Betegség utáni adókedvezmény, fogyatékossági kedvezmény 2017

Adókedvezmény betegség után: használd ki!

Adókedvezmény 2017: betegség után, nem csak fogyatékosságra!

Nagyon félelmetes neve van ennek az adókedvezménynek. Úgy hívják, hogy: súlyos fogyatékosság adókedvezménye, az szja törvényben személyi kedvezmény néven találod meg. A támogatott betegségek között vannak tényleg brutálisan súlyos fizikai és szellemi fogyatékosságok, és sok olyan betegség után is jár adókedvezmény, ami mellett még lehet normális életvitelt folytatni (pl. laktózérzékenység, cukorbetegség stb.)

Nagyon sok krónikus betegség, súlyos fogyatékosság után jár adókedvezmény. Kár lenne veszni hagyni ezt a pénzt, hiszen éves szinten nem kis összegről van szó!

Milyen betegségek után jár adókedvezmény 2017-ben?

A súlyos fogyatékosság utáni adókedvezmény azoknak jár, akiknek:

Mennyi a fogyatékossági, betegség utáni adókedvezmény 2017-ben?

A betegségekre járó adókedvezmény összege évről-évre változik. Szerencsére nem csökken, hanem nő. Az adókedvezmény havi összege mindig az aktuális minimálbér 5%-a. Mivel a minimálbért emelik évről-évre, ezért az adókedvezmény is növekszik. Figyelj arra, hogy ne a szakmai garantált bérminimumot nézd, hanem a minimálbért. Számítás alapja: a bruttó összeg, nem a nettó!

A súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2017-ben:

127 500 Ft * 5 %= 6375 Ft

Tehát havonta 6 375 Ft adókedvezmény jár. Ez éves szinten már 76 500 Ft!

Nem dolgozol egész évben, csak pár hónapig?

A betegségekre járó adókedvezményt 2017-ben is azokra a hónapokra lehet igénybe venni, amelyik hónapokban a betegség fennáll. Tehát nem csak azokra a hónapokra, amikor dolgozol! 

Milyen igazolás kell a betegség utáni adókedvezményhez?

Az adókedvezmény igényléséhez nem elég a kezelőlap, ambuláns lap, külön orvosi igazolást kell kérned róla. Erről részletesen ebben a cikkben írtam neked, itt nyomtatványt is találsz, amit az orvossal kell kitöltetni: Orvosi igazolás betegség adókedvezményéhez

Ha fogyatékossági támogatásban részesülsz, akkor nem kell orvosi igazolás után szaladgálnod, a támogatást megállapító határozat lesz a te igazolásod.

Utólag, évekre visszamenőleg igénybe vehető-e az adókedvezmény?

Igen!

Ha a betegséged már évekkel ezelőtt diagnosztizálták, de csak most értesültél az adókedvezményről, akkor a korábbi évek adóbevallásait lehet önellenőrzéssel módosítani és vissza tudod igényelni az adót.

Jelenleg a 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011. évekre lehet ezt megtenni, határidő: 2017. december 31., tehát összesen 6 évre lehet adóvisszatérítést kérned utólag!

Az önellenőrzés elkészítésében tudok segíteni, keress meg emailben: iroda@tudatosadozo.hu vagy kattints az alábbi képre:

Családi adókedvezménnyel együtt igénybe vehető-e?

A családi adókedvezmény és a betegségek után járó adókedvezmény nem zárja ki egymást, együtt is jár – de az adókedvezményeknek van sorrendje. Először a családi adókedvezményt kell igénybe venni, aztán – ha még marad szja-d, akkor abból levonható a betegség adókedvezménye is.

Ingatlan bérbeadás adójából igényelhető-e a betegség adókedvezménye?

Igen, figyelemmel az előbb leírtakra. A fizetendő személyi jövedelemadóból először az első házasok adókedvezményét kell levonni (ha jár neked), aztán a családi adókedvezményt (ha jár neked) , majd a maradék adóból lehet a súlyos fogyatékosság kedvezményét érvényesíteni.

Ha év közben a munkabérednél már figyelembe vették a betegségre járó adókedvezményt, akkor az ingatlan bérbeadás adójánál már nem lehet még egyszer igénybe venni, erre figyelj!

Jobbulást, jó egészséget kívánok  Neked!en_piros
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Nyugdíjasok, betegség Címke: , , , , , ,
117 comments on “Betegség utáni adókedvezmény, fogyatékossági kedvezmény 2017
 1. Fecske László szerint:

  Kedves Anita!

  Kerestem a kódlistában a Parkinson-kór BNO kódját, de nem találtam. Elképzelhető, hogy egy ilyen súlyos betegségre nem jár adókedvezmény?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves László! Bármi elképzelhető ebben a kaotikus jogszabályban 🙁

 2. Nagy Károly József szerint:

  Kedves Anita!
  Szeretném megkérdezni hogy honnan tudnék letölteni tartósan beteg igazolást felnőtt részére, ha a szakorvosom nem tud (vagy nem akar vele foglalkozni) adni, de hajlandó kitölteni ha viszek nyomtatványt. Sajnos csak gyermek részére találtam, a felnőttek részére nincs találat sehol.
  Segítségét előre is köszönöm.
  Tisztelettel:
  Nagy Károly József

 3. György szerint:

  Kedves Anita!

