Adókedvezmény várandósság alatt

Adókedvezmény várandósság alatt

Adókedvezmény várandósság alatt

Kedves Kismama! Gratulálok a gyermeked érkezéséhez! Engedd meg, hogy az adózási-adminisztrációs vonalon segítsek Neked egy kicsit.
A babád neveléséhez többféle támogatást is kapsz, most a gyermek után kapható családi kedvezményt  fogjunk értelmezni. Minden bizonnyal tudod, hogy az adókedvezmény várandósság alatt is megillet már. Elmondom Neked azt is, hogy a gyakorlatban milyen gondjaid lehetnek és mire figyelj.

Milyen iratok kellenek a családi kedvezmény érvényesítéséhez?

Katt ide!
Adóelőleg-nyilatkozat (röviden Nyilatkozat)

Ezt a munkahelyeden kell leadni a bérszámfejtéshez.

A nyomtatványt teljes nevén így hívják: Adóelőleg-nyilatkozat …… évben a családi kedvezmény érvényesítéséről a munkáltatótól származó bevétel adóelőlegének megállapításához

Ne ijedj meg annyira, a kitöltése nem olyan vészes 😀

A nyomtatványt a munkahelyeden kérheted vagy közvetlenül kinyomtathatod erről a linkről:2015. évi adóelőleg-nyilatkozat csaladi kedvezményhez (kattints rá, új lapon nyílik)

Ha a kedvezményt nem tudod teljes egészében kihasználni és emiatt a pároddal megosztod, akkor alá kell írnia a párodnak és az ő munkáltatójának is! Természetesen a saját aláírásodról se feledkezz meg.

A nyilatkozatból Te is kapsz egy példányt, amin a munkahelyed igazolja, hogy leadtad. Megőrzendő 5 évig.

Orvosi igazolás a 91. nap betöltéséről

Ezt az igazolást a terhestanácsadáson kell kérned, a gondozást végző orvos állítja ki.

Javaslatom: készülj fel és Te magad számold ki, hogy mikor töltötted be a 91. napot.

Az orvosi igazolást NEM KELL a munkáltatónak átadni, csak a nyilatkozatot kell leadnod a munkaügyön! Az orvosi igazolást Neked kell az adóbevallás elévüléséig megőrizned. Ha 2015-ben vagy várandós, akkor 2020. december 31-ig vigyázz erre a papírra.

Mikortól jár a családi kedvezmény? Adókedvezmény várandósság alatt


A várandósság 91. napját magába foglaló hónaptól.

Kimaradó hónapok – Védd magad!

Nézzünk egy konkrét esetet: a 91. napod augusztus 31-ére esik. Ekkor a törvény szerint már augusztusra is jár a kedvezmény!

Egyik példa: szeptember elején bemégy a munkaügyre a kedvezményt intézni. Előfordulhat, hogy a bérszámfejtők már lezárták az augusztust és nem tudják a fizetésedhez figyelembe venni csak a következő hónaptól.

Másik példa: A jogszabályok egyértelműek, mégis előfordul hogy az adókedvezmény várandósság alatti igénybevételéről a mukaügy másképp gondolkodik. Előfordulhat, hogy a munkáltatód úgy véli,  Neked csak szeptembertől jár és hiába próbálod meggyőzni.

Ha hagyod magad, akkor mindkét esetben buktál legalább 10 000 Ft-ot!

Veled is ez történt? – Itt a megoldás!

Az adóbevallásban lehetőséged van a családi kedvezmény maradéktalan érvényesítésére. Feltétlenül élj a lehetőséggel, ne hagyd úszni a pénzed! Ehhez itt találsz segítséget.

+TIPP: ha megosztjátok a családi kedvezményt (főleg 3 vagy több gyermek esetén) kiemelten fontos, hogy az adóbevallásotokat ugyanaz készítse el. Így biztosítható, hogy maradéktalanul élni tudjatok a kedvezménnyel és egy forint se maradjon kihasználatlanul.

