Családi adókedvezmény érettségi után: erre figyelj nagyon!

Családi adókedvezmény érettségi után

Leérettségizett a gyereked? Büszkeség tölti el ilyenkor minden szülő szivét. De van egy rossz hír is, az állami támogatások szempontjából is felnőtté válik a gyereked, a családi pótlék és a családi kedvezmény szempontjából. Legkevésbé gondolsz ilyenkor az adókedvezmény lemondására, de ne feledkezz el erről, mert nagyon ráfizethetsz! Hogyan alakul a családi adókedvezmény érettségi után?

Mennyi a családi adókedvezmény mértéke 2017-ben?

1 gyermek esetén havonta 66 670 Ft,  2 gyermek esetén havonta 100 000 Ft 3 vagy több gyermek esetén 220 000 Ft adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni GYERMEKENKÉNT. Ez adókedvezményre lefordítva 10 ezer, 15 000 illetve 33 ezer forintot jelent havonta. A családi adókedvezmény összegéről itt olvashatsz további részleteket: Családi kedvezmény 2017

Meddig jár a családi adókedvezmény?

Addig a hónapig lehet figyelembe venni, amíg a gyermek után családi pótlékot (új nevén nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás) kapsz. Azaz, amíg a gyermeked középiskolában tanul, de legfeljebb 20 éves koráig (SNI esetén 23 éves koráig). Családi kedvezmény érettségi után csak akkor jár, ha továbbra is középiskolában tanul a gyereked. Egyetemista gyermek után nem jár, de a létszámban eltartottként figyelembe vehető! A cikk végén konkrét példát is mutatok a családi kedvezmény számítására.

Családi kedvezmény érettségi után

Nagyon kell figyelni arra, hogy ha leérettségizik a gyereked akkor a továbbiakban nem jár utána az adókedvezmény, de a családban élő kisebb gyerekekre járó adókedvezmény számításánál eltartottként figyelembe lehet venni.

Meddig lehet figyelembe venni az egyetemista gyereket eltartottként?

Vigyázat becsapós rész következik!

A kacifántos jogszabályaink keresztbe kasba hivatkoznak egymásra. A fenti kérdésre a választ nem az SZJA törvényben, hanem a családok támogatásáról szóló törvényben találjuk meg:

12 §. a családi pótlék összegének megállapításakor figyelembe vehető az a gyermek, aki köznevelési intézmény talulója (magyarul középiskolás), vagy felsőfokú intézményben első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes osztatlan képzésben résztvevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik.

(Itt a hangsúly folyamatosan az “első”-n van. ) Ha az egyetemista gyereked egy év múlva meggondolja magát, hogy mégsem orvos akar lenni, hanem inkább átmegy mérnöki képzésre, akkor az már számára nem az első alapképzése lesz, így az egyetemváltástól számítva már nem lehet beszámítani őt a családi kedvezménybe.

Családi kedvezmény lemondása: ezt Neked kell intézni!

A családi adókedvezménnyel kapcsolatosan minden év januárjában nyilatkozunk munkáltatónknál, hogy mennyit szeretnénk évközben érvényesíteni. A gyerek érettségije után viszont új helyzet áll elő. Júliusban új nyilatkozatot kell leadnod a munkáltatódnál, jelezve, hogy  júliustól már másképp jár az adókedvezmény.

A középiskolák elméletileg  lejelentik az Államkincstár felé az érettségiző gyerekeket, így a családi pótlék folyósítása már júliustól a csökkent összegben történik. Ha véletlenül mégis teljes összegben kapnád a családi pótlékot, akkor intézkedj.

Más a helyzet a családi kedvezménnyel. A munkáltatód felé semmilyen hivatalos szerv nem fogja jelezni, hogy a gyereked leérettségizett. Tehát az új nyilatkozatról semmiképp ne feledkezz el, mert a jogosulatlanul igénybe vett családi kedvezményt, nemcsak vissza kell fizetni év végén az adóbevalláskor, hanem még 12 % büntetést is fizetned kell.