  Meg szeretném kérdezni, hogy a Gilbert syndroma után jár adókedvezmény?
  BNO kód: E8040

  Köszönöm
  György

 4. Fucskóné Fekete Margit szerint:

  Kedves Anita!
  A fiamnak 2001.-ben a katonai sorozás vizsgálatkor megállapítottak a gerincen centrális hasadékot.Akkoriban nem tudom volt-e BNOkód, de a papírján nem szerepel csak a betegség neve.Valamint csak fénymásolt papírja van, az eredetit valószínű a honvédség elvette.Kérdezem:ez a papír megfelel-e a körzeti orvosnak vagy inkább a NAV -nak a visszamenöleges adókedvezmény igényléshez?

  Köszönöm válaszát.

 5. Toth Jozsef szerint:

  Kedves Anita,
  Köszönöm a hasznos cikket!

  Kezelőorvosomtól szereztem igazolást, mely szerint diagnozisom állapota 2009 óta végleges. Munkavállalásom kezdete 2012. szept. kezdődött (1 évvel később váltottam, most más helyen vagyok de munkaviszonyom folytonos).

  Nálunk van üzemorvos. De én nem kötöttem senki orrára, hogy milyen betegségem van. Ez eléggé hátrányos helyzetbe hozott volna – rossz tapasztalat. És szerintem mások is vannak így ezzel.

  Írtad, hogy nem kell a munkahelyen leadni az igazolást, még akkor sem ha év közben igénybe veszem az adókedvezményt.
  De szerinted ki az aki kérheti ezt az igazolást?

  Amikor aktuális lesz:
  “Adóelőleg-nyilatkozatot” kell kitölteni, amiben jelölöm, hogy kérem a súlyos fogyatékosság adókedvezmény figyelembe vételét a bérem számításakor. Nekem a munkáltatom készíti az adóbevallásom. Akkor a munkáltatónak nincs joga érdeklődni, hogy miért jelöltem be ezt, igaz?

  Köszönöm válaszod előre is
  Jozsef

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves József!

   Az orvos által kiadott igazolást Neked kell őrizni. Egy adóhatósági ellenőrzés folyamán a NAV ellenőr fogja majd kérni Tőled. Ha év közben kéred a munkahelyeden a súlyos fogyatékosság utáni adókedvezmény igénybevételét, akkor az orvos által kiadott igazolást nem kell átadnod csak a nyilatkozatot kitölteni. Tehát hivatalosan és jogszerűen senkire nem tartozik, hogy milyen egészségügyi problémáid vannak. Ennek ellenére emberként garantáltan lesz olyan az irodai dolgozók között, aki pusztán emberi együttérzésből meg fogja kérdezni: “Jaj Istenem Józsikám, hát mi bajod van?” Ha erre azt válaszolod, hogy “Pirikém jogszerűen ehhez semmi közöd!”, akkor garantáltan Te leszel a fő téma ebédszünetben.
   Az ilyen indiszkrét helyzeteket csak úgy tudod elkerülni, ha év közben nem veszed igénybe az adókedvezményt. Önadózást választasz és az adóbevallásban kéred vissza utólagosan, egy összegben a betegség után igényelhető adókedvezményedet.

 6. Nikolett szerint:

  Jó napit kívánok. 12 évve pikkelysömöröm van ezzel orvoshoz is járok rendszeresen.Érdeklődnék,hogy ez után igényelhető e az Adókedvezmény? Válaszát előre is köszönöm.

 7. Tünde szerint:

  Érdeklődnék, hogy a férjemnek 2015-ben állapították meg a tartós betegséget. Mennyi időre igényelheti vissza az adókedvezményt?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tünde!

   A betegség diagnózisának hónapjától jár az adókedvezmény.

 8. Somogyiné Orosz Katalin szerint:

  Kedves Anita!

  Gyermekkorom óta laktózérzékeny vagyok, de még nem volt erről orvosi papírom. Most megcsináltattam a genetikai vizsgálatot, ami kimutatta, hogy mindkét allél CC, tehát valóban fennáll 5 éves kor óta a laktózintolerancia. Igényelhetem-e visszamenőleg a most kiállított igazolással az adókedvezményt?

 9. Takács Katalin szerint:

  Kedves Anita!
  Érdeklődnék hogy a 4 éves kisfiamnál nemrégen autizmust diagnosztizáltak, és hogy én igénybe tudom e venni az adókedvezményt.
  Köszönöm válaszát.

 10. Zoli szerint:

  Érdeklődni szeretnék, hogy tartósan beteg gyermek (koraszülött) után a szülő igénybe veheti-e az adókedvezményt?

 11. K Katalin szerint:

  Kedves Anita!

  Mostanában szereztem tudomást az adókedvezményről, megszereztem az igazolást is, amin 1993 óta érvényesítették a fogyatékosságot. Más okokból 2014-től le vagyok százalékolva, abban az évben csak a 2013. Dec. h fizetésem után vontak le adót.
  Ebben az esetben a 2014 évi adó visszaigénylésemben én 1 havi kedvezményt írhatok a bevallásomba? Vagyis csak addig lehet megigényelni, amíg munkaviszonyból származó jövedelmem volt?
  A 2012 és 2013 évi visszaigénylést megcsináltam, csak a 2011-es évről nem találok bevallást, ami alapján ugye kitölthetném a nyomtatványt. Szerinted megkérhetem-e a NAV-tól?