Akár több 100 ezret is bukhatsz figyelmetlenség miatt! Ugye Te nem akarsz úgy járni, mint az az ügyfelem, akinek az elmúlt 2 évi adóbevallásaiban 200 000 Ft igénybe nem vett adókedvezményt találtam? Szerencsére ez önellenőrzéssel visszaszerezhető pénz, volt miből finanszírozni a nyaralásukat 🙂

en11

 

 

 

 

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Vedd a kezedbe adóügyeidet!

A cikkhez való hozzászólási-kérdezési lehetőséget lezértuk, mert 2016-tól sok minden megváltozott. Ennek a friss cikknek a végén felteheted a kérdésed, kattints ide: http://tudatosadozo.hu/csaladi-adokedvezmeny-magzat-utan-erre-figyelj-hogy-ne-veszits-penzt/

 

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Családi / gyermek Címke: , , , ,
57 comments on “Adókedvezmény várandósság alatt
 1. Veress Enikő szerint:

  Kedves Anita!
  Adókedvezménnyel kapcsolatban lenne kérdésem, hogy van 2 gyermekem, Nov.30-ÁN betőltöttem a terhességem 91-ik napját, mikortól tudjuk igénybe venni a családi adókedvezmènyt?Illetve a férjemnek 276000 a bruttója , ahhoz hogy kihasználjuk teljesen 3 gyerek után elég-e, vagy kell az én fizetésem is, még januárig GYED, azután gyesen leszek( tudom, hogy abból nem lehet).
  Üdv:Enikő

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Enikő!
   Mázlisak vagytok, novemberre már jár a terhesség után is a családi kedvezmény, gyakorlatilag már novemberre 3 gyermekes családnak minősültök 🙂
   Bruttó 276 ezerbe nem fér bele a 3 gyerekes családi kedvezmény, még járulék figyelembe vételével sem, osszátok egymás között.
   A gyeses időszakban nem fogjátok tudni maximálisan kihasználni sajnos, ez van 🙁

 2. Anna szerint:

  Kedves Anita!

  12 hetes kismama vagyok. A párommal nem vagyunk házasok, így ő nem tudja érvényesíteni a családi adókedvezményt.
  Május végére várjuk a babát. Kérdésem lenne, hogy a párom tudja-e érvényesíteni a kedvezményt a 2015-ös adóbevallásában, ha a pici csak a benyújtási határidő után születik meg?
  előre is köszönöm a választ!

  Üdv: Anna

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anna!
   Feltételezem, hogy a váradósság 91. napja valamikor októberben volt. Ebben az esetben neked 2015-re 3 hónapra jár a családi kedvezmény, 3*62500 Ft.
   Ha ezt az összeget nem tudod érvényesíteni, akkor átadhatod az élettársadnak. Ez teljesen független a baba születésének dátumától.
   A 2016-ban januártól áprilisig ugyanez a helyzet, májustól azaz a születés hónapjától viszont az apuka már év közben is érvényesítheti.

 3. Zsanzsa szerint:

  Kedves Anita! Én amíg dolgoztam nem vettem igénybe az adókedvezményt. 25 hetes kismama vagyok, jelenleg táppénzen már. Úgy gondoltam, hogy majd az adóbevallásomban igénylem a kedvezményt. Ilyenkor mi a teendő? Akkor is kell a munkáltatónak beadnom adóelőleg nyilatkozatot?
  Köszönöm a segítséget.
  Üdv: Zsanett

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsanett!
   Ha nem veszed igénybe a családi kedvezményt, akkor nem kell nyilatkoznod erről. Óvatos munkáltatóknál előfordul, hogy ebben az esetben is bekérnek egy nemleges nyilatkozatot, a későbbi félreértések elkerülése végett. 2016. januárjában ettől függetlenül új adókedvezmény-nyilatkozatot fognak kérni. Azt is beadhatod nemlegesen.

 4. Szénási László szerint:

  Kedves Anita!

  Szeretném megkérdezni, hogy a feleségem jelenleg gyesen van a 2 és fél évés lányunkal. A harmadik babánkal várandós. A kérdésem, hogy a 91. naptól csak én tudom igénybenni az adómentességet(tehát a bruttó fizetésem megkapom) vagy a feleségem is?

