Adómentes lakhatási támogatás a munkahelytől: ez tarolni fog 2017-ben!

Albérletben lakók: adómentes lakhatási támogatás 2017-től

Albérletben lakók: adómentes lakhatási támogatás 2017-től

Örülhetnek az albérletben lakók: a munkahelyük 2017-től adómentes albérlet támogatást adhat!  Vadiúj adómentes juttatási forma a munkáltatótól: garantáltan népszerű lesz, ezt borítékolhatjuk! Lássuk a részleteket:

A cikk frissítve: 2017. január 19. Fontos! Bármi történhet. A változásokat nyomon követjük és szólunk Neked is, kérd a cikk végén lévő boxban az értesítést!

Eddig csak a szolgálati lakásban és a munkásszálláson történő elszállásolás volt adómentes. 2017-től bővül a kör. Adómentes lesz a dolgozó által bérelt lakás bérleti díjának teljes vagy részbeni támogatása.

A lakhatási támogatás adómentességének  feltételei

A legfontosabb, hogy csak az a dolgozó kaphat albérleti támogatást, akinek min. 36 órás a munkaviszonya és határozatlan idejű a munkaszerződése. További feltétel, hogy a dolgozónak nem lehet lakása a munkahely közelében. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy tömegközlekedéssel napi 3 óránál többet vegyen igénybe a munkába járás vagy 60 km-nél távolabb lehet csak lakóingatlanod. A feltételek részleteit itt olvasd el: Lakhatási támogatás adómentességének  feltételei

Albérlet támogatás és a cafetéria

Jó hír, hogy az adómentes lakhatási támogatás teljesen független a cafetériától, annak keretösszegét nem terheli! Az adómentességnek nem feltétele, hogy minden dolgozó részesüljön az albérlet hozzájárulásban.

Az adómentesen adható lakhatási támogatás összege

Az adómentes lakhatási támogatás két dologtól függ:

 • mennyi az aktuális minimálbér
 • mennyi ideje dolgozol már a munkahelyeden

A lakhatási támogatás a munkaviszony első 5 évére adható, az évek alatt folyamatosan csökkenő mértékben. A régi dolgozók most felhördülhetnek, hogy nekik miért nem jár?? Nos, ezt érdekesen szabályozták. Aki már régebben ott dolgozik, annál 2017. januárjától kezd ketyegni az 5 év, tehát azok is részesülhetnek albérleti támogatásban, akik 10-20 évet lehúztak az adott munkahelyen. Hurrá!  😀 Ennek a támogatásnak az alapvető célja a munkaerő mobilitásának növelése, azaz a magyarok költöző kedvének a fokozása (a hivatalos neve is ez: mobilitási célú lakhatási támogatás).

Nézzük a konkrét összegeket.

Adómentes a munkahely által adott mobilitási célú lakhatási támogatás havi értéke, de maximum:

 • a minimálbér 40 százaléka a foglalkoztatás első 24 hónapjában 
 • a minimálbér 25 százaléka a foglalkoztatás második 24 hónapjában 
 •  a minimálbér 15 százaléka az ezt követő 12 hónapban.

Mi van, ha ennél több lakhatási támogatást ad a munkahely? Ebben az esetben az értékhatárig adómentes marad, az a fölötti rész pedig adóköteles lesz.

Az adómentesség határát az szja tv. a minimálbérhez köti. Emiatt a támogatás adómentessége évről-évre változni fog.

Adómentes lakhatási támogatás 2017

A minimálbér 2017-ben 127 500 Ft, a mobilitási célú lakbértámogatás a munkaviszonyban töltött idő alapján 51 000 Ft,  31 875 Ft ill. 19 125 Ft ezer Ft lesz.

Ez a keret sajnos nem elég egy normális albérletre, de azért a bérleti díjba jelentősen besegít 🙂

Mi is ennek a pontos neve??