Ha év elején úgy döntöttél, hogy nem veszed igénybe a családi kedvezményt havonta, hanem majd év végén az adóbevallásban egy összegben szeretnéd érvényesíteni, akkor most nincs tennivalód.

Példa: Az érettségiző és egy kisebb gyerek esetére. Nézzük meg egy példán keresztül, hogy alakul a családi kedvezmény összege az év első és második felében. A példánk egy két gyerekes családról szól, a kisebbik általános iskolás, a nagyobbik pedig 19 éves és most júniusban érettségizik,  és szeptembertől egyetemre szeretne menni.

Január-június közötti időszak:

Az év első felében a család kétgyermekesnek minősül, mindkét gyermek kedvezményezett. A családi adókedvezmény összege 2017-ben 100 ezer forint adóalap kedvezmény, azaz 15 000 forint adókedvezmény havonta és gyerekenként.

Számítás: 6 hónap * 100 000 Ft * 2 gyerek = 1 200 000 Ft

Júliustól – augusztusig

“A” verzió: Felvették, szeptembertől egyetemre megy. Július és december között is két  eltartott van a családban, de az adókedvezmény csak a kisebb gyerek után jár.

Számítás:

6 hónap * 100 000 Ft * 1 gyerek = 600 000 Ft.

“B” verzió:

Nem sikerült a felvételije és nem tanul, hanem dolgozni megy vagy egyszerűen csak otthon marad. Ebben az esetben a nagyot nem lehet figyelembe venni a létszámba. A kisebb gyerek alapján egy főre jár a családi kedvezmény , az egy gyerekes családokra vonatkozó összegben.

Számítás:

1 gyerek * 6 hónap * 66 670 Ft = 400 020 Ft.

De a felvételi eredményt csak később tudom meg!

A felvételi eredményeket csak július végén teszik közzé. Az adókedvezmény és a családi pótlék szempontjából ez nem kis gondot okoz a szülőknek. Július elején adnád le a nyilatkozatot a munkahelyeden, de igazából még nem tudhatod, hogy a nagyobb gyerekedet figyelembe veheted-e a létszámnál. Tehát nem tudod, hogy az előbbi példában az A vagy a B verzió vonatkozik Rád. Megoldás lehet, hogy az új nyilatkozat leadását elhúzod a felvételi eredmények kihirdetéséig.

Ez akkor gond, ha a munkahelyeden a bérszámfejtést hamarabb lezárják. Ez általában a közszférában dolgozóknál okoz problémát, ahol huszadika magasságában lezárják a tárgyhavi bért, és a változásokat csak a következő havi bérszámfejtésnél tudják figyelembe venni. Megoldás lehet, hogy júliustól lemondod a nagyobbik után járó kedvezményt, aztán augusztustól létszámba beszámítóként ismét figyelembe veteted a nagyobbat. A különbözetet pedig az adóbevalláskor vissza fogod kapni.

Tipp:

A családi pótlék esetén  az előbb vázolt csiki-csuki ugyanúgy lezajlik. Annyi a könnyebbség, hogy családi pótlékot visszamenőlegesen is lehet igényelni, így szeptemberben el tudod intézni, hogy megkapd a nyári hónapok elmaradt családi pótlékát. De igyekezz, mert csak két hónapra visszamenőlegesen van csak lehetőség módosítani.
Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Vedd a kezedbe adóügyeidet!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*


De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

Kategória: Családi / gyermek Címke: , , , , , ,
2 comments on “Családi adókedvezmény érettségi után: erre figyelj nagyon!
  1. Nagy Zsuzsánna szerint:

    2017-től már az egyetemista is eltartottnak minősül!
    Utána is lehet érvényesíteni adókedvezményt.

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

      Eltartott az egyetemista, tehát a létszámba beszámít, de nem jár utána a családi kedvezmény! Pont ezt szemlélteti a cikkben a példa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*