Crohn betegség: adókedvezmény jár Neked is!

Crohn betegség: adókedvezmény jár erre a súlyos betegségre is!

Crohn beteg vagy? Sokan nem tudják, hogy adókedvezmény jár erre a betegségre! Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogyan lehet igénybe venni az adókedvezményt, mennyi jár és hogyan igényelheted a Crohn betegség után járó adókedvezményt!

Kár lenne veszni hagyni ezt a pénzt, hiszen éves szinten nem kis összegről van szó!

A jogszabályban nagyon félelmetes neve van ennek az adókedvezménynek. Úgy hívják, hogy: súlyos fogyatékosság adókedvezménye, az szja törvényben személyi kedvezmény néven találod meg. A támogatott betegségek között megtalálható a Crohn betegség (néhol elírják, így is olvashatod: Chron betegség vagy kron betegség).

Kinek jár adókedvezmény a Crohn betegség után?

Első lépésként nézd meg az orvosi papírjaidban, hogy a te betegségedet melyik BNO-kód szerint állapította meg az orvosod. Utána nézd át ezt a listát, keresd meg a saját BNO-kódodat.  Ha megtalálod, akkor neked is jár az adókedvezmény a betegségedre! Ha nincs benne, akkor sajnos nem vagy jogosult.

(Fontos tipp! Nézd át a teljes betegség-listát. Lehet, hogy más betegséged, akár másodlagos szövődményként benne van. A betegségek teljes listáját itt találod: Milyen betegségek után jár adókedvezmény? BNO-kód lista)

Külön orvosi igazolást is kell kérned!

A Crohn betegség adókedvezmény igényléséhez nem elég az ambuláns lap! Külön orvosi igazolást kell kérned. Ez egy formanyomtatvány, amin rajta lesznek a személyi adataid és a betegségre vonatkozó néhány információ. Az igazolást Neked kell kérni, automatikusan általában nem fogják kiadni. Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást kiadhatja

 • szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa – tehát a téged kezelő szakorvos
 • a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció (a leleteid, ambuláns lapok) alapján a háziorvosod is.

Az ügyfeleim tapasztalata alapján kétféle orvosi hozzáállás van ehhez a témához:

 1. Ha mázlid van, akkor a orvosod képben van ezzel a témával. Kiveszi a nyomtatványt a fiókjából, kitölti és odaadja.
 2. A dokid nem érti, mit akarsz tőle és közli, hogy ő nem könyvelő vagy adótanácsadó 🙁Ha a kezelőorvosod mereven elzárkózik az igazolás kiadása elől, akkor a háziorvosoddal beszélj. Ha a háziorvos ilyen fafejű, akkor a szakorvosodnál próbálkozz.

Ha a dokidnak nincs nyomtatványa, akkor innen le tudod tölteni és felkészülten mehetsz a rendelőbe, ezt minden orvos értékelni fogja 😀  Katt ide: orvosi_igazolas_minta_sulyos_fogyatekossag_adokedvezmenyhez

Az orvosi igazolás kéréséhez néhány praktikát összegyűjtöttem, ide kattints: Orvosi igazolás betegség adókedvezményhez – Hogyan kérd?

Mennyi adókedvezmény jár a Crohn betegség után?

A betegségekre járó adókedvezmény összege évről-évre változik. Szerencsére nem csökken, hanem nő. Az adókedvezmény havi összege mindig az aktuális minimálbér 5%-a. Mivel a minimálbért emelik évről-évre, ezért az adókedvezmény is növekszik. Figyelj arra, hogy ne a szakmai garantált bérminimumot nézd, hanem a “rendes” minimálbért. Számítás alapja: a bruttó összeg, nem a nettó!

A súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2016-ban:

111 000 Ft * 5 %= 5550 Ft

Tehát havonta 5550 Ft adókedvezmény jár. Ez éves szinten már 66 600 Ft 2016-ban!

A súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2017-ben:

127 500 Ft * 5 %= 6375 Ft

Tehát havonta 6375 Ft adókedvezmény jár. Ez éves szinten már 76500 Ft 2017-ben!

Nem dolgozol egész évben, csak pár hónapig?

A  Crohn betegségre járó adókedvezményt azokra a hónapokra lehet igénybe venni, amelyik hónapokban a betegség fennáll. Tehát nem csak azokra a hónapokra, amikor dolgozol! 

