Családi adókedvezmény érettségi után: erre figyelj nagyon!

Családi adókedvezmény érettségi után

Leérettségizett a gyereked? Büszkeség tölti el ilyenkor minden szülő szivét. De van egy rossz hír is, az állami támogatások szempontjából is felnőtté válik a gyereked, a családi pótlék és a családi kedvezmény szempontjából. Legkevésbé gondolsz ilyenkor az adókedvezmény lemondására, de ne feledkezz el erről, mert nagyon ráfizethetsz! Hogyan alakul a családi adókedvezmény érettségi után?

Mennyi a családi adókedvezmény mértéke 2017-ben?

1 gyermek esetén havonta 66 670 Ft,  2 gyermek esetén havonta 100 000 Ft 3 vagy több gyermek esetén 220 000 Ft adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni GYERMEKENKÉNT. Ez adókedvezményre lefordítva 10 ezer, 15 000 illetve 33 ezer forintot jelent havonta. A családi adókedvezmény összegéről itt olvashatsz további részleteket: Családi kedvezmény 2017

Meddig jár a családi adókedvezmény?

Addig a hónapig lehet figyelembe venni, amíg a gyermek után családi pótlékot (új nevén nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás) kapsz. Azaz, amíg a gyermeked középiskolában tanul, de legfeljebb 20 éves koráig (SNI esetén 23 éves koráig). Családi kedvezmény érettségi után csak akkor jár, ha továbbra is középiskolában tanul a gyereked. Egyetemista gyermek után nem jár, de a létszámban eltartottként figyelembe vehető! A cikk végén konkrét példát is mutatok a családi kedvezmény számítására.

Családi kedvezmény érettségi után

Nagyon kell figyelni arra, hogy ha leérettségizik a gyereked akkor a továbbiakban nem jár utána az adókedvezmény, de a családban élő kisebb gyerekekre járó adókedvezmény számításánál eltartottként figyelembe lehet venni.

Meddig lehet figyelembe venni az egyetemista gyereket eltartottként?

Vigyázat becsapós rész következik!

A kacifántos jogszabályaink keresztbe kasba hivatkoznak egymásra. A fenti kérdésre a választ nem az SZJA törvényben, hanem a családok támogatásáról szóló törvényben találjuk meg:

12 §. a családi pótlék összegének megállapításakor figyelembe vehető az a gyermek, aki köznevelési intézmény tanulója (magyarul középiskolás), vagy felsőfokú intézményben első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes osztatlan képzésben résztvevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik.

Családi kedvezmény lemondása: ezt Neked kell intézni!

A családi adókedvezménnyel kapcsolatosan minden év januárjában nyilatkozunk munkáltatónknál, hogy mennyit szeretnénk évközben érvényesíteni. A gyerek érettségije után viszont új helyzet áll elő. Júliusban új nyilatkozatot kell leadnod a munkáltatódnál, jelezve, hogy  júliustól már másképp jár az adókedvezmény.

A középiskolák elméletileg  lejelentik az Államkincstár felé az érettségiző gyerekeket, így a családi pótlék folyósítása már júliustól a csökkent összegben történik. Ha véletlenül mégis teljes összegben kapnád a családi pótlékot, akkor intézkedj.

Más a helyzet a családi kedvezménnyel. A munkáltatód felé semmilyen hivatalos szerv nem fogja jelezni, hogy a gyereked leérettségizett. Tehát az új nyilatkozatról semmiképp ne feledkezz el, mert a jogosulatlanul igénybe vett családi kedvezményt, nemcsak vissza kell fizetni év végén az adóbevalláskor, hanem még 12 % büntetést is fizetned kell.

Ha év elején úgy döntöttél, hogy nem veszed igénybe a családi kedvezményt havonta, hanem majd év végén az adóbevallásban egy összegben szeretnéd érvényesíteni, akkor most nincs tennivalód.

