Adókedvezmény: Hogyan hozd ki a maximumot az önkéntes pénztáradból?

Ez a cikk megjelent az Anyazin e-magazin novemberi számában!
a3borito

Adókedvezmény a Jézuskától?

Adókedvezmény a Jézuskától?

Adókedvezmény a Jézuskától?

 Használd ki maximálisan az adókedvezményben rejlő lehetőségeket még novemberben, hiszen a december úgysem a pénzügyi tudatosságról szól.

Szédítő december, tudatos november

Hamarosan közeledik az év végi őrület: a Rád zúduló reklámok és a gyermeki óhajok kereszttüzében bódultan rohangálsz egyik boltból a másikba, vagy éppen zsibbadó ujjakkal kattintgatsz a webshopok között. Ráadásul az utolsó pillanatra hagyott vásárlásoknál az eredetileg szánt pénz másfél-kétszeresét is elköltheted.

Mivel az év vége inkább a pénzköltésről szól, ezért érdemes még novemberben átgondolnod, hogyan használhatod ki az adókedvezményekben rejlő lehetőségeket!

Önkéntes pénztárak

Idén is kedvezményben részesülhetsz: a befizetésed 20%-ának megfelelő összeget jóváírnak az önkéntes pénztári számládon. Ez legfeljebb 100 ezer forint lehet, ha 2020. előtt nyugdíjas leszel, akkor 130 ezer Ft. A lekötött összegek után pedig további 10 %-ot kaphatsz. A mai banki kamatok mellett ez nem is rossz hozam.

Ha több pénztár tagja vagy, akkor az összeghatár 120 ill. 150 ezer Ft.

Hogyan hozd ki a maximumot az adókedvezményből?

Az év közben fizetett tagdíjat érdemes lehet év vége felé „megfejelni” egy nagyobb összegű befizetéssel. Ehhez hamarosan küldik is a pénztárak a csekket, figyeld a postaládádat.

 Melyik pénztártípus ideális Neked ehhez az év végi plusz befizetéshez?

Önkéntes nyugdíjpénztár: hamarosan nyugdíjba mégy
Önkéntes egészségpénztár: nagy létszámú a családod, sokat költesz gyógyszerekre, gyakran vagy táppénzen, gluténérzékeny valaki a családodban
Önsegélyező pénztár: gyermeket vársz, iskoláskorú gyermeked van, gyakran vagy táppénzen.

 Apróbetűs rész: buktatók, amire nagyon figyelj!

Amikor a nyereségedet számolod, vedd figyelembe, hogy a kedvezményed értékét csökkentik a befizetésből levont működési költségek, a kártyadíj és a postaköltség.
Tudatos novembert kívánok!További friss infókért itt regisztrálj!redo-97610_150 (1)

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Alkalmazott vagyok
4 comments on “Adókedvezmény: Hogyan hozd ki a maximumot az önkéntes pénztáradból?
 1. Farkas Aranka szerint:

  Kedves Anita!
  Önkéntes nyugdíjpénztárból az adómentes hozamon felül felvett adóköteles összeg után az EHO-t ( 27 %?) minden esetben meg kell fizetni?
  Ha főállás után megfizetésre kerül a 450 e HUF EHO éves szinten akkor is?
  Előre is köszönöm a válaszát.
  Üdvözlettel: F. Aranka

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Aranka!
   Valóban létezik az EHO-ra felső határ. Nagyon sokféle EHO létezik. Sajnos a 450 ezer Ft-os EHO-határba nem számítható bele a 27 %-os egészségügyi hozzájárulás.

 2. Hideghné Szécsényi Anna szerint:

  T. Cím!
  Tavaly mentem nyugdíjba.Mivel az önkéntes ny. pénztár a korábbi években is csak februárban küldte ki a befizetési igazolást, most e-mailben külön kértem tőlük a január 31-i határidő betartását. Visszaszóltak telefonon, hogy szerintük törvény számukra nem szab meg határidőt az igazolás kiadására és csak február végén fogják küldeni. Sajnos, én is csak a munkáltatóra vonatkozóan találtam meg ezt a január 31-re vonatkozó előírást. Ugyanakkor nem tartom logikusnak, hogy a többi, adóbevalláshoz szükséges irat kiadására ne legyen határidő, hiszen akkor mégsem lehet beadni az adóbevallást.
  Kérem, küldjék el nekem a vonatkozó törvény linkjét, ha van ilyen.
  Tisztelettel: Hideghné Szécsényi Anna gyógypedagógus, nyugd.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anna!
   Természetesen van határidő az igazolás kiadására, de nem január 31. hanem február 15. (illetve 2014-ben február 17., mivel 15-e hétvégére esik).
   Jogszabály: Adózás rendjéről szóló törvény 46 § (4) bekezdés
   “Az olyan igazolást, amelynek alapján az adózó a bevételét, az adóalapját vagy az adóját csökkentheti, a kedvezményre való jogosultság keletkezésének időpontjában, de legkésőbb az adóévet követő év február 15-ig kell kiadni.”
   Üdvözlettel: Keresztesné Molnár Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*