Betegség utáni adókedvezmény utólag igényelhető?

Utólag is igényelheted a betegség után járó adókedvezményt!

Utólag is igényelheted a betegség után járó adókedvezményt!

Nem vették figyelembe év közben a munkahelyen a betegséged után járó adókedvezményt? Későn adták ki az orvosi igazolást? Régóta beteg vagy, de csak most tudtad meg, hogy adókedvezmény jár a betegségedre? Megmutatom, mit tehetsz, hogyan juthatsz hozzá a pénzedhez!

Mielőtt nekiugrasz ennek az egésznek, javaslom, hogy tedd meg  a következő lépéseket:

 1.  Ellenőrizd le, hogy a te betegségedre tényleg jár-e adókedvezmény? A betegség kódja alapján ebben a listában tudod megnézni: Milyen betegségek után jár adókedvezmény? BNO-kód lista
 2. Szerezz be orvosi igazolást a fennálló betegségedről (az ambuláns lap nem elég!) Az igazolás beszerzéséről itt kapsz segítséget: Orvosi igazolás betegség adókedvezményhez – Hogyan kérd?

Enek az adókedvezménynek elég ijesztő nevet adtak: súlyos fogyatékosság adókedvezménye, az szja törvényben  személyi kedvezmény néven, az internetes keresgéléseid során pedig betegség utáni adókedvezményként találsz információkat.

Betegség utáni adókedvezmény igénylése

A leggyakoribb (és talán a legegyszerűbb) módszer, ha év közben folyamatosan igénybe veszed a munkahelyeden a betegség utáni adókedvezményt. Így minden hónapban megkapod a kedvezményt, azaz a nettó béred magasabb lesz.

Az összege minden évben változik.

A súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2017-ben (gluténérzékenység, lisztérzékenység esetén is):

127 500 Ft * 5 %= 6375 Ft

Tehát havonta 6375 Ft adókedvezmény jár. Ez éves szinten már 76500 Ft 2017-ben!

(A betegség adókedvezménye 2016-ban 5550 Ft havonta, azaz éves szinten 66 600 Ft jár)

Év elején ki kell tölteni egy “Adóelőleg nyilatkozatot” és a munkaügyisnél leadni. Nyomtatványt adni fognak. Az orvostól kapott igazolást nem kell leadni – bár vannak munkahelyek, ahol bekérik…

Betegség utáni adókedvezmény igénylése utólag év végén

Lehet, hogy év közben nem veszed igénybe az adókedvezményt. Ez lehet tudatos döntés, de előfordulhat év közben kialakuló, megállapított betegségek esetén, hogy a vizsgálatok és az igazolás megszerzése csúszik.

Példa#1

Kata laktóz intoleranciában szenved. A kivizsgálások után a betegséget 2016. szeptember 14-én állapították meg nála. A háziorvosától az igazolást október 5-én kapja meg.  Mikortól jogosult az adókedvezményre?

A súlyos fogyatékosság adókedvezményére 2016. szeptemberétől jogosult. Tört hónap esetén sem kell arányosítani. A neki járó adókedvezmény 2016-ra: 4*5550 Ft=22 200 Ft

A szeptemberi bérénél nyilván nem tudják már figyelembe venni, hiszen az igazolása is később lett meg. Az októberi számfejtésnél már figyelembe tudják venni, a nettó bére havi 5550 Ft-tal több lesz. A szeptemberi adókedvezményt pedig az adóbevallásban vissza tudja igényelni.

Példa#2

A fenti példában megismert Kata dönthet úgy is, hogy egyáltalán nem kéri a bérénél az adókedvezményt.  Az adóbevallásában egy összegben fogja visszakérni a neki járó 4*5550 Ft=22 200 Ft adókedvezményét.

Tehát nincs probléma, nem fogod elveszíteni az adókedvezményedet, mert az adóbevallásban vissza tudod igényelni a kimaradó hónap(ok)ra jutó összeget.

Betegség utáni adókedvezmény igénylése utólag, évek múlva

Mit lehet tenni, ha csak később, évek múlva jössz rá, hogy neked járt volna a súlyos fogyatékosság adókedvezménye?

Ebben az esetben is az első dolgod, hogy orvosi igazolást kérsz.  A betegség fennállásának idejére utólagosan is megkapod az adókedvezményt. Az orvosi igazolás kelte friss lesz, de rajta lesz a diagnózis dátuma is. Nem kell a korábbi évekre évenként külön-külön igazolást kérni.

