Adókedvezmény betegség után: mennyi, mikortól, hogyan? – összefoglaló cikk

Adókedvezmény betegség után: használd ki!

Adókedvezmény betegség után: használd ki!

A betegségekre járó adókedvezményekkel kapcsolatosan még mindig sok félinformáció kering. Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy pontosan mennyi adókedvezmény jár a betegségekre és hogyan igényelheted a betegség után járó adókedvezményt!

Nagyon sok kronikus betegség, súlyos fogyatékosság után jár adókedvezmény. Kár lenne veszni hagyni ezt a pénzt, hiszen éves szinten nem kis összegről van szó!

A jogszabályban nagyon félelmetes neve van ennek az adókedvezménynek. Úgy hívják, hogy: súlyos fogyatékosság adókedvezménye, az szja törvényben személyi kedvezmény néven találod meg. A támogatott betegségek között vannak tényleg brutálisan súlyos fizikai és szellemi fogyatékosságok, és néhány olyan is, ami mellett még lehet normális életvitelt folytatni.

Kinek jár adókedvezmény betegség után?

A súlyos fogyatékosság utáni adókedvezmény azoknak jár, akiknek:

Mennyi adókedvezmény jár betegség után?

A betegségekre járó adókedvezmény összege évről-évre változik. Szerencsére nem csökken, hanem nő. Az adókedvezmény havi összege mindig az aktuális minimálbér 5%-a. Mivel a minimálbért emelik évről-évre, ezért az adókedvezmény is növekszik. Figyelj arra, hogy ne a szakmai garantált bérminimumot nézd, hanem a minimálbért. Számítás alapja: a bruttó összeg, nem a nettó!

A súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2016-ban:

111 000 Ft * 5 %= 5550 Ft

Tehát havonta 5550 Ft adókedvezmény jár. Ez éves szinten már 66 600 Ft!

A súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2017-ban:

127 500 Ft * 5 %= 6375 Ft, tehát havonta ennyi adókedvezmény jár. Ez éves szinten már 76 500 Ft!

Nem dolgozol egész évben, csak pár hónapig?

A betegségekre járó adókedvezményt azokra a hónapokra lehet igénybe venni, amelyik hónapokban a betegség fennáll. Tehát nem csak azokra a hónapokra, amikor dolgozol! 

Példa:

Zsuzsika 20 éve cukorbeteg. 2016-ban csak nyáron volt munkája 3 hónapra, a fennmaradó 9 hónapra semmilyen jövedelemmel nem rendelkezett. 3 hónapig tudta évközben igénybevenni a munkahelyén az adókedvezményt, mi lesz a fennmaradó 9 hónappal? Jó hírem van: a fennmaradó 9 hónapnyi kedvezményt az adóbevallás beadásakor  vissza lehet igényelni.  De csak a levont szja-ból! Az adóbevallás beadását követő 30 napra utal a NAV, ezért érdemes az adóbevallást már februárban beadni, így már márciusban megkapod az adóvisszatérítésedet 🙂

Több betegségem is van, mennyi adókedvezmény jár?

Az adókedvezmény több betegség esetén is csak egyszeresen vehető igénybe.

Hogyan igényelheted a betegség utáni adókedvezményt?


Lehetőséged van arra, hogy év közben a fizetésednél vegyék figyelembe a súlyos fogyatékosság után járó adókedvezményt. Így a nettó béred magasabb lesz minden hónapban. Ehhez januárban egy adóelőleg-nyilatkozatot kell kitöltened a munkahelyeden. Ez a nyilatkozat év közben módosítható, hiszen lehet, hogy valaki év közben meggyógyul, ilyenkor feltétlenül jelezni kell a munkáltatónak írásban, s le kell mondani az adókedvezményt!

Dönthetsz úgy is, hogy évközben nem kéred a betegséged adókedvezményét, hanem majd az adóbevallásodban egyösszegben visszaigényled. Milyen jól esik tavasszal egyben megkapni 60000-70000 Ft-ot, ugye? 😀

Az adókedvezmény igényléséhez nem elég a kezelőlap, ambuláns lap, külön orvosi igazolást kell kérned róla. Erről részletesen ebben a cikkben írtam neked, itt nyomtatványt is találsz, amit az orvossal kell kitöltetni: Orvosi igazolás betegség adókedvezményéhez

Ha fogyatékossági támogatásban részesülsz, akkor nem kell orvosi igazolás után szaladgálnod, a támogatást megállapító határozat lesz a te igazolásod.
Ha a betegséged már évekkel ezelőtt diagnosztizálták, de csak most értesültél az adókedvezményről, akkor a korábbi évek adóbevallásait lehet önellenőrzéssel módosítani és vissza tudod igényelni az adót.