  Kedves Anita! Előre is nagyon szépen köszönöm, ha időt szánsz a kérdéseim megválaszolására.

  Üdvözlettel: Katalin

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Katalin!

   Ha 2014-ben 12 hónapig fennállt a betegséged (már pedig fennállt a leírásod alapján) akkor 12 havi adókedvezményt tudsz igénybe venni, függetlenül attól, hogy 1 hónapig volt munkaviszonyod és béred. Arra viszont figyelj, hogy ha 2013. decemberében megszünt a munkaviszonyod, akkor 2014-re már nincs adóköteles jövedelmed, hiszen a decemberi fizetésed még a 2013-as évhez tartozik, függetlenül attól, hogy csak januárban kaptad kézhez.
   A NAV Ügyfélszolgálatán bármikor adnak másolatot a korábban beadott adóbevallásokról.

 12. Kovácsné Szabó Anita szerint:

  Kedves Anita!

  Érdeklődni szeretnék,hogy egy gyermekünk van akit a férjemmel együtt nevelünk és laktózérzékeny,jogosult vagyok-e igénybe venni
  a betegsége után járó családi adókedvezményt?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:Kovácsné Anita

 13. Kiss Krisztina szerint:

  Kedves Anita!
  2016.10.27-evel diagnosztizaltak N9790-el. Erre jar az adokedvezmeny es ha igen akkor 2016.10.27-2017.05.20-ig kapnam meg visszamenoleg? A paromnal 10 eve diagnosztizaltak G20H0 (gehúszhánulla). 2016.12.31-ig volt, hogy egy teljes evig tappenzen volt. Neki a tappenzes idoszakra is jarna az adokedvezmeny, vagy csak a munkaval toltott idoszakra ( amikor nem volt tappenzen)?
  Valaszat koszonettel: K.K.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Krisztina!

   Az adókedvezményre jogosító betegségek listájában nem találtam meg ezt a két betegséget.

 14. Lódri isvàn szerint:

  Tisztel Anita!
  Nem tudom nekem jàr e adókedvezmèny kètszer mütöttek gyomorperforàcióra.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Én sem tudom.
   Olvasd el a korábbi kommenteket, abban lesz segítség.

 15. Kiss Edina szerint:

  Üdvözlöm.
  Párom 2003-ban szerzett tudomást arról hogy spina bifida van a gerincénél. Erről meg is kapta akkor a papírt. Dolgozik rendesen, nem kért semmilyen rokkantsági papírt. Ez a táblázatban a 17. pontban van felsorolva. Ilyenkor igényelheti az adókedvezményt? Ha igen mi ennek a pontos menete?

 16. Bertáné Nagy Ivett szerint:

  Tisztel Hölgyem!
  A minap szembesültem azzal hogy lehet hogy igénybe vehetem a súlyos.fogy.adóked.-t.amit már évekkel ezelőt jo lett volna tudni de persze erről senki nem világositott fel.1999ben még gyerekként Gerincműtéttem Scoliosis thodacolumbalis.azt hiszem jol irtam le.kérdésem az hogy tudom hogy 10-en évekre visszamenőleg nem de hát mostantol igénybe vehetném az adókedvezményt.?!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ivett!

   2011-ig visszamenőleg lehet megigényelni utólagosan az adókedvezményt. A pontos összegeket és a további részleteket ezen az oldalon megtalálod: https://tudatosadozo.hu/szolgaltatasok/adobevallas-onellenorzese/
   Ilyen néven nem találtam betegséget. A diagnózis felállításakor megadtak a betegséghez egy BNO kódot is, ami egy nagybetű, plusz négy számból áll. Ezt kellene előkeresni és akkor meg tudom nézni Neked, hogy tényleg jár-e az adókedvezmény.

  • Dragon Orsolya szerint:

   Kedves Anita!

   1 héttel ezelőtt laktózintoleranciát igazoltak nálam kilégzési teszttel és a kódot és igazolást megkaptam, így ekkortól igényelhetem a kedvezményt.
   Ami nagyon bánt, hogy 7 éve eszem glutén- és tejmentesen, mert rájöttem, hogy minden betegségem oka e kettő fogyasztása volt. 5 éve mentem emiatt (amikor már rájöttem bajaim okára) gasztroenterológushoz, hogy tapasztalataimat megosszam, le is írta, hogy “tejtermék fogyasztása hasmenéshez vezet”, de nem küldött laktózintolerancia vizsgálatra és nem adott ilyen diagnózist sem. Most jutott eszembe, hogy ennyi év után kéne vmi papír is erről és magamtól kértem a vizsgálatot.
   Viszont a betegségem fennált már 15 éve biztosan… 5 éve leírva is van ennek nyoma. DE: Visszamenőleg az orvos nem ad(hat) diagnózist. Így visszamenőleg nem igényelhetem a kedvezményt??? Elég borsos ára van a glutén- és laktózmentes étkezésnek 🙁
   köszönöm!

   • Keresztesné Molnár Anita szerint:

    Kedves Orsi!

