Családi kedvezmény 2016: ahol gubanc lehet belőle

családi kedvezmény illusztráció

Érettségi után nem jár családi kedvezmény 2016 ban sem

 

A családi kedvezményről már sokan, sokszor írtak, évek óta nincs markáns változás sem, általában a jogosult szülők tisztában vannak az alapokkal. Ha ezzel Te is így vagy, akkor nyugodtan ugord át a dőlt betűs részt és lentebb folytasd az olvasást 🙂


Mikortól jár a családi kedvezmény?
A várandósság 91. napját magába foglaló hónaptól jár. Ha év közben nem lett időben intézve, akkor sem vész el a kedvezmény, mert az adóbevallásban utólag is lehet érvényesíteni.
Hogyan érvényesítheted 2016-ban a családi adókedvezményt?
Érvényesítheted év közben, folyamatosan vagy akár év végén egy összegben az adóbevalláson keresztül.
Mennyi a családi adókedvezmény mértéke 2016-ban?
1 gyermek esetén havonta 66 670 Ft,  2 gyermek esetén havonta 83 330 Ft 3 vagy több gyermek esetén 220 000 Ft adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni GYERMEKENKÉNT. Ez adókedvezményre lefordítva 10 ezer, 12 500 illetve 33 ezer forintot jelent havonta.
Megosztható-e a családi kedvezmény 2016-ban?
Igen, házastársak, élettársak között tetszőleges arányban megosztható a gyermekek után járó családi adókedvezmény. Ekkor a megosztásnak megfelelően kell kitölteni a munkáltató felé beadandó nyilatkozatot, amit előzőleg a társad munkáltatójával is le kell igazoltatni.
Meddig jár a családi adókedvezmény?
Addig a hónapig lehet figyelembe venni, amíg a gyermek után családi pótlékot (új nevén nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás) kapsz. Azaz, amíg a gyermeked középiskolában tanul, de legfeljebb 20 éves koráig (SNI esetén 23 éves koráig). Egyetemista gyermek után nem jár, de a létszámban eltartottként figyelembe vehető!

Itt folytasd 🙂

 Gubanc 1) Befejezi a középiskolát a gyerek vagy 20 éves lesz.

Ha már nem jár a családi pótlék, akkor erről a Magyar Államkincstár határozatban értesít, de a munkáltatód erről nem fog tudni. Neked kell új nyilatkozat leadásával írásban jelezni, hogy már nem jár a családi kedvezmény!

Káros következmény 1: ha jogalap nélkül veszel igénybe családi kedvezményt és ennek összege a 10 ezer Ft-ot meghaladja, akkor 12 % büntetéssel növelten kell azt visszafizetned az adóbevallás benyújtásával egyidejűleg.
Katt ide!
Káros következmény 2: ha büntetést kell fizetned, akkor nem választhatod a munkáltatói adómegállapítást, azaz önadózó leszel és a bevallásod beadását neked kell intézned. Jó hír, hogy ebben tudunk segíteni, katt ide 🙂

Gubanc 2) Megosztanátok a családi kedvezményt

A pároddal összedugjátok a fejeteket és kitaláljátok, hogyan is legyen. Egy konkrét példán keresztül nézve: van  két kicsi gyereketek, ekkor 2*83 330 Ft a kedvezmény, amiből te 100 000 Ft-ot vennél igénybe, (a maradék 66 660-at meg a párod) és a nyilatkozatba beírod mindkét gyermeked. Itt szokott elhasalni a dolog, ha a bérszámfejtő nem érti a megosztási szabályokat. Tipikusan a Magyar Államkincstár bérszámfejtőinél tapasztaljuk ezt. 2 gyerek = 2* 83 330 Ft, és ezt nem tudod kiverni a fejéből. Ő csak a gyerekeket tudja szétosztani, az összeget nem. Na, ekkor nagy levegőt veszel és vagy a feletteséhez fordulsz vagy hagyod a csudába és kitalálsz egy másik megoldást 🙁

en_piros
Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Oszd meg másokkal, had örüljenek a többiek is a pontos  információknak! Köszönöm 🙂narancs nyil