Példa: Az érettségiző és egy kisebb gyerek esetére. Nézzük meg egy példán keresztül, hogy alakul a családi kedvezmény összege az év első és második felében. A példánk egy két gyerekes családról szól, a kisebbik általános iskolás, a nagyobbik pedig 19 éves és most júniusban érettségizik,  és szeptembertől egyetemre szeretne menni.

Január-június közötti időszak:

Az év első felében a család kétgyermekesnek minősül, mindkét gyermek kedvezményezett. A családi adókedvezmény összege 2017-ben 100 ezer forint adóalap kedvezmény, azaz 15 000 forint adókedvezmény havonta és gyerekenként.

Számítás: 6 hónap * 100 000 Ft * 2 gyerek = 1 200 000 Ft

Júliustól – augusztusig

“A” verzió: Felvették, szeptembertől egyetemre megy. Július és december között is két  eltartott van a családban, de az adókedvezmény csak a kisebb gyerek után jár.

Számítás:

6 hónap * 100 000 Ft * 1 gyerek = 600 000 Ft.

“B” verzió:

Nem sikerült a felvételije és nem tanul, hanem dolgozni megy vagy egyszerűen csak otthon marad. Ebben az esetben a nagyot nem lehet figyelembe venni a létszámba. A kisebb gyerek alapján egy főre jár a családi kedvezmény , az egy gyerekes családokra vonatkozó összegben.

Számítás:

1 gyerek * 6 hónap * 66 670 Ft = 400 020 Ft.

De a felvételi eredményt csak később tudom meg!

A felvételi eredményeket csak július végén teszik közzé. Az adókedvezmény és a családi pótlék szempontjából ez nem kis gondot okoz a szülőknek. Július elején adnád le a nyilatkozatot a munkahelyeden, de igazából még nem tudhatod, hogy a nagyobb gyerekedet figyelembe veheted-e a létszámnál. Tehát nem tudod, hogy az előbbi példában az A vagy a B verzió vonatkozik Rád. Megoldás lehet, hogy az új nyilatkozat leadását elhúzod a felvételi eredmények kihirdetéséig.

Ez akkor gond, ha a munkahelyeden a bérszámfejtést hamarabb lezárják. Ez általában a közszférában dolgozóknál okoz problémát, ahol huszadika magasságában lezárják a tárgyhavi bért, és a változásokat csak a következő havi bérszámfejtésnél tudják figyelembe venni. Megoldás lehet, hogy júliustól lemondod a nagyobbik után járó kedvezményt, aztán augusztustól létszámba beszámítóként ismét figyelembe veteted a nagyobbat. A különbözetet pedig az adóbevalláskor vissza fogod kapni.

Tipp:

A családi pótlék esetén  az előbb vázolt csiki-csuki ugyanúgy lezajlik. Annyi a könnyebbség, hogy családi pótlékot visszamenőlegesen is lehet igényelni, így szeptemberben el tudod intézni, hogy megkapd a nyári hónapok elmaradt családi pótlékát. De igyekezz, mert csak két hónapra visszamenőlegesen van csak lehetőség módosítani.
Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Vedd a kezedbe adóügyeidet!

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Családi / gyermek Címke: , , , , , ,
51 comments on “Családi adókedvezmény érettségi után: erre figyelj nagyon!
 1. Varga Lászlóné szerint:

  Tisztelt Anita!
  Gyermekem nappali tagozatos/középiskola/,első szakmáját szerzi. 2017 tavaszán töltötte be a 20 évét.Augusztusig járt a családi pótlék.Ebbe a tanévbe 2017/2018,már semmi.
  Kérdésem: Jár e adókedvezmény még utánna?
  /valahol olvastam,a 10 ezer már nem jár,de 5 ezer igénybe vehető míg középiskolai tanuló /

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Edit!
   A családi adókedvezmény csak addig jár, amíg a családi pótlék is.
   5ezer Ft-os családi adókedvezményről nem tudok, vajon mire gondolhattál?

