Családi adókedvezmény: megosztás és közös érvényesítés között mi a különbség?

A családi kedvezmény megosztása és a közös érvényesítés mit jelent?

Ki oszthatja meg a családi kedvezményt? Kikre vonatkozik a közös érvényesítés? És egyáltalán: mi a különbség a családi kedvezmény megosztás és a közös érvényesítés között? Mit válasszanak az élettársak, a házastársak és az egyedülálló szülők? Ideje rendbe tenni a fogalmakat, ígérem, érteni fogod és  többé nem téveszted el, hogy melyik mit jelent! 🙂

Egyre többen készítik el saját maguknak az adóbevallásukat. A családi kedvezmény összegenek kiszámítása nem szokott probléma lenni, viszont a megosztás és a közös érvényesítés már annál inkább. Év közben még nem is okoz akkora problémát, hogy melyik mit jelent – főleg azoknak, akik csak év végén, az adóbevallásban akarják igénybe venni a családi adókedvezményt. Az adóbevallás készítése idején viszont törheted a fejed a családi kedvezményes lap felett (adóbevallás 03-as lap, Nyilatkozat a családi adóalap- és járulékkedvezmény megosztásáról, közös érvényesítéséről)

Nyilatkozat a családi adóalap- és járulékkedvezmény megosztásáról, közös érvényesítéséről

Morfondírozhatsz, hogy melyiket is ikszeld be. Valamit jelölni kell, nincs mese, de jó lenne tudni, hogy melyik mit is jelent pontosan.
Rutinosan előkapod a kitöltési útmutatót. Na, ebben az ügyben most nem sok támpontot ad. Aki nagyon elszánt, az ilyenkor továbblép a tudás eredeti és igazi forrásához, az szja-törvényhez és elkezdi olvasgatni. Ifjú könyvelő titán (vagy inkább amazon 🙂 ) koromban én is lefutottam ezeket a köröket. Azóta sokat csiszoltak már az útmutatókon, törvényszövegen, de normálisan még mindig nem sikerült definiálni a különbséget.
Ráadásul a hétköznapokban szinonimaként használjuk a “megosztás” szót.

A gordiuszi csomót sokan úgy vágják át, hogy bejelölik mindkettőt, valamelyik csak jó lesz… a program pedig nem jelez hibát. Ennél azért cizelláltabb módszert ajánlok 🙂

Tisztázzuk, hogy mi mit jelent!

Családi kedvezmény megosztása

A családi kedvezmény megosztásáról akkor beszélünk, ha az adókedvezmény igénybevételére csak egyvalaki jogosult! Ha alacsony jövedelem miatt nem tudja kihasználni a családi adókedvezmény teljes összegét, akkor a fennmaradó részt megoszthatja valakivel.  Persze nem bárkivel!

Kivel lehet megosztani a családi adókedvezményt? A közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastárssal vagy élettárssal. Ráadásul év közben nincs erre lehetőség, csak utólagosan év végén az adóbevallásban lehet megosztani a családi kedvezményt!

Például:

Figyelem! A családi kedvezményt nem lehet megosztani senkivel, ha az anya egyedülállóként vette igénybe a családi pótlékot!

Családi kedvezmény közös igénybevétele

A családi kedvezményt közös igénybe vétele abban a helyzetben lehetséges, amikor a gyermek utáni adókedvezményre többen jogosultak. Konkrétan ketten 🙂

Ilyenkor a szülők év közben is élhetnek az adókedvezménnyel, minden hónapban figyelembe fogja venni a munkahely a fizetésükben. Lehetőség van arra, hogy ne csak az egyik fél, hanem közösen mindkettő is beszámíttassa a családi kedvezményt, ráadásul tetszés szerinti arányban. Erről minden év elején nyilatkozatot kell leadni a munkahelyen, ez a nyilatkozat bármely hónaptól módosítható.

Például:

 • a klasszikus családban élő pároknál, akik a közös gyermeküket közös háztartásban nevelik, függetlenül attól, hogy házasok-e vagy csak élettársak.

Figyelem! A családi kedvezményt nem lehet közösen érvényesíteni senkivel, ha az anya (vagy az apa) egyedülállóként vette igénybe a családi pótlékot!
Érdemes elolvasnod ezeket a cikkeimet is az adóbevallási határidőkről ill. itt megtudhatod, hogyan fizesd be az adódat

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anitaen_piros

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek Címke: , , , , , , ,
6 comments on “Családi adókedvezmény: megosztás és közös érvényesítés között mi a különbség?
 1. Csilla szerint:

  Ha egy házaspárnak 3 közös gyermeke van, és egy háztartásban él velük a feleség első házasságából származó gyermek, akkor megosztást vagy a közös érvényesítést kell bejelölni? Vagy mindkettőt? (Hiszen a közös gyermekeknél közös érvényesítésről van szó, a feleség gyermekénél meg megosztásról.)
  Előre is köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel: Csilla

 2. Petra szerint:

  Tisztelt Molnár Anita!
  Tanácsát kérném azzal kapcsolatban, a bevallásban miként kell nyilatkozni, közös érvényesítésről és megosztásról(?), ha két közös gyermekünkről mint kedvezményezett eltartottakról 2016. év elején úgy nyilatkoztunk munkáltatóink fele, hogy jogosultakként közösen érvényesítjük a kedvezményt, majd én 2016. májustól katás egyéni vállalkozó lettem, így a kedvezmény általam nem érvényesített részét szeretném, ha a partnerem tudná igénybe venni.
  A 16SZJA 03 lap C 155. során közös érvényesítést jelöljem be májusig, majd a 156. soron június-december hóra megosztást ikszeljek? Bár a megosztás nem igazán megfelelő, hisz a gyermekek apjával egy háztartásban élünk, és ő is kedvezmény igénybevételére jogosult fél. Ha viszont csak a közös érvényesítést jelzem 2016. májusig bezárólag, akkor az nem válik egyértelművé a bevallásból, hogy a június-december időszakban én nem hogy kizárólagosan, de sehogy sem éltem a kedvezmény lehetőségével.
  A gyermekek apja miként nyilatkozzon a saját bevallásában?

  Válaszát köszönöm
  Petra

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Petra!
   Alapszabály: Közös gyerek -> közös érvényesítés
   Attól, hogy katás lettél, még igénybe veheted az összes családi kedvezményetek felét, ha belefér a jan-ápr. közötti béredbe!

 3. Horvath Klaudia szerint:

  Jo napot kivanok tegnap volt 30 napja hogy leadtunk az ado papirt vissza menoleg igenyeltuk a csaladi ado kedvezmenyt.szeretnek erdeklodni hogy mikor kapjuk meg bank szamlara kertuk. Koszonom Udv: Horvàrth Klaudia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*