  Válaszát köszönöm,
  László

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves László!
   Ha a feleséged csak a gyest kapja, akkor nincs miből érvényesítenie a családi kedvezményt. Érdemes neked igényelni 🙂

 5. Szikora Márta szerint:

  Kedves Anita!
  Családi adókedvezmény igénybevételében szeretném kérni a segítségét.
  Jelenleg munkanélküli vagyok semilyen jövedelmet nem kapok, 5 hónapos terhes vagyok és az élettársam milyen formátumban tudja igénybeveni az adó kedvezményt? milyen papírok kelenek hozzá?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tiszteletel Szikora Márta

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Márta!
   A baba utáni adókedvezményt a terhesség alatt csak te érvényesítheted, viszont az adóbevallásban átadhatod az élettársadnak. Ehhez semmilyen extra papír nem kell. A 91. nap betöltéséről szóló igazolást viszont neked kell megőrizni még 5 évig.

 6. Nóra szerint:

  Üdvözlöm! Érdeklódni szeretnék hogy a magzat utáni adókedvezmény csak házasság esetén vehető igénybe? vagy van különbség az összeg között ha házasságot kötünk még előtte?
  Illetve még az lenne a kérdésem ha van egy 8 órás bejelentett állásom (még ebben a hónapban illetve van egy 4 órás is (ami már 5 éve él) akkor a kedvezmény honnan vehető igénybe? köszönettel Nóra

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Nóra!
   Markáns különbség van a két élethelyzet között!
   Élettársak esetén: csak az anya veheti év közben igénybe a családi adókedvezményt. Ha nem tudja teljes egészében érvényesíteni, akkor majd az adóbevallásban megoszthatja az élettársával.
   Házasság esetén: év közben tetszőleges arányban megosztható az anya és az apa között az adókedvezmény.
   Több munkahely esetén a te döntésed, hol veszed igénybe.

 7. Renáta szerint:

  Kedves Anita!

  Segítségét szeretném kérni az adókedvezménnyel kapcsolatban. Várandós vagyok a második gyermekünkkel, de jelenleg még GYED-en vagyok 2016 októberéig. Míg dolgoztam addig a bruttó bérem 242.000 Ft volt, az adókedvezményt én vettem egyedül igénybe. Férjem bruttó bére 210.000 Ft, más-más munkáltatónál dolgozunk. A kérdésem az, hogyan vegyük igénybe az adókedvezményt a 91. naptól, hogy a lehető legjobban járjunk? Érdemes megosztva kérnünk? Vagy az én jövedelmem (illetve GYed-em) is elegendő alap hozzá? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Renáta

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Renáta!
   Jelenleg (2015-ben) gyermekenként 62 500 Ft az adóalap-kedvezmény. A GYED maximuma jelenleg 147 000 Ft, feltételezem, hogy ennyit kapsz. A családi kedvezményt bőven kifutja a GYED-ed, felesleges a férjeddel megosztani.

 8. Elsik Ildikó szerint:

  Kedves Anita!
  Én egyéni vállalkozó vagyok. A könyvelőm nem igazán van tisztában azzal, hogy én EV- ként igénybe vehetem e a magzati adókedvezményt. Érvényes ez a dokumentum rám is, amit az írásból le lehet tölteni? Köszönöm: Ildikó

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Az egyéni vállalkozó kicsit másabb: pl.a KATA-ból nem lehet igénybe venni a családi kedvezményt. Ha “normál” ev. vagy, akkor semmi gond nincs, a személyi jövedelemadóból igénybe lehet venni.

 9. Tünde szerint:

  Kedves Anita!
  Első gyermekemet várom(25. hétben vagyok). Szeretném megkérdezni, hogy az elkövetkezendő 2-3 évben milyen járandóságokra számíthatunk párommal? Mekkora lesz TGYÁS, GYED és GYES összege? Bejelentett keresetem 2014.06.01 -től Bruttó 105 000 Ft, 2015.06.01-től Bruttó 200 000 Ft. Érdemes-e még a hátralévő (munkában töltött) időszakra ezt az emelt terhet bevállalni vagy nem befolyásolja a havi járandóságokat? Mivel november 28-ra vagyok kiírva, október végéig dolgoznék előreláthatólag.