  • Tuzok János szerint:

   Tisztel Anita!
   Kérdezni szeretnék.
   Hármas ikrekről van szó, tavaly lettek 18 évesek, és az idén érettségiznek.
   Mi hogyan kapjuk tovább a családi pótlékot, és meddig?
   A családi adókevezményrol is ez lenne a kérdésem?

   Tisztelettl és köszönettl:

   Tuzok János

   • Keresztesné Molnár Anita szerint:

    Attól függ, hogy hol fognak tanulni érettségi után, illetve van-e kisebb testvérük.
    Feltételezem, hogy nincs fiatalabb gyerek a családban.
    Ha érettségi után dolgozni mennek, illetve egyetemen/főiskolán tanulnak majd tovább, akkor 2018. júniusig jár a családi pótlék és a családi adókedvezmény.
    Ha érettségi után középiskolában tanulnak tovább, akkor 2019. augusztusig jár mindkettő (annak a tanévnek a végéig, amelyikben betöltik a 20. életévüket)

 2. Móritz Katalin szerint:

  Üdv! Azt szeretném megkérdezni,hogy a Családok támogatásáról szóló törvény 12§.ab.51.cikkeje szerint az első felsőfokú alapképzésben részesülők kapnak családipótlékot ez tényleg igaz-e, a lányom 2015-ben érettségizett,utánna egyből elvették a családipótlékot mivel egyetemista lett,most harmadéves és tudni szeretném hogy mi az igazság,és hogyha ez tényleg igaz,visszamenőleg megtudjuk-e igényelni.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:Móritz Katalin

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Katalin!

   Az általad hivatkozott paragrafus nem azt mondja, hogy az első felsőfokú alapképzésben részesülő kap családi pótlékot, hanem azt, hogy a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe veszik a létszámba. Az iskoláztatási támogatásra (vagyis a családi pótlékra) való jogosultság a 8. §-ban van.

 3. Kovács Angéla szerint:

  Kedves Anita!

  A fiam szakmát tanúl érettségi után nappali tagozaton.Elkezdte most szeptemberben az utolsó évét.Viszont novemberben betőlti a 20 életévét. Az iskolát májusban fejezi be. Érdeklődni szeretnék hogy meddig jár a családi pótlék és az adókedvezmény ?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Angéla!

   A családi adókedvezmény annak a tanévnek a végéig jár, amelyben a 20. életévét betölti, vagyis 2018. júniusig.

 4. Földi Roberta szerint:

  Kedves Anita!
  Segítségét szeretném kérni! Mi a helyzet velünk? Három gyermekünk van. 11, 16 és 19 évesek. 19 éves középiskolás nappali tagozaton, de rendelkezik önnáló jövedelemmel. Még nem érettségizett! Ezután hogyan vonatkozik ránk az adókedvezmény? A családi pótlékot már úgy kapjuk, mintha csak két gyerekünk lenne.
  Köszönöm szépen a segítségét!
  Üdvözlettel:

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Roberta!
   A családi adókedvezmény mindig összhangban van és a jogosultság együtt mozog a családi pótlékkal. A 19 éves az önálló jövedelme miatt már nem minősül eltartottnak. A családi adókedvezmény is csak mint két gyerekes családot illet meg titeket.

  • Böcseics Zoltànné szerint:

   Kedves Anita! Gyermekem ez év december 30-n betölti a 20 életévét.Leérettségizett és ugyanabban a középiskolàban tanul technikusi képzésben és most fog végezni.Kérdésem, hogy most december elején kell visszamondanom a csalàdi pótlékot es a csalàdiadókedvezményt? Vagy mivel tanul még ugyanabban a középiskolàban és 2018 juniusban fog végezni ,vagy csak akkor kell visszamondani?Segìtségét és vàlaszàt nagyon szépen megköszönöm!!!

