Adó 1 %: szerinted melyik szervezetet támogassuk?

Adó 1%: kinek adhatom?

Adó 1%: kinek adhatom?

Létezik egy olyan adakozási forma, amit még a legérdektelenebb emberek sem szoktak megtagadni.
Igen, ez az adóbevallásban adható adó 1 százalék.

Mennyi pénzt jelen az adó 1 %?

Az adóhivatal minden évben hivatalosan közzé teszi, hogy melyik szervezet hány Ft támogatást gyűjtött, sőt az is nyilvános adat, hogy ez hány embertől származik. Természetesen az titkos, hogy név szerint ki, mennyivel, melyik szervezetet támogatta.

Országosan

Megnéztem, hogy tavaly hány forintról rendelkeztek az adóbevallásukban az adózók.
Mennyit tippelsz? Gondolj egy nagy számra. Egy nagyon nagy számra!
A megfejtésért görgess lejjebb:

computer-24811_150

 

 

 

 

 

13 206 896 564 Ft

vagyis 13 206 millió Ft, több mint 13 milliárd!  Szédítő, ugye?

Ebben az egyházaknak adott összegek is benne vannak. Fejenként átlag 3 900 Ft adománnyal, közel 3 400 ezer rendelkezésből jött össze (tehát aki mindkét 1 %-áról rendelkezett, az kettőnek számítva).

Érdekes adatok

A legtöbb

Az egyházak közül a Magyar Katolikus Egyházat 660 ezer híve 2,5 milliárd Ft-tal támogatta.
Civil szervezetek közül a Gyermekrák Alapítványnak volt a legnagyobb a támogatottsága, 65 ezer adózó 22 millió Ft-ot adott nekik.

adó 1 %

A legkevesebb

Mindössze 1-1 ember támogatását élvezte 2670 (!) civil szervezet. Nekik a legkisebb kiutalt összeg 102 Ft volt (a kiutalási minimum 100 Ft), a legnagyobb pedig majdnem 1 millió. Igen, jól érted: volt egy valaki, aki adójának 1 %-a majdnem 1 millió Ft volt! Sajnos nem az én ügyfelem… 😀

A támogatottak száma

Ezen a 13 milliárd Ft-on 31 130 szervezet osztozik. Ebben a számban benne vannak az egyházak, a civilek és az egyetlen költvégvetési előirányzat, ami tavaly is a Nemzeti Tehetség Program volt.

Tudatos Adózók

Évente többszázezer forintot tesz ki az ügyfeleim adójának 1 %-a. Szívügyem, hogy ez a pénz ne az államkasszában landoljon, hanem egy-egy alapítványhoz, egyesülethez kerüljön. Egyszerűen pocséklásnak érzem, ha valaki nem szánja azt egy civil ügy támogatására.

Aki elfelejtkezik rendelkezni, annak külön fel szoktam hívni erre a figyelmét. Az ügyfél ilyenkor hümmög egy kicsit, majd azt mondja: “Jó, legyen, nekem mindegy. Kit ajánlasz?”

Ilyenkor mutatok egy listát a kedvenceimről, amiből saját kedve szerint választhat. Az idei évtől ezt a cikket fogom megmutatni azonak az ügyfeleimnek, akik az online adóbevalláskészítést választják.

Ügyfeleimnek a fele rendelkezik tudatosan az adója 1 %-áról, a többiek egyszerűen nem gondolnak erre. Lehet, hogy ők pont a Te ajánlásodat fogják elfogadni?

malacpersely_adoSegíts kedvenc egyesületednek, alapítványodnak!

Elhivatott vagy egy ügy iránt? Már kaptál komoly segítséget és viszonozni szeretnéd? Aktívan dolgozol egy civil szervezetben?

Segíts nekik! Ahhoz, hogy minél több pénz gyűljön össze, az kell, hogy a támogatandó szervezet szem előtt legyen.

Erre nyílik most lehetőség: írd ide hozzászólásként, hogy Te melyik szervezetet támogatod. A tanácstalan ügyfeleim talán pont a Te szívügyedhez csatlakoznak!

Az adatokat ebben a sorrendben add meg: név, adószám. Ha van kedved, pár sorban be is mutathatod a céljaikat, sőt ha van honlapjuk, akkor annak a linkét is elküldheted.

