Családi adókedvezmény és első házasok adókedvezménye: így lehet együtt!

terhes

Családi adókedvezmény és első házasok adókedvezménye: lehet egyszerre!

Mikor vehető igénybe a családi adókedvezmény és az első házasok adókedvezménye egyszerre? Ifjú (vagy senior :)) jegyeseknek, szerelmespároknak erősen ajánlott cikk!

Az első házasoknak járó adókedvezmény az esküvőt követő hónaptól jár. A kedvezmény igénybe vételével brutális módon támogatva érezheted magad, havonta 5000, azaz ötezer Ft-tal marad több a zsebedben. Vagy a házastársadéban. De meg is oszthatjátok, ha van kedvetek egy halom papírt kitölteni, a párotok munkahelyével kölcsönösen leigazoltatni, az adóbevallásban centizgetni. A kedvezmény bevezetésekor írtam egy cikket, szintén érdemes elolvasnod: Első házasok adókedvezménye

(kieg.: családi kedvezmény=családi adókedvezmény=magzati kedvezmény)

Meddig jár a házassági adókedvezmény?

 • a babaprojekt sikerességéig (a várandósság 91. napjának hónapjáig)
 • max. 24 hónapig
 • amíg el nem váltok

Nagyon fontos a sorrend!

A házassági adókedvezmény már nem jár attól a hónaptól, amikor a családi kedvezményre jogosultak lesztek. (nem tudom, hogy ezt a havi 5000-et miért kellett sajnálni azoktól, akiknél hamar kopogtat a gólya??)

Egy polgári értékrendnek megfelelő kapcsolatban a sorrend: először házasodunk, aztán gyermeket nemzünk. Ez manapság azért elég gyakran megcserélődik, s a lagzit csak akkor kezdik szervezni a szerelmesek, amikor a bébi már úton van.

Aztán meg előfordul, hogy a frigy el is marad. Erről mindenkinek szíve joga dönteni (Én házasságpárti vagyok. Igenis van ereje annak, amikor kimondjuk az egész családunk és a barátaink előtt, hogy holtomiglan-holtodiglan. Tessék csak házasodni!)

Nézzük meg konkrét példákon keresztül, hogy alakul a két adókedvezményre való jogosultság a “klasszikus” és a “modern” családalapítási sorrendben.
http://tudatosadozo.hu/rossz-berlo/

1. példa: Először esküvő, utána baba

Kitti és Gergő 2015. november 18-án mondták ki a boldogító igent. A nász eredményes volt 🙂 , a várandósság 91. napjának dátuma 2016. február 8.

Az első házasok kedvezménye meddig jár? 

2015. decembertől 2016. januárig (igen, két kerek hónapig)

A családi kedvezmény mikortól jár?

2016. februártól

A családi kedvezmény felváltja az első házasok adókedvezményét, a kettő nem jár együtt.

2. példa: Először baba, utána esküvő

Anna és Balázs egy ideje együtt élnek már és babát várnak. A várandósság 91. napjának dátuma 2015. május 8., a baba 2015. decemberében megszületett, az esküvőt 2016. augusztus 22-én tartották.

A családi kedvezmény mikortól jár?

2015. májustól

Az első házasok kedvezménye meddig jár? 

2016. szeptembertől 2018. augusztusig (igen, 24 hónapig!)

Miért jár 24 hónapra? Ez izgalmas! Ha a családi kedvezményre hamarabb vagytok jogosultak, akkor az nem zárja ki a házassági adókedvezmény igénybe vételét! Az szja-tv 29/C §-ban szó szerint ezt olvashatod: “Jogosultsági hónapként a házassági életközösség fennállása alatt a házasságkötést követő hónaptól (azt első jogosultsági hónapnak tekintve) legfeljebb 24 hónap vehető figyelembe, de az említett időtartamon belül utoljára az a hónap, amelyet követően a magánszemély magzatra vagy gyermekre (ide nem értve a nevelt gyermeket) tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá.”

Ha előbb van a családi kedvezmény, akkor a két adókedvezmény nem fogja kizárni egymást! Ezt ebben a NAV tájékoztatóban is megerősítették:

Hogyan befolyásolja a családi kedvezmény az első házasok kedvezményét?

Nem zárja ki az első házasok kedvezményét, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike meglévő gyermekre vagy magzatra tekintettel már jogosult családi kedvezményre.

Megszűnik a kedvezmény érvényesíthetősége, ha a házasságkötéskor már meglévő, a házastársat magzatra tekintettel megillető családi kedvezményre való jogosultságot a gyermekre tekintettel megnyíló jogosultság váltja fel.

Ez utóbbi mondat viszont nagyon izgalmas gondolatot vet fel: ha a baba az esküvő után születik, akkor a családi kedvezmény felváltja az első házasok kedvezményét.

