Adókedvezmény válás után, közös gyermekfelügyelet mellett

valas

Adókedvezmény válás után, közös gyermekfelügyelet mellett

Sokan azt mondják: miért fizetnék egy adótanácsadónak, ha a NAV-tól ingyen is megkaphatom a választ? Íme egy igaz olvasói történet, egy elvált apa kálváriája a bürokrácia útvesztőiben. Sajnos ez a Nagy Magyar Valóság! Az igazi kérdés pedig a végén hangzik el: ki fizet, ha a félretájékoztatás miatt megbüntetnek??

“Kedves Anita,

Válás utáni családi adókedvezmény érvényesítésével kapcsolatban szeretném a véleményedet kérni. Biztos van a sok kérdés és válasz közt olyan ami egybe vág az én szerintem teljesen átlagos esetemmel, de úgy néz ki hogy a NAV-nál ez egy nagyon speciális eset, mert nem tudnak, mernek válaszolni. Tavaly felbontottam házasságomat és mielőtt ezt megtettük volna egy NAV kirendeltségen megkérdeztük, hogy az adókedvezmény hogy fog változni a válás kimondása után. 3 közös gyerekünk van. Volt feleségem otthon van GYES-en, majd utána mint főállású anya marad otthon. Adókedvezményt nem áll szándékában felvenni, jövedelme nincs, és várhatóan nem is lesz, mivel legkisebb gyermekünk sajnos speciális fejlesztésre szorul. A CSP-ot én vettem fel egyedül és a válás óta is én veszem fel egy személyben. A gyerekek tekintetében közös felügyeleti jogot gyakorlunk és felváltva gondozzuk őket. Szóval a MÁK-ot megkérdeztük és a válás után is felvehetem egy személyben a családi pótlékot, nem kell megosztani 50-50%-ban. A válás előtt az egyik NAV kirendeltségen azt mondták, hogy nem fog változni semmi a válás után. Ha ugyan így 0-100%-ban akarjuk igényelni a CSP-ot és az adókedvezményt, akkor maradhat minden úgy ahogy a válás előtt. A válás kimondásakor megkérdeztük a bírónőt, hogy ha ezen nem kívánunk változtatni akkor van-e bármiféle bejelentési kötelezettségünk a hatóságok felé. Erre kifejtette, hogy ha továbbra is a korábbi megosztásban akarjuk igényelni, akkor nincs.
A napokban le kellett adni a nyilatkozatot az adókedvezmény megállapításához, és mivel számomra nem volt egyértelmű hogy, mi és hogy jár, illetve hogy hogyan is kell kitölteni ilyen esetben a papírt, kértem a bérszámfejtő véleményét. Első tanácsa az volt hogy ugyan úgy töltsem ki mint eddig és a volt Feleségemmel írassam alá a nyilatkozatot hogy tudomásul veszi. Majd visszahívott, hogy lehet mégsem, és csak az 50% jár. Kérjem ki az adóhatóság véleményét és kérjek tanácsot írásban, hogy mi alapján venném 100%-ban igénybe az adókedvezményt. Újra besétáltunk a kirendeltségbe, majd hosszas diskurzus, és lapozgatás után kijelentették, hogy nem tudják megmondani(!!!). Írjak levelet és majd válaszolnak, vagy hívjam fel a 40/42-42-42-es számot, de ugye ott nem tudnak papírt adni. Kaptunk olyan jóindulatú tanácsot is, hogy töltsem ki 0-100%-osra és maximum majd megbüntetnek…. Szóval ezután felhívtam a fenti számot ahol a Hölgy egyből rávágta, hogy mivel a CSP juttatása az alapja az adókedvezménynek is így semmi gond, igénybe vehetem a teljes összeg keretéig. Majd amikor kérdeztem, hogy tudna-e nekem olyan jogszabályi hivatkozást említeni, amit tudok csatolni a nyilatkozatomhoz lázas kapcsolgatás és kérdezgetés kezdődött, majd mondta hogy megbeszélték és SZERINTÜK igen jár, de ilyen hivatkozást nem tud adni. Írjak mailt a NAV honlapján keresztül (mert hogy ott gyorsabb az ügyintézés) és akkor majd ott kapok segítséget. A levelet több mint egy hete megírtam, a „szokásos” ügyintézési idő nem tudom mikor telik le, de választ még nem kaptam. Közben le kellett adni a nyilatkozatot és hogy biztosra menjünk 50%-ot igényeltem csak, ami elég komoly kiesés 3 gyerek esetén ezért nem szeretném annyiban hagyni a dolgot.
Sok minden miatt vagyok felháborodva az ügy kapcsán, de a legfontosabb az, hogy ha én a telefonos tanácsadás, vagy a válás előtt ügyfélszolgálaton kapott infó szerint igénylem 100%-ban a kedvezményt, majd X év múlva kiderül hogy mégsem jár, akkor kihez fordulhattam volna hogy „de hát nekem 2 helyen is ezt mondták” és ki fizetné vissza a „csalásból” származó összeget és a kamatokat? A kérdés persze költői, csak tényleg hihetetlen hogy egy ilyen egyszerű kérdés megválaszolása ennyire nehéz.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm! ”