   • Keresztesné Molnár Anita szerint:

    Kedves Malvin!

    Az adókedvezmény nem a 20. születésnapig jár, hanem annak a tanévnek a végéig, amelyben a 20. életévét betölti a gyermek. Így a családi pótlékot és az adókedvezményt júniusig igénybe tudjátok venni és 2018. júliusától kell lemondani.

 5. Kedves Anita!
  Nagycsaládosak voltunk,mindíg figyeltem a jogszabályokat.A legkisebb gyermek is leérettségizett,06.29.-én nyilatkoztam a munkáltatómnak erről.Megkaptam a hivatalos levelet 07.06.-án ,hogy a csal.pótlékot nem folyósítják tovább!07.11-09.01.- ig táppénzen voltam,nem tünt fel a hóközi kifizetéseknél,hogy továbbra is kapom a családi adókedvezményt.Szept.bérnél egyértelmű volt a hiba.Jeleztem,azt mondták nem találják a papírokat,nyári szabadságolás alatt elkallódott.TÁKISZ-Munkáltató egymásra mutogat.Kérik írjak egy új lemondási nyilatkozatot.Én úgy gondolom jóhiszeműleg vettem fel az összeget.Egyéni vállalkozó is vagyok,még részletfizetést sem kérhetek.”KI FIZETI “a hibát? Várom válaszát: Magdolna

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Magdolna!

   A nyári időszakban igénybe vett családi kedvezmény egyszerűen jogosulatlan volt. Ez a pénz Neked nem járt, ezt vissza kell fizetned az államkasszába. Egyéni vállalkozók is kérhetnek részletfizetést szerintem az adóbevallásban, de nem érdemes addig várnod, akár az ősz folyamán is rendezheted ezt a dolgot. Egyszerűen utald el a nyáron megkapott családi kedvezményt a NAV-nak, így az adóbevallásodban már a helyére fog kerülni minden. A számlaszámot ebben a cikkben megtalálod: https://tudatosadozo.hu/nav-szja-szamlaszam-hova-kell-utalni-befizetendo-adot/

 6. Fehér Eszter szerint:

  Kedves Anita!

  Két gyermekem egyszerre érettségizett az idén, egyikük nappali tagozatos egyetemista lett, másikuk OKJ-s képzésre ment (nappali tagozatos képzés). Igénybe vehetek családi adókedvezményt utánuk?
  Előre is köszönöm a válaszát!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Az OKJ-s képzésben részt vevő elmúlt már 20 éves? Ha még nem, akkor utána járni fog a családi pótlék és a családi adókedvezmény.

 7. Egyed Lajos szerint:

  2018 Január 16.lesz 20.éves.Felvették egyetemre,szeptemberben kezdi. Meddig kaphatjuk utána a családi pótlékot,ill. a családi adókedvezményt.

 8. Fábián Anita szerint:

  Kedves Anita! Három gyermekünk van. Nyolc, tíz, és a harmadik augusztusban töltötte a huszadik éetévét. A húsz éves gyermekünk érettségi után középiskolában tanul tovább, még van egy éve. Én úgy értelmeztem a jogszabályt, hogy tovább rá nem jár sem a családi pótlék, sem az adókedvezmény. Szeretném ha megerősíteni. Válaszát előre is köszönöm. További szép napot: F. Anita

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anita!

   Mivel a 20. életévét betöltötte a nagy így a továbbiakban rá nem jár a családi kedvezmény szeptembertől.

 9. Siposné Bak Erika szerint:

  Milyen nyomtatványt kell kitölteni az adókedvezmény lemondásához?