Példa:

Zsuzsika 10 éve Crohn betegségben szenved. 2016-ban csak nyáron volt munkája 3 hónapra, a fennmaradó 9 hónapra semmilyen jövedelemmel nem rendelkezett. 3 hónapig tudta évközben igénybevenni a munkahelyén az adókedvezményt, mi lesz a fennmaradó 9 hónappal?

Jó hírem van: a fennmaradó 9 hónapnyi kedvezményt az adóbevallás beadásakor  vissza lehet igényelni.  De csak a levont szja-ból! Az adóbevallás beadását követő 30 napra utal a NAV, ezért érdemes az adóbevallást már februárban beadni, így már márciusban megkapod az adóvisszatérítésedet 🙂

Hogyan igényelheted a Crohn betegség utáni adókedvezményt?

Lehetőséged van arra, hogy év közben a fizetésednél vegyék figyelembe a súlyos fogyatékosság után járó adókedvezményt. Így a nettó béred magasabb lesz minden hónapban. Ehhez januárban egy adóelőleg-nyilatkozatot kell kitöltened a munkahelyeden. Ez a nyilatkozat év közben módosítható, hiszen lehet, hogy valaki év közben meggyógyul, ilyenkor feltétlenül jelezni kell a munkáltatónak írásban, s le kell mondani az adókedvezményt!

Dönthetsz úgy is, hogy évközben nem kéred a betegséged adókedvezményét, hanem majd az adóbevallásodban egyösszegben visszaigényled. Milyen jól esik tavasszal egyben megkapni 66600 Ft-ot (2017-től már 76 500 Ft jár egy évre), ugye? 😀

Eddig nem vetted igénybe? Akár évek óta? Nem veszítetted el ezt a pénzt, utólag is visszakérheted! Erről részletesen itt írok: Betegség utáni adókedvezmény utólag igényelhető?

Családi adókedvezménnyel együtt igénybe vehető-e a súlyos fogyatékosság adókedvezménye?

A családi adókedvezmény és a betegségek után járó adókedvezmény nem zárja ki egymást, együtt is jár – de az adókedvezményeknek van sorrendje. Először a családi adókedvezményt kell igénybe venni, aztán – ha még marad szja-d, akkor abból levonható a Crohn betegség adókedvezménye is.

Ingatlan bérbeadás adójából igényelhető-e a Crohn betegség adókedvezménye?

 

Igen, figyelemmel az előbb leírtakra. A fizetendő személyi jövedelemadóból először az első házasok adókedvezményét kell levonni (ha jár neked), aztán a családi adókedvezményt (ha jár neked) , majd a maradék adóból lehet a Crohn betegség miatt járó súlyos fogyatékosság kedvezményét érvényesíteni.

Ha év közben a munkabérednél már figyelembe vették a betegségre járó adókedvezményt, akkor az ingatlan bérbeadás adózásánál már nem lehet még egyszer igénybe venni, erre figyelj!

Jobbulást, jó egészséget kívánok  Neked!en_piros
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Nyugdíjasok, betegség Címke: , , , , , ,
12 comments on “Crohn betegség: adókedvezmény jár Neked is!
 1. Farkas Józsefnè szerint:

  A nyugdíjas crohn betegnek milyen kedvezmény jár?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Margitka!

   A Chron betegség után járó kedvezmény jár a nyugdíjasoknak és a nem nyugdíjasoknak is. Igénybe venni viszont csak az tudja, akinek van adóköteles jövedelme, hiszen ez nem támogatás, hanem adókedvezmény.