 

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek Címke: , , ,
63 comments on “Családi kedvezmény 2016: ahol gubanc lehet belőle
 1. Széki Zsolt szerint:

  Volt feleségem jogosulatlanul tudtom és beleegyezésem nélkül igényelte az egyedülállóknak járó emelt összegű családi pótlékot kb hat hónap időtartamig. Az általam év végén jogosan visszaigényelt szja (családi kedvezmény miatt)befizetéséről döntött a NAV – mondván a két ellátás nem jár egyszerre -holott bizonyítottam a válási irattal az elköltözésem pontos idejét, vagyis az emelt összegű csp. jogtalanságát. Van valami lehetőség a visszafizetési kötelezettség elkerülésére?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsolt!

   A házassági vagyonközösség felbomlása, illetve a válás kimondása általában nem szokott egy időpontra esni. Előfordul, hogy a válás kimondása és az elköltözés nem esik egy időpontba. Az elköltözéstől már Te nem veheted igénybe a családi kedvezményt.

 2. Görög Andrea szerint:

  Kedves Anita!
  4 gyermekem van, csak a legkisebb közös a mostani párommal. A csp és gyet-et én kapom egyedülállóként. Nincs bejelentett azonos lakcímünk a párommal, de együtt élünk, a gyerekre apai elismerő nyilatkozatot tett. Igényelheti-e közös gyermekünkre a családi adókedvezményt? Köszönöm válaszát.

 3. Zsuzsi szerint:

  Kedves Anita!

  2016-ban július 31-ig volt munkaviszonyom, majd okt-dec időszakban jelenteztem be álláskeresési segélyre. A NAV által el(ő)készített bevallásomban márc-június illetve okt-dec hónapok vannak bejelölve, mint jogosultsági hónapok. Január illetve február szimplán késedelmes nyilatkozat leadás miatt maradtak ki, ezeket tudomásom szerint egyszerűen pótolnom kell. Kérdésem, hogy jól gondolom-e, hogy 2016-ban így összesen 9 hónapban vagyok csak jogosult, vagy esetleg érvényesíthető a kedvezmény olyan hónapokban is, amikor nem volt jövedelmem?

  Előre is köszönöm szakértő tanácsod!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsuzsi!
   Ha a többi hónapban is volt gyereked ( 😉 ) és kaptál családi pótlékot utána, akkor 12 hónapra jár a családi kedvezmény!

 4. Kedves Anita !
  2016 évben az anya vette igénybe a családiadókedvezményt,2 gyermek után. 2016 évi éves keresete : 1 845 560. Ft)
  Adó alap csökkentése 2016 ban 1 999 200.- lenne. (2 gyermek után)
  Az apa 2016 évi keresete: ( 546 000.-Ft)
  Kérdésem igénybe veheti-e az apa a fennmaradó összeget az adóalap
  csökkentése miatt. (153.640.-Ft -ot)

  Köszönettel: Rózsi

 5. Németh Bernadett szerint:

  Kedves Anita!
  A tavalyi évre elfelejtettem családi adókedvezményes papírt kitölteni a munkahelyemen!Az lenne a kérdésem,hogy ezt útólag el lehet e intézni,vagy elúszik az a pénz! Előre is köszönöm a választ! Szép napot 🙂

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Betti!
   Utólagosan is lehet korrigálni a beadott adóbevallást, ezt önellenőrzésnek hívják. Az elkészítésében könyvelő tud segíteni.

