Adókártya igénylés: 16T34 és 17T34 nyomtatvány pdf letöltés, segítség a kitöltésben

16t34

16T34-es nyomtatvány: ezen lehet az adóazonosítót igényelni

Hogyan kell adóazonosítót igényelni? Hogyan szerezz 16T34 -es nyomtatványt? 2017-től pedig 17T34-es nyomtatványt?Újszülötteknek honnan lesz adókártyája? Ha elveszett az adókártya, hogyan pótold? Itt jönnek a válaszok!

Kinek kell adókártya, adóazonosító jel?

Alapvetően mindenkinek szüksége van rá, akinek adóköteles jövedelme van, hiszen a kifizetéshez az adóazonosítódat el fogják kérni. Az adóazonosítót az adóbevallásra is rá kell írni majd.

Ezen túl adóazonosító kell azoknak a gyerekeknek is, aki után a szülő családi adókedvezményt akar igénybe venni. Ennek a szabályozásába már tavaly belenyúltak és 2016. január 1-től kötelezővé tették a gyermekek részére az adóazonosítót. Aztán kiderült, hogy nagyon sok gyereknek nincs még és az állam egyszerűen nem bír annyi adókártyát legyártani 😛 Emiatt a határidőt meghosszabbították 2016. év végéig, s változtattak az adóazonosító kiadásának a rendjén is. Eredetileg a szülőknek kellett kérni a gyermek számára az adóazonosítót a 16T34-es nyomtatványon (2017-től 17T34-es nyomtatvány), aztán a módosítás után úgy néz ki, hogy a NAV hivatalból elindítja a folyamatot: aki 2016. december 31-ig nem tölti be a 25. évét, annak megképzi az adóazonosító jelet és a kártyát kiküldi postán, elméletileg november végéig. Erről részletesebben itt olvashatsz: http://tudatosadozo.hu/megsem-kell-minden-gyereknek-adoazonosito-jelet-csinaltatni/

Ha biztosra akarsz menni és nem várod a sült adókártyát  … bocs,  galambot, akkor az adóazonosító igénylését bármikor elindíthatod, személyesen a NAV-nál lesz a legegyszerűbb. Mindjárt mondom a teendőket is részletesen.

A gyerekek részére az első adókártya igénylése ingyenes.

Adókártya igénylés 2018-ban

Csak és kizárólag azért, hogy a Kedves Adófizető Állampolgárok ne unatkozzanak, évente változik az adókártya igénylő nyomtatvány 😀 😀

Az aktuális cikket itt olvashatod: 2018-ban mennyibe kerül, hogyan kell kifizetni, hova utalj, sőt van benne letölthető adókártya igénylő nyomtatvány is pdf-ben: 

Kattints ide: >>>Adókártya igénylés 2018-ban

Elveszített adókártya pótlása

Elveszett az adókártyád? Vagy megrágta a kutya? Akkor bizony kérni kell másikat! Hiba tudod az adóazonosítódat, sok helyen ez nem elég, látni akarják az adókártyát is!

Új adókártyát ugyanúgy a 16T34-es (2017-ben  17T34-es) jelű nyomtatványon tudsz kérni, amin az első adókártyát is igényelhetjük.

Az adókártya pótlása nem ingyenes, 3000 Ft-ba fog kerülni 🙁

Adókártya csere névváltozás miatt

Leggyakrabban az ifjú hölgyeket érinti az adatváltozás: házasságkötéskor a legtöbben felveszik a férjük vezetéknevét valamilyen formában. A név változása miatt cseréltetni kell a személyi okmányokat, így az adókártyát is.

Kitaláltad már, hogy milyen nyomtatványt kell az adókártya cseréjéhez kitölteni? Bingó! Ugyanazt a bizonyos  16T34-es (2017-ben  17T34-es) jelű nyomtatványt kell használni 🙂

16T34 nyomtatvány letöltése pdf-ben

Ezt a nyomtatványt kibogarászhatod a NAV oldaláról vagy egyszerűbb, ha ide kattintva letöltöd: http://tudatosadozo.hu/wp-content/uploads/2016/03/16T34.pdf

17T34 nyomtatvány letöltése pdf-ben

Nem szeretnél a NAV kitöltő programjával vacakolni? Feltettem pdf formában ezt a nyomtatványt, innen ki tudod nyomtatni és kézzel kitöltheted: 17T34 nyomtatvány adókártya igényléshez

16T34, 17T34 nyomtatvány kitöltése

Maga a nyomtatvány nem hosszú és nem is túl bonyolult a kitöltése. Elég értelemszerűen lehet benne haladni. Ami nem vonatkozik rád, egyszerűen hagyd üresen.