    Az adókedvezmény igénybevétele a betegség diagnózisának dátumához van kötve, így sajnos visszamenőlegesen nem tudod igénybe venni a betegség után járó adókedvezményt.

 17. Oszkóné Kolóti Katalin szerint:

  Kedves Anita!
  Szívinfarktusom volt 3 éve 39 èvesen . Megkatétereztek és behelyeztek egy stentet a szívkoszorúérbe.Jár ebben az esetben is az adókedvezmény? Válaszát előre is köszönöm . Tisztelettel : Oszkóné Kata

 18. Deri Monika szerint:

  Kedves Anita! Nem talaltam ilyen iranyu informaciot. Arnold chiari betegsegnel van kitetel hogy mire jar az adokedvezmeny? Az enyem “csak” 1es fazisu tehat kezelest nem igenyel de szedulest, migrent okoz. De ha jol sejtem erre nem jar semmi…leleten bno koddal igazolt a betegseg!

 19. Nagy László szerint:

  Üdvözlöm!Én arról szeretnék érdeklődni hogy nekem is járna-e az adócsökkentés?!Engem még gyermekkoromban műtöttek úgy 10-11 éves lehettem.A bal fülem műtötték és abban a fülemben nincs dobhártya.Mert sajnos arra ráhúzódott a betegség,és ha nem műtenek meg akkor megsüketültem volna.Azóta érzékeny a fülem a magas és a mély hangokra.
  Köszönöm válaszát
  Üdv.Nagy László

 20. Szekeres Ágota szerint:

  Kedves Anita!

  A páromnál most diagnosztizáltak egy csontkinövést, “A végtag(ok) k.m.n. veleszületett rendellenessége” néven, Q7490 kóddal. Érdeklődnék, hogy Ön szerint erre adókedvezmény kérhető-e? Ha igen, mi ennek a menete?
  Köszönöm a válaszát!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ágota!

   Ezt a betegséget nem találom az adókedvezményre jogosító betegségek listájában.

 21. Vezsenyi Mihályné szerint:

  Kedves Anita!
  2012.01.31-én Coronaria Stent beültetésem volt és 2014.12.05
  az Echokardiográfia diagnosztika eredménye I361 ‘A háromhegyű billentyű nem reumás elégtelensége’ lett, ami azóta minden leleten szerepel. Kaphatok-e betegségemre adókedvezményt?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Marika!

   Erre a betegségre jár az adókedvezmény, 2014. decembere óta vagy rá jogosult, hiszen akkor diagnosztizálták. Ha 2014. decemberét követően volt adóköteles jövedelmed, akkor utólag is igénybe tudod venni ezt a kedvezményt. A pontos összegekről, illetve az utólagos igénylésről itt olvashatsz: https://tudatosadozo.hu/szolgaltatasok/adobevallas-onellenorzese/

 22. Mária szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!

  Nyugdíjas vagyok. 2016-ban osztalékot kaptam, amiből a kifizetéskor levonták az adót. Betegségeim miatt adókedvezményre lennék jogosult.
  Osztalék kifizetés esetén igénybe vehető-e ez a kedvezmény?
  Szíves válaszát előre köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mária!

   Az osztalék elkülönülten adózó jövedelemnek számít és a betegség utáni adókedvezményt sajnos nem lehet igénybe venni rá.

 23. Nagy Tibor szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!
  Dolgozó öregségi nyugdíjas vagyok, előtte dolgozó rokkant ellátott voltam. A súlyos fogyatékossági adókedvezményre jogosult voltam. Továbbra is jogosult vagyok a fogyatékossági adókedvezményre?
  Üdvözlettel: Nagy Tibor

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tibor!

   Ha a betegség továbbra is fennáll, akkor egyértelműen jogosult az adókedvezményre, amit a munkabérénél figyelembe tudnak venni.

 24. Vizi Béla szerint:

  Kedves Anita !

  Nemrég találtam rá a “tudatosadozo”-ra.Nagyon hasznos, informatív és élő. Sokunknak segítesz vele. 🙂

 25. Szabó Zoltán szerint:

  Kedves Anita!
  A súlyos fogyatékosság miatt levonható 66 600 Ft-ot a 03.20.-án beadott bevallásomban feltüntettem.
  Ezt évek óta megkapom – most mi lehet az oka annak, hogy még eddig nem folyósította a NAV?
  Köszönöm szépen, Zoltán

 26. Szücs Tamás szerint:

  Kedves Anita,

  Segítségét szeretném kérni abban, hogy a betegség súlyosságának a foka kizáró ok lehet e az adókedvezmény igénylésében. Kéthegyű billentyű prolapszus I341. Kardiológiai intézet által kiállított 2011-es ellátási lapomon rajta van a BNO kód. A háziorvos szerint nem adható igazolás mert nem súlyos állapotról van szó, de a kormányrendelet tartalmazza ezt a BNO kódot. Nem szeretném jogtalanul igénybe venni a kedvezményt esetleg büntetést fizetni, tudna segíteni, hogy a rendelet pontosan meghatározza e az egyes betegségek súlyossági fokát?