*   *   *   *   *

Kedves Péter!
Rettentően sajnálom, hogy így jártál, sajnos nem vagy egyedül!
A NAV-hoz beküldött levélre a szokásos válaszadási határidő 30 nap.

Véleményem szerint a helyzet a következő:
A családi kedvezmény alapja nem a csp juttatása, hanem a csp JOGOSULTSÁG. Ez apró árnyalanyi különbségnek tűnhet, de a te helyzetedben súlyos anyagi következménye van. Mivel a felváltva gondozás miatt a csp-ra 50-50%-ban vagy jogosult a volt feleségeddel, ezért a családi kedvezményt is csak 50-50 %-ban vehetitek igénybe.
Még egy fontos értelmezési dolog: a családi kedvezményt a volt feleségeddel nem oszthatod meg! A felezés a volt házastársak esetén nem minősül megosztásnak, egész egyszerűen a fele jár és pont. (Megosztás esetén tetszőleges lehet az arány, akár 0-100% is)
Kivel lehetne megosztani, hogy ne vesszen el ez a kedvezmény? Ha a volt feleséged ismét férjhez menne vagy élettársa lenne, az új párjával meg tudná osztani a gyermekeitekre járó kedvezményrészt, mindig év végén az adóbevallásban.
Jogszabály: személyi jövedelemadóról szóló törvény 29/A. § és 29/B.§, kiemelten ez utóbbi (1b) és (1e) pontja. A törvény teljes szövegét itt találod: Szja-tv
Sajnálom, hogy a rossz hírt nekem kellett közölni, hálátlan feladat….

en11Baráti üdvözlettel:
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó

 

 

 

Te ne járj így!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Családi / gyermek Címke: , , , , , ,
36 comments on “Adókedvezmény válás után, közös gyermekfelügyelet mellett
 1. Magdolna Kis szerint:

  Üdv , az én helyzetem kissé bonyolult . Elváltam Erdélyben .Sajnos a két tini gyermekem lázadó korszakjukat élik és nem kívántak idegenben új iskolát tanárokat tehát minden könyörgésem rábeszélésem ellenére az apjukkal maradtak így hát az én nyakamba szakadt a gyerektartás . Most Magyarországon élek új kapcsolatban és gyermeket várok .Kérdésem így jár-e nekem adókedvezmény a három gyerekre vagy csak arra aki itt fog születni.Természetesen bizonyítani tudom , hogy a gyerektartást pontban hónapról hónapra hiánytalanul útalom , és hát így anyagilag nem kis megterhelés ők is eltartottnak számítanak ők is ugyanúgy magyar állampolgárok is csak hát nem Magyarországon laknak 🙁

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Magdolna!

   Családi kedvezmény igénybevételéhez csak azokat a gyerekeket lehet figyelembe venni, akik saját háztartásunkban élnek.