Ha a baba még az esküvő előtt megszületett, akkor viszont nem!

+expressz példa: Először baba, utána esküvő, aztán még egy baba

Annabella és Barnabás első gyermekénél a várandósság 91. napjának dátuma 2015. január 8., majd 2015.júniusában megszületett a kicsi. Az esküvőt 2016. június 22-én tartották. Az expresszgólya újra érkezik a második babával, az újabb várandósság 91. napja 2016. augusztus 30.

A családi kedvezmény mikortól jár?

Az első gyermekre 2015. januárjától, a második gyermekre 2016. augusztusától

Az első házasok kedvezménye meddig jár? 

Csak 2016. júliusra jár, hiszen a házaspár 2016. augusztusától családi kedvezményre lesz jogosult, ez pedig “lecseréli” az első házasok adókedvezményét!


Összegezve a dolgot: ha valakit is házasságkötésre ösztönözne havi 5000 Ft-os támogatás, akkor érdemes sakkozni kicsit és a második példában vázolt életutat bejárni. Így maximálisan ki tudod használni a házassági adókedvezményt, ami 24 hónapon át jár, havi 5000 Ft-jával, összesen 120 000 Ft maradhat a zsebedben.

Ez bizony varázslat 🙂

Jó babázást!

en_piros
Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Hú de jó kis cikk, megosztom az ismerőseimmel!
narancs nyil

 

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Családi / gyermek Címke: , , , , , ,
12 comments on “Családi adókedvezmény és első házasok adókedvezménye: így lehet együtt!
 1. Gábor szerint:

  Üdv! 2017.04.22-én volt az esküvőnk. Következő hónaptól jár a havi 10.000 Ft-os házassági kedvezmény. Eddig oké. Ha jövőre eléri a párom a 91. terhességi napot, akkor pluszban jár még 12000 Ft havonta?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gábor!
   Az első házasoknak járó adókedvezmény nem 10 ezer Ft, hanem csak 5000!
   A magzat/gyermek utáni adókedvezmény pedig egy gyermek esetén havi 10 ezer Ft.
   A két kedvezmény együtt is jár 🙂

 2. Nemes-Bakodi Katalin szerint:

  Kedves Anita! Olyan kérdésem lenne hogy 2016.04.01én házasodtunk össze a párommal, 04.22.én beadtuk a papírt a munkahelyemen az első házasok adókedvezményének igényléséről. Először szeptemberben kaptam 15.965ft-ot, majd novemberben szintén 15.935ft-ot.Azóta viszont semmit… Idő közben sikerült a baba projekt is, szeptember 18.án töltöttem a 91.napot de nem töltöttem ki újabb hivatalos papírt családi adókedvezményről.
  Most akkor igényeljem a családi adókedvezményt és automatikusan törlődik az első házasok adókedvezménye… Vagy mi a teendőm? 🙂
  Köszönöm a segítségét előre is!

 3. Siska-Kocsis Mónika szerint:

  Kedves Anita!
  10 éve vagyunk együtt a párommal,van egy 2008-as és egy 2009-es gyermekünk.Idén áprilisban házasodtunk és útban van a 3.baba.Nekem ez első házasságom de a férjemnek a második.Így is jár nekünk a kedvezmény?Ha igen akkor hol kell ezt elintézni?
  Köszönöm

 4. Kriszta szerint:

  Szia.A következő lenne a kérdésem.Áprilisban házasodtunk össze (nem kértem a kedvezményt)most kisbabát várok, november elején töltöm a 91. napot. Azt úgy meglehet oldani,hogy mindkettőt az adóbevallásnál kérem egyösszegben? Köszönöm a választ!

 5. Barczi Mónika szerint:

  Kedves Anita!
  Jólmértelmezem- e, hogy ha mi 2016.10.08-án kötöttünk házasságot és december 24- re vagyok kiírva, akkor most november és decemberre az első házasok utána pedig a családi adókedvezmény jár? Azt meddig tudjuk igénybe venni?

  Köszönettel:
  Mónika

 6. Krisztina szerint:

  Kedves Anita! Kérdésem a következő lenne, a férjem kapja a 91 napos magzat utáni kedvezményt, de sajnos 20 hetesen elvesztettük a babát, így meddig jár a kedvezmény?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Krisztina!
   A magzat utáni adókedvezmény azokra a hónapokra jár, amelyekben a várandósság legalább 1 napig fennállt. Ha pl. szeptember 10-én történt a baj, akkor még szeptember hónapra (teljes hónapra) jár az adókedvezmény.
   Őszintén kívánom, hogy jövő ilyenkor már a megszületett, egészséges picikéteket ölelgessétek a karotokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*