  Előre is köszönöm a segítségét!
  Üdv.Tamás

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tamás!
   Ez a betegség ebbe a kategóriába tartozik: “16. Veleszületett és szerzett szívbetegségben szenvedő a III-IV. NYHA funkcionális stádiumban” Ha a betegséged még nincs III-IV. stádiumban, akkor sajnos nem jár az adókedvezmény.

 27. Samu Levente szerint:

  Tisztelt Anita!
  Elsőként hagy kívánjak Önnek nagyon boldog névnapot!
  Én sajnos most szembesültem ezzen kedvezmény buktatóival.
  Nagyon jó, és részletes a leírása segített is jó pár kérdés tisztázásában. Ma voltam két orvosnál+ a NAV ügyfélszolgálaton és mindenki tanácstalan, nem tud pontos választ adni. Most ön ebben részben segített,úgy érzem.
  Ami még nem tiszta:
  Egy nagyon ritka betegségem van, amire kiállították az igazolást, de azt nem tudja senki, hogy mikortól lehet igénybevenni a kedvezményt. A tüneteim már régebben kialakultak. Az orvosok hétről-hétre leírták a nyomorúságaimat, 6 hónapig táppénzen voltam, de mégsem sikerült a diagnózist felállítani, csak tavaly májusban. A betegségem leírásában ugyan az a lista szerepel, mint a korábbi leleteimen, de sajnos senkinek nem jutott eszébe, hogy nekem ez lehet a bajom. (100.000 betegből 1-2 megbetegedést diagnosztizálnak hazánkban ebből a betegségből, az orvosok mentségéül szolgáljon…)
  Önnek mi a vèleménye, melyik időpont az elfogadott, esetleg méltányosságból lehet kérni azt az időpontot mikor a tüneteimmel először fordultam orvoshoz? A betegségem már korábban megkeserítette az életem, ugyanúgy mint a helyes diagnózis után, de a rajtam kívülálló okok miatt a rosszul felállitott diagnózisok véget csúszott a pontos betegség megállapítása.
  Köszönöm a figyelmét, és
  Válaszát!
  Tisztelettel:
  Levente

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Levente!

   Köszönöm a névnapi köszöntést, én is hasonló jókat kívánok Névnapod alkalmából 🙂
   A jogszabály szerint a diagnózis felállításától lehet igénybe venni az adókedvezményt. Nem tudok róla, hogy méltányosságból lehetne korábbi időponttól igénybe venni az adókedvezményt.

 28. Pill Georgina szerint:

  Most olvastam utána, hogy jogosult lehetek adókedvezményre. 2002-ben Q233 majd 2000-ben I341 kóddal jelezték betegségem. Melyikkel tudom érvényesíteni a kedvezményemet illetve 5 évre visszamenőleg is igénybe tudom venni bármelyik BNO kóddal?

  Üdvözlettel: Georgina

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Georgina!

   Az adókedvezményre jogosító betegségek listáját a fenti cikkben megtalálod. Nézd meg légy szíves, hogy a kód benne van-e. Ha igen akkor öt évre visszamenőlegesen is igénybe veheted, mivel a diagnózisod ennél régebbi. A jelenlegi elévülési szabályok alapján 2011-2016-os évekre a beadott bevallások önellenőrzésével juthatsz hozzá az adókedvezményekhez. Az önellenőrzések elkészítésében tudok segíteni. Ha szeretnéd, hogy elkészítsem az önnellenőrzéseket, kérlek írj nekem az iroda@tudatosadozo.hu emailcímre. Köszönöm.

 29. Kristóf Erika szerint:

  Kedves Anita!

  Most értesültem róla hogy részemre is járhat ez az adókedvezmény. Megtaláltam a Bno kódot a listában (I341). Az lenne a kérdésem hogy mennyire visszamenőleg lehet igényelni ha 2013-ban szereztem tudomást erről a rendellenességemről? Továbbá elegendő a háziorvos igazolása vagy mindenképpen szakorvossal kell?
  Válaszát köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!

   A korábbi évekre önellenőrzéssel visszaigényelhető az adókedvezmény. Az elévülési szabályok alapján 2011-ig lehet visszanyúlni. A Te esetedben 2013-2016 közötti időszak önellenőrizhető. Az orvosi igazolást mindkét orvos ki tudja adni.

 30. Molnár József szerint:

  Tisztelt Anita!
  I450 Jobb Tawara-szár-blokk
  I351 Az aorta (billentyű) elégtelensége
  Vele született szívproblémákkal küszködök. A fent említett dolgok 2015-ben a második szívműtétem után alakult ki. Jelenleg a 2017-es évben már igénybe veszem az adókedvezmény, viszont szeretném visszamenőleg is igényelni. Ahhoz hogy ezt megtegyem a háziorvosommal egy újabb nyomtatványt kell kitöltetnem azzal a dátummal amikor a fent említett betegségek kialakultak? Illetve mivel vele született a problémám (I351 Az aorta (billentyű) elégtelensége) így akár 2015-nél korábbról is visszaigényelhetem a kedvezményt?
  Várom mielőbbi válaszát.
  Tisztelettel: Molnár József

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves József!
   Ha a diagnózis dátuma 2015-os az orvosi igazoláson, akkor nem kell újabb igazolást kérni.
   Adókedvezményre jogosító veleszületett betegség esetén a most kiállított orvosi igazolással 2011-ig visszamenőleg lehet igényelni az adókedvezményt önellenőrzéssel. Önellenőrzések elkészítésében tudok segíteni, kérem keressen meg ezen az emailcímen: iroda@tudatosadozo.hu

 31. Jerkivocs Zsanett szerint:

  Kedves Anita!
  Most értesültem róla,személyes ismerős révén,hogy több betegségre is igénybevehető az adókevezmény.jelenleg a cukorbetegségemre vonatkozóan kapom,de lisztérzékeny is vagyok.ilyen estben valóban kaphatom a lisztérzékenységre is?

