Családi kedvezmény: be kell-e jelenteni az élettársi kapcsolatot?

 

A családi adókedvezmény élettársi kapcsolat esetén is jár!

A családi adókedvezmény élettársi kapcsolat esetén is jár!

Nem vagytok házasok? A családi kedvezmény élettársak között is megosztható! Örök kérdés, hogy az élettársi kapcsolatot hogyan kell igazolni a családi adókedvezmény igénybe vételéhez. Be kell-e jelenteni valamilyen hivatalhoz? Mi a különbség a “Bejegyzett élettársi kapcsolat” és a “Nyilvántartott élettársi kapcsolat” között? Jó hír a cikk végén vár 🙂 2016-tól komoly változások! 

Ki minősül élettársnak?

Élettárs az, akivel megosztod:

 • a szíved,
 • a pénztárcád,
 • az otthonod.

Az élettársi kapcsolat létrejöttét nem kötelező bejelenteni, ez nem hivatalos esemény. Az élet viszont hozhat olyan helyzeteket, amikor bizonyítani kell az együttélést, ilyen lehet pl. egy hitelfelvétel.

A Polgári Törvénykönyvben külön rész foglalkozik az élettársi kapcsolattal.

AZ ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT

XXV. CÍM 6:514. § [Az élettársi kapcsolat létrejötte és megszűnése] (1) Élettársi kapcsolat áll fenn két olyan, házasságkötés nélkül közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben (a továbbiakban: életközösség) együtt élő személy között, akik közül egyiknek sem áll fenn mással házassági életközössége, bejegyzett élettársi életközössége vagy élettársi kapcsolata, és akik nem állnak egymással egyenesági rokonságban vagy testvéri kapcsolatban.

Mi a különbség a bejegyzett  és a nyilvántartott élettársi kapcsolat között?

Fontos, hogy tisztázzuk a kettő közötti különbséget, mert vicces helyzetek adódhatnak 🙂

A bejegyzett élettársi kapcsolat gyakorlatilag a homoszexuálisok “házasságkötése”. Anyakönyvvezető előtt lehet megejteni, további részletek a kormányablakban olvashatók.

Nyilvántartott élettársi kapcsolat Az élettársi kapcsolatról közjegyző előtt lehet nyilatkozatot tenni. Ez az élettársi nyilatkozat bekerül egy naaagy központi adatbázisba (hivatalos nevén: Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása) Azonos és különneműek is tehetnek nyilatkozatot.

Mi értelme van ezt a nyilatkozatot megtenni? Alapvetően a bizonyítást könnyíti meg, pl. közös háztartásban az egy főre eső jövedelmet kell igazolni, hitelfelvétel történik, együttélés alatt keletkezett közös vagyon megosztása szakítás esetén stb. Érdekesség, hogy az élettársat nem tekintik automatikusan a születendő gyermek apjának, külön nyilatkozni kell anyakönyvvezető vagy közjegyző előtt (teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat)

Családi adókedvezmény élettárs esetén

Az adókedvezményre való jogosultság alapvetően “együtt mozog” a családi pótlékra való jogosultsággal. Családi pótlékra pedig normál esetben a gyermek szülője jogosult. Akár házasságban, akár csak élettársként élnek együtt, bármelyikük jogosult a közös gyermek utáni ellátásra. Élettársak esetén elegendő, ha a kapcsolat fennáll (emlékszel: akivel megosztod a szíved, a pénztárcád és az otthonod), nem kell hivatalban külön bejelenteni. Azaz a családi adókedvezmény év végi megosztásához nem kell regisztráltatnunk az élettársi kapcsolat fennállását.

Ha az élettárs nem a gyerek apja

2016-os változás!! Az adókedvezményt év közben is igénybe veheti az élettárs, ha legalább 1 éve szerepelnek az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában és közös lakcímen laknak. Ez akkor is igaz, ha nem közös gyermekről van szó!

en11Remélem, megint sokaknak segítettem ezzel a pár sorral 🙂 Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita

családi adótanácsadó

 

További friss infókért itt regisztrálj!redo-97610_150 (1)

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek Címke: , , , , ,
25 comments on “Családi kedvezmény: be kell-e jelenteni az élettársi kapcsolatot?
 1. Kelemen Krisztina szerint:

  Kedves Anita!
  Vehet-e adókedvezményt igénybe az élettársam akivel van egy közös gyermekünk de nem élünk egy közös lakcímen és nincs élettársi v.bármilyen szerződésünk.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Krisztina!
   Ha a gyerek közös, és közös háztartásban nevelitek, akkor egyszerűen az apaság jogán igénybe veheti év közben is a családi adókedvezményt.

