Családi adókedvezmény magzat után: az apa mikor veheti igénybe?

Családi adókedvezmény magzat után: az apa mikor veheti igénybe?

Családi adókedvezmény magzat után: az apa mikor veheti igénybe?

Terhesség alatt hogyan veheti igénybe az apa a családi kedvezményt? Milyen szabályok vonatkoznak azokra a párokra, akik nem házasok, de már úton a baba? Ezek a lehetőségeid, olvass tovább!

A családi kedvezmény az egyik legfontosabb adókedvezményünk. A magzat utáni adókedvezmény hogyan vehető igénybe? Mi van, ha az anyának nincs munkája, adóköteles jövedelme! Ekkor elvész az adókedvezmény? Hogyan adhatja át az apának? Mikor jár a családi kedvezmény az apának a magzat után?  És a legjellemzőbb: ha nem vagytok házasok, csak élettársak, akkor mit lehet tenni?

Ez a leggyakoribb adókedvezményes élethelyzet, amiben tőlem kértek segítséget. Most összefoglalom Neked a lényeget, érteni fogod, ígérem 🙂

Családi kedvezmény az szja-törvényben

Induljunk el az alapoktól, azaz nézzük meg, hogy az Szja-törvény mit ír. Idézőjelbe teszem a törvény szövegét, majd szépen lefordítom és példát, konkrét élethelyzetet is hozok, így könnyű lesz megérteni az egészet. 🙂

(Ha bátor vagy és elolvasod a törvény 29/A §-át, akkor a családi pótlékkal kapcsolatos részekkel összezavarhatod magad kissé. Figyelj arra, hogy a magzatra még nem jár családi pótlék, csak a családi kedvezmény!)

Kinek jár magzat után családi adókedvezmény?

“Szja-tv. 29/A. § (3) A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa”

Ez eléggé egyértelmű. Tehát év közben csak a várandós anyuka vagy a férje veheti igénybe. Érdekesség, hogy a férjnek nem kell a baba apjának lennie, de ez már egy másik történet…. 😉

Csak a terhes anya igényelheti év közben a családi adókedvezményt a magzat után ezekben a helyzetekben:

 • “sima” élettársak vagytok, házasság nélkül éltek együtt
 • elváltatok
 • külön költöztetek, bár a válást még nem mondták ki
 • egyedülálló anyaként várod a gyermeked
 • Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában szerepeltek

Ez utóbbihoz fűznék egy kis magyarázatot is. 2016-tól újdonság, hogy a nyilvántartott élettárs is igénybe veheti a párja gyereke után a családi adókedvezményt év közben, de ez csak megszületett gyerekek esetében van így, a magzatra nem vonatkozik! A bejegyzett élettársi kapcsolat és a nyilvántartott élettársi kapcsolat nem ugyanaz, olvasd csak el, mi a különbség, nevetni fogsz 😉 ->Bejegyzett élettárs és a nyilvántartott élettárs miben különbözik?

Ha az anya nem tudja igénybe venni a családi kedvezményt…..

http://tudatosadozo.hu/lakaskiadas-adozas-tevhit/?utm_source=bannermainGyakori, hogy a várandós anyukának nincs munkahelye, nincs semmilyen adóköteles jövedelme, talán csak GYES-t, GYET-et kap a nagyobb gyerekei után. Ha házasságban él, akkor semmi gond, hiszen a férjének jár a magzat utáni adókedvezmény, év közben igénybe tudja venni.

Mi van, ha a babát váró anyuka élettársi kapcsolatban él a baba apjával? Ha nincs férjnél és talán nem is akar férjhez menni?

Nos, ekkor a családi kedvezményt az apa nem tudja év közben igénybe venni, de az mégsem vész el. Ilyen esetben év végén egy összegben fogtok majd a pénzhez jutni. Az adóbevallásban lehetőség van arra, hogy az anya megossza a párjával a családi adókedvezményt, akár teljes egészében is “átadhatja”!