  Köszönettel:
  Tünde

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tünde!
   A TB-ellátások jövőbeni becslése sajnos varázsgömböt igénylő feladat, mivel a számítási módok évről évre változ(hat)nak 🙁 .
   A Tudatos Adózó oldalon elsősorban adózási kérdésekkel foglalkozunk, TB-s témában Horváthné Pelyva Erzsikét szoktam ajánlani, az oldala a http://www.anyabarat.hu

 10. Szanicza László szerint:

  Kedves Anita!

  A témához kapcsolódóan szeretném kérdezni, hogy az magzat után járó támogatás hogyan befolyásolja az első házasoknak járó kedvezményt? Számomra nem volt elég egyértelmű a leÍrás.

  http://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/TAJEKOZTATO_az_elso_h20141222.html

  Egyik helyen ez olvasható:

  “Hogyan befolyásolja a családi kedvezmény az első házasok kedvezményét?

  Nem zárja ki az első házasok kedvezményét, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike meglévő gyermekre vagy magzatra tekintettel már jogosult családi kedvezményre.”

  Majd kissé lejjebb ez:
  ” Megszűnik a kedvezmény érvényesíthetősége, ha a házasságkötéskor már meglévő, a házastársat magzatra tekintettel megillető családi kedvezményre való jogosultságot a gyermekre tekintettel megnyíló jogosultág váltja fel.”

  Most akkor hogy is van ez?

  Ha előbb tölti be a párom a 91. napot, mint ahogy összeházasodunk akkor igénybe vehető mind a két kedvezmény?

  Válaszod előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Nem egészen 🙂
   Az elsőnek idézett rész a házasságba hozott, de mástól fogant gyermekre vonatkozik, pl. a leendő feleségnek már van gyermeke, akire tekintettel családi kedvezményre jogosult. Ez megmarad neki és pluszban hozzájön a házassági kedvezmény is.
   A második idézett gondolatban pedig a közös gyermekről szól, aki a házasságkötéskor még csak pocaklakó volt.
   Tagadhatatlanul idétlen a megfogalmazás….

 11. Balázs szerint:

  Kedves Anita!

  Feleségem igénybe vette tavaly a magzat utáni kedvezményt. A gyermek decemberben született meg. Október közepétől táppénzen volt decemberig. Októberig a munkáltató által megkapta a családi adókedvezményt, októbertől decemberig a táppénzt az OEP utalta.
  A kérdésem az lenne, hogy jár-e a táppénz idejére a családi adókedvezmény? Ha igen, honnan lehet megtudni, hogy azt megkaptuk-e? Ha nem az adóbevallásban vissza lehet igényelni a november-decemberi kedvezményt?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Balázs

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Balázs!
   A várandósság alatt a családi kedvezmény jár a táppénzes időszakra is. Az OEP (a munkahelyi bérhez hasonlóan) január végéig küldött igazolást a táppénzről, azon a papíron látszik, hogy figyelembe vették-e.
   Ha nem vették figyelembe, akkor a bevallásban visszaigényelhető a 2 havi családi kedvezmény.
   Gratulálok a kisbabához 😀

   • Balázs szerint:

    Kedves Anita!

    Köszönjük szépen! 🙂
    Közben felmerült még egy kérdés ezzel kapcsolatban. A 2014 októbertől decemberig járó táppénzt az OEP 2015 februárban utalta át egyben. Ebben az esetben ez még a 2014-es adóévhez tartozik vagy a 2015-öshöz?
    Köszönettel,
    Balázs

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Balázs!
     Az OEP egy különleges “állatfaj”, a kifizetésekre speciálisan a kifizetés időpontja lesz irányadó, az éves igazolást is ennek megfelelően adják ki.
     Ha mind a 4 hónapot egyben, februárban utalták ki, akkor ez majd a 2015-ös jövedelemhez számít és a 2016 tavaszán készítendő bevallásba kell beírni.

 12. Nagy Attila szerint:

  Kedves Anita !