 2. Kanizsai József szerint:

  Kedves Keresztesné Molnár Anita
  Érdekelne hogy jár a családi adó kedvezmény hogy ha 2016.07.11 én született fiú gyermekünk és volt páromal éltünk együtt 2016.12.27 ig és most szeretném viszamenöleg igénybeveni a családi adókedvezményt a fentiekben megadott időpontig
  Az anyának nincs jövedelme és csak a gyes és a családipotlék
  A biroságtol megkaptuk a határozatot is amiben a felügyeleti jog az ővé és a láthatási jog stb megfogalmazodik és a gyerektartás is!
  Ezelöt belegyezet és megvolt minden még a magzati időben de most nem hajlandó a gyermek adóazonositó jelét megadni!Tehetek vmit ebben az ügybe netán felkereshetem a gyámügyet hogy megkapjam

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves József! Ez nem adóügyi kérdés, adóazonosító “kiharcolásában” nem tudok segíteni.

 3. Kovacs Andras szerint:

  Kedves Anita!
  A következőkben szeretném a segítségét kérni.

  Élettársi kapcsolatomból született 5 gyermekem,akikre tekintettel gyermektartás dijat fizetek élettársamnak.Azóta viszont a gyermekeinket eggyűtt gondozzuk,és ugyanazon lakcimen élűnk a gyermekeimmel,és az élettársammal.Ugy tudom hogy,2017 januártól a két szűlö nyilatkozata,vagy eggyezsége elégséges a felvátva gondozásról,de nyilatkoznia kell.A gonjaim ott kezdödnek hogy a NAV-felé kell mindezt megtenni,vagy a MÁK felé.Nem tudom hogy ebben a formában jogosult vagyok e a családi adókedvezményre.Az élettársamnek nincs munkahelye és igy ő nem is tudja igényelni a családi kedvezményt.
  Kérem szépen a felvilágositását.előre is köszönöm válaszát.
  tisztelettel:-András

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves András!
   Első lépés, hogy a barátnődnek le kell mondania az egyedülállók emelt családi pótlékát, és csak a “normál” mértékűt szabad megigényelni. Amint a családi pótlékot módosítják, onnantól tudod igénybe venni az adókedvezményt.

 4. Orsósné Moravecz Judit szerint:

  Kedves Anita!
  Külön élünk a volt páromtól,van két közös gyermekünk.Közös felügyelettel,heti váltásban neveljük őket.Időközben férjhez mentem,lett egy közös gyermekünk.Én jelenleg gyesen vagyok férjemnek van munkahelye.A családi pótléknál én vagyok az igénylő,viszont megosztjuk.A férjem eddig adómentes volt a három gyermek miatt,tudomásunk és alapos egyeztetés után szabályosan.Viszont most a gyerekek apja visszaigényelné a családi adókedvezményt.Ami gondolom nem jár,mivel mi igénybe vettük.Mi hibáztunk??Vagy most ez törvényileg hogy is működik.?? Köszönöm a segítséget.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A közös felügyelet és a felváltva gondozás nem ugyanaz.
   Ha ti tényleg közös felügyeletben állapodtatok meg váláskor, akkor a családi kedvezmény csak téged illet meg, a volt férjedet nem.

 5. Szilárd szerint:

  Válás előtt, a rövid helyzet:
  4 gyerek, eddig csp az én nevemen, családi kedvezményt én érvényesítem a gyerekek után a még felségem év végi kompenzációban a maradékot.
  Mely esetben tudom érvényesíteni a továbbiakban a családi adókedvezményt a válás után, a feleségem a közös felügyeletet szeretné, még papíron sem menne bele a nálam való elhelyezésben ennek érdekében.
  Ő csak minimálbérre van bejelentve.
  Kérlek írd meg, hogy jöhetnénk ki a legkisebb anyagi veszteséggel ebből a helyzetből.
  Az értelmezésem szerint szerint csak akkor lennék jogosult a kedvezmény 50%-ra ha felváltva gondozást vállaljuk, és a csp 50%-a is hozzám folyna be.
  Jól látom-e a helyzete? Mert szerintem így anyagilag összességében mindenképpen bukó, hiszen én elbukom az eddig érvényesített összeg felét, míg ő nem tud ezután sem igénybe venni többet, hacsak nem lenne magasabb bérre bejelentve, azaz nem fizet be maga után többet, mint saját maga munkáltatója.