 6. Erdélyi Ferenc szerint:

  Üdvözlöm. Négy gyereket nevelünk, tavaly a legnagyobb befejezte az egyetem nappali alapszakaszát és felvételt nyert a mesterképzésre. A második gyerekem leérettségizett és felvették az egyetem nappali tagozatára. Folyamatos eltartottnak minősülnek-e a gyerekek, vagy a nyári hónapokra ők nem jogosultak? Hogyan kell a gyerek kedvezményt számolnunk?
  üdv,
  ef

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ferenc!
   Január-június között 3*220 000 Ft, majd júliustól 2*220 000 Ft adóalapkedvezmény jár minden hónapban.
   Szép nagy családod van, gratulálok! 🙂

 7. timi szerint:

  Szia. Érdeklödi szeretnék,hogy ha mult honapban megkaptam a kedvezményt akkor ebben a honapban miért nem?

 8. Andrea szerint:

  Kedves Anita! Az első házasságomból született 3 kisfiam, majd elváltam. 3 éve megismerkedtem a kedvesemmel, akitől most gyermeket várok. A nagyok után egyedülállóként kapom a cs.p-ot, és én veszem igénybe az adókedvezményt. Kérdésem az, hogy ha nem vagyunk sem, házasok, sem élettársak, sőt a lakcímünk sem egyezik, akkor a kedvesem igénybe veheti a magzat, később pedig a gyermek után az adókedvezményt? Ha igen, akkor neki ez 1 gyermeknek számít, vagy negyediknek, tehát 10 vagy 33ezerként kell beszámítani? Válaszát köszönöm, Andrea

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ha egyedülállóként kapsz családi pótlékot, akkor a magzat utáni adókedvezményt csak te veheted igénybe.
   Olyan nincs, hogy 3 gyereket egyedülállóként nevelsz, a negyediket pedig élettárssal 😀

 9. Farkasnè Bánkuti Kata szerint:

  Kedves Anita!
  December vègèn születtek 3-as ikreink, a várandósság alatt nem igènyeltük az adòkedvezmènyt. Kèrdèsem az lenne,hogy a most beadandó adòbevallásban èrvènyesìthető- e a kedvezmény egy összegben, illetve ha igen akkor a bevalláson kìvül kell e ròla valakinek nyilatkozni.
  Köszönöm
  Farkasnè Bánkuti Kata

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kata!
   Igen, most egy összegben kérheted az adókedvezményt a 3 gyerek után.
   Az adóbevalláson kívül más nyomtatványt nem kell kitölteni.

 10. Kátai Renáta szerint:

  Üdvözlöm!
  Olyan kérdésem lenne, hogy van 2 meglévő gyermekünk, házasok vagyunk, párom igényli az adókedvezményt. Viszont 2016-ban kismama voltam, de sajnos decemberben 21 hetesen elment a baba.
  Erre a 2 hónapra (nov, dec), tudjuk igényelni 3 gyermekre az adókedvezményt vagy igy nekünk ez nem jár?
  Előre is köszönöm segitségét

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Renáta!
   201. nov-dec-ben 3 gyermekes családnak minősültök, havi 99 ezer Ft adókedvezmény jár erre a 2 hónapra.
   2017. januártól pedig a kétgyerekes családi kedvezményt vehetitek igénybe.

 11. Gabi szerint:

  Kedves Anita!

  Készítgetem össze az adóbevalláshoz a papírokat és most vettem észre, hogy nálam is és a férjemnél is 3 gyerek után számolta a bérszámfejtő a családi kedvezményt. 3 kiskorú gyermekünk van. Kettőnknek összesen bruttó 500e Ft a fizetése. Mi lesz most? Mire számíthatunk? Várom válaszát. Előre is köszönöm. Üdvözlettel, Jana

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Jana!
   Ha járulékkedvezményt nem vették figyelembe, csak az adókedvezményt, akkor semmi gáz nincs, sőt lehet, hogy még adóvisszatérítésetek is lesz 🙂
   Azt viszont szeretném a lelkedre kötni, hogy az adóbevallásotokat ugyanazzal a könyvelővel csináltassátok meg, mert úgy lehet ezt összefésülni, rendbe rakni.(a NAV-os adóbevallás tervezet a munkáltatók adatai alapján készülnek, tehát arra sem szabad alapozni ebben a helyzetben)
   Nálam páros kedvezmény jár a házaspáros adóbevallására 🙂 Nézd csak: adóbevallás készítése

 12. Linda szerint:

  Üdvözlöm!