16t34_kitoltesi_utmutatoA kitöltéshez részletes útmutató is készült. A NAV oldalára sajnos pdf-ben töltötték fel, így csak elérési utat tudok neked adni, de meg fogod találni. Kattints erre a linkre: 16T34 kitöltése, illetve 17T34 kitöltése, majd a bejövő oldalon keresd meg azt a részt, amit itt a képen pirossal bekarikáztam neked, s onnan már közvetlenül le tudod tölteni magadnak is az útmutatót.

Adókártya igénylő 16T34, 17T34 nyomtatvány beküldése


Ha elveszett, módosulnak az adataid vagy újonnan igényelsz adóazonosítót és adókártyát, akkor háromféle út áll előtted:

 • Ügyfélkapun keresztül küldöd be: haladóknak ajánlott. Ehhez természetesen már lennie kell Ügyfélkapudnak 😀 valamint a gépedre le kell tölteni az ÁNYK keretprogramot és a nyomtatványt is. A NAV nyomtatvány tengerében nem veszel el, ha innen indulsz:  http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/adatbejelentok_adatmodositok/NAV_16t34.html
 • postán küldöd be az adókártya igénylésed: nyomtasd ki innen 16T34 nyomtatvány pdf töltsd ki 2 példányban és már postázhatod is. El ne felejtsd aláírni!
 • személyesen a NAV-nál intézed: ha nem vagy rutinos nyomtatványkitöltő, akkor érdemes személyesen intézni. Az Ügyfélszolgálatokon adnak nyomtatványt és a kitöltésben is segítenek a NAV-os hölgyek/urak, s a hét valamelyik napján van hosszított nyitva tartás a nagyobb városok Ügyfélszolgálatain.  A személyi irataidat mindenképpen vidd magaddal!

en_piros

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Alkalmazott vagyok, Családi / gyermek, Diákmunka Címke: , , , ,
43 comments on “Adókártya igénylés: 16T34 és 17T34 nyomtatvány pdf letöltés, segítség a kitöltésben
 1. Bakos Eszter szerint:

  Kedves Anita!

  Az lenne a kérdésem,hogy ha megrongálódott a fiam adokártyája és amiatt szeretnék újat igényelni,akkor milyen módon kell a 3000 ftot befizetnem? Vagy erről majd küldenek csekket?
  Köszönöm a választ elöre is!

 2. Vrbovszki Julietta szerint:

  Kedves Anita!

  2018.-ban milyen nyomtatványt kell kitölteni adókártya igényléséhez?
  Köszönettel

 3. Erdei Krisztina szerint:

  Kedves Anita!

  Elvesztettem az adókártyámat. Letöltöttem az Ön által megosztott igénylőt és szeretném beküldeni, de azt írta hogy az elvesztés miatti pótlás illetékköteles. hogy tudom befizetni és igazolni a befizetés ha postázom az igénylő lapot?

  Válaszát várva, köszönettel: Erdei Krisztina

 4. Liptai Norbert szerint:

  Üdvözlöm! Ellopták az irataim és közte volt az adòkártya is és erről jegyzőkönyv is készült. Akkor is 3000 forintba kerül az új adókártya igénylése?

 5. Dóra szerint:

  Kedves Anita!

  Ha postai úton szeretném intézni az elveszett adókártyám pótlását, akkor mikor és pontosan hova kell utalni a 3000 Ft-ot?

  Válaszát előre is köszönöm!

 6. Vadásziné Ligeti Csilla szerint:

  Kedves Anita!

  A kérdésem az lenne, hogy a kislányomnak adószáma van (a babakötvényen rajta van) viszont adókártyát nem kaptunk (2006-ban született). Hogyan tudom a legegyszerűbben megigényelni?
  Köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Csilla!