  Előre is köszönöm a segítségét!

  Üdvözlettel:Zsani

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsani!

   Több betegség esetén is csak egyszeresen lehet igénybe venni az adókedvezményt.

 32. S. Krisztina szerint:

  Üdvözlöm Anita.
  Szeretnék segítséget kérni, abban, hogy én az elmúlt években csak 2órával voltam bejelentve, és erről a dologról csak most hallottam. Ilyen esetben teljesen elesek ettől az elég komoly összegtől? Sajnos egyedülálló ként nevelem a gyerekem, albérletben, és nagyon jól jönne ez a pénz. Köszönöm válaszát. Üdv. S. Kriszta

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kriszta!

   Az adókedvezménytől nem esel el. Részmunkaidő esetén is ugyanekkora összegben jár az adókedvezmény.

 33. Kiss Gergőné szerint:

  Kedves Anita! Afelől szeretnék érdeklődni,hogy az Idült obstructiv tüdőbetegség, k.m.n bele tartozik-e az Adó kedvezmény be nyújtásához mint betegség? Válaszát előre is köszönöm.

 34. Litvákné Tölcéki Márta szerint:

  Kedves Anita!
  Cukor betegségem miatt jelenleg igénybe veszem a kedvezményt, dolgozom, a fizetésemmel minden hónapban megkapom. 2017 julius 15-től nyugdíjba megyek a nők 40 éves gyugdíjazási lehetőségével. Mivel a cikkben azt írod, a kedvezményt egész évre igénybe lehet venni, visszigényelhetem-e majd a 2017 évi adóbevallásnál a julius utáni hónapokra
  Üdvözlettel
  Márti

 35. P. Henrietta szerint:

  Kedves Anita!
  Utána olvastam az írásaiban, hogy hogyan is kell igényelni a kedvezményt, mindent úgy csináltam ahogy le van írva és mégsem kaptam meg a szükséges orvosi igazolást, mivel hogy hiába mentem szakorvoshoz (akihez évek óta járok) ő azt mondta hogy nem állíthatja ki az igazolást mert nem fekvőbeteg ellátó szakambulancia, tehát hogy csak kórházban lévő szakrendelő szakorvosa állíthatja ki az igazolást, illetve hogy nekem olyan enyhe a betegségem hogy erre amúgy sem járna. Igaz, hogy már 2007 óta rajta van a kardiológiai papíromon az a kóddal ellátott betegség megnevezése ami a Kormányrendelet Mellékletében is szerepel (kéthegyű billentyű prolapszus I341). Ön azt írta hogy csak az első 4 betegség csoportban vizsgálják a betegség súlyosságát (fokát) és abban a Veleszületett és szerzett szívbetegségben szenvedő betegségcsoportban ahová az én betegségem tartozik nem vizsgálják. Akkor a doktornő miért nem mondta azt hogy menjek a kórházba ott majd kiadják a szükséges igazolást? Tusztelettel köszönöm a válaszát! P. Henrietta

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Henrietta!
   Az orvosi “pingpongozás”-ra sajnos nem tudok mit mondani. A cikkemet a vonatkozó adótörvény alapján írtam, diagnosztikai kérdésekben nem tudok állást foglalni, mert nem vagyok orvos.
   Ha a kezelőorvos elhárítja az igazolás kiadását és szerinte csak kórházban lévő szakrendelő szakorvosa állíthatja ki, akkor ott kell megpróbálni. Okosabb ötletem nincs.

 36. zsuzsa szerint:

  Kedves ANITA!A kkor jól értelmezem,hogy beteg kiskoru gyerek után szűlő semmilyen esetben sem tudja igénybevenni az adókedvezményt?Csak és kizárólag a gyermek ha lesz jövedelme?Válaszát elöre is köszönöm!

 37. Szabó Gyöngyi szerint:

  Tisztelt Anita!
  Az a kérdésem lenne levagyok százalékolva de árvaellátás jogcimén kapom az ellátást mivel még középiskolai tanulmányaim során lettem tartósan beteg. 31 éves vagyok jelenleg dolgozom igényelhettem e a betegségem után igy hogy árvaellátást kapok? Köszönőm válaszát!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gyöngyi!
   Az árvaellátás nem befolyásolja az adókedvezmény igénybe vehetőségét. Ha még nem adtad be a 2016-os adóbevallást, akkor abban is megteheted.
   Visszamenőlegesen 5 évre lehet visszakérni az adót, ha volt ezekben az években fizetésed. Ilyenkor évente külön önellenőrzést kell a bevallásokra beadni, ebben tudok neked segíteni, írj az iroda@tudatosadozo.hu emailcímre nekem.