Ha pedig megszületik a baba, onnantól egyszerűbb a helyzet. Év közben már az élettárs-apa is jogosult a családi kedvezményre.

Mikortól jár a családi adókedvezmény a magzat után?

Szja-tv. 29/A. § (4) “Kedvezményezett eltartottnak minősül a magzat a várandósság időszakában (fogantatásának 91. napjától megszületéséig)” és Szja-tv. 29/A. § (6)“jogosultsági hónap az a hónap, amelyben a várandósság orvosi igazolása alapján a jogosultság legalább egy napig fennáll, kivéve azt a hónapot, amikor a megszületett gyermek után a családi pótlékra való jogosultság megnyílik.”

Nézzük csak, hogy ezek a nyakatekert mondatok mit is jelentenek. A legegyszerűbb, ha konkrét példát mondok.

Kata terhességének 91. napja 2016. október 27-én volt. Mikortól jár neki az adókedvezmény?

Kata októberben jogosulttá válik a családi adókedvezményre a magzata után, hiszen igaz rá, hogy ebben a hónapban legalább 1 napig terhes volt. Ééééés még valami! A családi kedvezményt nem kell arányosítani, teljes hónapra jár! 😀

Márta kisbabája november 18-án megszületett. Meddig jár a magzat utáni családi kedvezmény?

 Utoljára októberben jár a családi kedvezmény a várandósságára tekintettel. Novembertől pedig már a megszületett gyermekre jár az adókedvezmény. Ennek anyagi szempontból semmi jelentősége nincs, csak adminisztrációs szempontból volt jelentősége régebben. Ugyanis a születés hónapjában újra meg kellett igényelni egy új nyilatkozaton a családi kedvezményt a munkahelyen. Szerencsére most már nem kell ilyen felesleges köröket futni, az adminisztrációs terhek csökkentésének jegyében egyszerűsítették ezt.

És egy szomorú példa:  a várandósság 91. napja október 24-én volt, a terhesség november 12-én megszakadt. Mennyi családi kedvezmény jár ebben a helyzetben?

Októberre és novemberre jár a családi adókedvezmény.

A családi kedvezmény összege 2017-ben

A családi kedvezmény összege nem változik az egy gyerekes és a 3 vagy több gyermekes családoknál, viszont a 2 gyermekesek családi kedvezménye 2017-ben növekszik kicsit.

 • Nézzük a konkrét összegeket 2017-ben:
  1 gyermek esetén havonta 66 670 forint adóalap-kedvezményt
  2 gyermek esetén havonta 100 000 forint adóalap-kedvezményt
  3 vagy több gyermek esetén 220 000 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni GYERMEKENKÉNT.
 • Ez adókedvezményre lefordítva ennyit jelent (ennyivel lesz magasabb a nettó béred az adókedvezmény miatt)
  1 gyermek esetén havonta 10 000 forint gyermekenként és havonta
  2 gyermek esetén havonta 15 000 forint gyermekenként és havonta
  3 vagy több gyermek esetén 33 000 forint gyermekenként és havonta.

+TIPP: ha megosztjátok a családi kedvezményt az adóbevallás beadásakor (főleg 3 vagy több gyermek esetén) kiemelten fontos, hogy az adóbevallásotokat ugyanaz készítse el. Így biztosítható, hogy maradéktalanul élni tudjatok a kedvezménnyel és egy forint se maradjon kihasználatlanul.
Akár több 100 ezret is bukhatsz figyelmetlenség miatt! Ugye Te nem akarsz úgy járni, mint az az ügyfelem, akinek az elmúlt 2 évi adóbevallásaiban 200 000 Ft igénybe nem vett adókedvezményt találtam? Szerencsére ez önellenőrzéssel visszaszerezhető pénz, volt miből finanszírozni a nyaralásukat 🙂

Gondtalan babázást kívánok Neked és az egész családodnak!

