Adóbevallás elmulasztása: Milyen büntetést kapsz, ha nem adod be időben?

Adóbevallás elmulasztása: Milyen büntetést kapsz, ha nem adod be időben?

2018-tól újabb kellemetlenségre számíthatnak azok, akik késve szokták beadni az adóbevallásukat. 2017-ig egyszerűbb volt a helyzet, de ez a NAV adóbevallás tervezet mindent felborított. Adóbevallás elmulasztása: ezek a következmények!

Adóbevallás elmulasztása: régen egyszerűbb volt

Az adóbevallás beadási határideje május 20. Ha hétvégére esik, akkor a következő munkanap. Aki elmulasztja az adóbevallását időben beadni, vagy teljesen elfeledkezik róla és egyáltalán nem küldi be az adóbevallását, annak a NAV egy kedves kis felszólító levelecskét küld a nyár folyamán. Felhívja benne a Tisztelt Adózó figyelmét adóbevallás elmulasztására és 8 napos határidővel kéri az adóbevallás beadását. Ha még ezután sem küldted volna be az adóbevallásodat, csak akkor következik a büntetés, a bírság. Na ennek lőttek.

Adóbevallás elmulasztása: 2017-től ezek a következmények!

Az idei évtől ugyanis a következőképpen bonyolódik a helyzet. A NAV elkészíti az adóbevallás tervezetet. Ez még csak tervezet! 2017. május 22-ig ettől teljesen függetlenül  Te magad is elkészíthetted az adóbevallásodat, vagy megkérhetted rá a munkahelyedet. Az általad beküldött bevallás lett az igazi.

Mi történik, ha nem adsz be adóbevallást?

Ebben az esetben a NAV által készített tervezet 2017. május 22-én éjfélkor átminősül adóbevallássá. Akkor is, ha Te nem nézted át, akkor is, ha nem a valóságnak megfelelő adatok vannak benne!  Ettől az évtől fogva tehát nem létezik késve beadott bevallás, hiszen ha Te nem küldöd be, akkor a NAV által készített verzió lesz a Te bevallásod.

Nem jó a NAV-os adóbevallásom

A NAV csak a rendelkezésére álló adatok alapján tudja összeállítani az adóbevallást. Rengeteg információ, adat, esemény lehet az életedben amiről egyszerűen nem tudnak. Például:

 • év közben eladtad a lakásodat és volt jövedelem belőle
 • kiadó lakásod van
 • babát vártok és nem vetted igénybe a családi kedvezményt
 • már meglévő gyermekeid után szeretnéd megosztani a családi kedvezményt a házastársaddal, a NAV nem tudhatja, hogy ezt milyen arányban szeretnéd megosztani
 • szálláshelyet üzemeltetsz
 • külföldi osztalékot kaptál stb.

Ezek a NAV-os adóbevallásban nem szerepelnek, Neked kellett volna kiegészítened ezekkel az adatokkal legkésőbb május 22-ig. Mivel nem tetted meg, közben pedig lett egy hibás adóbevallásod. Ezt csak önellenőrzéssel lehet javítani!

Mi az az önellenőrzés?

Akinek hibás adatokkal megy be a NAV-hoz az adóbevallása, azt bizony javítani kell. A korrekciónak két fajtája van:

 • adóbevallás önellenőrzése: a bevallásban szereplő adó, adóalap összege hibásan szerepel. A bevallott és a helyes adatok között eltérés van. Pl. nem vettél igénybe családi adókedvezményt, betegség után járó adókedvezményt, pedig járt volna.
 • adóbevallás javítás (helyesbítés): a bevallásban a személyi jövedelemadó összege helyes ugyan, de  mégis kimaradt valami, vagy rosszul szerepel valamilyen adat. Pl: ingatlan bérbeadás esetén elmarad a 8. sor kitöltése vagy elírtál egy személyi adatot.

Ha rájöttél, hogy valami kimaradt, akkor az első lépés, hogy kinyomozd: tényleg készült-e neked adóbevallástervezet ill. adóbevallás? Ha nem készült, akkor “simán” késve beadott adóbevallásod lesz. Ha készült rossz adatokkal, akkor pedig önellenőrzést kell készíteni.

Nekem a NAV nem küldte ki az adóbevallásomat

Ehhez lépj be az Ügyfélkapudba.  Ha még nincs Ügyfélkapud, akkor személyesen az Ügyfélszolgálatokon kérheted, oda fogják Neked adni.

NAV-os adóbevallásoddal, a jövedelemigazolásaiddal és a kimaradt adatokkal keress fel egy könyvelőt vagy adótanácsadót, aki elkészíti Neked az önellenőrzésed. És persze nálam is jelentkezhetsz 🙂 Ezen az emailcímen várom a leveled: iroda@tudatosadozo.hu

Ahhoz, hogy mindig naprakész legyél és tudd mi lesz Veled érdemes feliratkoznod a hírlevelünkre!

Katt ide: Kérem a naprakész, friss információkat!

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Vedd a kezedbe adóügyeidet!

De jó cikk! Meg is osztom az ismerőseimmel!narancs nyil

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés Címke: , , , , , ,
2 comments on “Adóbevallás elmulasztása: Milyen büntetést kapsz, ha nem adod be időben?
 1. Filep Gabriella szerint:

  Kedves Keresztesné Molnár Anita! Én egy érdekes helyzetbe kerültem. Laikusként elmentem egy könyvelőhöz, hogy szakember készítse el a bevallásomat, de van egy olyan gyanúm, hogy nem küldte be időben a bevallásomat. Ügyfélkapumon keresztül megnézve semmilyen beérkezett dokumentum nincs, a NAV által készítettet sem látom. Két gyermekem van és az adóvisszaigénylés is jár utánunk, egy összegben szoktam visszaigényelni. Ebben az esetben mit lehet tenni? Búcsút inthetek a vissszajáró adókedvezménynek? Előre is köszönöm a válaszát.

  • Keresztesné Molnár Anita szerint:

   Kedves Gabriella!

   Először a könyvelővel tisztázd, hogy mikor és hogyan küldte be a bevallást. Ha kiderül, hogy tényleg nem küldte be, akkor most késett bevallásként be kell adni, az adókedvezményt emiatt nem veszíted el.
   Ha a NAV készített Neked adóbevallást, akkor azt át kell nézni, valószínű hogy a családi kedvezmény nincs vagy nem jól van benne, ebben az esetben pedig önellenőrzést kell csinálni. A NAV adóbevallásról az Ügyfélszolgálaton is adnak tájékoztatást, ha az Ügyfélkapuban nem boldogulsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*