  A kérdésem csupán annyi volna , hogy a feleségem a második babánkat várja.A minap töltötte be a 91.napot.Azt szeretném megtudni hogy hogyan tudom érvényesíteni a második baba után járó adókedvezményt is. Van valami teendőm az orvosi igazolással? A megőrzésen kívül ! A munkahelyemen már bejelentettem , közölték hogy nekik nincs szükségük semmilyen papírra sem ,csak majd az apasági nyilatkozatomra !

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Attila!
   Csak a megőrzés :9
   A munkahelynek nem apasági nyilatkozat kell, hanem “Nyilatkozat a családi kedvezmény igénybevételéhez”, ezt innen tudod letölteni: Nyilatkozat, de a munkahelyen is tudnak adni.

 13. László szerint:

  Kedves Anita!
  A lányom ikerterhes /veszélyeztetett / táppénzes állományban van.Kérdésem hogy a várandóság alatti adóalap csökkentés 1 vagy két magzatra vonatkozik-e?
  A bérpapírján csak egyszer 62500.-ft.-ot vontak le adóalap csökkentésként.
  Várom válaszát.Üdvözlettel.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves László!
   Ikerterhesség esetén mindkét babára jár az adókedvezmény.
   A munkahelyen szólni kell, hogy rosszul számoltak, módosítsák a családi kedvezmény alapját.
   Az eddig nem érvényesített összeget jövő év végén az adóbevallásban vissza tudja igényelni, nem vész el a pénz 🙂

 14. Feketènè sipos melinda szerint:

  Kedves Anita
  Második babánkat várjuk, 29 hetes vagyok. A fèrjem vette eddig igènybe az adokedvezmènyt, de sajnos munkahelyet kellett váltani ès a mostani fönöke nem fizeti az adokedvezmènyt. Nekünk azt mondta igènyeljük vissza majd. Hol tudnánk elintézni, hogy havonta megkapjuk?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Ha a munkahely elzárkózik a havi érvényesítéstől, akkor csak év végén az adóbevallásban, egy összegben tudjátok a családi kedvezményt érvényesíteni. Havi érvényesítésre ebben az esetben nincs mód.

 15. Detti szerint:

  Kedves Anita!

  A családi adókedvezménnyel kapcsolatban kérek segítséget!

  A párom munkahelye jelezte, hogy mivel ő igényli a két gyerek után a családi adókedvezményt, így nem kap bérkompenzációt!
  A férjem KÖZALKALMAZOTT.
  Így most az a megoldás maradt, hogy én igényelném meg.
  Most terhességi táppénzen vagyok utána meg csecsemőgondozási díjon(TGYÁS) fél évig.
  A kérdésem az lenne, hogy én igényelhetem -e a családi adókedvezményt és ha igen, akkor megkapnám-e a teljes összeget? Bruttó bérem 142000 Ft.
  Vagy ha egyikünk sem igényli év közben, akkor következő adóbevalláskor egy összegben férjem vissza tudná igényelni?
  Várom válaszát!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Detti!
   Mivel két gyermek után 125000 Ft az adóalap-kedvezmény, így teljes egészében tudod érvényesíteni, nincs gond.
   Az is járható út, hogy év végén az adóbevallásban egy összegben kéred vissza.

 16. Erdős Mónika szerint:

  Jó estét! Én azt szeretném kérdezni hogy 28 hetesen elvesztettem a babámat és ez ezelött végig táppénzen voltam arra az időre is jár a családi adókedvezmény, a 91 naptól a 28 hétig? Köszönöm válaszát! Móni

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Móni!
   Igen, jár azokra a hónapokra, amelyikben a várandósság legalább egy napig fennállt.
   Lefordítva ez azt jelenti, hogy attól a hónaptól jár, amelyikben betöltötted a 91. napot. Ha ez pl. október 6-án volt akkor már jár októberre, ha október 30-án volt, akkor is jár októberre, a teljes hónapra.
   Az utolsó napnál ugyanígy, hónapra kell számolni.
   Ha a táppénz számfejtésénél nem vették figyelembe (mert nem kérted, vagy mert “kifelejtették”), akkor az adóbevallásban lehet visszakérni. Alaposan nézd meg a havi bérlapodat ill. az éves jövedelemigazolást, nehogy kimaradjon egy-két hónap.
   Ha további kérdésed van, keress meg privát: anita@tudatosadozo.hu

 17. Niki szerint:

  Kedves Anita!