 10. Németh László Miklós szerint:

  Kedves Anita!
  Gyermekem érettségi után tovább maradt az iskolában OKJ-s képzésen. Idén augusztus 31-így szóló iskola látogatási igazolást kapott. Augusztusban még vizsgázik. A 20. életévét július végén töltötte. Most láttam, hogy nem kaptuk meg a családi pótlékot az augusztusi fizetéskor.
  Kérdésem: járna még augusztus végéig a családi pótlék? Ha nem, akkor elkéstem már a csaladi adókedvezmény lemondásával?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves László!

   Szerintem augusztusra még jár utána a családi pótlék és a családi kedvezmény is, hiszen a tanulmányait augusztusban fejezi be a juttatások pedig annak a tanévnek a végéig járnak, amelyikben a 20. életévét betölti.

 11. Golcs József szerint:

  Kedves Anita jelenleg egyedülálló kènt nevelek egy 14 egy 5 ès. Egy 2.5 èves gyermeket munkaviszonyban állók közfoglalkoztatásban gyes mellett napi 8 órában a járandóságom 50.000 Ft + 30.000 Ft afókedvezmènyt írnak jóvá ez a valós vagy mi alapján számolnak el ?
  Köszönöm József

 12. Mikléös Zoltán szerint:

  Azt szeretném megkérdezni hol lehet utánanézni mikor jelenti ki alapdiploma után a hallgatót az egyetem?

 13. Katalin szerint:

  Szeretnék érdeklődni, hogy pótérettségiző diák után mikor kell lemondani a családi adókedvezményt?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Katalin!

   A családi adókedvezmény együtt mozog a családi pótlékkal. Amikor megszüntetik a családi pótlék folyósítását, attól a hónaptól kell a családi adókedvezményt is lemondani.

 14. Frei Zsuzsanna szerint:

  Most érettségizett a nagyobbik lányom,de OKJ, nappali képzésre jelentkezett, további infókat az iskolától csak augusztusban végén kapunk. A családi pótlék változást,hogy csak a kicsire jár azt már megkaptam. Mikor és milyen módon lehet e visszaigényelni, illetve kérdés jár e még ha továbbra is (még 2 évig) nappali tanul és el is tartjuk a 18 éves nagylányom? Ha e közben állapotos leszek, akkor mikortól és mennyi adókedvezmény jár a 3 eltartottra? 2 év után egyetemet szeretne felvételizni a 18 évesem. A húga most 4 éves. Köszönöm a választ.
  Üdv .

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsuzsi!

   Ha a nagylányod OKJ-s nappali képzésben vesz részt, akkor annak a tanévnek a végéig jár utána családi pótlék, amelyikben a 20. életévét betölti. A családi pótlékkal mindig együtt mozog a családi adókedvezmény is. Ha egyetemre megy, akkor adókedvezmény és családi pótlék nem jár már rá, csak létszámba beszámítós lesz. A fenti cikkben számításra találsz példát.
   A várandóssággal kapcsolatos adókedvezményről pedig itt találsz információkat: https://tudatosadozo.hu/csaladi-adokedvezmeny-varandossag-alatt/

 15. Hipszkiné Ági szerint:

  Kedves Anita!

  A gyermekem a tanulmányaival végzett az egyetemen, de a szakdolgozatát csak a következő félévben adja be, ami azt jelenti februárban lesz meg a diplomája. Kérdésem, meddig vehetem figyelemben kedvezményezett eltartottként.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ági!

   Amíg a családi pótlékba beszámítják eltartottként, addig az adókedvezményben is figyelembe veheted kedvezményezett eltartottként.

 16. Navratilné Balog Emese Edina szerint:

  Kedves Anita.Lányom Június 29.én le érettségizett kérdésem az lenne hogy hogy kell intézni a lemondást milyen papírt kell be küldenem.Üdv.Navratilné Emese.

 17. Turbéki Tamás szerint:

  A gyerek 2017.februárban múlt 20 éves, de nappali tagozatos gimnáziumba jár.
  Érettségije még nincsen, mert 2 év után iskolát váltott.
  Jár az adókedvezmény?
  A munkáltatóm szerint nem.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tamás!