  A kérdésem a következő lenne:két gyerkőcöm van akiket egyedülállóként nevelek, a kisebbik a jelenlegi páromtól van. Nem vagyunk egy lakcímen, én gyesen vagyok így nem én hanem ő venné igénybe a családi adókedvezményt utána(és ha lehetne a nagyra is). Én nyilatkoztam hogy ő vegye igénybe, így lehet-e? A családi pótlékoz én kapom.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ha a családi pótlékot egyedülállóként igényelted, akkor a családi kedvezményt nem lehet megosztani!

 13. Ildikó szerint:

  Kedves Anita!

  Barátnőm a férjétől külön él, 4 gyermeket nevel egyedül, a családi pótlékot ő kapja, viszont az apa nem hajlandó aláírni a családi adókedvezményhez szükséges nyomtatványt. Hogy tudja mégis az anya igénybevenni azt? Van erre lehetősége így is?
  Válaszát előre is köszönöm, Ildikó

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ildikló!
   A dolog roppant egyszerű: a családi adókedvezményre csak a barátnőd jogosult, csak ő veheti igénybe, ha elváltak és nem felváltva gondozásban állapodtak meg.
   Ehhez a volt férjtől semmilyen aláírásra nincs szükség.

 14. Viziné Duli Gabriella szerint:

  Kedves Anita!
  A véleményét szeretném kérni a következő kérdésben.
  Óvónőként a pedagógus bértábla szerinti besorolás alapján kapok fizetést. A három gyermekünk után járó családi adókedvezményt én tudom érvényesíteni, mert a férjem Katás egyéni vállalkozó. A gond az, hogy ez az összeg (66 ezer Ft) jelentősen megnöveli a fizetésemet, ami a vezető óvónő szerint “bérfeszültséget” okoz. Szeretnénk elvi szinten közös nevezőre jutni abban, hogy a családi adókedvezmény beleszámít-e a nettó jövedelembe. Mivel kézhez kapom, gyakorlatilag nyilván igen, de mivel ezt a családom kapja, a gyerekeink neveléséhez való hozzájárulásként, nem tartom etikusnak, hogy a nettó fizetés részeként értelmezzük. Aki ugyanolyan besorolásban van, mint én, de a férje igényli meg az adókedvezményt, akkor azt állíthatjuk, hogy az ő fizetése kevesebb ??!!
  Már arra is gondoltam, hogy a jövő évi bevallásnál egy összegben igényeljem az adókedvezményt, s akkor nem zavar senkit ez az összeg. Csak hát nem jön rosszul havonta sem a családi kasszába…
  Remélem, érthető a kérdésem. Nagyon kíváncsi vagyok, mi erről a hivatalos álláspont. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, egy három gyermekes pedagógus

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gabi!
   Több, mint 6 évig dolgoztam a közszférában, tökéletesen értem a helyzetedet 😉
   Teljesen igazad van. Elméleti síkon….
   A fizetésedet igazából csak a felettes (ill. a bérszámfejtést végző) láthatja, a bérfeszültség tehát leginkább a vezető óvónő belső problémája…..
   Itt most csak pszicho-megoldás lesz 🙂 Javaslom, hogy majd év végén egy összegben vedd igénybe a családi kedvezményt a világbéke érdekében. Egyébként év közben is lehet módosítani, tehát akár már márciustól lemondhatod a gyermekeid után járó családi adókedvezményt és majd a hátralévő 10 hónapot egy összegben megkapod jövő ilyenkor.
   “Peace and love”