Jelenleg a 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011. évekre lehet ezt megtenni, határidő: 2017. december 31.

Az önellenőrzés elkészítésében tudok segíteni, keress meg emailben: iroda@tudatosadozo.hu vagy kattints az alábbi képre:

Családi adókedvezménnyel együtt igénybe vehető-e?

A családi adókedvezmény és a betegségek után járó adókedvezmény nem zárja ki egymást, együtt is jár – de az adókedvezményeknek van sorrendje. Először a családi adókedvezményt kell igénybe venni, aztán – ha még marad szja-d, akkor abból levonható a betegség adókedvezménye is.

Ingatlan bérbeadás adójából igényelhető-e a betegség adókedvezménye?

 

Igen, figyelemmel az előbb leírtakra. A fizetendő személyi jövedelemadóból először az első házasok adókedvezményét kell levonni (ha jár neked), aztán a családi adókedvezményt (ha jár neked) , majd a maradék adóból lehet a súlyos fogyatékosság kedvezményét érvényesíteni.

Ha év közben a munkabérednél már figyelembe vették a betegségre járó adókedvezményt, akkor az ingatlan bérbeadás adójánál már nem lehet még egyszer igénybe venni, erre figyelj!

Jobbulást, jó egészséget kívánok  Neked!en_piros
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, az ingatlantulajdonosok adótrénere

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Nyugdíjasok, betegség Címke: , , , , ,
48 comments on “Adókedvezmény betegség után: mennyi, mikortól, hogyan? – összefoglaló cikk
 1. Kiss Erika szerint:

  Kedves Anita!

  Gyermekem (16 éves) tartós betegsége miatt pici kora óta emelt összegű családi pótlékra jogosult. 2017. nyarán diákmunka keretében 1 hónapot dolgozott. Betegségének BNO kódja megtalálható az adókedvezményre jogosító betegségek listájában. Kérdésem, hogy adóbevalláskor igénybe veheti-e ő is a kedvezményt? Ha igen, kell-e ehhez külön igazolást kérni, vagy az emelt összegű családi pótlékhoz szükséges orvosi igazolás elegendő?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!

   Igen igénybe veheti az adókedvezményt (feltételezem, hogy munkaviszonyban foglalkoztatták nem pedig alkalmi munkavállalóként egyszerűsített foglalkoztatás keretében). Szükséges a háziorvostól vagy a kezelőorvostól külön orvosi igazolást kérni. Ha a betegsége végleges, akkor a most kapott igazolás a következő években is jó lesz és nem kell évente frisset kérnie: https://tudatosadozo.hu/orvosi-igazolas-betegseg-adokedvezmenyhez-hogyan-kerd/

 2. Illés Józsefné szerint:

  Kedve Anita nekem is most jutott tidomasomra hogy nekem is jár az adó visszatérítés a BNO M0690 és szerepel a listán de nem tudom hogyan kezdjek hozzá.Jelenleg is dolgozom rehabilitációs ellátást kapok azt szeretném kérdezni hogy az orvosi bizottságtol kapott papír elég lesz? Válaszod előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Marika!

   Első lépés, hogy orvosi igazolást kell kérni. Az M069-es betegségre nem minden esetben jár az adókedvezmény, erre azért figyelni kell. A betegség súlyossága alapján az orvos hivatott eldönteni ezt. Ha rokkantsági járadékot kapsz, akkor annak a megállapító határozata elég lesz. Ha az orvosi papírok rendben vannak, a következő lépés: https://tudatosadozo.hu/szolgaltatasok/adobevallas-onellenorzese/

 3. Racz Eliza szerint:

  Erdeklődnèk hogy aki nem dolgozott gyesenvan az is meg kaphatja

 4. Judit szerint:

  Ha nem dolgozom rehabellátást kapot harmadfokot is visszautasìtották jár az adókedvezmény?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Judit!

   Az adókedvezményt csak az tudja igénybe venni, akinek van adóköteles jövedelme. Pl. dolgozik, ingatlan kiadással foglalkozik, stb.

 5. Rontó Alexandra szerint:

  Kedves Anita!