 2. Maklári Sándor szerint:

  Kevdes Anita!
  A kérdésem a következő lenne:
  van egy saját gyermekem és van egy másik gyerek aki nem az enyém!
  A kérdésem az lenne hogy mindkét gyerek után igénybe tudom e venni az adókedvezményt vagy sem!
  Köszönöm Szépen előre is!
  Üdvözlettel: Maklári Sándor

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Attól függ 🙂
   Ha egy háztartásban élsz a gyerekekkel, akkor igen.

 3. Orsós Tamásné szerint:

  Kedves Anita! Kérdésem lenne, hogy 3 gyermekes szülőkként igénybe vehetjük-e havonta, illetve év végén a családi kedvezményt? Párommal nem bejegyezve, de élettársként nevelünk 3 gyermeket akik nincsenek a párom nevén (név szerint sem és születési anyakönyvi kivonat alapján sem), viszont ő az édesapjuk. Jelenleg én nem dolgozom, párom igen. Egyedülálló családi pótlékot kaptam 2016. évben és 2017. év elején. Meg tudjuk e osztani a kedvezményt. Köszönöm!

 4. Seres Mária szerint:

  Szia
  A gyerekem apja más helységben él mint él tehat nem lakunk együtt.
  A fiam az ő nevét viseli . Nem vagyunk házasok de élettársak sem. Ket hetente 1-2 órát tölt a gyerekével. Nincs gyerek elhelyezési határozat. bejelentette a fiam a z állandó lakhelyére amit csak utólag tudtam meg azért hogy megigényelhesse a családi adókedvezményt. Meg is kapta. Azt mondta az őt illeti meg mivel ő dolgozott meg érte, annak ellenére hogy a gyerek nevelésben nem vesz részt és én egyedülállóként kapom a családi pótlékot. A gyereket én tartom ide jár bölcsödébe. En nem láttam semmilyen igénylőlapot, es nem irtam alá semmit. Az a kérdésem jogosan járe neki a családi kedvezmény akkor is ha 40 km-re lamkik tőlünk.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mária!
   A dolog távolságtól teljesen független.
   A gyerek nem vele él a valóságban, hanem veled, és egyedülállóként neveled, akkor a családi kedvezményre CSAK te vagy jogosult.
   Ő jogosulatlanul vette igénybe, ez ki fog derülni és vissza fogják vele fizettetni.
   (a lakcím ki-bejelentést rendezni kellene mihamarabb! A bölcsődei elhelyezése is veszélybe kerülhet ha elméletileg 40 km-re lakik a gyerek a bölcsitől))

 5. Miski Tünde szerint:

  Kedves Anita!
  A párommal nem vagyunk házasok, de több, mint egy éve élünk lakcímkártyán feltüntetett közös tartózkodási helyen. Emellett kb. 8 hónapja közös a bankszámlánk is, ő a tulajdonos én a társkártyás. 1 hét múlva töltöm a 12 hetet. Igénybe veheti a párom így az adókedvezményt?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Várandósság alatt csak az anya vagy a férj veheti igénybe a családi kedvezményt, élettárs nem.
   Élettárs csak utólag, az adóbevallásban.

   • Kecskés apuka szerint:

    Kedves Anita,
    2016 júniusában párom elérte a várandósság 91. napját. Szeptemberben összeházasodtunk, ezért onnantól már férjként igénybe tudtam venni a magzatra a családi adókedvezményt év közben. Kérdésem, hogy adóbevallásomban a június-július-augusztus hónapokra jogosan igényelhetem-e a családi adókedvezményt?

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Apuka!
     A nyári hónapokra vonatkozóan a párod megoszthatja veled az adókedvezményt, ez pénzügyileg azt jelenti, hogy a te bevallásodban vissza lehet igényelni.
     Adminisztrációs szempontból van egy kis plusz ikszelős macera, a családi kedvezményes lap kitöltésénél kell nagyon figyelni.

 6. Darida judit szerint:

  11 eve elek a parommal egyutt. A parom elvalt. Van mar egy kozos gyermekunk aki 7 eves. Kerdesem az lenne hogy most tervezzuk a hazassag kotest. En igenybe vehetem a friss hazasok kedvezmenyet? Nem akadaly a gyermek? Nekem ez lenne az elso hazassagom. A kislany utan en veszem igenybe a csaladi kedvezmenyt!

