Családi adókedvezmény magzat után: az apa mikor veheti igénybe?

Családi adókedvezmény magzat után: az apa mikor veheti igénybe?

Családi adókedvezmény magzat után: az apa mikor veheti igénybe?

Terhesség alatt hogyan veheti igénybe az apa a családi kedvezményt? Milyen szabályok vonatkoznak azokra a párokra, akik nem házasok, de már úton a baba? Ezek a lehetőségeid, olvass tovább!

A családi kedvezmény az egyik legfontosabb adókedvezményünk. A magzat utáni adókedvezmény hogyan vehető igénybe? Mi van, ha az anyának nincs munkája, adóköteles jövedelme! Ekkor elvész az adókedvezmény? Hogyan adhatja át az apának? Mikor jár a családi kedvezmény az apának a magzat után?  És a legjellemzőbb: ha nem vagytok házasok, csak élettársak, akkor mit lehet tenni?

Ez a leggyakoribb adókedvezményes élethelyzet, amiben tőlem kértek segítséget. Most összefoglalom Neked a lényeget, érteni fogod, ígérem 🙂

Családi kedvezmény az szja-törvényben

Induljunk el az alapoktól, azaz nézzük meg, hogy az Szja-törvény mit ír. Idézőjelbe teszem a törvény szövegét, majd szépen lefordítom és példát, konkrét élethelyzetet is hozok, így könnyű lesz megérteni az egészet. 🙂

(Ha bátor vagy és elolvasod a törvény 29/A §-át, akkor a családi pótlékkal kapcsolatos részekkel összezavarhatod magad kissé. Figyelj arra, hogy a magzatra még nem jár családi pótlék, csak a családi kedvezmény!)

Kinek jár magzat után családi adókedvezmény?

“Szja-tv. 29/A. § (3) A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa”

Ez eléggé egyértelmű. Tehát év közben csak a várandós anyuka vagy a férje veheti igénybe. Érdekesség, hogy a férjnek nem kell a baba apjának lennie, de ez már egy másik történet…. 😉

Csak a terhes anya igényelheti év közben a családi adókedvezményt a magzat után ezekben a helyzetekben:

 • “sima” élettársak vagytok, házasság nélkül éltek együtt
 • elváltatok
 • külön költöztetek, bár a válást még nem mondták ki
 • egyedülálló anyaként várod a gyermeked
 • Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában szerepeltek

Ez utóbbihoz fűznék egy kis magyarázatot is. 2016-tól újdonság, hogy a nyilvántartott élettárs is igénybe veheti a párja gyereke után a családi adókedvezményt év közben, de ez csak megszületett gyerekek esetében van így, a magzatra nem vonatkozik! A bejegyzett élettársi kapcsolat és a nyilvántartott élettársi kapcsolat nem ugyanaz, olvasd csak el, mi a különbség, nevetni fogsz 😉 ->Bejegyzett élettárs és a nyilvántartott élettárs miben különbözik?

Ha az anya nem tudja igénybe venni a családi kedvezményt…..

http://tudatosadozo.hu/lakaskiadas-adozas-tevhit/?utm_source=bannermainGyakori, hogy a várandós anyukának nincs munkahelye, nincs semmilyen adóköteles jövedelme, talán csak GYES-t, GYET-et kap a nagyobb gyerekei után. Ha házasságban él, akkor semmi gond, hiszen a férjének jár a magzat utáni adókedvezmény, év közben igénybe tudja venni.

Mi van, ha a babát váró anyuka élettársi kapcsolatban él a baba apjával? Ha nincs férjnél és talán nem is akar férjhez menni?

Nos, ekkor a családi kedvezményt az apa nem tudja év közben igénybe venni, de az mégsem vész el. Ilyen esetben év végén egy összegben fogtok majd a pénzhez jutni. Az adóbevallásban lehetőség van arra, hogy az anya megossza a párjával a családi adókedvezményt, akár teljes egészében is “átadhatja”!

Ha pedig megszületik a baba, onnantól egyszerűbb a helyzet. Év közben már az élettárs-apa is jogosult a családi kedvezményre.