  2012-ben megállapították, hogy gerinchasadékom van,az S.I.hátsó íve nyitott.
  A bno kód szerepel a listán.
  Mivel eddig nem volt tudomásom a kedvezményről, igy szeretném visszaigényelni a NAVtól a nekem járó összeget.
  A háziorvos viszont kötekedik.
  Szerinte ez nem elég súlyos betegség ahhoz, hogy a listán szerepeljen.
  Felhívott egy állítólagos szakértőt a dologgal kapcsolatban, aki szerint ezzel a kedvezménnyel csak akkor vagyok jogosult a kedvezményre, ha ennek a rendellenességnek következményeként kialakult nálam valamilyen fogyatékosság.
  Állítólag van a rendeletben egy paragrafus, ami erre hivatkozik.
  Én sehol nem találom ezt a paragrafust.
  Kinyomtatott 4 oldalnyi dokumentumot,amit betett egy lezárt borítékba.
  Ezt nekem bekellene vinnem a Magyar Államkincstárba, ahol ez alapján eldöntik, hogy kaphatom-e a kedvezményt vagy sem.
  Egyébként több betegségem is van,ami a gerinccel kapcsolatos.

  Az lenne a kérdésem, hogy tényleg van ilyen kitétel ennél a betegségnél?

  Én sehol nem találok erre vonatkozólag semmit.
  Hozzáteszem az orvos már az első perctől elzárkózott az igazolás kitöltésétől, pedig a bno kód szerepel a listán és úgy láttam nem is igazán van tisztában a dolgokkal.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Alexandra!

   Ha megadod a pontos BNO kódot, akkor tudok segíteni.

 6. László szerint:

  Kedves Anita!

  Szeretném megkérdezni, hogy ha 2004 óta megállapított paranoid skizophenia van megállapítva, erre elvileg jár az adójóváírás visszamenőleg. Viszont 2015. év közepén átminősítették a betegséget “skizoaffektív zavar remissziós szakaszokkal” státuszra ami szintén megfelel a feltételeknek. A kérdésem az lenne, hogy kérhetem-e hogy az előző és a következő státuszra is megkapjam a kedvezményt? Hiszen a tartós betegség folyamatos, és fenn áll csak a státusz és BNO kód változott.

  Válaszát köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves László!

   Ha mind a két betegség BNO kódja benne van a listában, akkor semmi gond nincs, folyamatosan jár az adókedvezmény.

 7. Szigeti Marianna szerint:

  Kedves Anita!

  Születésem óta nagy fokú gerincferdülésem van, 15 éves koromban gerincműtéten is átestem.
  Igényelhetem az adókedvezményt?
  Ha igen, mi a BNO kódja?
  Válaszát előre is köszönöm!

 8. K. Lujza szerint:

  Kedves Anita! Azt szeretném kérdezni több, mint 10 éve diagnosztizált betegként, hogy az adókedvezmény táppénzen/tgyás/gyed-en töltött hónapokból is visszaigényelhető? Ha adott év néhány hónapján gyeden voltam, bizonyos hónapokban dolgoztam, a gyeden töltött hónapokra is vissza lehet igényelni az adókedvezményt? Válaszát várva, köszönettel: K. Lujza

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Lujza!

   A táppénz, TGYÁS, GYED is SZJA köteles jövedelem, ennek adójából igénybe tudod venni a betegség után járó adókedvezményt. A betegség diagnózisa, illetve a betegség fennállásának a hónapjai lesznek az irányadók, Neked 12 havi családi kedvezmény jár és igénybe is tudod venni.

 9. Nagy Józsefné szerint:

  Azt olvasom, hogy szülő nem veheti igénybe laktózérzékeny gyermeke után a személyi kedvezményt. Nekem a diagnózist felállító orvos javasolta, hogy kérjem gyermekem után a kedvezményt. Kollégámnak asztmás gyermeke miatt javasolta a szakorvos a kedvezmény igénybevételét. Jogosulatlanul vettem eddig igénybe?

 10. Zempléni Katalin szerint:

  Kedves Anita!