Te kinek adod az 1%-aidat?

*  *  *  *
Kérlek oszd meg ezt a cikket, hogy az ismerőseid is tudjanak ajánlást küldeni. Köszönöm!

A szabályok bármikor változhatnak! Maradj képben, friss infókkal segítelek a változások követésében 🙂

Neved*
Email-címed*

Ez is érdekelni fog!

Kategória: Adóbevallás, ügyintézés, Alkalmazott vagyok Címke: , ,
9 comments on “Adó 1 %: szerinted melyik szervezetet támogassuk?
 1. Zacháry Anita szerint:

  A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete által képviselt két betegcsoportnál igen fontos, hogy a beteg és szűkebb környezete megtanuljon együtt élni az elváltozással. Ebben kíván segítséget nyújtani Egyesületünk. Az érintettek számára különböző programok és szakmai előadások szervezésén túl a mindennapi nehézségek kezelésében, táplálkozás, sport, munkaügyi és jogi tanácsadási lehetőséget szeretnénk megteremteni.
  Köszönjük, hogy adója 1%-nak felajánlásával segíti munkánkat.
  Adószám: 18232819-1-41

 2. A Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány 2010-ben, személyes érintettség által, kifejezetten a közvetlen betegért jött létre. Leukémiás Gyermekeknek, és vérképzőszervi betegeknek nyújtunk készpénz-, és tárgyi támogatást. Az alapítvány elnökének, Bajzát Krisztiánnak elég kemény küzdelme volt egy akut leukémiával, csontvelő-transzplantálták, így nagyon is jól tudja, hogy min mennek keresztül az ilyen beteg gyermekek, és bizony ebben az időszakban, amíg az érintettek életük nagy harcát vívják, bizony jól jön nekik a segítség! Működésünkről, munkánkról, támogatottaikról mindent megtalál honlapunkon, és facebook oldalunkon. http://www.tegyunkleukemia.hu http://www.facebook/tegyunkleukemia

 3. Zoli szerint:

  WWF Alapítvány Hiúzvédelmi Programja (18226814-2-42)
  http://wwf.hu/ado-1
  Neked egy forintodba sem kerül, a magyarországi hiúzoknak viszont a jövőt jelentheti! Segíts nekünk, hogy ez a páratlan ragadozó otthont találjon a magyarországi erdőkben!

 4. Keresztesné Molnár Anita szerint:

  Szent Márton Gyerekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány (18162785-2-41)
  Kisgyermekes anyaként tavaly őket támogattam. Remélem, hogy a gyermekeimnek soha nem lesz a segítségükre szükségük.
  http://www.gyermekrohamkocsi.hu/

 5. Viola szerint:

  A gyerekek a jövőnk, úgyhogy én ha csak lehet őket támogatom: Magyar Koraszülött és Újszülött Alapítvány. Adószámuk: 18477979-1-06

 6. Judit szerint:

  MAGYAR VÖRÖSKERESZT Hajdú-Bihar Megyei Szervezete 19117104-2-09
  Kérek mindenkit, segítse Önkénteseink és Szervezetünk munkáját az adója 1%-nak felajánlásával. Nem jár költséggel, mindössze néhány másodperc papírmunka! A helyben felajánlott összeget helyben használjuk fel. Köszönöm!

 7. Gábor szerint:

  Hajdúszoboszló és Vidéke Vízilabda és Úszó Közhasznú Sportegyesület Adószám:18997082-1-09

 8. Crux Alba szerint:

  A Crux Alba Középkori Hagyományőrzők a magyar történelem egyik legszebb időszakát, Mátyás királyunk uralkodásának dicső éveit eleveníti fel. Azon iparkodunk minden igyekezetünkkel, hogy minél közelebb hozzuk a ma emberéhez a múltunkat. A támogatásokból korhű felszereléseket hozunk létre, amivel segítjük a hiteles történelmünk megismerését. Köszönjük!
  Egyesület neve: Szoboszlói Szittyák KHE. adószámunk: 18994247-1-09

 9. Anna szerint:

  GÖNCZY PÁL ÁLTALÁNOS ISKOLA A JÖVŐ NEMZEDÉKÉRT ALAPÍTVÁNY (adószám: 18541849-1-09)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*