 7. Király Anita szerint:

  Kedves Anita. Segítséget szeretnék kérni. Gyesen lévő,2 gyermekes anyuka vagyok. Egyedülállóként vagyok nyilvántartva,családi pótlékot is így kapom gyermekeim után. Viszont nem egyedül élő. Gyermekeim édesapjával élek,akivel papír alapon( sem élettársi,sem házastársi) nem szereplünk. Kérdésem a családi adókedvezményről kapcsolatosan az lenne,hogy én mivel itthon vagyok,pénzt nem kapok a gyerekek után. Párom havonta nem vette igénybe a családi kedvezményt. Most az éves adóbevallásban,mit kell beírjunk hogy gyermekeink után ő kapja vissza a családi adókedvezményt? Közösen érvényesítem,vagy megosztom vele? Előre is köszönöm válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ha egyedülállóként kapod a családi pótlékot, akkor senkivel nem oszthatod meg a családi kedvezményt!

 8. P. László szerint:

  Kedves Szakértő!

  Családi adókedvezmény igénybevételéről szeretnék érdeklődni.
  Várandós párommal élek közös háztartásban, viszont sem házasok, sem semmiféleképp bejelentett/nyilvántartott élettársi viszonyban nem állunk. A terhesség 91. napja már elmúlt (aug.-ban).
  Érdeklődnék, hogy jelen felállás szerint én igényelhetem-e bármilyen módon (akár havonta, akár év végén) az adókedvezményt? Vagy ehhez mindenképp (legalább 1 éve) bejelentett élettársi viszony szükséges?
  Amennyiben idén párom venné igénybe, úgy van rá mód, hogy jövőre, a kisbaba jövetele után én igényeljem (mert ha jól tudom, utána a kismama már nem tudná igénybe venni)?
  Ha mindenképp szükséges az 1 éve bejelentett élettársi viszony (amit szeptemberben tudnánk bejelenteni), és februárban születik a pici, a február és szeptember közötti időszakra nem is tudjuk igénybe venni a kedvezményt?

  Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,

  P. László

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Laci!
   A várandósság ideje alatt csak a párod veheti igénybe a családi kedvezményt, de az adóbevallásban megoszthatja veled. Szülés után viszont már te is igényelheted.

 9. Beáta szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!

  Olyan kérdésem lenne, hogy a nyilvántartott élettársi kapcsolatot hol tudom elintézni , illetve a családi adókedvezményt amennyiben nekem nincs munkahelyem az élettársam is igénybeveheti-e , ugyanis az adókedvezmény nyilatkozaton mindkettőnk munkáltatójának a jóváhagyása szükséges.

  Várom válaszát!
  Köszönettel,

  M. Beáta

 10. Gróf Lukács szerint:

  Tisztelt Anita!

  Édesapám együtt élt egy hölggyel 28 éven át a lakás amelyben laktak az az édesapám és az édesanyámé, illetve a feleségem tulajdonában van.
  Édesapám tavaly novemberben elhalálozott.
  Az lenne a kérdésem, hogy a nem bejegyzett, illetve nem volt nyilvántartott élettársi kapcsolat sem közöttük, jár-e az élettársnak haszonélvezeti jog, vagy esetleg nyugdíj kiegészítés?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Lukács! Ez részben jogi, részben nyugdíjkérdés, ezekben nem tudok utánajárás nélkül segíteni.

 11. Deák Irén szerint:

  Sziasztok!
  Családi adókedvezménnyel kapcsolatban kérdeznék, SOS:
  Három gyerekem van, élettársammal együtt élünk, de ő nem a gyerekek apja – közös gyermek nincs és neki sincs még gyermeke.
  A családi pótlékokat én kapom, de jövedelmem jelenleg nincs, mivel még gyesen vagyok a harmadik gyerkőccel, a családi adókedvezményt így én igénybe venni nem tudom, illetve nagyon minimális részben.
  – Az élettársam igénybe veheti a kedvezményt a gyermekeim után 100%-ban, most év végén, ha megosztásról nyilatkozunk?
  Tudnátok esetleg törvényi helyet is megadni, hogy egy esetleges adóellenőrzés során tudjak majd mire hivatkozni?
  Köszönöm segítségeteket előre is!!
  Üdvözlettel,
  Ircsi

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ircsi!
   Lehetőséged van arra, hogy év végén az adóbevallásban “átadd” az élettársadnak azt az adókedvezményt, amit te nem tudtál év közben érvényesíteni.
   Törvényi hivatkozás: Szja-tv.
   29/B. §
   (1b) Ha az adott jogosultsági hónap után járó családi kedvezményre egy magánszemély jogosult, az őt megillető családi kedvezményt – adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban – megoszthatja a vele közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastársával, élettársával, ideértve azt az esetet is, ha a családi kedvezményt a jogosult egyáltalán nem tudja érvényesíteni. Azon jogosultsági hónapokra eső családi kedvezményre, amelyre vonatkozóan a jogosult vagy házastársa, élettársa a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát igénybe veszi, a megosztás nem alkalmazható.
   Az adóbevallás kitöltési útmutatójában is megtalálod ezt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*