   Szerintem a legegyszerűbb besétálni a NAV Ügyfélszolgálatára 🙂

 7. Kovács Gábor szerint:

  Kedves Anita!

  Az iránt érdeklődnék, hogy amennyiben postán igényelném újszülött babánk számára az adóazonosító jelet, azt hova kell küldeni? Nehezen igazodunk ki a NAV-os oldalon ez ügyben.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel
  Gábor

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gábor!

   Újszülött számára nem kell megigényelni az adóazonosító jelet, mert az automatikusan megállapítja a NAV és kiküldi postán. Először egy értesítő levelet fogsz kapni az adóazonosító jelről, majd egy pár hét vagy hónap után a kártyát is kifogják küldeni Neked.

 8. Zys Jusztina szerint:

  Kedves Anita!
  Adókártyám van. Az lenne a kérdésem hogy ingatlan kiadásához ügyfélkapun keresztül tudok adószámot igényelni a NAVtól? Vagy csak személyesen lehet?
  Köszönettel
  Jusztina

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Jusztina!

   Adószámot igényelni jelenleg a 17T101-es nyomtatvány beküldésével lehet. Ezt a nyomtatványt a NAV oldaláról le lehet tölteni és az Ügyfélkapun keresztül beküldhető. Ha nem vagy rutinos az ÁNYK használatában, akkor egyszerűbb és gyorsabb is lesz, ha személyesen intézed a NAV Ügyfélszolgálaton.

 9. Horváth Géza szerint:

  Ha jól tudom az új személyigazolvány már tartalmazza az adóazonosító igazolvány és TAJ kártya funkcióit is. Annak igénylése(cseréje) ráadásul ingyenes is. Akkor mi szükség van még külön kártya igénylésére?

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Géza!

   Nem mindenkinek van új személyigazolványa:)

   • Rumpf Monika szerint:

    Kedves Anita, egy hivatalos irat intézéséhez adóigazolványom másolatát kérik. S nekem nincs ilyenem. Új személyim van, pár hónapja kaptam kézhez (illetve anyósom vette át, mivel már régóta külföldön élek). El kell-e fogadniuk, adókártya helyett? Ha muszáj, beszerezném ezt az adókártyát, de nem járnék ennek utána sem levélben, sem szülői segítséggel, ha nem szükséges. Köszönöm a segítségét.

 10. Silver szerint:

  Kedves Anita!

  Mennyi időt vesz igénybe a NAV-nál az adókártya cseréje?
  2017 januárjában igényeltem új adókártyát házassági névváltozás miatt. Február elején bekérték és postai úton rögtön be is küldtem a régi adókártyámat, az újat azóta sem kaptam meg. Áprilisban ügyfélkapun levelet küldtem neki azzal a kérdéssel, hogy egyáltalán megkapták-e a régi kártyát, ám levelükben azt írták, tájékoztatást csak személyesen adnak az ügyben, várjak türelemmel. Mégis mennyit várjak, mi a normális várakozási idő, mi van ha meg sem kapták a kártyát, miért nem adnak ügyfélkapun felvilágosítást, amikor ebben semmi bizalmas információ nincs? A postán semmit nem lehet számonkérni fél évvel később.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Szilvi!
   Ennyi ideig nem szokott elhúzódni, tényleg érdemes lenne bemenned személyesen.

   • Silver szerint:

    Köszönöm, megérdeklődtem, pont ma adták postára, még idén megkapom. 🙂 Hosszú idővel kalkuláljon, aki a közelmúltban igényelte!

 11. Kocsis Tibor szerint:

  Kedves Anita!

  Elveszett adokartyat szeretnek potolni: a ketto kozul nem ertem melyik nyomtatvanyt kell kitoltenem, a 16os vagy a 17es szamut?

  Koszonom!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   A 17-est.
   2016-ban a 16-os nyomtatványt kellett használni, az idén, 2017-ben 17-est 🙂

 12. K. Adrienn szerint:

  Kedves Anita!
  Nevvaltozasom tortent, nekem egyszerubb 17t34-et letoltenem innen amit koszonok is hogy ide fel lett teve, viszont kiemelt adozonak szamitok. Milyen cimre kellene postaznom?
  Koszonom a valaszt es a reszletes utmutatot!