   Jogszabály alapján addig jár az adókedvezmény, amíg középiskolában tanul. Maximum annak a tanévnek a végéig, amelyik tanévben a 20. életévét betölti. Ez alapján 2017. augusztusig jár a családi kedvezmény a gyereked után. Ha a munkáltató nem ért ezzel egyet, semmi gond az adóbevallásban vissza tudod igényelni erre az évre a január-augusztus közötti időszakra járó családi kedvezményt.

 18. Nagy Éva szerint:

  A gyermekem augusztus 31-ig kap családi pótlékot mivel el végezte az iskolát!az adókedvezmény is addig jár? köszönöm válaszát!!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A családi kedvezmény mindig együtt mozog a családi pótlékkal.

 19. Ilona szerint:

  Kedves Anita! Csak a megerősítését szeretném kérni: 1 középiskolás és egy egyetemista gyermek után 2 eltartott 1 kedvezményezett verzióban jár az adókedvezmény. Tavaly így is kaptam, de idén az éves adóbevalláskor a munkáltatóm levonta 3 havi különbözetet, mert szerinte csak 1 eltartott és 1 kedvezményezett eltartottal kellett volna számolni. Szerintem ez nem helyes.
  Nekem milyen bejelentési kötelezettségem van a munkáltató felé? Ezt visszamenőleg is tudom érvényesíteni? Mert azt tudom, hogy a CSP csak 2 hónapra visszamenőleg módosítható. A családi adókedvezménynél van ilyen időbeli kikötés? Előre is köszönöm a válaszát: Ilona

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ilona!

   A két eltartott + 1 kedvezményezett, összességében három gyereket jelent. Ha egy középiskolás és egy egyetemista gyereked van, akkor az valóban 1 eltartott + 1 kedvezményezett eltartottat jelent.
   Az adókedvezményre való jogosultság megváltozását írásbeli nyilatkozaton kell a munkáltató felé bejelenteni. A két hónapra való visszamenőleges érvényesítést valószínűleg nem tudják megcsinálni a cégnél. A kiesett adójóváírást nem veszíted el az adóbevallásodban tudod megigényelni.

 20. Zahorszkiné Szabó Edit szerint:

  Kedves Anita! Fiunk leérettségizett június 23-án, július 3-án beiratkozott egy szakképző iskolába.Le kellett volna mondanunk erre a pár napra a családi pótlékot és az adókedvezményt?
  Köszönettel Edit

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Edit!
   A családi pótlék és a családi adókedvezmény esetnén a jogosultságot a következőképpen nézik: ha adott hónapban legalább 1 napra jogosult vagy a juttatásra, akkor arra a hónapra megkapod a teljes összeget.
   Tehát nem kell napi arányosítást számolni, nem kell néhány kieső nap miatt lemondani. 🙂

 21. Susánszky Péter szerint:

  A családi pótlék ügyintézése ugyanakkor – úgy tudom – átkerült a MÁK-tól a Kormányhivatalhoz. Korábban a középiskola befejezéséről űrlapon kellett a MÁK-nak nyilatkozni. Most a Kormányhivatal – szóbeli közlés szerint – nem igényli, hanem az iskola adatszolgáltatása alapján megszünteti a folyósítást. Meg tudná ezt erősíteni? Létezik, hogy így leegyszerűsödött?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Péter!

   Igen, de ennek ellenére előfordulhatnak csúszások. Ha nyári hónapokban a régi, magasabb összegű családi pótlékot kapnád, akkor nagyon gyorsan be kell menni és intézni a lemondást.

 22. Nagy Zsuzsánna szerint:

  2017-től már az egyetemista is eltartottnak minősül!
  Utána is lehet érvényesíteni adókedvezményt.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Eltartott az egyetemista, tehát a létszámba beszámít, de nem jár utána a családi kedvezmény! Pont ezt szemlélteti a cikkben a példa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*