  Genetikai vizsgálattal igazolták laktóz intoleranciámat, amire szeretném visszamenőleg is igénybe venni az adókedvezményt. Tudtommal 5 évre, tehát 2011-től lehetséges. Mi ennek a gyakorlati megvalósítása? Ez idő alatt önadózó voltam papír alapon, majd elektronikusan, idén ügyfélkapun keresztül. Illetve az összegek tudtommal minden évben változtak – ezt honnan tudom meg?
  Válaszát előre is köszönöm:
  Z.Kata

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Kata!
   Mindig a diagnózis időpontjáig visszamenőleg lehet az adókedvezményt igénybe venni a betegségre.
   Ha most diagnosztizálták a betegségedet, akkor csak mostantól jár az adókedvezmény!
   Korábbi évekre önellenőrzés útján lehet igénybe venni az adókedvezményt, ezek elkészítésében tudok segíteni, keress meg emailben: iroda@tudatosadozo.hu
   Évenkénti bontásban a következőképpen alakul az adókedvezmény összege:
   2011: 46 800 Ft
   2012: 55 800 Ft
   2013: 58 800 Ft
   2014: 60 900 Ft
   2015: 63 000 Ft

 11. Kedves Anita!

  Tőzsdei árfolyam nyereségadóból le lehet e vonni a betegség után járó adókedvezményt,ha más adózott jövedelem nem keletkezett az év folyamán .
  Köszönettel:

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A tőzsdei ügyletből származó jövedelem ún. külön adózó jövedelem, az adókedvezményeket sajnos nem lehet érvényesíteni belőle 🙁

 12. Nagy Andrea szerint:

  Kedves Anita!

  A Neten ez kering! Szeretném megkérdezni, hogy van-e valóság alapja?
  TÖBB EZER MAGYARNAK JÁR 352 EZER FORINT EGY ÖSSZEGBEN! A LEGTÖBBEN NEM TUDJÁK! ÍGY KELL IGÉNYELNI! MINDENKI MEGKAPJA, AKI MEGFELEL A FELTÉTELNEK!

  Ha megtalálod a listán a betegségedet, akkor azonnal igényeld a kedvezményt! NE MARADJ LE RÓLA, mert a plusz pénz mindenkinek jól jön.

  A betegségeket, amiért igényelhető a pénz egy kormányrendelet tartalmazza >>>Több, mint 700 betegség szerepel a listán!

  HOGYAN IGÉNYELHETEM?

  A jogszerű igényléshez csupán a betegség fennállásáról kiállított orvosi igazolást kell beszerezned, melyet a munkáltatódnak nem kell bemutatnod.

  VAN, AKINEK ORVOSI IGAZOLÁS NÉLKÜL IS JÁR!

  Orvosi igazolás nélkül veheti igénybe a személyi kedvezményt az, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. Az ideiglenes igazolásokat évente kell beszerezni, a végleges állapotot nem kell újra igazoltatni.

  ÉS ITT A BETEGSÉGEK LISTÁJA, AMELYEK UTÁN JÁR A KEDVEZMÉNY (a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet melléklete tartalmazza ezt a listát)

  S utána felsorolva a betegségek! Tényleg egy laktóz érzékeny is megkaphatja? S hol lehet megigényelni? Várom válaszát, üdvözlettel: Nagy Andrea

 13. Judit szerint:

  Jó napot Judit vagyok
  A kérdésem az lenne hogy a fiunknál gyerekkori autizmust állapítottak meg,és hogy mint szülő tudjuk utána igénybe venni az adóbevallásnál?
  A kódja Bno F840
  Vagy ezt majd csak a fiunk tudja érvényesíteni magának?
  Válaszát előre is köszönöm

 14. Molnár Jánosné szerint:

  Kedves Anita! Kérem legyen szíves tájékoztatni, hogy garázs bérbeadásából származó jövedelemből igénybe lehet-e venni a súlyos fogyatékosság esetén járó adókedvezményt?
  Köszönöm megtisztelő válaszát, minden jót kívánok: Molnár Jánosné

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Molnár Jánosné!
   A garázs bérbeadás ingatlan bérbeadásnak minősül. A cikk végén ott a válasz.

 15. Fige Ildikó szerint:

  Kedves Anita! Szeretném kérdezni hogy a férjem szolgálati járadékot kap de mellette dolgozik, így is igénybe veheti az adó kedvezményt?neki idegi hallás vesztése és kevert típusú hallásvesztése van a BNO: KÓDOK H9050 és H908 van a papírjaim, ezen kívül csökkent látása is van mindkét szemre aminek a BNO:kódja H542. Kérdezném még hogy ha neki több fogyatékossága van akkor mennyi adókedvezmény illeti meg? Válaszát előre is nagyon megköszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ildikó!
   Látás és hallási fogyatékosság esetén a betegség foka is befolyásolja, hogy jár-e az adókedvezmény a fogyatékosság után.
   A cikkben van hivatkozás a BNO-kódos cikkemre, érdemes elolvasnod.

 16. Orsós Melinda szerint:

  Kedves Anita!
  Gyermek 12-éves születése óta tartósbeteg.
  2015-ben született s akkor műtve is volt, és most azóta más a BNO kódja. Igénybe vehetem rá én is az Adókedvezményt?
  Válaszát köszönöm !