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Adrienn! Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy hasznos a mun kám és segíthettem 🙂
   A kiemelt adózók a Dob utcához tartoznak, pontos cím: 1077 Budapest, Dob utca 75-81.

 13. Fehér Kira szerint:

  Kedves Anita!

  Köszönöm szépen a seítséget viszont egy olyan kérdésem lenne még, hogy ha postai úton szeretném elküldeni a 17T34-es nyomtatványt akkor azt hova címezzem?

  Köszönettel:
  Fehér Kira

 14. Pfeffermann Gyuláné szerint:

  Külföldi állampolgár hogyan igényelhet adóazonosító számot?

 15. Márta szerint:

  Üdvözlöm ! Az után érdeklödnék hogy kiskoru név változásnál meik nyomtatványt kell kitölteni ? Köszönöm .

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   17T101-es nyomtatványon lehet bejelenteni az adatváltozásokat.

 16. Balan Dániel Ede szerint:

  Szép estét. Szükségem lenne kis segítségre illetve tanácsadásra 🙂 Magyar állampolgár vagyok és a MÁV-nál dolgozom. Egy hete született meg első gyermekünk, viszont a feleségem külföldi állampolgár ( felvidéki magyar) és a kisfiúnk külföldön is született (Komárno)és ez által ő is külföldi állampolgár. Munkahelyen azt mondták ahoz, hogy igényeljem a gyerek után a családi adókedvezményt szükség lesz a gyereknek adó kártyát csináltatni, igényelni. Kérdésem az lenne, hogy honnan kezdjem el ezt az egész folyamatot…?egyáltalán meg e tudom neki igényelni a fenti adatok mellett? Előre is köszönöm 🙂
  Ede

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Ede!
   Persze 🙂
   A NAV-nál kell igényelni a kicsinek adóazonosítót, 17T34 a nyomtatvány neve. Ha bemégy személyesen, az ügyfélszolgálaton segítenek a kitöltésben.

 17. Silver szerint:

  A NAV honlapján minden ott van, a nyomtatvány kitöltő keretprogram, az aktív súgó, a kitöltési útmutató, éppen csak a lényeg: a 17T34-es nyomtatvány hiányzik. A leírás korrekt, így legalább azt tudjuk, hogy kellett volna benyújtani, ha lenne.
  Gondolom ha a hiányt ez be akarom a NAVnál jelenteni, ahhoz is ki kell töltenem egy nyomtatványt.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Silver!
   Ne légy ilyen pikírt 😉 Peace & love!
   A nyomtatvány igenis fent van a NAV oldalon, éppen most néztem, de pdf-be feltettem az oldalra is, innen könnyebben le tudod tölteni. A fenti cikkbe betettem a linket, középtájon megtalálod!

 18. U.Anita szerint:

  Kedves Anita!
  Nagyon szuper, informális összeállítás, köszönöm!
  Sajnos a 17T34-es nyomtatvány-t pdf formában nem találtam sehol, a programot pedig a navról nem tudtam telepíteni.
  Van rá mód hogy a januári letölthető dokumentumok közé ez is felkerüljön?
  Köszönettel:
  U.Anita

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Anita!
   Minden kívánságod így teljesüljön 🙂
   Sokan kértétek, így feltettem a TudatosAdozo oldalra a 17T34 nyomtatvány pdf verzióját, a cikk szövegében megtalálod a közvetlen linket a letöltéshez 🙂

 19. Balázs szerint:

  Kedves Anita!
  Köszönjük a tájékoztatást. Sajnos a 2017-es nyomtatványt nem találom a NAV honlapján pdf-ben. Csak a nyomtatványkitöltő programosat, viszont hiába telepítem az új verzióját a keretprogramnak, nem hajlandó felismerni.
  Köszönettel

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Balázs!
   Sokan kértétek, így feltettem a TudatosAdozo oldalra a 17T34 nyomtatvány pdf verzióját, a cikk szövegében megtalálod a közvetlen linket a letöltéshez 🙂

 20. K. szerint:

  Köszönöm az infót és a segítséget! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*