 15. Csaba szerint:

  Kedves Anita!
  Év közben változott a jövedelmem, vannak olyan hónapok amikor ki tudom használni a családi adókedvezmény teljes keretét, és vannak olyan hónapok amikor nem tudom a teljes kedvezményt kihasználni, mert alacsonyabb a jövedelmem (járulékokkal együtt sem). Ha egy összegben nézem az éves jövedelmet és az éves családi adókedvezmény keretet, akkor viszont ki tudom az egész kedvezményt használni.
  Egy adóéven belül át lehet e vinni az alacsonyabb jövedelmű hónapok maradék kedvezményét, a magasabb jövedelmű hónapokra?
  Köszönettel
  Csaba

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Csaba!
   Az adóbevallásban majd “összerázódnak” ezek a hónapok.

 16. SOMOGYINÉ TOTH MÁRIA szerint:

  2016BAN HÁZASODTUNK ÖSSZE.MIND KETTÖNKNEK A MÁSODIK HÁZASSÁGA.NEKÜNK JÁR -E AZ ELSÖ HÁZASOK KEDVEZMÉNYE.ERRÖL SENKI NEM IR.JO LENNE TUDNI.

 17. Lengyelné Éri Ilona szerint:

  Kedves Anita!
  Azt szeretném kérdezni hogy – 2016. szept. közepéig Gyes-en van, utána megítélnek neki 3 havi álláskeresési járadékot és november-december hónapban már dolgozik és ezeknél a kifizetéseknél figyelembe vették a családi adókedvezményt is – az egy gyermekére egész évre járó családi adókedvezményt igénybe veheti-e? A kapott jövedelméből levont adót visszaigényelheti-e? Igaz hogy a gyesből nem vontak neki adót, de a családi adókedvezményt a 12×66670 Ft-ot a megszerzett jövedelmei után visszaigényelheti-e? Remélem elég érthetően fogalmaztam. Köszönettel várom szíves válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ilona!
   Igen, az adóbevallásban 12 havi családi kedvezménnyel lehet számolni, s lesz visszaigényelhető adó 🙂

 18. Lali szerint:

  Kedves Anita!

  Azt szeretném megkérdezni,hogy ha maradt az előző évről családi kedvezményem,azt az idei évre nem lehet áthozni?

 19. K. Éva szerint:

  Kedves Anita!

  Kérem, segítsen, hogy tényleg helytelenül járunk-e el a családi adókedvezmény ügyében és mit kell tennünk! Gyermekünk márciusban lesz 3 éves, magzati korától kezdve az apja veszi igénybe utána a családi adókedvezményt (a családi pótlékot is ő kapja). Nekem, illetve a munkáltatómnak minden évben nyilatkoznom kellett, hogy nem veszem igénybe. Igen ám, de a lakcímünk nem azonos (és nem is vagyunk összeházasodva, sem bejegyzett élettársi kapcsolatban sem vagyunk, de együtt élünk, együtt neveljük a gyermeket (apasági nyilatkozat van), csak én nem jelentkeztem át lakcímileg hozzá, maradtam bejelentve a saját lakásomba). A gyermek 22 hónapos koráig automatikusan az én lakcímemre volt bejelentve, akkor átjelentettük az apjáéra (mivel a városi bölcsődébe csak így vették fel).

  Már több helyről hallottam, hogy ha nem egyezik a lakcímünk, nem jogosult a családi adókedvezményre a gyermek apja! Igaz ez? Mire számíthatunk, illetve mit lehetne tenni (visszamenőleg is)?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Éva

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Éva!
   Érdekes, de a közös lakcím nem feltétele a családi kedvezmény közös igénybe vételének.
   Ha a családi pótlékot nem egyedülállóként vetted igénybe, akkor nem lesz semmi gond 🙂

 20. Auth János szerint:

  Üdvözlöm!
  Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a feleségem előző kapcsolatából levő gyermeke (családi pótlékot ő veszi igénybe utána és nincs megosztva a gyermek felügyelete a volt élettársával) és a 2 közös gyermekünk után is én veszem igénybe a családi adókedvezmény. Nemrég tudomásunkra jutott, hogy a volt élettársa is valami úton módon igénybe vette év végén egyösszegben a kedvezményt a közös gyermekükre. Származhat nekünk ebből bármilyen problémánk? Mit lehet tenni ilyen esetben? Előre is köszönöm válaszát!

