Családi adókedvezmény: megosztás és közös érvényesítés között mi a különbség?

A családi kedvezmény megosztása és a közös érvényesítés mit jelent?

Ki oszthatja meg a családi kedvezményt? Kikre vonatkozik a közös érvényesítés? És egyáltalán: mi a különbség a családi kedvezmény megosztás és a közös érvényesítés között? Mit válasszanak az élettársak, a házastársak és az egyedülálló szülők? Ideje rendbe tenni a fogalmakat, ígérem, érteni fogod és  többé nem téveszted el, hogy melyik mit jelent! 🙂

Egyre többen készítik el saját maguknak az adóbevallásukat. A családi kedvezmény összegenek kiszámítása nem szokott probléma lenni, viszont a megosztás és a közös érvényesítés már annál inkább. Év közben még nem is okoz akkora problémát, hogy melyik mit jelent – főleg azoknak, akik csak év végén, az adóbevallásban akarják igénybe venni a családi adókedvezményt. Az adóbevallás készítése idején viszont törheted a fejed a családi kedvezményes lap felett (adóbevallás 03-as lap, Nyilatkozat a családi adóalap- és járulékkedvezmény megosztásáról, közös érvényesítéséről)

Nyilatkozat a családi adóalap- és járulékkedvezmény megosztásáról, közös érvényesítéséről

Morfondírozhatsz, hogy melyiket is ikszeld be. Valamit jelölni kell, nincs mese, de jó lenne tudni, hogy melyik mit is jelent pontosan.
Rutinosan előkapod a kitöltési útmutatót. Na, ebben az ügyben most nem sok támpontot ad. Aki nagyon elszánt, az ilyenkor továbblép a tudás eredeti és igazi forrásához, az szja-törvényhez és elkezdi olvasgatni. Ifjú könyvelő titán (vagy inkább amazon 🙂 ) koromban én is lefutottam ezeket a köröket. Azóta sokat csiszoltak már az útmutatókon, törvényszövegen, de normálisan még mindig nem sikerült definiálni a különbséget.
Ráadásul a hétköznapokban szinonimaként használjuk a “megosztás” szót.

A gordiuszi csomót sokan úgy vágják át, hogy bejelölik mindkettőt, valamelyik csak jó lesz… a program pedig nem jelez hibát. Ennél azért cizelláltabb módszert ajánlok 🙂

Tisztázzuk, hogy mi mit jelent!

Családi kedvezmény megosztása

A családi kedvezmény megosztásáról akkor beszélünk, ha az adókedvezmény igénybevételére csak egyvalaki jogosult! Ha alacsony jövedelem miatt nem tudja kihasználni a családi adókedvezmény teljes összegét, akkor a fennmaradó részt megoszthatja valakivel.  Persze nem bárkivel!

Kivel lehet megosztani a családi adókedvezményt? A közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastárssal vagy élettárssal. Ráadásul év közben nincs erre lehetőség, csak utólagosan év végén az adóbevallásban lehet megosztani a családi kedvezményt!

Például:

Figyelem! A családi kedvezményt nem lehet megosztani senkivel, ha az anya egyedülállóként vette igénybe a családi pótlékot!

Családi kedvezmény közös igénybevétele

A családi kedvezményt közös igénybe vétele abban a helyzetben lehetséges, amikor a gyermek utáni adókedvezményre többen jogosultak. Konkrétan ketten 🙂

Ilyenkor a szülők év közben is élhetnek az adókedvezménnyel, minden hónapban figyelembe fogja venni a munkahely a fizetésükben. Lehetőség van arra, hogy ne csak az egyik fél, hanem közösen mindkettő is beszámíttassa a családi kedvezményt, ráadásul tetszés szerinti arányban. Erről minden év elején nyilatkozatot kell leadni a munkahelyen, ez a nyilatkozat bármely hónaptól módosítható.

Például:

 • a klasszikus családban élő pároknál, akik a közös gyermeküket közös háztartásban nevelik, függetlenül attól, hogy házasok-e vagy csak élettársak.

