Adókedvezmények 2015: mi maradhat meg az eddigi kedvezményekből?

Az adószabályok évről-évre, sőt év közben is gyakran változnak. A magánszemélyeket érintő adókedvezmények 2015 re vajon tovább csökkennek? Esetleg várható a kedvezmények körének bővítése?

Az adókedvezmények körének radikális csökkenése

A legtöbb embert érintő adókedvezmények így szűntek meg:

Lakásfelújítás

Adókedvezmények 2015: sokan visszavárják a lakáshitelre járó adókedvezményt

A lakáshitel törlesztéséhez kapcsolódó adókedvezmény 2007. január 1-től szűnt meg, azzal a kiegészítéssel, hogy aki még 2006-ban felvett hitelének első törlesztő részletét még 2006-ban befizette, az áthúzódó jelleggel még igénybe veheti a 30 illetve 40 %-os adókedvezményt.

Az életbiztosításra befizetett összegek után járó adókedvezményt 2010-től törölte el a kormány. Ráadásul egyetlen tollvonással, átmeneti idő biztosítása nélkül. Zokogott az egész biztosítási szakma, akkoriban rengetegen felmondták az életbiztosításukat.

Szintén 2010-től szűnt meg a felsőoktatási tandíjra érvényes adókedvezmény is.

Egyetlen adókedvezmény, ami jelentősen nőtt

Mindössze egyetlen adókedvezménytípus mértéke nőtt meg. 2011-től a 3 vagy több gyermeket nevelők családi kedvezménye ugrásszerűen megemelkedett, az addigi 4000 Ft/hó/gyerek adókedvezményről 33000 Ft/hó/gyerek lett, természetesen a számítás módja is jelentősen átalakult, nehogy az átlagember le tudja követni a változásokat. Az új fajta számítás a nagyobb keresetűeknek kedvezett, a kis keresetűek és a minimálbéresek nagyot szívtak.

Kifejezetten pozitív lépés volt az, hogy a családi kedvezményre jogosultak körébe bekerültek az 1 és 2 gyermeke családok is, igaz csak havi 10 ezer Ft/hó/gyerek erejéig.

Ennek a körnek kompenzálandó, 2014-től nem csak az adóalapból, hanem a járulékokból is igénybe vehető a családi kedvezmény.

Adókedvezmények 2015-ben

Mire számíthatunk jövőre?

Nos, erre nyilván még nem tudhatjuk a választ.

Ha szeretnél időben értesülni a változásokról és mindezt érthető nyelvre lefordítva, akkor tarts velünk:

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek
2 comments on “Adókedvezmények 2015: mi maradhat meg az eddigi kedvezményekből?
  1. Zákány Judit szerint:

    Szeretném megkérdezni,hogy a 2014-es családi adókedvezmény kitöltésénél 1 kedvezményezett eltartott után / egy gyermekem van/ az 1. pontban a családi adókedvezményt x forintban kívánom igénybe venni. Az x helyére milyen összeg kerül?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*