A köznyelvben nevezzük ezt lakbértámogatásnak, albérlet támogatásnak, albérlet hozzájárulásnak, lakhatási támogatásnak, lakásfenntartási támogatásnak. Az szja törvény ezt a juttatást egyszerűen csak “munkáltató által nyújtott mobilitási célú lakhatási támogatás”-nak nevezi. Szóval becézhetjük sokféleképpen, a lényeg, hogy legyen 🙂

Lakhatási támogatás és adóbevallás

Be kell-e írni az adóbevallásba a lakhatási támogatást? Kell-e adót fizetni a lakhatási támogatás után? – kérdezitek sokan.

Ha a lakhatási célú támogatás nem haladja meg a fenti bekezdésben meghatározott mértéket, akkor a lakhatási támogatást  (mobilitási célú lakhatási támogatás) nem terheli semmiféle adó.  Adómentes juttatást nem kell az adóbevallásba beírni (eddig legalábbis nem kellett, igazából erre majd 2018. januárjában fogunk tudni válaszolni, amint megjelenik az új adóbevallási nyomtatvány)

Baráti üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénereen_piros

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Alkalmazott vagyok Címke: , , , , , , , ,
19 comments on “Adómentes lakhatási támogatás a munkahelytől: ez tarolni fog 2017-ben!
 1. Dankó Tibor szerint:

  7 éve dolgozom egy cégnél és minden feltételnek megfelelek. Kaphatok-e lakhatási támogatást?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ha a munkahelyeden van ez a támogatási forma ill. AKAR adni, akkor igen.

 2. Kerekes Zoltán szerint:

  Kedves Anita!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy a támogatás az adott hónapra jár, vagy utólagosan kerül kifizetésre?

  Köszönöm előre is!

  Kerekes Zoltán

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoltán!

   A lakhatási támogatást a munkáltató utólag szokta a munkavállaló részére kifizetni, hiszen általában a bérleti díjról szóló számlát hó közben kapja meg a dolgozó és a munkahelyre történő leadást követően a következő bérszámfejtéskor fizetik ki. Pl. a lakbért kifizeted a tulajdonosnak szeptember 10-én és megkapod tőle a számlát. Ezt a számlát leadod a munkahelyeden és a szeptemberi béreddel együtt október elején utalja a munkahelyed a lakbértámogatást. Ettől persze lehetnek egyéni eltérések, ez mindig a munkahely döntése.

 3. Lilla szerint:

  Tehát,ha megfelelek minden pontnak ( van határozatlan idejű szerződésem 2016. Augtól, több, mint 60 km-re lakom, nincs lakásom stb.) és a munkáltató is adna támogatást (ennek még nem jártam utána) akkor kapnék elvilg támogatást? Most szeptemberben venném ki a munkáltató által biztosított albérletet, tehát lakásszerződés még nincs. A munkavállalási szerződésem viszont már 2012-ben megköttetett, de csak egy éve lett határozatlan, viszont több helyen olvastam, hogy bejelentett álláskeresőként kell regisztrálva lenni előtte stb. Ez még érvényes feltétel? Nem voltam soha bejelentve álláskeresőnek, és már öt éve itt vagyok. De a támogatás jól jönne 🙂
  Válaszát előre is köszönöm!
  Lilla

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Lilla!

   Az információidban összekeveredett kétféle lakhatási támogatás. Az egyik a munkaügyi központ által nyújtott lakhatási támogatás, amihez valóban regisztrált álláskeresőnek kell lenni. Ez egy régi dolog, sok-sok éve létezik már. A másik lakhatási támogatás pedig új, a munkahely által adott lakhatási támogatás, amelynek a részleteit tartalmazza a fenti cikk.
   A kettőnek semmi köze egymáshoz.

 4. Péter szerint:

  Üdvözlöm!

  Jelenleg mobilitás célú lakhatási támogatásban részesülök. A könyveléssel nem vagyok tisztában. Jelenlegi tudásom szerint ez a támogatás bizonyos összegig adómentes és költségként elszámolható. A kérdésem a költségként elszámolható megállapításra vonatkozna. Amennyiben az tényleg elszámolható akkor egy KIVA-s vállalkozó esetében miből számolható el? A befizetett KIVA összegéből? Azért vagyok ennyire kíváncsi, ugyanis a számla ellenértékénél jóval kevesebb, mindösszesen 15 ezer forintot kapok, azzal a jelszóval, hogy sajnos többet nem tudunk adni. Hogyan számolhatom ki, tudhatom meg, hogy a munkáltatóm tényleg nem tud, vagy csak nem akar többet adni? A 3 havonta befizetett KIVA összegével tisztába vagyok.