Az adókedvezmény utólagos igényléséhez az adóbevallásaidat módosítani kell (hivatalosan ezt önellenőrzésnek hívják).  Minden évet külön-külön kell önellenőrizni. A visszaigényelt összeget az önellenőrzés beküldését követő 30 napra utalják ki. Az önellenőrzés elvégzéséhez érdemes felkészült könyvelőhöz vagy adótanácsadóhoz fordulnod. Én is tudok ebben segíteni 😉 Kattints az alábbi képre:

Amire még érdemes figyelni:

 • ilyenkor előfordulhat, hogy kiutalás előtt behívnak NAV-ellenőrzésre. Ettől nem kell megijedni, nem veszik le a fejed, csak megnézik az igazolásaidat 🙂
 • a bevallás elévülési ideje 5 év. Önellenőrzés esetén az 5 év számítása újra indul. Pl. 2012-es jövedelemről szóló adóbevallást 2013-ban adtad be, 2018.12.31-ig kell megőrizni az iratokat. Ha a 2016-ban önellenőrzést csinálsz, akkor 2021.12.31-re módosul a megőrzési határidő.

Jobbulást, jó egészséget kívánok  Neked!en_piros
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Nyugdíjasok, betegség Címke: , , , , , ,
22 comments on “Betegség utáni adókedvezmény utólag igényelhető?
 1. Kiss Henrietta szerint:

  Kedves Anita,

  Amennyiben több olyan betegségem van amire adókedvezményt adnak, akkor mindegyik betegségre külön adják az adókedvezményt? Úgy értem, hogy van 3 olyan betegségem, amely szerepel a BNO kódban, akkor ez jelen pillanatban 3 x 6375?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Henrietta!

   A betegség utáni adókedvezményt csak egyszeresen lehet igénybe venni több betegség fennállása esetén is.

 2. Laktózos szerint:

  Kedves Anita!
  Köszönöm a cikket!
  Visszamenőlegesen csak az igényelhet vissza adót korábbi évekre, akinek az adóigazolásán szerepel a betegség fennállásának kezdete is és az korábbi időpontra mutat.
  Laktóz intoleranciám van. 10 éves korom óta fennáll. Azóta kerülöm a tej,tejföl,tejszín stb. fogyasztását. A hidrogén-kilégzéses vizsgálatot 2014 márciusában végeztettem, mert előtte nem tudtam erről az adókedvezményről. Onnantól igénybe is veszem. Visszamenőleg azonban nem igazolta nekem az orvos a betegség fennállását, pedig nem szerzett betegségről van szó, hanem örökletesről. A NAV-nál is azt mondták, hogy csak a betegség megállapításának időpontjától vehetem igénybe az adókedvezményt. Az én véleményem az, hogy egyértelmű, hogy a vizsgálat időpontja előtt is fennállt ez a betegségem, mert hiszen örökletes betegségről van szó, de sajnos ez nem számít. A NAV szigorú, de nem mérlegel. Csak azt tekinti igazoltnak, amiről az orvos papírt ad. Az orvos pedig nem ad papírt arról, hogy a betegségem már korábban is fennállt. (Bajcsy kórház gasztroentero)

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatodat velünk!

  • Anikó szerint:

   Kedves Laktózós sorstársam!
   Kedves Anita!

   Engedjétek meg,hogy megosszam személyes kálváriám történetét,hátha másoknak is tudok ezzel segíteni.

   Szintén gyerekkorom óta 8-éves koromtól vagyok laktózérzékeny de csak most tudtam meg ezt a lehetőséget./42-éves vagyok/
   Budai gyermekkórházban állapították meg laktózérzékenységemet,természetesen 34-évvel ez előtti zárójelentésem sajnos nincs már meg,DE NEM IS FOGADNÁK EL!
   /mert akkor még nem volt genetikai vizsgálat/
   Háziorvosom javaslatára fizetős 5000.-ft os vérvételre genetikai vizsgálatra küldött,mert a rendelőintézetünkben/Auróra utca/ működő
   /ha van még?/gasztroenterológia ‘csak” gyomortükrözéssel foglalkozik,a tejcukor érzékenységemet gyerekkorom óta senki nem nézte meg,hiába kértem.
   Felháborítónak tartom egyébként,hogy mindig minden adatomon szerepel ennek ellenére senki nem szól jelzi kb.leszarják,hogy tájékoztasanak és még ráadásul akadályozzák is az ügyintézést./mintha az ő pénzüket szedném el…/

   Szóval:
   Genetikai vizsgálat/vérvételből/megállapítható,
   hogy pl.veledszületett és akkor visszamenőlegesen is jár 🙂

   Persze kell hozzá egy olyan háziorvos is mint az enyém aki segítőkész meg az,hogy ne hagyjuk magunkat.

   Sok sikert hozzá mindenkinek!