 17. Frányó Zita szerint:

  Kedves Anita!

  Amennyiben több olyan betegségem is van, amely után adókedvezmény jár, akkor ezeket lehet halmozni, vagy pedig csak egyszer lehet igénybe venni az 5%-ot?

  Előre is köszönöm a választ!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Csak egyszeresen lehet igénybe venni a fogyatékosság utáni adókedvezményt!

 18. Krámli Zoltán szerint:

  Kedves Anita

  Mint egyéni vállalkozó kérdezném-“KATA” adózási formát választott személy részesülhet a “betegség utáni adókedvezmény”-ben?
  BNO:M3290 🙁
  Köszönöm válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A betegség utáni adókedvezmény a személyi jövedelemadóból érvényesíthető.
   Katából nem lehet érvényesíteni sajnos 🙁

 19. Tóth András szerint:

  Kedves Anita!

  Rehabilitációs ellátásban részesülök, és Ausztriából kapok rokkantnyugdíjat. Magyarországon élek, munkahelyem nincs.
  Ezenkívül több betegségem is van.
  Szeretném Önt megkérdezni, hogy vehetek-e igénybe adókedvezményt.

  Válaszát előre is köszönöm!
  További szép napot!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Antal!
   Adókedvezményt csak adóból lehet igénybe venni.
   Ha nincs adóköteles jövedelme Magyarországon, akkor nincs miből érvényesíteni a betegség után járó adókedvezményt.

 20. Ádám szerint:

  Kedves Anita!
  Már egyszer írtam, csak nem jelent meg. Személyi kedvezményt szeretnék érvényesíteni súlyos fogyatékosság miatt az adóbevallásban és lenne egy kérdésem: ha én mondjuk 18-án kezdek el dolgozni akkor 18-tól arányosan kell számolni a kedvezményt, vagy az egész hónapra érvényesíthető? Csak azért kérdem, mert a munkaügyi központ az általa küldött dokumnentumon mintha arányosan számolta volna ki, tudni szeretném, hogy valóban így kell-e. Köszönettel: Ádám

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ádám!
   Hónapon belül nem kell arányosítani az adókedvezményt.

 21. S.Katalin szerint:

  Kedves Anita!
  Nekem 2015.márciusából van egy laboreredményem, amiből kiderült, hogy laktózintoleráns vagyok. Külön diagnózis/papír nem készült, mivel magánúton nézettem meg, hogy nem vagyok -e erre érzékeny. Ha a háziorvosomnak elviszem a laboreredményt, akkor ez alapján ki tud állítani számomra olyan igazolást, ami adókedvezményre jogosít, vagy előbb még egy szakambulancián kell kérnem, hogy diagnosztizálják a betegséget? Ha csak most 2017-ben kapok róla orvosi igazolást, akkor csak mostantól igényelhetem az adókedvezményt, vagy akár már 2015. márciusától is kérhetem visszamenőlegesen?
  Köszönettel:
  S.Katalin

 22. Völgyi Sándor szerint:

  Kedves Anita!
  A súlyos betegség megállapításának időpontját hogyan kell figyelembe venni? A betegség diagnosztizálásának hónapjára már teljes egészében jár a kedvezmény dátumtól függetlenül, vagy csak a hónapból még el nem telt napokra időarányosan kell kiszámítani?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Sándor!
   Hónapon belül nem kell arányosítani. Ha pl. 28-án diagnosztizálják a betegséget (és van orvosi igazolás is), akkor a teljes hónapra jár a súlyos fogyatékosság adókedvezménye.

 23. Molnár Erika szerint:

  Kedves Anita!Szeretném megkérdezni,hogy ha gyermekem betegsegèről sikerül kódot és papírt kérnem,igénybe vehetem -e az adókedvezményt?Válaszát köszönöm…Molnár Erika

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Erika!
   A betegség utáni adókedvezményt csak a beteg veheti igénybe, ha van adóköteles jövedelme, a szülő nem!

 24. Papp Sándorné szerint:

  Kedves Anita!
  A fiam 23 éves cukorbeteg (E109) egyetemen tanul.2016-ban értékesítette a nevén lévő ingatlant (kert). Az értékesítés után fizetendő SZJA-ból teljes mértékig levonható a 66.600,- Ft-os adókedvezmény?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem adójából sajnos nem lehet a betegség utáni adókedvezményt érvényesíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*