 38. Szabina szerint:

  Kedves Anita!

  Közben megvàlaszolàsra került a kèrdèsem (valószínûleg csak èn gondoltam 2012-2016 èvekre), megèrkezett a 2011-es èv is.

  Üdvözlettel,
  Szabina

 39. Melinda szerint:

  Kedves Anita!
  Érdeklődni szeretnék, hogy ez az adókedvezmény egy személynél több betegségre is kérhető, azaz nagyobb összeg is igényelhető?
  Köszönettel: Melinda

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Melinda!

   Több betegség esetén is csak egyszeresen lehet az adókedvezményt igénybe venni.

 40. Borbála szerint:

  Kedves Anita!
  Azután szeretnék érdeklődni, hogy akkor is igénybe vehetem-e az szja kedvezményt, ha a betegségemből adódóan eleve nem tudok dolgozni? Csak rokkantsági járadékot, ill. fogyatékossági támogatást kapok. Viszont gondoltam, kiadnám a lakásomat albérletbe. A lakáskiadásból származó bevételem után is igénybe vehetem ezt a kedvezményt?
  Köszönöm válaszát!
  Borbála

 41. Hutvágnerné Kasper Judit szerint:

  Kedves Anita! Érdeklődöm, hogy az adókedvezmény nevelőszülői minőségben is igénybe vehető-e? 8 éves nevelt kisfiam coeliakiás, kódja K900, érdemes-e a részére esetleg orvosi igazolást kérnem és a kedvezményt az én nevelőszülői foglalkoztatásom keretében igényelni?
  Köszönettel: Hutvágnerné Kasper Judit

 42. Horváth Klaudia szerint:

  Kedves Anita!

  A fiam 4 éves és 2 éve állapították meg nála a laktóz intoleranciát. Ő utána én igénybe vehetem az adókedvezményt?
  Köszönöm! 🙂

  Üdvözlettel,
  Horváth Klaudia

 43. Szemerei Gábor szerint:

  T.Anita!
  Szeretném megkérdezni ha valaki nyugdíjas jár-e neki a havi rendszeres támogatás, mivel évek óta veseelégtelenségben szenved Z992.
  Köszönettel: Szemerei Gábor

 44. Mayer Zoltán szerint:

  Kedves Anita
  Emailben szeretnék feltenni kérdést de a cikkben szereplő email-t visszadobja a rendszer

  Üdv
  Zoltan

 45. Károly szerint:

  A napokban értesültem róla, hogy tartós betegség esetén adókedvezményre lehetek jogosul.

  A betegségemet 2015.februárban diagnosztizálták.

  Gerincsérvem van, ami akkor lábbénulással járt, amit több hónapos terápia után műtét nélkül kezeltek.

  Tünetmentes soha nem leszek, mert ez egy állandó állapot, 5-6 havonta jön elő újra, akkor a szokásos és már bevált Mckenzie terápiával javítok a helyzeten.

  A kérdéseim:

  – jogusult vagyok -e ezzel a betegséggel kedvezményre
  – ha igen ki és milyen igazolást szükséges, hogy kiállítson (körzeti orvoshoz forduljak a kórházi jelentésemmel?)
  – hová és milyen formában kell eljuttatnom
  – milyen űrlapot kell kitölteni, hol érhető el a formanyomtatvány?

  Segítségét előre is köszönöm,

  K.

 46. Mészöly Margit szerint:

  Kedves Anita!
  Szeretném megkérdezni, hogy fogyatékos kisgyereket nevelő szülőre vonatkozik-e ez az adókedvezmény?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Mészöly Margit

 47. Frajsták Róbert szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita

  Nekem gyerek korom óta rossz mind a két szemem. Igényelhetem a kedvezményt?

  H542 Csökkentlátás mindkét szemen

 48. Dr. Bánszegi Judit szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anikó!

  Amennyiben több olyan betegségem is van, amely után személyi kedvezmény jár, úgy mindegyik alapján igénybe vehetem, vagy csak egyre vonatkozóan?

  Tisztelettel: Bánszegi Judit

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Judit!
   Nem, csak egyszeresen veheted igénybe az adókedvezményt.

 49. Bencze Judit szerint:

  Kedves Anita!
  H9050 kódszámú Idegi hallásvesztésem van. Egyik fülemre 3 éves korom óta nem hallok, a másik fülem is nagyon sokat romlott. Dolgozok, de a kommunikáció nagyon hehéz. A fülészeten azt mondták, hogy azért nem adható mert a beszédfrekvenciák átlagaa 60 db-t nem éri el. Tényleg nem kapom meg?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Tényleg.
   A hallás-látásmozgás problémával küzdőknél a betegség súlyosságától is függ, hogy jár-e adókedvezmény.