   Anikó

   • Keresztesné Molnár Anita szerint:

    Kedves Anikó!

    Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat. Remélem, hogy másnak is segítségére lesz.

 3. Szabó Jánosné szerint:

  Kedves Anita! Az adó kedvezményről a napokban olvastam. Felkerestem a háziorvost, és kiállította a megfelelő igazolást. Lányom ügyében járok el, myasthenia gravis betegsége van. Tavaj augusztustól áll munkaviszonyban. A kérdésem, hogy indítsa el az erre az időre járó adó jóváírás igénylését? A munkahelyen nyújtsa be az orvosi igazolást,vagy egyénileg, az adóhatóságnál jelezze szándékát? Havi rendszerességgel szeretné igényelmi a jóváírást. Köszönöm válaszát! Katalin

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Katalin!

   Ha szeretné havonta a munkabéréből igénybe venni a betegségi adókedvezményt, akkor azt a munkahelyen a bérszámfejtésen kell jelezni írásban.

 4. Váradi Hajnalka szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!

  Nálam születésemtől fogva 80%-os értelmi fogyatékosságot állapítottak meg, ezért rokkant járadékot kapok már több mint 15 éve. Nincs bedolgozott munkanapom. Az érdekelne, hogy nekem is van-e lehetőség (akár visszamenőleg is), erre az adókedvezményre?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Hajni!

   Adókedvezményt csak az tud igénybe venni, akinek van adóköteles jövedelme.

 5. Mihály Diána szerint:

  Jó napot!Azt szeretném kérdezni hogy gyermekere, utólag igenybe lehet e venni az adókedvezményt?

 6. Dr Gerl Adrienn szerint:

  Kedves Anita!

  Nekem sajnos több betegségem is van,ami szerepel a listán.De tudtommal csak egy betegség után kapjatok adóvisszatérítést.Ez így rendben van?Ma megjelent a facebookon egy hír-bemásoltam a hír címét”Több ezer magyarnak jár 352 ezer forint egy összegben! A legtöbben nem tudják! Így kell igényelni! Mindenki megkapja, aki megfelel a feltételnek”-ebben a 335/200ö(XII.29) rendeletre hivatkozik,de nem értem ,hogy jön ki ez a 352000 Ft?Lehetséges lenne ez?
  Köszönöm szépen a segítségét!
  Üdvözlettel:Dr Gerl Adrienn

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Adrienn!

   A 352 ezer forint akkor jön össze, ha valakinek 2011 előtt megállapították már az adókedvezményre jogosító betegségét és egyetlen évben sem vette igénybe az adókedvezményt. Továbbá minden évben volt legalább annyi adója, mint amennyi a kedvezmény mértéke. Évenkénti bontásban a következőképpen alakul az adókedvezmény összege:
   2011: 46 800 Ft
   2012: 55 800 Ft
   2013: 58 800 Ft
   2014: 60 900 Ft
   2015: 63 000 Ft
   2016: 66 600 Ft
   Az 6 évre összesen 351 900 Ft.
   Egyébként utálom az ilyen hatásvadász című cikkeket. Nagyon sok embert félrevezetnek, megtévesztenek és hiábavaló álmokban ringatják őket 🙁

 7. Dávidházi Zoltánné szerint:

  Kedves Anita!
  Az orvosi igazolásom dátuma 2016.szeptember ,2009.februárban kezdődő betegségről.A visszamenőleges 5 évbe az adott 2016 beleszámít-e,melynek a bevallása most történt meg,vagy ezen kívül számít az 5 év.Tehát a 2011.évre jár-e visszatérítés?

 8. Bartok Krisztina szerint:

  Jó napot,érdeklödnék,hogy alkalmi munkavállalóként igénybe tudom venni a kedvezmény?

 9. Mészáros Erika szerint:

  Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni hogy tünetmentes időszakra is jár e az adókedvezmény? Én Chrome beteg vagyok de három éve nem voltam komolyabban rosszul. A betegség ettől függetlenül fenn áll és nem fog elmulni!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A betegség utáni adókedvezmény a betegség megállapításától a gyógyulásig jár, végleges esetén pedig időbeli korlát nélkül.
   A tünetmentes időszakra is jár a fogyatékossági adókedvezmény.

 10. Hegedűs Tünde szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!Nekem pajzsmirigy alulműködésem van,két éve derült ki,(azóta gyógyszert szedek)de most szereztem tudomást erről a fogyatékossággal járó adó kedvezményről.Azt szeretném kérdezni hogy a pajzsmirigy alulműködés után is igénybe lehet venni az adókedvezményt? Ha igen akkor ennek mi a menete,vissza menőleg is meg igényelhetem? Válaszát köszönöm! Szép napot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*