  Köszönettel

  Szilárd

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Szilárd!
   Adózás szempontjából a legoptimálisabb megoldást valóban a felváltva gondozás jelenti.

 6. Judit szerint:

  Üdvözlöm!
  Olyan problémával fordulnék önhöz, hogy a gyermekem apjával külön élünk, kint dolgozik Ausztriába. családi pótlékot ott igényeltük meg, Magyarország nekem leállította lassan egy éve a családi pótlékot, hogy Ausztriában vagyok jogosult rá. Az osztrák Finanzamt az édesapának ítélte meg a családi pótlékot, azzal a magyarázattal hogy fizet 50.000 ft gyerektartást. Az édesapa a gyereket nem látogatja, már egy éve semmilyen kapcsolat nincs közöttük, szülői felügyeleti jog nálam mint édesanyánál van. Hogyan lehetséges az hogy az édesapa kapja a családi pótlékot? Mit tudnék tenni? Így neki a gyerektartás nulla forint, mert az osztrák családi pótlékból kifizeti a gyerektartást. Köszönöm szépen a segítséget!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Judit! Osztrák adózással, családi ellátásokkal kapcsolatosan sajnos nem tudok segíteni.

 7. Vadas Mátyás szerint:

  Tisztelt Anita!

  Tudna nekem tanácsot adni abban, hogy ha nem váltak el a szülők, ellenben különköltöztek, a gyermekeket felváltva nevelik – megegyezés alapján -, akkor igénybe vehetik-e mindketten a – 50-50% – családi adókedvezményt? Hiszen sem válás, sem bírói végzés, nincs. Feltételezem az egymás közötti megosztás nem lehetséges, hiszen nem teljesül a közös háztartás.
  Köszönettel

  Mátyás

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Mátyás!
   Ebben a tekintetben is pontosították a 2017-től érvényes szabályokat. Már nincs szükség bírói végzésre, elegendő a volt házastársak megállapodása a felváltva gondozásról.

 8. Zoltán szerint:

  Tisztelt Anita. Volt élettársammal született kettő közös gyermekünk akik most 9éves ikrek. Neki van előző kapcsolatából még egy kiskorú gyermeke aki most 13 éves. Közös házunkban élnek, én már nem velük lakok, de az állandó lakcímem még oda van be jelentve. Semmiféle per nem volt, közös a felügyeleti jog. Kérdésem az lenne hogy az adókedvezményt én is igénybe vehetem e így, vagy csak ő veheti igénybe? Mindketten dolgozunk. Én szeretném egyik gyermekem után igénybe venni, de ő ebbe nem egyezik bele, mondván az neki jár.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoltán!
   Ha már nem egy háztartásban éltek, akkor te már nem veheted igénybe a családi kedvezményt.

 9. Zsuzsa szerint:

  Kedves Anita!

  Férjemmel válunk és 2 gyermekünkkel kapcsolatban közös felügyeletben állapodnánk meg. Megbeszéltük, hogy a családi pótlékot és a családi adókedvezményt én venném igénybe.
  Van-e erra lehetőség? Ha igen, hogyan?

  Köszönettel: Zsuzsa

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   A közös felügyeletet és a felváltva gondozást nehogy összekeverd!
   A közös felügyelet esetén, ha a te háztartásodban maradnak a gyerekek, akkor csak és kizárólag te kaphatod a családi pótlékot és az adókedvezményt is.

 10. Turai Róbert szerint:

  Szép napot!