 21. Szöllősiné Harcsa Hajnalka szerint:

  Kedves Anita!

  Ebben a témában is lenne egy kérdésem!

  2 meglévő gyermekre és egy magzatra férjem kapja a családi adókedvezményt. A 100.000 Ft-os családi adókedvezmény bruttó bérhez kötött?
  Mert úgy néz ki a férjem nem kapja ezt a teljes összeget!?

  Köszönöm a válaszod!

  Hajni

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Hajni!
   3 gyermekre 99 000 Ft adókedvezmény jár, azaz ennyivel lehet magasabb a nettó bér, mint kedvezmény nélkül.
   Ha nincs ennyi, akkor nézd meg a férjed bérlapját: ha a bruttó béréből csak nagyon pici levonás van (1,5 %), akkor maximálisan figyelembe vették a családi kedvezményt.
   Mindig mindent a bruttó bérből számolunk.

 22. Csikós Károly szerint:

  Tisztelt Anita.olyan kérdésem lenne hogy 3 gyermekre vagyok kedvezményezet.És év végén szeretném egy összegben vissza igényelni.De a béremböl nem csak az adot hanem nyugdijjárulékot és egészség biztositási járulékokat is levontak.ha visszont havonta kértem volna akkor csak munkaeröpiaci járulékot vontak volna!Esetleg azokat a levont pénzeket vissza tudom valahogy igényelni ?vagy azokat elbuktam.mert sajnos elég sokat levontak rá. Válaszát elöre is köszönöm. Maradok tisztelettel: Károly

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Károly!
   Semmi gond, az adóbevallásban nem csak az szja-ból, hanem a járulékokból is érvényesíthető a családi kedvezmény 🙂

 23. Zsolt szerint:

  Kedves Anita

  A tanácsát szeretném kérni párommal együtt vettük igénybe a családi adókedvezményt 3 gyermek után most a legnagyobb gyermekünk aki 20 éves már nem tanul dolgozik. Nem tudom, hogy hogyan járnánk mi a jobban a megosztásnál, vagy nem is kellene megosztani, mindketten dolgozunk. Illetve új adóelőleg nyilatkozatot kell kitöltenünk? Tisztelettel kérem a tanácsát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsolt!
   Mindenképpen új adóelőleg-nyilatkozatot kell kitölteni, hiszen már csak 2 gyerekre jár a kedvezmény, nyomtatványt adni fognak a munkahelyeteken.
   Ha az egyikőtök fizetésébe belefér a két gyerekes adókedvezmény, akkor teljesen felesleges megosztani. Attól nem lesz több.

 24. Eszter szerint:

  Kedves Anita!
  Férjemmel a válás folyamatban van. Év elején, amikor még együtt éltünk, megegyeztünk, hogy ő veszi igénybe 3 gyermekünk után járó családi adókedvezményt. Jelenleg február óta hivatalosan külön élünk, ő azóta is megkapja a havi 99.000 Ft családi adókedvezményt. Jogosult erre? A gyerekek velem vannak, én nevelem őket. Sajnos jelenleg nincs olyan keresetem, ami után igénybe vehetném én az adókedvezményt (gyesen vagyok, a munkaviszonyom áprilisban megszűnt), viszont azt nagyon nem tartom fairnek, hogy felvesz ennyi pénzt és a gyerekek ebből semmit nem látnak. Állítása szerint ő is jogosult a családi adókedvezményre a válás kimondásáig. A családi pótlékot én kapom, viszont még nem igényeltem meg az egyedülállóknak járó családi pótlékot. A különbözetet visszamenőleg lehet igényelni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Eszter

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Eszter!
   A családipótlék-különbözetet talán 2 hónapra visszamenőleg lehet csak igényelni, de erről a MÁK-nál kellene utána kérdezned.
   Ha nincs adóköteles jövedelmed, akkor nem tudod igénybe venni az adókedvezményt.