Figyelem! A családi kedvezményt nem lehet közösen érvényesíteni senkivel, ha az anya (vagy az apa) egyedülállóként vette igénybe a családi pótlékot!
Érdemes elolvasnod ezeket a cikkeimet is az adóbevallási határidőkről ill. itt megtudhatod, hogyan fizesd be az adódat

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anitaen_piros

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek Címke: , , , , , , ,
18 comments on “Családi adókedvezmény: megosztás és közös érvényesítés között mi a különbség?
 1. Csányiné Horvàth Barbara szerint:

  Kedves Anita!

  Gyed-en vagyok kisebbik fiammal 3403 forintos napi összeggel(bruttó).Év elején nyilatkoztam a családi adókedvezményről,hogy egyedül érvényesítem és nem kérem a járulékokból az érvényesítést.Novemberben férjhez mentem,így decembertől férjem venné igénybe a családi adókedvezményt.2 gyermekem nem a férjemtől van,novemberig egyedülállóként kértem a családi pótlékot.Az a kérdésem,hogy férjem az adóbevallásában vissza tudja igényelni azokat az összegeket amit nem tudtam én kihasználni?És ha nem mekkora összeget tudok visszaigényelni az adóbevalláskor?

  Köszönettel: Barbara

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Barbara!

   A férjed az adóbevallásában vissza tudja igényelni az általad igénybe nem vett családi adókedvezményt.

 2. Kovácsné Kulcsár Krisztina szerint:

  Kedves Anita!
  Új munkahelyem lett és 3 gyerekünk van, akikre megosztva vesszük igénybe a családiadókedvezményt. Én 1 után a férjem 2 után. Mindhárom gyereknután jár a családi pótlék. Az új munkahelyemen a családi adókedvezményes lapon az Eltartotti minőség kódjához 0-át íratattak velem, ahhoz a gyerekhez, akire nem én veszem igénybe a kedvezményt, akire én oda 1-est írtam. Jó az úgy? Nincs is olyan lehetőség az eltartotti minőség kódjainál, hogy 0. Köszönöm a segítségét.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Krisztina!

   Az eltartotti minőséghez is 1-es kódot kell írni és az 5/b sorban kell nyilatkozni, hogy 1 fő kedvezményezett eltartott után szeretnéd a kedvezményt igénybe venni.
   Az eltartotti minőségnél van 0-ás kód, a kedvezménybe nem számítók kódja 0.
   Ha 0-ás kóddal veszik föl a két gyereket, akkor a harmadikra, akire Te veszed igénybe a családi kedvezményt csak 66 670 Ft adóalap kedvezményt fognak számolni tévesen. Neked 220 000 Ft adóalap kedvezmény jár.

 3. Tóth Lászlóné szerint:

  Üdvözletem!Engem az érdekelne,hogy 4 gyermekünk van.A férjem is dolgozik és én is.3 gyerekre a férjem veszi igénybe az adókedvezményt a 4.dikre én.2 évig dolgoztam közmunkásként akkor teljesen adó mentes voltam énis.Most találtam egy munkahelyet ott már azt mondták hogy nem vagyok adómentes.Peddig ugyan ugy igényeltem mint előzöleg.Az előzö munkahelyemen azt mondták hogy én hiábba 1 gyermekre veszem igénybe a férjem a másik 3.ra akkor is adómentes vagyok mivel 4 gyermek van.Most ez hogy van akkor?Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Katóka!

   Két magyarázat van.
   1. A jelenlegi munkahelyeden magas a béred.
   2. A munkahelyeden a nyilatkozat kitöltése vagy az értelmezése félrecsúszott. Lehet, hogy úgy számoltak Neked, mintha csak egy gyermeked lenne összesen és így csak 10 000 Ft-nyi adókedvezményt vettek figyelembe neked. Hangsúlyozni kell, hogy Neked 4 gyereked van, mind a négyet fel kell tüntetni 1-es kóddal a nyilatkozaton és a nyilatkozat 5/b sorába kell írni 1 főt.

 4. Paloczy Gyorgyi szerint:

  Kedves Anita!