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anitaen_piros

családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek Címke: , , , , , , , ,
10 comments on “Családi adókedvezmény magzat után: az apa mikor veheti igénybe?
 1. Bálint Erika szerint:

  Kedves Anita! Nekem olyan kérdésem lenne,hogy most várjuk az 5 gyermekünket és dolgozok én is és a párom is én 4 órába párom 8 órába. Kapunk adó kedvezményt is de nem vagyunk házasok. Azt kérdezném hogy amikor az adó bevalláskor kapunk e vissza pénz? Köszönjük a választ. Erika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!

   Ez attól függ, hogy mennyi a fizetésetek. Az összeg pontos ismeret nélkül nem tudok a kérdésre válaszolni. Egyébként a leggyorsabb, ha a munkahelyeden a bérszámfejtő kolleginától megkérdezed.

 2. Blumenthal Klára szerint:

  Kedves Anita!

  Azt szeretném kérdezni,hogy esetleg tudnának e telefonon beszélni, hogy személyesen érdeklődhesek

 3. Erdei Éva szerint:

  Kedves Anita!
  Arra szeretnék választ kapni érvényesíthető e a családi kedvezmény élettársi kapcsolatban abban az esetben ha már van két közös gyermeke a párnak és most jön a harmadik baba?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Éva

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Éva!

   A családi kedvezményt várandósság esetén csak az anya vagy a férj veheti igénybe. A Ti esetetekben ez akkor úgy néz ki, hogy a már meglévő gyerekeitek után igénybe veheti a családi kedvezményt a párod. A harmadik kicsire pedig Te. Ha nem tudod igénybe venni a pici utáni családi kedvezményt, akkor az adóbevallásodban átadhatod az apukának (ezt hivatalosan családi adókedvezmény megosztásnak hívják) így nem fogtok a családi kedvezménytől elesni.

 4. Papp Orsolya szerint:

  Kedves Anita, kérném a segítségét, a férjem egyéni vállalkozó KATA-s. Én pedig 2 gyermekkel gyes-es vagyok itthon, most pedig megszületett a 3. gyermekünk. A férjem érvényesítheti e családi adókedvezményt valamilyen formán? KÖszönöm, üdv Orsolya

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Orsolya!

   Családi kedvezményt személyi jövedelemadóból lehet érvényesíteni, illetve az ahhoz kapcsolódó nyugdíj-és egészségbiztosítási járulékból. A KATA-ból nem lehet családi kedvezményt érvényesíteni. A GYED pedig SZJA mentes, így abból sem tudod igénybe venni. Ha nincs más jövedelmetek, ami adóköteles, akkor sajnos nem tudjátok a három gyerek után a családi kedvezményt igénybe venni.

 5. Csaba szerint:

  Kedves Anita!

  Szomorú dolog de meg kell valahogy tudnom, hogyan számolható el az adóbevallásban az alábbi eset.
  A tavalyi évben feleségem várandós volt, és május végén töltötte a 91. napot. Az igazolást és a módosított családi adókedvezményes papírt annak rendje és módja szerint beadtam a munkáltatómnak. A munkáltató ezt elszámolva a júniusi fizetésemmel érvényesítette a kedvezményt. Július elején sajnos tragédia történt, a picike meghalt. Ezt pár napos késéssel szintén jeleztem a munkáltatónak papíroztuk stb. így augusztusban a júliusi fizetésemben már nem volt érvényesítve a megemelt családi kedvezmény. Jelenleg az adóbevallást készítem és szeretném tudni hogyan és hány hónapot kell bevallanom.

  Segítséged előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Csaba!
   Azokra a hónapokra jár a családi kedvezmény, amikor a várandósság legalább 1 napig fennállt, tehát még júliusra is jár.
   Összesen tehát: május-június-júliusra beírhatod az adókedvezményt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*