  Érdeklődnék, ha nem veszem igénybe az adókedvezményt várandóság alatt azt adóbevalláskor egy összegben visszaigényelhetem?

  Köszönöm válaszát!

  Üdvözlettel Niki

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Persze, gond nélkül. Érdemes mihamarabb beadni a bevallást, nem kell májusig várni, ne üljenek a pénzeden addig 😉

 18. Anett szerint:

  Kedves Anita!
  Az alábbiakban kérném a segítségét.
  Jelenleg 9 hetes kismama vagyok. Jan.7-től táppénzen vagyok veszélyeztetett terhesség miatt. Gyermekem édesapja nem házastársam, és nem is vagyunk egy lakcímre bejelentve. Tisztában vagyok azzal, hogy a családi adókedvezményt Ő magzatra nem érvényesítheti, de miután megszületett a baba (2015.aug-szept.), jövőre a 2015-ös èvre vonatkozó adóbevallásban már igènyelheti egy összegben visszamenőleg a 91. nap utáni időszakra függetlenül attól, hogy különböző lakcímre vagyunk bejelentve?
  Ha ez nem lehetséges, akkor én visszatudom igényelni egy összegben maradéktalanul úgy, hogy jan.7-től táppénzen vagyok?
  Illetve cukorbetegségem után is jogosult vagyok adókedvezményre, amit eddig a munkáltatómon keresztül érvényesítettem. Most, hogy táppénzen vagyok, ezt is visszatudom majd igényelni a következő évben?
  (Bejelentett br. bérem a táppénz előtt 119.000ft)
  Mit javasol összességében annak érdekében, hogy ezeket a kedvezményeket maradéktanalul érvényesíteni tudjuk?
  Válaszait előre is köszönöm!
  Üdv,
  Anett

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anett!
   Ha a pici az egyetlen gyermeked, és a táppénzed legalább br. 62500 Ft, akkor teljesen ki tudod használni a családi kedvezményt.
   Feltételezem, hogy a táppénzt is a munkáltatódon keresztül kapod, ekkor figyelembe kell venniük a betegségedre járó kedvezményt is (ha adtál le nyilatkozatot 2015-re). A szülés előtt majd tp. helyett szülési szabadságra fogsz menni, az magasabb összegű lesz, mint a táppénz. Ha az éves jövedelmedet összeszámoljuk/megbecsüljük, akkor szerintem bele fog férni a családi kedvezmény és a betegség adókedvezménye is. Ha véletlenül mégsem, akkor az apukával utólagosan, az adóbevallásban megoszthatjátok.

 19. Júlia szerint:

  Kedves Anita!

  Kérni szeretném a segítségét, biztosan egyszerűbb a vàlasz mint amekkora feneket kerít a
  cégem. Az adókedvezményes nyomtatvànyt ha a férjem veszi igénybe, akkor melyik cégnek kell először kitölteni?
  Mind a két ügyintéző azt mondja hogy a màsiknak..
  A lemondónak vagy az igénylőnek?

  Köszönöm vàlaszàt!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Júlia!
   Először a házastárs munkáltatójával kell aláíratni, majd a saját munkahelyen leadni.
   Konkrét helyzetre: Ha a férjed az igénylő, akkor először a te munkahelyeddel kell aláíratni, utána viszi be a férjed a saját cégéhez.
   Ha cirkuszolnak az ügyintézők, ajánld figyelmükbe a kitöltési útmutató első bekezdését 🙂 🙂

 20. Takács Zsanett szerint:

  Kedves Anita!

  Segítséget szeretnék kérni az adóelőleg nyilatkozattal kapcsolatban. Az volna a kérdésem, hogy jelenleg 29. hetes terhes vagyok. 1 babát várom. Hogyan tudnám igénybe venni az adókedvezményt? Milyen papírokat kell leadnom a munkáltatómnak, és mikor ha én szeretném igénybe venni a kedvezményt? Párom és én külön lakcímen vagyunk bejelentve, egy a tartózkodási helyünk.
  Köszönöm

 21. Andi szerint:

  Kedves Anita!