  Közösen neveljük válás után heti váltásban felváltva a gyerekeinket.
  50-50% ban jár a családi is meg az adókedvezmény.
  De mennyi is ez az 50 % ?
  Hány fővel kell számolni ilyen esetben, ugye két főnél már emelt családi jár meg emelt adókedvezmény.
  Plusz még most születik egy gyermekem jelenlegi páromtól.
  3 gyerek után jár nekem vagy 1 plussz 2 fél 🙂

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Robi!
   Ez nagyon izgalmas lesz 🙂
   Nézzük először az anya (a volt feleséged) oldaláról. Neki van két fél gyereke 🙂 A kétgyerekesek adókedvezménye 83330 Ft*2 gyerek, na ennek a fele jár neki, pont 83 330 Ft adóalapkedvezmény.
   Neked pedig 3 gyermekes családod van (lesz). A gyereklétszám: 1+2 fél gyerek, a háromgyerekesek adóalapkedvezménye gyerekenként 220 000 Ft. Neked jár: 220 ezer+110 ezer+110 ezer Ft adóalapkedvezmény.
   Klassz! 😀

 11. Robi szerint:

  Kedves Anita!
  A családi adókedvezmény érvényesítésével kapcsolat lenne kérdésem. Feleségemmel elválunk, a 2 gyermekünk nála lesznek elhelyezve, a családi pótlékot ő veszi igénybe, én gyerektartást fizetek. Egyenlőre a közös lakásban maradunk mind a négyen. A családi adókedvezményt én vettem eddig igénybe. A feleségem jelenleg alkalmi munkavállaló nem tudja érvényesíteni. Ezen esetben, hogy közös lakásban élek az eltartottakkal, érvényesíthetem-e továbbra is én a családi adókedvezményt?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A válás után csak a volt feleséged lesz jogosult a családi kedvezményre 🙁

 12. Nagy Miklós szerint:

  Kedves Anita!

  Végigolvastam a kérdéseket és a rá adott válaszokat, de a specialitások végett nem igen sikerült értelmeznem a saját helyzetemre vonatkozóan.
  Jelenleg a gyermek páromnál van elhelyezve, láthatás nincs megállapítva, csupán a kettőnk közötti megbeszélés tárgyát képezi.
  Szeretnénk közös szülői felügyeletet gyermekünkre úgy, hogy a gyermek az én lakcímemen lenne bejelentve ugyanakkor a családi pótlékot, a gyermek után járó pótszabadságot és a családi adókedvezményt az édesanya venné igénybe.
  Ez lehetséges e? Ha igen akkor esetleg közjegyzői papírt kell készítenünk amiben megállapodásunkat rögzítjük?

  Válaszát előre is Köszönöm!

  Tisztelettel:
  Nagy Miklós

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Miklós!
   Van erre lehetőség. A válásnál a gyermekelhelyezési megállapodásben rögzíteni kell a megállapodásukat,ezt hivatalosan felváltva gondozásnak nevezik. Az ügyvédje tudni fogja a részleteket.

 13. Tomi szerint:

  Kedves Anita,

  Nagyon hasznos ez az összefoglaló.
  Egyedül egy speciális kérdésre nem találtam választ, és teljesen bizonytalan vagyok benne.
  Mi 3 gyerekkel kezdtük el a válás szomorú folyamatát. Közös felügyelet mellett váltva gondozásban egyezünk meg, de nem 50%-ban, hanem hetente 3 nap apánál, a másik 4 nap az anyánál. Ez a “váltva gondozás” egy jogi fogalom lenne esetleg, és egyértelműen hozza magával az 50% fogalmát, vagy a miénk is az? Vagy esetleg arról van szó, hogy a MÁK-nál csak 50-50%-os vagy 0-100%-os “jogosultság”-i arányok léteznek? Nagyon megköszönném ha a szabályt megírná, nem feltétlen szeretnénk pusztán egy adójogszabály miatt 50%-ban megegyezni, ha egyszer nem ebben a modellben hiszünk a gyerekek igényeit figyelembe véve.

  Köszönöm

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Tomi!
   A jogszabályban szerepel az “egyenlő idő”. Célszerű lenne a megállapodásotokat ennek megfelelően kötni.

 14. Hamzsabég Zoltán szerint:

  Jó napot Anita!