Mikortól jár a családi adókedvezmény a magzat után?

Szja-tv. 29/A. § (4) “Kedvezményezett eltartottnak minősül a magzat a várandósság időszakában (fogantatásának 91. napjától megszületéséig)” és Szja-tv. 29/A. § (6)“jogosultsági hónap az a hónap, amelyben a várandósság orvosi igazolása alapján a jogosultság legalább egy napig fennáll, kivéve azt a hónapot, amikor a megszületett gyermek után a családi pótlékra való jogosultság megnyílik.”

Nézzük csak, hogy ezek a nyakatekert mondatok mit is jelentenek. A legegyszerűbb, ha konkrét példát mondok.

Kata terhességének 91. napja 2016. október 27-én volt. Mikortól jár neki az adókedvezmény?

Kata októberben jogosulttá válik a családi adókedvezményre a magzata után, hiszen igaz rá, hogy ebben a hónapban legalább 1 napig terhes volt. Ééééés még valami! A családi kedvezményt nem kell arányosítani, teljes hónapra jár! 😀

Márta kisbabája november 18-án megszületett. Meddig jár a magzat utáni családi kedvezmény?

 Utoljára októberben jár a családi kedvezmény a várandósságára tekintettel. Novembertől pedig már a megszületett gyermekre jár az adókedvezmény. Ennek anyagi szempontból semmi jelentősége nincs, csak adminisztrációs szempontból volt jelentősége régebben. Ugyanis a születés hónapjában újra meg kellett igényelni egy új nyilatkozaton a családi kedvezményt a munkahelyen. Szerencsére most már nem kell ilyen felesleges köröket futni, az adminisztrációs terhek csökkentésének jegyében egyszerűsítették ezt.

És egy szomorú példa:  a várandósság 91. napja október 24-én volt, a terhesség november 12-én megszakadt. Mennyi családi kedvezmény jár ebben a helyzetben?

Októberre és novemberre jár a családi adókedvezmény.

A családi kedvezmény összege 2017-ben

A családi kedvezmény összege nem változik az egy gyerekes és a 3 vagy több gyermekes családoknál, viszont a 2 gyermekesek családi kedvezménye 2017-ben növekszik kicsit.

 • Nézzük a konkrét összegeket 2017-ben:
  1 gyermek esetén havonta 66 670 forint adóalap-kedvezményt
  2 gyermek esetén havonta 100 000 forint adóalap-kedvezményt
  3 vagy több gyermek esetén 220 000 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni GYERMEKENKÉNT.
 • Ez adókedvezményre lefordítva ennyit jelent (ennyivel lesz magasabb a nettó béred az adókedvezmény miatt)
  1 gyermek esetén havonta 10 000 forint gyermekenként és havonta
  2 gyermek esetén havonta 15 000 forint gyermekenként és havonta
  3 vagy több gyermek esetén 33 000 forint gyermekenként és havonta.

+TIPP: ha megosztjátok a családi kedvezményt az adóbevallás beadásakor (főleg 3 vagy több gyermek esetén) kiemelten fontos, hogy az adóbevallásotokat ugyanaz készítse el. Így biztosítható, hogy maradéktalanul élni tudjatok a kedvezménnyel és egy forint se maradjon kihasználatlanul.
Akár több 100 ezret is bukhatsz figyelmetlenség miatt! Ugye Te nem akarsz úgy járni, mint az az ügyfelem, akinek az elmúlt 2 évi adóbevallásaiban 200 000 Ft igénybe nem vett adókedvezményt találtam? Szerencsére ez önellenőrzéssel visszaszerezhető pénz, volt miből finanszírozni a nyaralásukat 🙂

Gondtalan babázást kívánok Neked és az egész családodnak!

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anitaen_piros

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek Címke: , , , , , , , ,
20 comments on “Családi adókedvezmény magzat után: az apa mikor veheti igénybe?
 1. Szűcs Viktória szerint:

  Tisztelt Anita!