 25. Freyné Kiss Mónika szerint:

  Kedves Anita! Egy olyan kérdésem lenne, hogy a családi adókedvezmény mellett egészség- és önsegélyező pénztári kedvezményt is szeretnénk igénybe venni.Van-e valamilyen sorrendi kötelezettség az elszámolásoknál? Ha megosztjuk a családi adókedvezményt a férjemmel, a járulékkedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha ketten együttesen sem tudnánk az adónkból igényelni a családi adókedvezményt?
  Válaszát előre is köszönöm: Mónika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mónika!
   Igen, van sorrend.
   Először a családi kedvezmény. Ha az szja elfogyott, akkor utána jöhet a járulékkedvezmény. Ilyenkor az önkéntes pénztárra már nem marad.

   Magasabb jövedelem esetén először a családi kedvezmény, aztán a megmaradó adóból az önkéntes pénztárak kedvezménye.

   Érdemes nagyon átszámolni, mert lehet, hogy a megosztás nélkül mégis ki tudják használni a járulékkedvezményt! Konkrét számok ismeretében tudok további segítséget nyújtani, itt keress meg:

 26. Csiló Gábor szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita

  Szeretnék érdeklődni hogy nekünk novemberben születik a harmadik gyerekünk, viszont nem vagyunk házasok az lenne a kérdésem hogy a családi adókedvezményt ilyenkor havonta is érvényesíthetjük vagy csak év végén lehet visszaigényelni. Illetve hogy melyik jogszabály rendelkezik erről mert sajnos a munkahelyem könyvelője nem igazán van tisztába ezzel a helyzettel.

  Üdv Csiló Gábor

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gábor!
   A várandósság alatt év közben csak az anyuka veheti igénybe a családi kedvezményt élettársak esetén. De dönthet úgy is, hogy majd az adóbevallásban, egy összegben kéri az adókedvezmény kifizetését. Ha nem tudja igénybe venni, akkor az adóbevallásban megoszthatja majd veled.
   A családi kedvezményről a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezik, a könyvelő szíveskedjen a 29/A §-hoz gördíteni.
   (Áááááááá, mindig kiakadok, ha ilyen mértékű tájékozatlansággal találkozom. Hogy meri valaki ilyen szintű szakmai butaság mellett emberek jövedelmét könyvelni??? Ha már nem képes a törvények alapszintű ismeretére, legalább a nyomtatványok útmutatóját elolvashatná! Puffogást befejeztem.)

 27. Zsoldosné Holczer Katalin szerint:

  Kedves Anita!

  2016. január 01-óta dolgozom újra (2 gyermekkel 6 évig voltam otthon gyed, ill. gyesen). A bruttó munkabérem 129000 Ft. Ebben az évben családi adókedvezményt eddig semmilyen formában nem vettem igénybe, nyilatkozat sem lett leadva.
  A férjem Ausztriában dolgozik, itthon nem adózik. Családi pótlékot kapom, egyenlőre csak a MÁK-tól, a férjem kintije most van ügyintézés alatt.
  A kérdésem az lenne, hogy az adókedvezményt igénybe vehetem-e? A 2017-ben esedékes 2016-os évről szóló adóbevallásnál utólag egy összegben igényelhetem-e? Az, hogy a párom kint dolgozik “bezavar-e”, ill. ha már kapjuk a kinti családi pótlékot is, az jelent-e valamilyen változást. Ilyen esetben a férjem kint is megigényelheti a saját bérére a kedvezményt? A munkahelyemen nem tudtak felvilágosítást adni.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kati!
   Az osztrák résszel kapcsolatosan nem szeretnék most tanácsot adni.
   Ha te a gyerekekkel itthon élsz és csak a férjed van kint, akkor itthon jár a családi kedvezmény. Az adóbevallásban utólagosan igénybe tudod venni, ezzel nincs gond.