 2. Zoltán szerint:

  Üdvözlöm! Betegségem M45HO “SPA” a szakorvos nem adja ki az igszolást, mondván hogy nem tartozok bele a súlyosan fogyatékosok körébe, nem járok bottal, megvannak a végtagok…stb. Így nem tudom érvényesíteni a kedvezményt! Hova lehetne fordulni még? másik szakorvos? köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoltán!
   Ez a betegség a 4. kategóriába van besorolva, itt valóban nézni kell a betegség súlyosságát is. Idézem a jogszabályi szöveget:
   “(4) A Melléklet 4. pontjában meghatározott fogyatékosság annál állapítható meg, aki önerőből tömegközlekedési eszközt igénybe venni nem képes, mert a tömegközlekedési eszközök megállóhelyének megközelítése, a járműre történő fel- és leszállás, a szokásos méretű kézipoggyász vitele, a lépcsőn szokásos módon történő fel- és lelépkedés számára rendkívüli nehézséget vagy megoldhatatlan feladatot jelent, és/vagy
   a) tartós állásra, fogódzkodásra, kapaszkodásra nem képes, illetve
   b) testközeli és testtávoli segédeszközök (például kerekesszék, lépcsőlift, lépcsőmászó szerkezet, személyemelő, kádbeemelő, művégtag, járógép, két mankó vagy bot, gördülő járóka vagy járókeret) állandó, szükségszerű használatára rászorul.
   (5) A Melléklet 4. pontja alkalmazásában:
   a) végtaghiány: a kézfej, illetve a lábfej vagy a feletti részek elvesztése, valamint betegség, fejlődési rendellenesség következtében fennálló hiánya;
   b) végtag részleges vagy teljes bénulása: az izomfunkciók olyan mértékű csökkenése, amely legalább 50%-os mértékű tartós funkciókiesést, használati zavart okoz;
   c) végtag deformitása, mozgásfunkciók beszűkülése: olyan mértékű deformitások, merevségek, ízületi elváltozások, amelyek az adott végtag használatát legalább 50%-os mértékben korlátozzák;
   d) a gerincoszlop elváltozásai: olyan mértékű elváltozások, amelyek a járást, a teherhordást legalább 50%-os mértékben tartósan nehezítik;
   e) vázizomzat elváltozásai: olyan mértékű elváltozások, amelyeknek a járást, a helyzetváltoztatási képességet legalább 50%-os mértékben korlátozó hatásuk van;
   f) a központi idegrendszer károsodásai: olyan károsodások, amelyek legalább 50%-os mértékű mozgásfunkció-kiesést okoznak valamely végtagon.”

 3. Norbert szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita,

  Több helyről is hallottam már olyan információkat, hogy ezen betegségek után,-mint például a colitis ulcerosa-igénybevehető az alapszabadságon kívül pótszabadság. Nem találtam egyértelmű választ az interneten, mely ezt támasztaná alá. Ezért tisztelettel kérem Önt, hogy adjon választ az előbb felmerülő kérdéssel kapcsolatban.

  Köszönettel,
  Norbert

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Norbert! Csak a betegség megléte nem jogosít pótszabadságra. Idézem Munka Törvénykönyvéből:
   “120. § A munkavállalónak, ha
   a) a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította,
   b) fogyatékossági támogatásra jogosult, vagy
   c) vakok személyi járadékára jogosult
   évenként öt munkanap pótszabadság jár.”
   Amivel még összekavarodhatott az infó: ha a gyerek fogyatékos, akkor a szülőnek jár 2 nap pótszabi:
   “(2) Az (1) bekezdés szerinti pótszabadság fogyatékos gyermekenként két munkanappal nő, ha a munkavállaló gyermeke fogyatékos.”

 4. Besenyei Norbert szerint:

  Tisztelt Anita!

  Kérdezném, hogy a szolgálati járadékból levont szja után igénybe vehető-e a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet szerinti kedvezmény? Nekem nyolc éve állapították meg a Crohn-betegséget, a BNO-m a listán van. Hány évre lehet visszaigényelni önellenőrzéssel?
  Válaszát előre is köszönöm!

 5. Öcsi József szerint:

  Kedves Anita !

  Fiamnál aki után emelt családi pótlékot is kapok, 2014. nyarán diagnosztizálták a Crohn betegséget. Egészen a mai napig a már korábban megszokott családi adókedvezményt vettem igénybe.
  Fiam diákmunkájából minden évben visszaigényeltem az egyhavi összeget, ezek szerint rosszul..gyakorlatilag adómentesen dolgozhatott volna..
  Kérdésem :
  A szülő jogán a saját SZJA-ból, a családi adókedvezményen felül visszamenőleg igényelhetem-e a betegség adókedvezményét ?
  Nagyon köszönöm válaszát, további szép napot !

 6. Dr. Bánszegi Judit szerint:

  Amennyiben több személyes kedvezményre jogosító betegségem van, úgy mindegyik után igénybe vehetem a kedvezményt, vagy csak egy után jár?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*