  Az lenne a kérdésem, hogy abban az esetben ha elváltam, és a volt feleségemmel közös felügyeletet gyakorolunk a közös gyermekeink felett, akik után a volt feleségem egyedülállóként veszi igénybe a családi pótlékot, jogosult vagyok-e családi adókedvezményre havonta, adójóváírásként vagy az éves adóbevalláskor?
  Amennyiben igenlő a válasz, kérem írja meg, hogy miként vehetem igénybe az adókedvezményt és milyen nyomtatványt hozzá kell kitöltenem?

  Válaszát köszönöm,
  Zoltán

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Zoltán!
   Válás után a családi kedvezményen csak akkor osztozhatnak a szülők, he felváltva gondozásban állapodtak meg.
   Mivel a volt feleséged egyedülállóként kap családi pótlékot, így ti biztosan nem vagytok ebben a helyzetben. Csak ő jogosult a családi adókedvezményre.

 15. Andrea szerint:

  Kedves Anita!

  Válás előtt álló rokkantsági ellátásban részesülő nő vagyok. Férjem ez év februárban kilépett az életközösségből. Családi adókedvezményt ő veszi igénybe, amelyet nem ad tovább nekünk csak a gyerektartást.
  Bírósági határozattal a válásról érvényesíthetem-e majd én a kedvezményt? Visszamenőleg követelhetem-e tőle?
  Rokkantsági ellátás esetén mivel nincs adófizetés van-e jogosultságom erre ( a családi pótlékra van )?

  Válaszát köszönöm
  Andrea

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Andrea!
   Mivel a gyermeket te neveled, veled van közös háztartásban és a családi pótlékra is csak te vagy jogosult, ezért a családi kedvezmény téged illet, csak te veheted igénybe. Ha nincs adóköteles jövedelmed, akkor sajnos nem tudod érvényesíteni.
   A volt férjed nem jogosult a családi kedvezményre. A jogtalan igénylés az ő felelőssége, őt fogják majd megbüntetni, neki kell visszafizetnie az államkasszába. Neked ezzel nincs dolgod (igazából tudnod sem kell arról, hogy ő igényli).

 16. Gábor szerint:

  Kedves Anita!
  Elvált szülőkként fogalmazódott meg bennünk több olyan kérdés, amelyre a jogszabályok értelmezése után sem egyértelmű számomra a válasz.

  Kérem, segítsen!

  Az első tisztázandó kérdés, amire tapasztalatunk szerint ismerősi körben sem sokan tudják az egyértelmű választ: egyedülálló (elvált, tehát nem “klasszikus” családban működő) szülő,akinél a gyermek el van helyezve, igénybe veheti e a családi kedvezményt? (Ez a kérdés azért merül fel különböző beszélgetések során, mert “családi” kedvezményként értelmezik sokan ezt a lehetőséget, s ugye, az elvált állapot ennek nem felel meg…)
  Amennyiben a válasz “igen”, jön a következő kérdés: amennyiben az a szülő, akinél a gyerek(ek) elhelyezésre kerültek, nem rendelkezik akkora jövedelemmel, hogy teljes mértékben igénybe vegye a családi kedvezményt, miként vonhatja be ebbe a másik szülőt, illetve annak jövedemét?
  A második felvetést konkrét élethelyzetünkre is meg tudjuk fogalmazni.

