban vehetik igénybe a volt házastársak. A családi kedvezményre is 50-50 %-os arányban jogosultak!

A Ti helyzetetekben nem felváltva gondozásról van szó, hanem közös felügyeletről. A gyerekek a Te háztartásodban kerültek elhelyezésre, tehát a családi pótlékra is csak Te vagy jogosult. A válás kimondásától kezdve a családi pótlékot egyedülállóként tudod megigényelni.

Családi kedvezmény válás után

A Családtámogatásokról szóló törvény 4. § szerint egyedülálló az, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált, házastársától külön él és nincs élettársa.

Olvass a sorok között! A fenti meghatározás azt is jelenti, hogy nem kell megvárni a válás kimondását! Amikor a házastárs elköltözik, onnantól egyedülállónak minősülsz. Legkésőbb a válás kimondásától kezdve az adókedvezményt csak az a szülő veheti igénybe, akinek a háztartásában a gyerekek elhelyezésre kerültek. Tehát közös felügyelet esetén semmiféle jogszerű mód nincs arra, hogy a szülők a kedvezményt megosszák vagy közösen érvényesítsék.

Az elköltöző házastárs nem akar lemondani a családi kedvezményről

Mit tegyünk akkor, ha válás után a férj továbbra is igénybe veszi a családi kedvezményt?

A válás kimondásától kezdve a férj nem lesz jogosult a kedvezmény igénybevételére. Az adóbevallásában fel kell tüntetni a gyerekek adóazonosító jelét, így a jogtalan igénybevétel az adóbevallásban egyértelműen látszani fog.  A volt férjed nem tilthatja meg neked, hogy mind a két gyerek után igénybe vedd az adókedvezményt. Te sem tilthatod meg neki, hogy igénybe vegye. Egyszerűen a törvény erejénél fogva nem veheti igénybe.

Mit kell tenned, ha tudod, hogy a volt férjed igénybe veszi a családi kedvezményt?

Semmit. Te és a volt férjed külön adóalanyok vagytok, adózás szempontjából semmi közötök egymáshoz, nem kell tudnod arról, hogy mit ír az adóbevallásába és mit ad le a munkahelyén.

Fent vázolt esetben csak Te veheted igénybe az adókedvezményt és vedd is nyugodtan igénybe.

A jogtalan igénybevétel következményeit Ő viseli.

Remélem, segítettem ebben a nehéz helyzetben Neked. Kitartást! 😉
Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anitaen_piros

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek Címke: , , , , , ,
6 comments on “Családi kedvezmény válás után közös felügyelet esetén
 1. Hajba József szerint:

  Kedves Magdi!

  Hasonló a problémám csak a másik oldalról. A volt feleségem ( 2013 váltunk el- van egy 9 éves kislányunk ) keresett meg,h vállalkozó lett KATA adózással,és nem tudja igénybe venni az adókedvezményt az idei évtől. A kislányunk nála van bejelentve.(családi pótlék stb) Azt szeretné,h én igényeljem az adókedvezményt, van erre bármiféle lehetőség,vagy így ez veszett fejsze nyele? Köszönöm!

 2. Molnár Zsolt szerint:

  Kedves Anita!
  Nálunk következő a helyzet: 2 gyermek, válás óta közös felügyelet és felváltva gondozás (1 hét itt, egy hét ott). Az egyik gyermek lakcímkártyáján állandó lakcím az apáé, ideiglenes az anyáé. A másik gyermekén fordítva.
  Az adóbevallásban mindketten szerepelnek felváltva gondozott gyermekként (3-as kód). A családi pótlékot eddig 1-1 gyermek után vettük igénybe.
  A minap megkeresett a volt felesége, hogy ugyan módosítsuk már a családi pótlék igénylést családi pótlék megosztásra.
  Nem igazán értem az okát, érdembeli növekedés egyikünknél sem lenne ez által (talán 1000 forintról van szó).
  Héttérinformációként még annyi, hogy ő nyáron ment újra férjhez és kisbabát vár a jelenlegi férjétől, aki szintén hozott egy gyermeket a közös háztartásukba.
  Mi lehet az oka a kérésének?
  Üdvözlettel, Zsolt

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsolt!

   Célszerű lenne tőle megkérdezni 🙂
   Én az adózási területen tudok segítséget nyújtani, a családtámogatási ellátások területe csak érintőlegesen kapcsolódik a tudatosadozo.hu témáihoz.

 3. Koncz Gáborné szerint:

  Kedves Anita!
  A következőre keresem a választ:
  Az apa elvált,mely házasságból született egy gyermek. Közös felügyelet szerepel a válási dokumentumban.
  Majd később újra házasodik, születik ebben a házasságban még egy gyermeke.
  Na, a kérdésem innen kezdödik:
  2016-tól évről évre emelik a 2 gyermek után járó családi kedvezmény, így felmerült a kérdés bennem, hogy lehetséges-e az apának úgy igénybe venni, hogy mindkét gyermeket megjelöli, mint kedvezményezett, de csak a saját háztartásban nevelt gyermeke után veszi igénybe. így elméletileg az apa 1 gyermek után nagyobb kedvezményt érvényesíthet, és a volt házastársnak sem származik semmi kára belőle. Hisz ő veszi igénybe a gyermeke után a kedvezményt.
  Ezt a törvény engedi?

  Üdv:Timi

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Nem.
   A nagyobb gyermek az anyánál maradt, az ő háztartásában nevelkedik. Őutánna csak az anya veheti igénybe a családi kedvezményt.
   Az apa újabb gyereke egyedüli gyereknek minősül.
   Akkor lenne más a helyzet, ha az idősebb gyerek nem közös felügyelettel, hanem felváltva gondozással lenne elhelyezve a szüleinél.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*