  A 2017-es évben itthon voltam Gyesen a kislányommal.
  Az lenne a kérdésem, hogy az adóbevallásnál Én vagy a párom vissza igényelheti a családi adókedvezményt egy összegben? Az befolyásolja esetleg, hogy 2017-ben egyedülállóként vettem igénybe a családit? Ha befolyásolja akkor tudok valamit tenni, hogy ne essünk el az adókedvezménytől?
  Nem vagyunk összeházasodva és még nincs bejegyzett/nyilvántartott élettársi kapcsolatunk. Viszont 2 éve élünk egy háztartásban,Kislányunk most másfél éves. Köszönöm szépen előre is a válaszát. Szép napot kívánok!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Viki!

   Ha egyedülállóként igénybe vetted a családi pótlékot, akkor az adókedvezményt is csak neked szabad igénybe venni. Mivel a GYES nem adóköteles, így a családi adókedvezményt nem tudod igénybe venni.

 2. BHajni szerint:

  Kedves Anita!

  Ha jól olvasom a leírtakat, akkor magzati adókedvezménynél a terhesség ideje (9 hónap) alatt csak az anya vagy a férj kérheti, havonta az adókedvezményt.Itt a “havonta”-n lenne a hangsúly.
  Viszont egyszeri, éves visszaigénylésnél ez átadható az élettársnak, aki az apuka, de nem férj, se nem nyilvántartott élettárs.
  Így akkor,ha van “férj”, annyiban jobb,hogy havonta kapható meg az adókedvezmény, nem pedig egy összegben, köv év májusában.
  A mi esetünkben is van már 1 gyerek.
  Akkor az apuka 2017-es évre vonatkozó bevallása ( 2018 márc-ban adná le) így kell kinézzen :
  2017 jan – szept 1 gyerek 10.000 Ft/hó
  2017 okt-nov-dec : 2 gyerek 30.000 Ft/hó
  (van elég bruttó bér)
  Maga készíti el a bevallást. Ehhez elég a nőgyógyász által kiadott igazolás? Azon csak az én adataim szerepelnek.

  Segítségét előre is köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Hajni!

   A várandósság 91. napjának hónapjától jár az adókedvezmény. Ha ez a Te esetedben 2017. október 01-31. között van, akkor jó a kalkulációd.
   A nőgyógyász által kiadott igazolás elegendő. Az adóbevallásba viszont jelölni kell, hogy a családi kedvezményt veled megosztja a Te nevedet és adóazonosítódat is be kell írni az apuka bevallásába.

 3. Bálint Erika szerint:

  Kedves Anita! Nekem olyan kérdésem lenne,hogy most várjuk az 5 gyermekünket és dolgozok én is és a párom is én 4 órába párom 8 órába. Kapunk adó kedvezményt is de nem vagyunk házasok. Azt kérdezném hogy amikor az adó bevalláskor kapunk e vissza pénz? Köszönjük a választ. Erika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!

   Ez attól függ, hogy mennyi a fizetésetek. Az összeg pontos ismeret nélkül nem tudok a kérdésre válaszolni. Egyébként a leggyorsabb, ha a munkahelyeden a bérszámfejtő kolleginától megkérdezed.

 4. Miklós szerint:

  Kedves Anita!

  Élettársi kapcsolatban élünk a párommal, aki most októberben töltötte be a terhesség 91. napját. Már van egy közös fiúnk, aki után a GYED-ből igényeljük a családi adókedvezményt. Mivel kicsi a GYED, ezért én átvenném a fiúnk után járó kedvezményt, a magzatit pedig a párom venné fel, mivel ugye én nem tehetem.
  Kérdésem az, hogy én az egy eltartott, vagy a két eltartott esetén járó kedvezményt kérhetem a fiam után? (66.670 vagy 100.000?)

  Válaszodat előre is köszönöm.

  Üdv:
  Miklós

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Miklós!

   A két eltartott esetén járó kedvezményt igénybe veheted, azaz 100 000 Ft adóalap kedvezményt vehetsz igénybe.

 5. Zoltán szerint:

  Kedves Anita!