  Erdeklodni szeretnek, hogy azonos cimre bejelentett, de papir nelkuli elettarskent igenybe veheti-e a parom a csaladi adokedvezmenyt. Jelenleg egy gyermekunk van es varandos vagyok a masodikkal. November vegen lesz 91 napos a magzat, igy onnan mar ket gyermek utan igenyelnenk.
  Az adokedvezmenyt nem havonta, hanem egyben, az adobevallassal igenyeltem eddig, es most is igy szeretnenk, csak az apuka venne igenybe. Ennek van akadalya?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Györgyi!

   A várandósság utáni adókedvezményt az anya vagy a férj veheti igénybe év közben. Semmi akadálya nincs annak, hogy az anya a magzat utáni adókedvezményt az adóbevallásában “átadja” (megossza) a születendő gyermek apukájával. Ebben a helyzetben semmi jelentősége nincs annak, hogy az élettársi kapcsolatot bejelentették-e valahova vagy csak simán együttélnek.

 5. H.Anna szerint:

  Tisztelt Molnár Anita! Segítségét szeretném kérni az alábbi ügyben: Ezév áprilisában elváltam férjemtől, több mint egy éve éltünk külön. 3 gyermekünk született, akik velem élnek, családi pótlékot én kapok a gyerekek után. Ez év októberben férjhez mentem, és a 3 gyermekkel élünk együtt egy háztartásban. Kérdés az lenne, hogy mivel én gyes-en vagyok, az új férjem igénybe tudja-e venni a kedvezményt? Köszönöm: Anna

 6. Kata szerint:

  Élettársak esetén, ha apának már van egy gyermeke és az élettársa várandós lesz, akkor év végén a várandóság idejére két gyermekre járó adókedvezmény, vagyis havi 30.000 ft-ot kérhet vissza?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv.: Tóthné Kata

 7. Csilla szerint:

  Ha egy házaspárnak 3 közös gyermeke van, és egy háztartásban él velük a feleség első házasságából származó gyermek, akkor megosztást vagy a közös érvényesítést kell bejelölni? Vagy mindkettőt? (Hiszen a közös gyermekeknél közös érvényesítésről van szó, a feleség gyermekénél meg megosztásról.)
  Előre is köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel: Csilla

 8. Petra szerint:

  Tisztelt Molnár Anita!
  Tanácsát kérném azzal kapcsolatban, a bevallásban miként kell nyilatkozni, közös érvényesítésről és megosztásról(?), ha két közös gyermekünkről mint kedvezményezett eltartottakról 2016. év elején úgy nyilatkoztunk munkáltatóink fele, hogy jogosultakként közösen érvényesítjük a kedvezményt, majd én 2016. májustól katás egyéni vállalkozó lettem, így a kedvezmény általam nem érvényesített részét szeretném, ha a partnerem tudná igénybe venni.
  A 16SZJA 03 lap C 155. során közös érvényesítést jelöljem be májusig, majd a 156. soron június-december hóra megosztást ikszeljek? Bár a megosztás nem igazán megfelelő, hisz a gyermekek apjával egy háztartásban élünk, és ő is kedvezmény igénybevételére jogosult fél. Ha viszont csak a közös érvényesítést jelzem 2016. májusig bezárólag, akkor az nem válik egyértelművé a bevallásból, hogy a június-december időszakban én nem hogy kizárólagosan, de sehogy sem éltem a kedvezmény lehetőségével.
  A gyermekek apja miként nyilatkozzon a saját bevallásában?

  Válaszát köszönöm
  Petra

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Petra!
   Alapszabály: Közös gyerek -> közös érvényesítés
   Attól, hogy katás lettél, még igénybe veheted az összes családi kedvezményetek felét, ha belefér a jan-ápr. közötti béredbe!

 9. Horvath Klaudia szerint:

  Jo napot kivanok tegnap volt 30 napja hogy leadtunk az ado papirt vissza menoleg igenyeltuk a csaladi ado kedvezmenyt.szeretnek erdeklodni hogy mikor kapjuk meg bank szamlara kertuk. Koszonom Udv: Horvàrth Klaudia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*