 50. Bogdán Márta szerint:

  Kedves Anita!
  Nekem is hasonló a problémám,mint az előző felszólalónak. 2011-ben diagnosztizálták a Sjögren szindrómámat. Azóta persze átkerültem más orvoshoz,mikor a területileg illetékes szakorvosokat kijelölték. De azóta is rendszeres orvosi felülvizsgálatokra kell járnom. A szakorvos csak egy ambuláns lapot hajlandó kiadni,amiben az áll,hogy kontrollon voltam és kezelés alatt állok,és a következő kontroll ideje mikor.. Viszont a házi orvos ezt nem fogadja el. Ide-oda küldözgetnek. Természetesen az összes előző papírom (zárójelentésem,ambuláns lapom) rendelkezésemre áll. A betegjogi képviselőt kicsit túlzásnak tartom,mert nem akarom kellemetlen helyzetbe hozni egyik orvosom sem,de akkor most kinek van igaza? Kinek kéne valójában kiállítani az igazolást?
  Üdvözlettel
  Márti

 51. Szabóné Szántó Mária szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!
  Szeretném megkérdezni, hogy a tartós betegség adókedvezményét igénybeveheti-e a házastárs is, ha az állapotom miatt én nem dolgozhatok és nem rendelkezem más jövedelemmel sem?

  Nyolc éve szívbeteg vagyok egy orvosi műhiba következményeként. Akkor biológia műbillentyűt ültettek be, amit minden 8 évben ismételni kell, szívbelhártya gyulladásom is volt és pacemaker függő lettem. Pluszban egy tüdőembóliát is kaptam, ami miatt idült obstructiv tüdőbeteg lettem.
  Ezek összessége azt eredményezte, hogy a bizottságon olyan papírt kaptam, amivel nem dolgozhatom. De, hogy csavar is legyen benne, mivel nem volt három éves munkatapasztalatom, nem vagyok jogosult semmilyen támogatásra-járandósságra.
  Nem vállalhatok munkát, de keresetem sincs, így tulajdonképpen adóköteles jövedelemmel sem rendelkezem, mert csak családi pótlékra vagyok jogosult.
  Sajnos konkrét választ nem találtam sehol arra, hogy ebben az esetben a férjem is igénybe veheti-e az adókedvezményt. Remélem tud nekem segíteni.
  Köszönettel:Mária

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Marika!
   A betegség utáni adókedvezményt csak a beteg veheti igénybe a saját adóköteles jövedelméből. Családtagnak nem lehet átadni az adókedvezményt.

 52. Zsanett szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!

  Érdeklődniszeretnék, hogy van-e beadási határideje a súlyos fogyatékosság adókedvezménynek? Ha az adóbevallásomat könyvelővel töltetem ki akkor is tudom visszamenőleg is igényelni?

  Köszönettel.

 53. Zilai Sándorné szerint:

  Szeretném kérdezni, hol találok nyomtatványt betegség után járó adó visszaigényléshez
  ,

 54. Durecz János szerint:

  Kedves Anita!
  K. 10 éve voltam szívkórházban. ahol az alábbi diagnózist adták.
  1. 148HD
  2. G45000
  3. 148HD
  5. E7810
  5. I7020
  5. G5400
  5. I8680

  Érdemes tovább menni adókedvezmény miatt?
  Tisztelettel: D János

 55. Telek Ágota szerint:

  Kedves Anita! Szeretném Öntől megkérdezni, hogy Sclerosis multiplexet állapítottak meg nálam még 2012-ben. Fizikai tünetként nehezített mozgás a tünetem Kérdésem hogy az adókedvezményhez elég a diagnózis, vagy a betegségemnek előrehaladottnak kell hogy legyen ahhoz, hogy igénybe vegyem a kedvezményt?
  Üdvözlettel: Telek Ágota

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ágota!
   A betegség súlyossága nem befolyásolja a súlyos fogyatékosság adókedvezményének igénybe vételét.
   Ha megvan a diagnózis és az orvosi igazolás, akkor az adókedvezmény igénybe vehető a betegségek után.

 56. Timi szerint:

  Kedves Anita,

  Köszönjük a hasznos információkat 🙂 Abban tudnál segíteni, hogy visszamenőleg több évre is lehet kérvényezni ezt a kedvezményt, ha valaki esetleg nem tudott róla, hogy igényelheti, és hosszú évek óta fennál a betegsége?

  Köszönöm szépen,
  Timi

 57. Ferenczi Ágnes szerint:

  Tisztelt Keresztesné Molnár Anita!
  Mit tehetek abban az esetben, ha semmilyen orvos NEM HAJLANDÓ ezt az orvosi igazolást kitölteni és aláírni??? Súlyos psoriasisról van szó, évek óta fenn áll. Az igazolás tekintetében a háziorvos a bőrgyógyászhoz küld, a bőrgyógyász a klinikára, a klinika pedig vissza a bőrgyógyászhoz. Agyrém. MIT TEGYEK, MIT TEHETEK????
  Üdvözlettel: Ágnes

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ágnes!
   Ez valóban agyrém, hiszen a kezelő szakorvos illetve a háziorvos is kiadhatná az igazolást az adókedvezményhez.
   Szerintem a hivatalos út az, ha a betegjogi képviselőhöz fordulsz panasszal!

  • Balázs László szerint:

   Kedves Ágnes! 🙂
   ..ha még fennáll a probléma, akkor javaslom, hogy menj el a klinikai bőrgyógyász szakorvos magánrendelésére,vidd el a leleteidet és az !!előre helyesen kitöltött!! igazolást, és szerintem lelkesen alá fogja írni, hiszen leteszed kp-ban a vizsgálat/konzultáció díját! >>nekem bejött,.. 🙂
   ..csak rugalmasan! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*