  Az ügyben kérném a segítséget, hogy a párommal 1,5 éve együtt élünk, és most tartunk a 92. napnál. Együtt élünk, de nem vagyunk házasok, nem ide van a lakcímem bejelentve és nem élünk bejegyzett élettársi kapcsolatban. Az lenne a kérdésem, hogy jár-e a családi adókedvezmény nekünk és a magzat utáni kedvezmény!

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoltán!

   A magzat után járó családi adókedvezmény mindenképpen jár. Igénybe venni viszont csak az anyuka tudja, mivel nem vagytok házasok.

 6. Alexandra szerint:

  Kedves Anita!

  Segítséget szeretnék kérni, hogy mit tehetek abban az esetben, ha a betöltött 91. nap augusztusra esett, de csak szeptemberben volt lehetőségem leadni az igénylést a férjem részére. Azt az egy hónapot valamilyen módon utólag meg kaphatjuk?

  Köszönöm előre is a segítséget!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Alexandra!

   Semmi probléma nincs ezzel, nem fog elveszni az egy havi családi kedvezmény. Tavasszal az adóbevallásban bármelyikőtök vissza tudja igényelni.

 7. Blumenthal Klára szerint:

  Kedves Anita!

  Azt szeretném kérdezni,hogy esetleg tudnának e telefonon beszélni, hogy személyesen érdeklődhesek

 8. Erdei Éva szerint:

  Kedves Anita!
  Arra szeretnék választ kapni érvényesíthető e a családi kedvezmény élettársi kapcsolatban abban az esetben ha már van két közös gyermeke a párnak és most jön a harmadik baba?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Éva

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Éva!

   A családi kedvezményt várandósság esetén csak az anya vagy a férj veheti igénybe. A Ti esetetekben ez akkor úgy néz ki, hogy a már meglévő gyerekeitek után igénybe veheti a családi kedvezményt a párod. A harmadik kicsire pedig Te. Ha nem tudod igénybe venni a pici utáni családi kedvezményt, akkor az adóbevallásodban átadhatod az apukának (ezt hivatalosan családi adókedvezmény megosztásnak hívják) így nem fogtok a családi kedvezménytől elesni.

 9. Papp Orsolya szerint:

  Kedves Anita, kérném a segítségét, a férjem egyéni vállalkozó KATA-s. Én pedig 2 gyermekkel gyes-es vagyok itthon, most pedig megszületett a 3. gyermekünk. A férjem érvényesítheti e családi adókedvezményt valamilyen formán? KÖszönöm, üdv Orsolya

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Orsolya!

   Családi kedvezményt személyi jövedelemadóból lehet érvényesíteni, illetve az ahhoz kapcsolódó nyugdíj-és egészségbiztosítási járulékból. A KATA-ból nem lehet családi kedvezményt érvényesíteni. A GYED pedig SZJA mentes, így abból sem tudod igénybe venni. Ha nincs más jövedelmetek, ami adóköteles, akkor sajnos nem tudjátok a három gyerek után a családi kedvezményt igénybe venni.

 10. Csaba szerint:

  Kedves Anita!

  Szomorú dolog de meg kell valahogy tudnom, hogyan számolható el az adóbevallásban az alábbi eset.
  A tavalyi évben feleségem várandós volt, és május végén töltötte a 91. napot. Az igazolást és a módosított családi adókedvezményes papírt annak rendje és módja szerint beadtam a munkáltatómnak. A munkáltató ezt elszámolva a júniusi fizetésemmel érvényesítette a kedvezményt. Július elején sajnos tragédia történt, a picike meghalt. Ezt pár napos késéssel szintén jeleztem a munkáltatónak papíroztuk stb. így augusztusban a júliusi fizetésemben már nem volt érvényesítve a megemelt családi kedvezmény. Jelenleg az adóbevallást készítem és szeretném tudni hogyan és hány hónapot kell bevallanom.

  Segítséged előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Csaba!
   Azokra a hónapokra jár a családi kedvezmény, amikor a várandósság legalább 1 napig fennállt, tehát még júliusra is jár.
   Összesen tehát: május-június-júliusra beírhatod az adókedvezményt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*