  Köszönettel: Péter

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Péter!
   Teljes mértékben a munkáltató dönti el, hogy mennyi lakhatási támogatást ad, ill. ad-e egyáltalán. Nincs törvényi kötelezés arra, hogy mennyit kellene adnia, hiszen ez nem kötelező juttatás!

 5. Gyebnár Andrásné szerint:

  A fiam békéscsabai lakcímmel rendelkezik, és 2017 márciustól Debrecenben kezdett el dolgozni, fél évig a Munkaügyi központtól kap lakhatási támogatást. A kérdésem az lenne, hogy utána a cég adhatja neki a mobilitási célú lakhatási támogatást? A törvényi feltételeknek minden pontban megfelel. (heti 40 órás munkaviszony, nem rendelkezik Debrecenben saját ingatlannal..)

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Szerintem elméletileg talán nem zárja ki a kettő egymást, viszont a gyakorlatban igen, hiszen nem tud elszámolni mindkét helyre ugyanazzal a lakbérszámlával.

  • Péter szerint:

   Üdvözlöm.

   A munkaügy által nyújtott pályázat lejárta után folyosítható a mobilitás célú lakhatási támogatás. Személyestapasztalat alapján megbízhatóan állítom.

 6. monika szerint:

  Jelenleg gyed en vagyok, Bp rol hazakoltoztunk videkre.. A munkaltatomnal eddig nem volt ilyen lehetoseg,ha visszamennék dolgozni es rakerdeznek a dologra..van esetleg olyan érv ami amellett szol hogy ez a munkaltatonak miert jo? Vagy ilyen nincs? 🙂 koszonom

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mónika!

   Remélhetőleg a munkáltatód tud erről az adómentes juttatási formáról 🙂
   Érvként azt tudod felhozni, hogy mindenféle plusz adó és járulék megfizetése nélkül tud a dolgozóinak pénzt adni és ezt teljes mértékben költségként el tudja számolni a vállalkozásában.

 7. Szabó Mária szerint:

  Tisztelt Anita!
  A kérdésem: kérhetem e a munkáltatómtól a mobilitás célu lakhatási támogatást, amennyiben a főbérlővel közös lakásban, de külön szobában és albérleti szerződés birtokában fizetem az albérleti dijat+rezsi ktg felét.Egyébként minden feltételnek megfelelek. Milyen formanyomtatvány áll rendelkezésre a jogosultság igazolásához?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Marika!

   Az adómentes lakhatási támogatás feltételei között nem szerepel az, hogy önálló lakás bérlése esetén adható. Tehát nem kizáró ok, hogy a főbérlő is ott lakik az ingatlanban. Lakhatási támogatást csak a bérleti díjra lehet igényelni, illetve adni, a rezsire nem.
   Központi nyomtatványról egyenlőre nem tudok, a munkahelyeden érdeklődj, hogy nekik mi a megfelelő formátum.

 8. Judit szerint:

  Hogyan lehet igényelni ezt a támogatást? A nyilatkozatot, amelyben elismerem, hogy megfelelek a feltételeknek, odaadom a munkáltatómnak és ő majd eldönti, hogy részesít-e ebben a támogatásban vagy hogyan kell elképzelni?

  Válaszát és idejét előre is köszönöm!

  Üdv,
  Judit

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Judit!
   A munkáltató eldönti, hogy ezt a lakhatási támogatási formát egyáltalán bevezetik-e a cégnél.
   Ha igen, akkor fognak szólni a dolgozóknak 🙂

 9. erdeklodo szerint:

  A támogatást a munkáltató a dolgozónak utalja vagy az ingatlan tulajdonosának?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Mindig a dolgozó kapja a lakhatási támogatást, a kiadó lakás tulajdonosa nem lesz kapcsolatban a munkáltatóval.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*