  Érdeklődnék hogy én még nem dolgoztam akkor ezt az adókedvezményt én is igénybe tudom venni?
  Válaszod előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Andi!
   A családi adókedvezményt a jövedelmünk után fizetendő adóból tudjuk igénybe venni. Akinek nincs jövedelme, az sajnos nem tud élni ezzel a lehetőséggel. Ilyen helyzetekben a férj igénybe tudja venni a várandósság után járó adókedvezményt, így nem vész el ez a pénz.,

 22. Bolyka szerint:

  Kedves Anita!

  Segítségedet szeretném kérni a családi adókedvezményel kapcsolatban.
  Harmadik gyermekemet várom, november 27-re vagyok kiírva. Azt szeretném kérdezni,hogy évközben is igényelhetem már rá is a kedvezményt? Kiszámolta,hogy május 22-e volt a 91.nap, tehát akkor ha én holnap viszem a nyomtatványt a munkáltatómnak,hogy igényelni szertném a családi adókedvezményt akkor azt már lehet? Májusra is jár a kedvezmény?

  Legyen szíves részletesen leírni a teendőmet.

  Nagyon szépen köszönöm a segítséget, és a tájékoztatást.

  Üdvözlettel:Bolyka

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Bolyka!
   Már májusra is jár neked a családi adókedvezmény.
   Ha a munkáltatódnak holnap leadod a kitöltött nyilatkozatot, valószínűleg szívszélhűdést fog kapni a könyvelő 🙁 , mert májusig visszamenőleg nemigen fogja tudni megcsinálni, csak októbertől. A kimaradó hónapok családi kedvezménye nem vész el, az adóbevallásodban tudod érvényesíteni.

 23. Kerekes Zsuzsanna szerint:

  Kedves Anita!
  Kérdésem a következő lenne: a fiam és a barátnője babát várnak. A kismama nem tudja érvényesíteni az adókedvezményt,mivel napi fix bére van fizetési papírt nem lát. Tehát csak a fiam tudná érvenyesíteni, de nem házasok. Kérdésem a következő:csak ha házasok lesznek tudják érvenyesiteni vagy elég egy bejegyzett élettársi kapcsolat? Hol kell ezt bejegyeztetni?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   Az élettársak nem oszthatják meg a magzat után járó családi adókedvezményt év közben. Ha jövőre megszületik a baba, akkor a 2014. évi adóbevallásban már meg lehet osztani visszamenőlegesen, így nem vész el a juttatás.
   A bejegyzett élettársi kapcsolat a magyar jogrendben a homoszexuális párok házasságát hivatott helyettesíteni 🙂

 24. Preg Zsanett szerint:

  Üdvözlöm!
  Abban az esetben, ha csak én szeretném igénybe venni az adókedvezményt akkor is ki kell, hogy töltse a párom is az adókedvezményes papírt amit a munkáltatom adott hozzá? Várom válaszát! Köszönettel:Zsanett

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsanett!
   Ha a házas/élettársak közül csak az egyik fél szeretné a teljes családi adókedvezményt igényelni, akkor is szükséges a másik fél munkáltatójának a nyilatkozata. Csak így tudhatja a te munkahelyed, hogy a párod nem veszi igénybe a kedvezményt, elkerülve a kettős, jogtalan igénybe vételt.

   • Orsi szerint:

    Kedves Anita!

    Jövőhéten töltöm a 91. napot a magzattal és igénybe szeretném venni a családi adókedvezményt. Pár kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
    1. Nekem jóval magasabb a fizetésem, mint a férjemé, ebben az esetben melyikőnknek érdemes kérnie? Ez minden esetben 10.000 Ft-ot jelent vagy függ a jövedelem összegétől?
    2. Májustól szeretnék táppénzre menni ( szülés várható időpontja augusztus vége), amennyiben én kérem, akkor a táppénzen is jóváíródik a kedvezmény? Vagy érdemesebb a férjemnek igénybe vennie?