 28. Ildikó szerint:

  Kedves Anita!
  Keresgéltem az interneten, de nem találtam információt arról, hogy kaphatom-e az adókedvezményt és a “családi pótlékot” abban az esetben, ha a 19 éves lányom az utolsó középiskolai évét sikerrel lezárta, de az érettségi nem sikerült és legközelebb októberben lesz lehetősége pótérettségizni.
  Köszönöm, Ildikó

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ildikó!
   Véleményem szerint a lányod a középiskolai tanulmányait júniusban befejezte, júliustól nem jár a családi kedvezmény.

 29. Laszlo Erika szerint:

  Kedves Anita!
  4 gyermekunk utan a ferjem veszi igenybe a csaladi adokedvezmenyt.
  Sajnos a januari kotelezo bejelenteskor valahogy sikerult beikszelnem azt a rubrikat,hogy egyedul veszem igenybe a csak-ot, pedig a jarulekkedvezmeny resznel is egyertelmen nemmel valaszoltam, raadasul tavaly juniusban nyilatkoztam, hogy egyaltalan nem kerem a fenti kedvezmenyt. Igy akaratomon kivul 3 honapig vettem igenybe 4 gyerek utan a kedvezmenyt, gyeden vagyok jelenleg, igy. Kb. 25 e ft-ot jelent ez havonta.
  Termeszetesen szeretnem visszafizetni a jogosulatlanul felvett osszeget, hova forduljak.? a munkaltato szerint ez csak a jovo evi adobevallasban lesz erdekes, en azonban ugy tudom, a jogosulatlanul felvett kedvezmenyt azonnal vissza kell fizetni!
  Koszonettel, Laszlo Erika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!
   Ha vársz az adóbevallásig, akkor sajnos még büntetést is kell fizetned, mivel a jogosulatlanul felvett összeg meghaladja a 10 ezer Ft-ot.
   Adott helyzetben azt tudom javasolni, hogy a férjed mondja vissza a családi kedvezményt pár hónapra, s az adóbevallásban pedig osszátok meg egymás között.
   Ezzel megússzátok a büntetést.
   Mennyi időre mondja vissza a férjed? Ezt csak a pontos bérjövedelem ismeretében tudom megválaszolni, de szerintem ügyesen ki tudod számolni. Valószínűleg elég lesz egyetlen hónapra. Nézd meg, hogy te mennyit vettél igénybe pontosan. Na, pont annyiról kell lemondania a férjednek, így egyenesbe jöttök.
   Ha még marad plusz-minuszba pár ezer Ft, azt pedig az adóbevallásban lehet rendezni.

 30. Molnárné Gőz Orsolya szerint:

  Kedves Anita!
  Az egyik ismerősöm egyedülálló anyaként kapja a családi pótlékot. Nem volt olyan jövedelme amiből érvényesiteni tudná a családi kedvezményt. Az apuka más bejelentett lakcimen lakik. Ő érvényesitheti a 2 gyermek után járó adókedvezményt?

 31. Rátóti Zoltànné szerint:

  Üdvözlöm! Vàlásnál a gyerekek nálam maradnak, de nekem nincs jogosultságom rá, mert nincs 8 órás bejelentésem.A a páromnak van most is ô kapja maradhat e tovább így vagy ő elveszíti az adókedvezményt ? Tartásdíjat fizet és ezt a pénzt is oda adná nekünk. Köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ha a gyerekeket te neveled, akkor a családi kedvezményre is csak te vagy jogosult, nem passzolhatod át a volt férjednek.

 32. Laci szerint:

  Köszönöm! Így már jó! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*