  Feleségemmel elváltunk ugyan, ám a gyermeknevelésben teljes mértékben együttműködünk. Szeretnénk, hogy a családi kedvezményt is teljes mértékben igénybe tudjuk venni, és az így keletkező megtakarítást a gyerekekre tudjuk fordítani (pl.: előtakarékosság).
  Jövedelmünk nagyjából azonos: bruttó 295, illetve bruttó 330 ezer forint/hó.
  Számításunk szerint a kedvezményt akkor tudjuk maximálisan kihasználni, ha a családi kedvezményt mindketten érvényesítjük. Erre véleményünk szerint akkor van lehetőségünk, ha a gyerekeket felváltva gondozzuk.
  Mi még a családjogi törvény legutóbbi módosítása előtt váltunk el. Három kiskorú gyermekünk a feleségemnél lett elhelyezve és közös felügyeletben állapodtunk meg. Ez a megállapodás azonban értelmezésünk szerint nem feltétlenül azonos a “felváltva gondozással”, mivel akkoriban ez a lehetőség még nem élt. A gyermekek a végzés szerint kéthetente, hétvégenként vannak nálam. (Ennél gyakoribb és élőbb -mindennapi- a kapcsolatunk a gyerekekkel, most kizárólag a “hivatalos” részét ismertetem a problémának.)
  Felmerült a kérdés, hogy ily módon megtörténhet e a családi kedvezmény fele-fele arányban történő igénybevétele, vagy módosítanunk kell a váláskor született megállapodáson (és szabályozni benne, hogy egy hetet a feleségemmel, egy hetet velem vannak a fiúk).
  Kérem, kérjük, segítsen jó tanáccsal, miként tudjuk gyermekeink jövője szemponjából ezt a kiváló lehetőséget a lehető legjobban kamatoztatni!
  Válaszát előre is köszönjük!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gábor!
   A közös felügyelet és a felváltva gondozás fogalmát nagyon gyakran összekeverik.
   Közös felügyelet a gyakorlatban azt jelenti, hogy a másik fél nincs eltiltva a gyerektől. Ennyi.
   A felváltva gondozás pedig, hogy a szülők nagyjából felezik a gyermek(ek) nevelésére, gondozására fordított időt/költséget, ennek megfelelően a családi pótlék is 50-50 %-os arányban jár.
   A családi kedvezmény a családi pótlékkal együtt “mozog”, csak az utóbbi esetben lehet megosztani a volt házastárssal.

   Mi is a “család”? Természetesen az elvált szülő gyerekkel is családot alkot. Mifelénk az idősek még mindig azt kérdezik a fiatalabbaktól, ha meg akarják tudni, hány gyereke van: “Hány családja van?” 🙂

 17. Riegler Ildikó szerint:

  Tisztelt Anita!

  Szeretném kérdezni, hogy terhességem 20.hetében járok és igénybe venném a magzati adókedvezményt.Párommal nem élünk egy lakcímen ( csak tartózkodási címe van nálunk bejelentve).Kaptam igazolást a nőgyógyásztól, és azt mondták ezt kell elküldeni a munkáltató könyvelésére.Kérdezném, hogy kell-e hozzá kitölteni valamilyen papírt, mert igazán a könyvelésen sem tudtak érdemlegesen hozzá szólni a kérdésemhez. Furcsállom, hogy egy igazolás elég lenne.

  Köszönettel: R. Ildikó

 18. Kitti szerint:

  Tisztelt Anita!

  A fenti írásban szereplő Édesapa volt felesége vagyok.

  Sajnálattal olvastuk az információkat, de ezt továbblépve lenne pár kérdésem Önhöz.

  Írta, hogy mivel jelenleg adóköteles jövedelmem nincs, én nem kapok semmi adókedvezményt, de ha újból férjhez mennék vagy élettársi kapcsolatot létesítenék, megkapnánk az adókedvezmény rám eső 50%-át is.

  Kérdéseim:

  -Az új páromnak nincs gyermeke, viszont van jövedelme. Közös gyermekünk sincs.
  Ezek szerint Ő felveheti az én 50%-os adókedvezményemet?
  Adóelőlegként teheti ezt meg vagy majd az adóbevallásban egyben visszakapja?

  -2015-ös évben milyen papírokat kell az APEH felé kitöltenünk, hogy megkapjuk ezt a pénzt (formanyomtatvány adókedvezményről stb…)?

  Várom válaszát, köszönettel:

  Kitti

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kitti!
   A rád eső családi kedvezményt az élettársaddal megoszthatod utólagosan, s ő az adóbevallásában tudja érvényesíteni.
   Ennek megfelelően kell az adóbevallást kitölteni, más extra nyomtatványt nem kell beadni a NAV-hoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*