    Mielőbbi válaszát előre is köszönöm,
    Orsi

    • Keresztesné Molnár Anita szerint:

     Kedves Orsi! Feltételezem, hogy első babáról van szó 🙂
     1. A családi kedvezmény összege fix. Ha a férjed bére eléri a bruttó 62 500 Ft-ot havonta, akkor teljesen igénybe tudja venni a családi kedvezményt. (62 500 Ft 16 %-a pont 10 000 Ft)
     2. Táppénz, CSED, GYED összegéből is igénybe tudod venni, majd csak a gyesnél kell figyelni és a férjedre “átírni” az adókedvezményt.
     3. Amit viszont nem kérdeztél: már februárra is teljes hónapra jár a családi kedvezmény.
     Mivel anyaként az ellátás típusa változó, így praktikusabb, ha a férjed veszi igénybe a családi adókedvezményt folyamatosan.

     • Orsi szerint:

      Kedves Anita!

      Köszönöm szépen a válaszokat, igen első baba 🙂 .
      Most jutott eszembe még 1 kérdés: ha a férjem közben munkanélküli vagy esetleg vállalkozó lesz, és nem éri el először a bruttó: 62.500 Ft-ot a jövedelme, akkor jól értettem, hogy vissza lehet íratni az én nevemre?

      Köszönöm és üdv.

      Orsi

     • Keresztesné Molnár Anita szerint:

      Év közben tetszőlegesen variálhatnak a szülők, de ezzel érdemes csínján bánni, mert előfordulhat, hogy a munkahelyi számfejtésben itt-ott kimarad 1-2 hónap. Ezeket a bevallásban lehet érvényesíteni.

 25. Nikolett szerint:

  Kedves Anita!
  Családi adókedvezmény igénybevételében szeretném kérni a segítségét.
  Jelenleg 2 gyermekünk után vesz igénybe a férjem kedvezményt. Várandós vagyok a 3. babával. a nőgyógyász igazolta is a betöltött 91. napot (jún. 10-ével betöltve), tehát a magzat után is szeretnénk igényelni a továbbiakban a kedvezményt. A férjem bejelentett munkabére bruttó 170000 Ft én bruttó 150000 Ft-tal jöttem TGYÁS-ra 2012. dec. 18-án (jelenleg pedig GYED-en vagyok). Június elején tájékoztattam a munkáltatóm, hogy a fizetés nélküli szabadságom (jelenlegi GYED-em) megszakítani kívánom és kérem a szabadságaim kiadását. Szabadság után 9-es kóddal táppénzen lennék. Még várom a Munkáltató válaszát (mert nem kapkodja el). Nem tudom bérkorrekcióm volt-e a 2 év alatt, de a lényeg, hogy 2012-ben bruttó 150000 bejelentett munkabérrel jöttem el szülési szabadságra és a mostani szabadságok kiadása után ezután kapnék táppénzt (plusz továbbra is a GYED-et a GYED extrának köszönhetően: 2015. január 5-ig).
  Érdekelne, hogy hogyan érdemes igényelnünk vagy megosztanunk a családi adókedvezményt a maximális kihasználás érdekében. Eddig arról informáltak, hogy legjobb, ha a férjem igényli továbbra is a 2 gyermekünkre, én pedig a magzatra a kedvezményt. Ha így kell hogyan töltsük ki megosztva a nyilatkozatot?
  Megtisztelő segítségedet nagyon köszönöm, minden jót kívánok: Niki

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Niki!
   Összegszerűen is meg lehet osztani a családi adókedvezményt, nem csak gyerekszámra. Júniusra már 3 gyerek után jár!
   Itt írtam erről, érdemes a hozzászólásokat is végigböngészned, volt már hasonló kérdés: http://tudatosadozo.hu/csaladi-kedvezmeny-1/
   Ha még valami nem tiszta, kérdezz újra nyugodtan 🙂

   • Niki szerint:

    Kedves Anita!
    Nagyon szèpen köszönöm a vàlaszod. Üdvözlettel:Niki